Προς τα τέλη του καλοκαιριού και συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου κάθε χρόνο είναι η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου στη χώρα μας. Περίπου στις ίδιες ημερομηνίες όμως είναι και η έναρξη της δικής μου κυνηγετικής περιόδου. Ο στόχος μου βέβαια δεν είναι τα πουλάκια και οι λαγοί αλλά οι ίδιοι οι κυνηγοί!! Δεν αναφέρομαι βέβαια στους τύπους με ρούχα παραλλαγής και δίκαννα στο χέρι, αλλά στο ψάρι-κυνηγός που επισκέπτεται τις ακτές μας εκείνη την περίοδο και για τους επόμενους 2-3 μήνες!

Τα πρώτα ψάρια τα βρίσκουμε σε μεγάλα κοπάδια, μικρού όμως μεγέθους ψαριών, τα οποία αυξάνουν συνεχώς το βάρος τους μέχρι τέλος Νοεμβρίου, τρώγοντας ακατάπαυστα. Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι σταδιακά μειώνονται κατά πολύ σε αριθμό κυρίως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Λίγα λόγια για τον κυνηγό

kynigontas7

Πρόκειται για ένα ψάρι που συναντάται στις τροπικές και υποτροπικές θάλασσες όλου του κόσμου γι΄αυτό και έχει τόσα ονόματα. Mahi-Mahi (που στα χαβανέζικα σημαίνει πολύ δυνατός), dorado ("χρυσαφένιος", εξαιτίας του πανέμορφου χρυσοπράσινου χρώματος που έχει όσο είναι ζωντανός), Dolphin-fish (πιθανότατα εξαιτίας των αλμάτων που πραγματοποιεί όταν κυνηγάει, όταν συλλαμβάνεται και πολλές φορές όταν μετακινείται). Αλλά και στη χώρα μας θα τον ακούσουμε με πολλά ονόματα όπως λαμπούκα, λαπόρδα, λαπούα, λαγό, κυνηγό κ.α.

kynigontas_sxima

Είναι ψάρι πελαγίσιο, ωκεανόδρομο, ανήκει στην οικογένεια των καραγκίδων όπως η λίτσα και το μαγιάτικο, έχοντας όμως χαρακτηριστική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. Το αρσενικό έχει κυρτό και εντυπωσιακό κούτελο σε σχέση με το θηλυκό και όταν μεγαλώσει πολύ σε μέγεθος είναι από τα πιο επιβλητικά και εντυπωσιακά ψάρια του αφρού.

mahi_mahi5

Τους αρέσει να κινούνται γύρω από επιπλέοντα αντικείμενα που δημιουργούν σκιά, όπως σημαδούρες, κορμοί δέντρων και σωρούς από επιπλέοντα φύκια. Οι ώρες που τους αρέσει να κυνηγούν είναι με τον ήλιο ψηλά και οι ιδανικότερες κατά τις προσωπικές μου εμπειρίες οι μεσημεριανές από τις 12 μέχρι τις 4 αλλά και οι πιο επίπονες από άποψη ζέστης!! Αυτό βέβαια δεν αποκλείει κάποια σύλληψη νωρίς το πρωί ή αργά προς το σούρουπο.

Πρώτη “πεινασμένη” επαφή

kynigontas8

Η πρώτη επαφή που είχα με τα συγκεκριμένα ψάρια ήταν πριν από κάμποσα χρόνια όταν πρωτοξεκινούσα την τεχνική του spinning. Έτσι ένα μεσημέρι μαζί με ένα φίλο αποφασίσαμε να επισκεφτούμε ένα κάβο με κοφτά και βαθιά νερά που από τα ψαρέματα με σκάφος γνωρίζαμε ότι κρατάνε κοπάδια κυνηγών. Φτάνοντας στο σημείο και ύστερα από καμιά ώρα εξοντωτικού spinning με τον ήλιο να μας καίει στην κυριολεξία αποφασίσαμε να κάνουμε διάλειμμα να δροσιστούμε και να κάνουμε κανένα τσιγάρο.

kynigontas10

Καθισμένος σε μια πέτρα και ατενίζοντας την φουρτουνιασμένη θάλασσα παρατήρησα ένα ψάρι να πηδάει έξω από το νερό αλλά το θεώρησα οφθαλμαπάτη από τη ζέστη και την κούραση. Αμέσως μετά το σκηνικό επαναλήφθηκε και πριν προλάβω να πω στο φίλο μου την παρατήρηση -ότι σαν να είδα δύο ψάρια να κάνουν άλματα μπροστά μας- όλη η θάλασσα γέμισε “σεληνιασμένους” κυνηγούς να πραγματοποιούν εντυπωσιακά σάλτα ακριβώς μπροστά μας. Πιάσαμε ακαριαία οι δύο τα καλάμια μας και οι συλλήψεις ήταν διαδοχικές και χωρίς σταματημό. Τα ψάρια έτρωγαν πραγματικά σε οτιδήποτε και να τους έριχνες, όμως ήταν μικρά σε μέγεθος μέχρι το πολύ κιλό.

Το λάθος...

Το λάθος...

Εμείς σαν αρχάριοι, άπειροι και “πεινασμένοι” spinners δυστυχώς δεν τα απελευθερώναμε και σταματήσαμε μόνο όταν είχαμε πιάσει από 15 περίπου ψάρια ο καθένας δηλαδή όταν είχαμε εξαντληθεί... Αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία με τα συγκεκριμένα ψάρια αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα ψαρευτικά λάθη που έχω κάνει στη ζωή μου το οποίο το έχω μετανιώσει... Φυσικά, από τότε δεν το έχω ξανακάνει και απελευθερώνω όλα τα ψάρια μεγέθους μέχρι κιλό. Το ίδιο θα παρότρυνα να κάνετε και εσείς γιατί είναι ένα ψάρι που μπορεί να φτάσει σε πραγματικά εντυπωσιακό μέγεθος. Πάμε όμως να δούμε με τι τεχνητά θα πιάσουμε τα μαχητικότατα αυτά ψάρια πριν αποφασίσουμε την απελευθέρωση τους ή όχι.

Τεχνητά στον αφρό

kynigontas2

Ο κυνηγός όντας ψάρι που του αρέσει να κυνηγά ζαργάνες (αγαπημένο του φαγητό) και άλλα μικρόψαρα στον αφρό μας διευκολύνει στο τι τεχνητά θα χρησιμοποιήσουμε. Σαν πρώτη μας επιλογή, δεν είναι άλλα από τα “εκρηκτικά” τεχνητά επιφανείας με γρήγορες πλεύσεις και με προσωπική σειρά προτίμησης τα popper, τα skipping και τα surface.

Popper

kynigontas1

Αυτά τα περίεργα τεχνητά με γρήγορη Stop & Go πλεύση θα κινήσουν την περιέργεια των ψαριών, θα ερεθίσουν την επιθετικότητά τους και πολλές φορές θα τα εκνευρίσουν δίνοντας μας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε εντυπωσιακές επιθέσεις είτε εύστοχες είτε άστοχες (τις περισσότερες φορές) μέσα στο οπτικό μας πεδίο!!

Skipping

kynigontas3

Τα skipping lures, σαν τα popper, κινούνται και αυτά στον αφρό της θάλασσας κάνοντας όμως λιγότερο σαματά αλλά προσομοιάζοντας κάποιο μικρόψαρο που προσπαθεί να ξεφύγει από τους διώκτες του σερφάροντας ουσιαστικά στον αφρό. Χρειάζονται γρήγορη συνεχόμενη ανάκτηση με κατακόρυφα το καλάμι μας, ενώ περιστασιακά κάνουμε και κάποια jerks. Με αυτά στοχεύουμε κυρίως στα μεγάλα ενήλικα ψάρια.

Surface

kynigontas4

Όταν η θάλασσα απλωνόταν σχετικά ήρεμη μπροστά μου, είχα κάποιες επιτυχίες με surface τεχνητά και πλεύση walk the dog, προσομοιάζοντας το τεχνητό μου σαν ένα αμέριμνο μικρόψαρο που σουλατσάρει στον αφρό, αδιαφορώντας τι μπορεί να κυνηγάει περιμετρικά του. Βέβαια να τονίσουμε ότι τα τεχνητά επιφανείας χρειάζονται fast ή x-fast καλάμι και γρήγορο μηχανισμό ώστε να καταφέρουμε να τους δώσουμε “ζωή”.

Τεχνητά κάτω από το νερό

kynigontas5

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως όταν τα ψάρια δεν είναι δραστήρια στον αφρό αλλά γνωρίζουμε ότι βρίσκονται στο σημείο όπου ψαρεύουμε. Αλλάζουμε στρατηγική και τα κυνηγάμε πιο χαμηλά με πλάνους- κουτάλια ή με minnows. Με σιλικόνες δεν έχω προσπαθήσει ποτέ ούτε είχα κάποια τυχαία σύλληψη.

Πλάνοι – κουτάλια

kynigontas6

Τα γυαλιστερά μεταλλικά αυτά τεχνητά μας δίνουν τη δυνατότητα να ψάξουμε τους κυνηγούς σε κατώτερα στρώματα του νερού. Τα αφήνουμε να βυθιστούν το πολύ μέχρι τα μεσόνερα και αρχίζουμε την ανάρτηση, δουλεύοντας τους πλάνους σαν κουτάλια με χαμηλά το καλάμι, με γρήγορη ανάκτηση και έντονα twickes. Δύσκολα θα αντισταθεί ένας κυνηγός στο αστραφτερό μικρόψαρο που περνά μπροστά του με σπασμωδικές κινήσεις και θα προσπαθήσει είτε να το φάει είτε να το απωθήσει από κοντά του κάνοντας το μοιραίο λάθος.

Μinnows

IMG_2596

Με πολύ λιγότερες προσωπικές συλλήψεις σε σχέση με όλα τα προηγούμενα τεχνητά είναι τα minnows. Με αρκετά πιο γρήγορη, ανάκτηση από ότι τα χρησιμοποιώ συνήθως και έντονα twiches έχω ξεγελάσει κάποια ψάρια αλλά αποτελούν την τελευταία μου επιλογή στο συγκεκριμένο ψάρεμα.

kynigontas11

Ελπίζω να σας βοήθησα στην επιλογή τεχνητών και στο πως να τα χρησιμοποιήσετε ώστε να κυνηγήσετε και εσείς τους δικούς σας κυνηγούς. Απλά κλείνοντας θα ξαναεπισημάνω πόσο σημαντικό είναι η απελευθέρωση των μικρών ατόμων αυτού του μαχητικού ψαριού με τα υπέροχα τροπικά χρώματα, που ψαρεύοντας το μας μεταφέρει σε εξωτικότερα μέρη σαν αυτά που παρακολουθούμε στο διαδίκτυο σε διάφορα βιντεάκια από το εξωτερικό!