Αναγκαίο κακό όταν χρησιμοποιούμε νήμα είναι η προσθήκη ενός παράμαλλου από πετονιά πριν από την σύνδεση με το τεχνητό. «Αναγκαίο» γιατί το οποιοδήποτε νήμα είναι πολύ ευδιάκριτο στα μάτια των ψαριών σε σχέση με την πετονιά και «κακό» γιατί προσθέτουμε στην αρματωσιά μας ένα ακόμα κόμπο -εκτός από αυτόν της σύνδεσης με την παραμάνα- ο οποίος μάλιστα είναι και πολύπλοκος. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να προσθέσεις ένα παράμαλλο στο νήμα αλλά τόσο στο εξωτερικό η προσθήκη του θεωρείται δεδομένη, όσο και από ιδία εμπειρία έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο. Για να καταλήξω σε αυτό το συμπέρασμα δοκίμασα να ψαρέψω χωρίς παράμαλλο επί ένα ολόκληρο μήνα δίπλα στους φίλους μου οι οποίοι είχαν παράμαλλο. Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά υπέρ του παράμαλλου ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που είχα δει με τα μάτια μου τα ψάρια να κυνηγούν το τεχνητό μου και τελευταία στιγμή να ματαιώνουν την επίθεση τους.
Παράμαλλο και... κοφτερά δόντια!
Όμως, εκτός ότι το παράμαλλο κάνει πιο ρεαλιστικό το τεχνητό μας στα μάτια των αρπαχτικών της θάλασσας, έχει και άλλη μια χρησιμότητα. Όπως είπαμε, το νήμα δεν είναι τόσο ανθεκτικό στην τριβή όσο μια πετονιά άρα προσθέτοντας ένα παράμαλλο εξασφαλίζουμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια όταν το ψάρι προσπαθήσει να απελευθερωθεί εκμεταλλευόμενο τα βράχια ή άλλα εμπόδια που υπάρχουν στο βυθό. Επίσης μπορούμε να προστατευτούμε καλύτερα ως ένα βαθμό, από τα κοφτερά δόντια κάποιου αρπαχτικού όπως ο λούτσος, το γοφάρι ή η σπάθα. Μάλιστα, το παράμαλλο από πετονιά μας δίνει την δυνατότητα να διπλώσουμε τα τελευταία εκατοστά πριν το τεχνητό ώστε να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι ότι δεν θα κοπεί από τα δόντια αυτών των ψαριών.
Μήκος & είδος παράμαλλου
Αφού ξεκαθαρίσαμε ότι το παράμαλλο μας είναι απαραίτητο, ας μιλήσουμε για ένα άλλο θέμα που προβληματίζει τους περισσότερους spinners. Αυτό είναι το μήκος που πρέπει να έχει το παράμαλλο. Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, το παράμαλλο πρέπει να είναι κοντό δηλαδή από 50 μέχρι 80 εκατοστά ώστε κατά την ρίψη ο κόμπος της σύνδεσης να μην περνάει μέσα από τους οδηγούς. Με αυτόν τον τρόπο ο κόμπος φθείρεται πολύ λιγότερο, πετυχαίνουμε μακρινές ρίψεις και γλυτώνουμε επίσης από τις ανεπιθύμητες τούφες καθώς όταν ο κόμπος περνάει μέσα από τα δαχτυλίδια των οδηγών, κόβει την φόρα του νήματος με αποτέλεσμα οι σπείρες που ακολουθούν να μπερδεύονται μεταξύ τους ή πάνω στα στελέχη των οδηγών. Προσωπικά, σπανίως χρησιμοποιώ πάνω από ένα μέτρο παράμαλλο-το πολύ- και όταν το κάνω, σημαίνει ότι στο μέρος που ψαρεύω υπάρχουν πολλά σκαλώματα τα οποία θα με αναγκάσουν να… ξαναδέσω καινούργια παραμάνα αρκετές φορές.
Ένα άλλο θέμα είναι το είδος του παράμαλλου που σημαίνει από τι υλικό αυτό πρέπει να είναι. Για παράμαλλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε νάιλον πετονιά είτε fluorocarbon. Οι περισσότεροι spinners ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν fluorocarbon γιατί είναι πιο «αόρατη» στα μάτια των ψαριών αλλά και επειδή έχει περισσότερη αντοχή στην τριβή σε σχέση με το νάιλον. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές fluorocarbon πετονιές για παράμαλλα ενώ μπορείτε να βρείτε και κάποιες πολύ ανθεκτικές νάιλον πετονιές, σε συσκευασίες των λίγων μέτρων, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί ειδικά ώστε να τις χρησιμοποιούμε για παράμαλλο.
Επιλογή διαμέτρου
Ένα τελευταίο θέμα είναι η σχέση διαμέτρων μεταξύ παράμαλλου και νήματος δηλαδή τι διάμετρο θα επιλέξουμε για παράμαλλο ανάλογα το νήμα που έχουμε γεμίσει την μπομπίνα του μηχανισμού. Ένας γενικός κανόνας σε όλες τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε παράμαλλο λέει πως θα πρέπει η αντοχή της μάνας να είναι ίδια με την αντοχή του παράμαλλου με συν πλην μικρές αποκλίσεις. Όμως το ψάρεμα δεν έχει κανόνες και στην δικιά μας περίπτωση ισχύει το λογικό : αν το παράμαλλο έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή από το νήμα, σε ακραίες καταστάσεις θα σπάσει το νήμα και το αντίστροφο. Επειδή τα νήματα έχουν πολύ μεγάλα όρια θραύσης στην διάμετρο τους, αν θέλουμε να βάλουμε ένα αντίστοιχης αντοχής παράμαλλο αυτό θα είναι αναγκαστικά μεγάλης διαμέτρου με αποτέλεσμα να είναι πιο ορατό στα μάτια των ψαριών. Από την άλλη, έχοντας μεγάλης διαμέτρου παράμαλλα, σε κάποιο σκάλωμα μπορεί να σπάσει το νήμα και μάλιστα πολύ πιο κοντά σε εμάς από ότι στο τεχνητό, γεγονός που σημαίνει ότι θα χάσουμε πολλά μέτρα νήματος. Για αυτό προσωπικά σας προτείνω να μη διστάσετε να επιλέξετε λιγότερο ανθεκτικά παράμαλλα από την αντοχή του νήματος σας, ακόμα και αν ξέρετε ότι αυτός είναι ο αδύναμος κρίκος του εξοπλισμού σας. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιούμε νήμα διαμέτρου 0,17 mm (που είναι και η πιο δημοφιλής διάμετρο στο spinning) τότε ένα παράμαλλο διαμέτρου 0,30 mm είναι μια χαρά για το ψάρεμά μας.
Κόμποι σύνδεσης νήματος-παράμαλλου
Ο κόμπος Tony Pena στο μικροσκόπιο
Δυστυχώς οι κόμποι που υπάρχουν για την σύνδεση του νήματος με το παράμαλλο είναι από λίγο έως πολύ δύσκολοι, ειδικά για κάποιον που δεν έχει την εμπειρία στο δέσιμο κόμπων. Λόγω του ότι το νήμα δεν αντέχει στην τριβή, οι κόμποι που κάνουμε στην ουσία είναι πλέξιμο πάνω στην πετονιά και όχι κόμπος με την έννοια που τον γνωρίζουμε από άλλες τεχνικές ψαρέματος. Ανάμεσα στους τόσους κόμπους που υπάρχουν διάλεξα να σας προτείνω δύο : το Uni To Uni και τον Tony Pena. Ο μεν πρώτος είναι ο πιο εύκολος στην κατασκευή του αλλά όχι και ο πιο ανθεκτικός ενώ ο δεύτερος είναι η προσωπική μου προτίμηση και πολλών φίλων οπότε μπορώ να εγγυηθώ από πρώτο χέρι την αξιοπιστία του. Στον Tony Pena που κάνουμε εμείς παραλείπουμε το τελευταίο βήμα δηλαδή το πλέξιμο του νήματος που περισεύει πάνω στο παράμαλλο γιατί “χοντραίνει” τον κόμπο. Αν τώρα είσαστε από αυτούς που δεν έχετε πρόβλημα με την κατασκευή πολύπλοκων κόμπων και θέλετε να ξέρετε ποιος είναι ο πιο ανθεκτικός κόμπος στο κόσμο, αυτός είναι ο γιαπωνέζικος κόμπος Mid που χρησιμοποιείται όχι μόνο στο spinning αλλά και σε πιο απαιτητικές τεχνικές όπως το jigging ή το popping για τόνους και τεράστια Giant Trevally (GT). Πρόκειται για ένα τόσο πολύπλοκο κόμπο που ακόμα και αν τον δείτε σε σχήμα ή σε βίντεο δύσκολα θα καταλάβετε πως γίνεται. Επίσης αυτός ο κόμπος δεν ενδείκνυται για λεπτής διαμέτρους παράμαλλα (από 0,26 mm και κάτω) γιατί υπάρχει περίπτωση να γδάρει ανεπανόρθωτα την πετονιά κατά το σφίξιμο του. Όλους του κόμπους μπορείτε να τους βρείτε στο youtube αρκεί να γράψετε το όνομα τους και δίπλα την λέξη "knot" που σημαίνει κόμπος.
Διπλάρωμα
Μια λύση, για τα αιχμηρά δόντια αρπαχτικών όπως είναι ο λούτσος, είναι το διπλάρωμα του παράμαλλου, μερικά εκατοστά πριν την παραμάνα. Από τότε που το εφαρμόσαμε δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βγάλει ψάρια και ανακαλύπτουμε ότι το ένα κομμάτι κράτησε ενώ το άλλο είχε κοπεί, γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν είχαμε διπλώσει το παράμαλλο τότε το ψάρι θα είχε χαθεί. Το διπλάρωμα γίνεται εύκολα.
Το διπλάρωμα του παράμαλλου μπορεί να μας σώσει...
Αρκεί να κάνουμε μια μεγάλη θηλιά στο τέλος του παράμαλλου όπως στην τεχνική του εγγλέζικου (για όσους γνωρίζουν) και εκεί να δέσουμε την παραμάνα μας. Γύρω στα δεκαπέντε εκατοστά διπλάρωμα είναι αρκετά για να γλυτώσουν το παράμαλλο μας από τις δαγκωματιές. Η πιο σίγουρη λύση για να αποφύγουμε τα κοφτερά δόντια του λούτσου είναι να προσθέσουμε μετά το παράμαλλο ένα μικρό κομμάτι σύρμα. Προσωπικά, προτιμώ να ρισκάρω διπλαρώνοντας το παράμαλλο πάρα να επιλέξω την σίγουρη λύση του σύρματος, για τον απλούστατο λόγο ότι το πρώτο, ακόμα και διπλωμένο, είναι σαφώς πιο διακριτικό στα μάτια των ψαριών από το δεύτερο. Βέβαια όλα σχετικά είναι, για αυτό κρατήστε την πρόταση του διπλαρώματος στο πίσω μέρος του μυαλού σας και θυμηθείτε την αν δείτε ότι υπάρχουν ψάρια αλλά δεν επιτείθονται στο τεχνητό σας που είναι δεμένο με σύρμα. Ειδικά στα καχύποπτα γοφάρια, το διπλάρωμα έκανε την διαφορά. Άλλωστε και εμείς το διπλάρωμα το μάθαμε από αυτούς που ασχολούνται με την τεχνική του μολύβι φύλακα οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν την συνήθεια του μαγιατίκου να προσπαθεί να τρίψει ή να μπερδέψει το παράμαλλο στα βράχια. Να σαι καλά Μανώλη Ανδρεαδάκη!
Το παράμαλλο, όπως είπαμε και στην αρχή, είναι αναγκαίο κακό και σίγουρα θα δυσκολέψει όποιον θελήσει να ασχοληθεί με την τεχνική του spinning. Αυτό που θα σας κάνει την ζωή πολύ πιο εύκολη είναι η πρακτική εξάσκηση πριν το ψάρεμα δηλαδή να δέσετε σπίτι σας, πολλές φορές το κόμπο ώστε να τον μάθετε. Γενικά, μην γίνετε... υστερικοί με την αντοχή των κόμπων σας γιατί ούτως ή άλλως υπάρχουν τα φρένα του μηχανισμού και το καλάμι που θα μας προφυλάξουν στα δύσκολα!