Έχουμε φτάσει στις αρχές του φθινοπώρου και η επίσκεψη των ακτών μας από μικρούς και μεγάλους θηρευτές είναι γεγονός. Οι πρώτοι καλοκαιρινοί επισκέπτες ήταν τα κοκκάλια τα οποία ακόμα και τώρα βρίσκονται στις ακτές μας αλλά μοιράζονται την θάλασσα μαζί και με άλλους θηρευτές πια όπως οι κυνηγοί. Οι τεχνικές που μπορούμε να τα ψαρέψουμε πολλές αλλά εμείς θα μιλήσουμε για το LRF και το Spinning και πιο συγκεκριμένα από βάρκα.

Όταν μιλάμε για βάρκα ίσως το μυαλό μας πάει σε κάποιο ταχύπλοο ή σε κάποιο μικρό σκάφος αναψυχής προσαρμοσμένο σε αλιευτικά δεδομένα. Εγώ όμως θα σας πάω κάπου αλλού, στην απλή παραδοσιακή ξύλινη ψαρόβαρκα που πολλοί από εμάς -έτσι κι εγώ- μάθαμε το ψάρεμα και ρίξαμε την πρώτη μας πετονιά. Αυτό το τονίζω γιατί παρόλο που οι τεχνικές μας μπορούν να εκσυγχρονιστούν τα μέσα που θα τις εξασκήσουμε στο θέμα του σκάφους μπορούν να μείνουν παραδοσιακά.

akis-barka5

Μια τέτοια λύση είναι σίγουρα πιο οικονομική από πιο άνετες επιλογές και ασφαλέστερη από πιο οικονομικές. Έχοντας πλέον συνηθίσει να με κοιτάνε σαν εξωγήινο οι γύρω μου όταν κάνω βολές από μια τέτοια βάρκα -αφού περιμένουν να βγάλω μια καθετή ή ένα τσαπαρί- πλέον το απολαμβάνω. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι μερικά χρόνια πριν μας κοιτούσαν σαν εξωγήινους όταν κάναμε το ίδιο κι από την ακτή. Πάμε λοιπόν να δούμε πως σε μια τέτοια παραδοσιακή λύση μπορούμε να προσαρμόσουμε τα δικά μας εργαλεία ψαρέματος για τις δύο αυτές τεχνικές και γιατί.

Γιατί από βάρκα

akis-barka4

Όσοι ασχολούμαστε με το spinning ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό το ψάρεμα θέλει το ψάξιμο του. Φεύγοντας λοιπόν με την βάρκα από το λιμάνι ξέρεις ότι μπορείς να προσεγγίσεις μέρη που από την ακτή θα ήταν αδύνατο. Να λύσεις απορίες που σε τρώνε για πολύ καιρό. Τι γίνεται αν σε έναν τόπο τρώνε πιο βαθιά; Μήπως να τα ψάξω πιο μέσα; Και τα κυνήγια που βλέπω εκεί;

akis-barka8

Αυτή είναι όλη αυτή η δημιουργική “παράνοια” που μας πιάνει όταν επιχειρήσουμε να κάνουμε spinning από το σκάφος. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι ο αέρας πλέον είναι σύμμαχός μας. Όσο και από όπου και να φυσάει -σε λογικά πλαίσια πάντα- μπορείς να κατευθύνεις το σκάφος και τις βολές σου εκεί που θέλεις.

Σε τι στοχεύουμε

akis-barka2

Θεωρητικά και ουσιαστικά στοχεύουμε σε όλες τις κατηγορίες των θηρευτών. Ανάλογα με την εποχή και τον εξοπλισμό μας μπορούμε να κυνηγήσουμε από μικρά μέχρι πολύ μεγάλα θηράματα. Αυτήν την εποχή θα αναζητήσουμε τα τονοειδή, τα κοκκάλια, τα μαχητικά λιτσομελάνουρα, τα μελανούρια, χωρίς να λείπουν σ' αυτές τις εξορμήσεις μας και οι έκτακτες εμφανίσεις των γοφαριών.

akis-barka3

Τα κοκκάλια είναι ίσως τα πιο πολυπληθή στην θάλασσα και θα κυνηγήσουν το τεχνητό σας με μεγάλη ταχύτητα, χτυπώντας το αστραπιαία. Είναι ψάρια που κυνηγούν σε κοπάδια και αν ψαρεύετε με παρέα, οι ταυτόχρονες επιτυχίες δεν θα είναι σπάνιες. Τα μεγαλύτερα του είδους θα σας δώσουν αξιόλογες μάχες. Τα λιτσομελάνουρα ή μαυρόλιτσες όπως τις λέω εγώ, είναι πραγματικά αξιόλογοι μαχητές που όταν αναμετρηθείτε μαζί τους θα σας εκπλήξει η αναλογία μεγέθους-δύναμης.

akis-barka1

Οι κυνηγοί θα σας μαγέψουν με την μαχητικότητα και τα άλματα τους έξω από το νερό ενώ τα μικρά τονοειδή θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη με τα γρήγορα φευγιά τους. Τέλος αν στο μέρος έχετε πάει για κοκκάλια και κάποιο γοφάρι επιτεθεί στο τεχνητό σας τότε είναι θέμα σωστού καρφώματος αλλά και πιο πολύ τύχης -λόγω του μικρού μεγέθους των τεχνητών- να φέρετε το ψάρι πάνω στην βάρκα.

Εξοπλισμός

akis-barka6

Εδώ δεν θα σταθώ σε διαμέτρους νήματος και πετονιάς γιατί τα βασικά λίγο πολύ τα γνωρίζουμε. Εκεί που θέλω να επικεντρωθώ είναι τα καλάμια. Όταν στην διάθεσή σου έχεις το περισσότερο πέντε μέτρα -και σε περίπτωση που υπάρχει καμπίνα αποθήκευσης ακόμα λιγότερα-τότε το κάθε εκατοστό είναι πολύτιμο. Οι κινήσεις μέσα στην βάρκα πρέπει να είναι προσεκτικές και στοχευμένες. Ξεχνάμε τα καλάμια τριών μέτρων και για την ακρίβεια θα πέσουμε ακόμα κάτω και από τα 2,70 μέτρα. Σε αυτήν την αναζήτηση με βοήθησε πολύ η εταιρεία Μοlix με την οποία συνεργάζομαι.

akis-barka7

Συγκεκριμένα οι δύο πανίσχυρες σειρές Fioretto και Skirmjan με την πρώτη να διαθέτει καλάμια 2,13-2,58 μ. και την δεύτερη 2,03-2,31 μ.. Να προσθέσω εδώ ότι τα συγκεκριμένα καλάμια είναι εξίσου αποδοτικά και στο spinning από την στεριά οπού οι απαιτήσεις και τα δεδομένα αλλάζουν. Όσο αναφορά τα τεχνητά, ψάξαμε τα κοκκάλια με μικρά minnow με μέγιστο μέγεθος τα 6,5 εκατοστά κυρίως στο LRF και με πλανάκια 5, 10 και 15 γραμμαρίων όσο αναφορά το spinning. Οι προτάσεις μου από την εταιρεία Molix είναι τα μικρό minnow Audace σε μεγέθη 55 και 65 mm και τα πλανάκια Jugulo σε 5, 10 και 15 γραμμάρια.

akis-barka9

Έχοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω αλλά πάνω απ' όλα σεβασμό και αγάπη για την θάλασσα και τα ψάρια της, είστε έτοιμοι για ξεχωριστά και αποδοτικά ψαρέματα. Ψαρεύουμε για μας και όχι για το ΕΓΩ μας...