του Βασίλη Κυρέζη

Άλλη μια ευχάριστη είδηση έρχεται για τους λάτρεις του eging αφού πλέον οι καλαμαριέρες μίας ακόμη μεγάλης Ιαπωνικής εταιρείας που κατασκευάζει κορυφαία καλάμια, της Nissin-Ares βρίσκονται στην χώρα μας από το Smartfishing.gr. Ονομάζονται Egi Yasha και αποτελούν το ντεμπούτο της Nissin στο τομέα του egi lure. Εμείς είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι αφού έχουμε την τιμή να τις δοκιμάσουμε και να σας τις παρουσιάσουμε!

 

 Χαρακτηριστικά

Οι Egi Yasha αποτελούν όπως είπαμε την πρώτη προσπάθεια της εταιρείας στο τομέα των καλαμαριέρων και η εταιρεία δεν θα μπορούσε να αφήσει τίποτα στην τύχη αλλά μόνο να μελετήσει και την παραμικρή λεπτομέρεια όπως άλλωστε κάνει και στα κορυφαία eging καλάμια που έχει όπως τα εξωτικά Dreams με ίνες Boron!!

Τα μεγέθη τους είναι τα πιο κινήσιμα παγκοσμίως δλδ 2.5, 3.0 και 3.5 με βάρος 10, 15 και 20 γραμμάρια και ρυθμό βύθισης 5-5.5sec/m, 3.5-4sec/m και 3-3.5sec/m αντίστοιχα για το κάθε μέγεθος.

Το σώμα τους είναι προσεχτικά μελετημένο και σχεδιασμένο με πολύ λεπτό ρύγχος ώστε να μπορεί το καλάμι μας να δίνει με ήπια χτυπήματα την επιθυμητή κίνηση dart (ζιγκ-ζαγκ) κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα νερά της Μεσογείου όπου ανήκουμε και εμείς αφού όπως γνωρίζουμε τα «δικά» μας καλαμάρια είναι πιο διστακτικά και «ντροπαλά» από αυτά της Άπω Ανατολής.

Το ρούχο τους έχει σωστή πυκνότητα ύφανσης που δίνει αληθοφανή αφή στα μακριά πλοκάμια των κεφαλόποδων αφού αυτά είναι το αισθητήριο όργανο τους, μεγάλη ανεκτικότητα στα δαγκώματα από τα ισχυρά «ράμφη» τους και είναι βαμμένα με uv χρώματα.

Το έρμα τους (βαρίδι) έχει και αυτό ειδική σχεδίαση σαν καρίνα πλοίου ώστε να προσφέρει σταθερή κάθοδο ακόμα και σε έντονα ρεύματα και άριστη στάση στο βυθό σε κατάσταση ακινησίας. Στο μπροστά του μέρος έχει μια τρύπα για τοποθέτηση έξτρα βάρους για εξειδικευμένο βαρίδι eging ειδικών καταστάσεων (πολύ έντονα ρεύματα, μεγάλα βάθη κ.α.) αλλά με δύο κάθετες εγκοπές ώστε να το συγκρατούν στη σωστή θέση τόσο κατά την διάρκεια των jerks όσο και στην κάθοδο αφήνοντας αμετάβλητη την γωνία βύθισης της καλαμαριέρας.

Το underfoil, η «αλουμινοταινία» δλδ που είναι επενδυμένο το σώμα επιλέχθηκε να είναι σε ματ γυαλάδα για πιο φυσική παρουσία μέσα στο νερό.

Ενώ τέλος τα γκίνια τους είναι χημικά ακονισμένα ώστε να μην «χαρίζουν» ακόμα και στο πιο ανεπαίσθητο άγγιγμα. Επίσης έχουν πλαστική επικάλυψη ανάμεσα τους για καλύτερη προστασία από την οξείδωση.

Οι παραγόμενοι χρωματισμοί είναι 6 μοναδικοί και ιδιαίτεροι που σπάνια βρίσκει κάποιος στην κασετίνα του από άλλες εταιρείες, ενώ στην χώρα μας προς το παρόν διατίθενται οι 5 από αυτούς.

Στις πρώτες δοκιμές που κάναμε ένα μήνα πριν το απογοητευτικό για όλους μας lockdown οι εντυπώσεις που μας άφησαν ήταν άκρως ευχάριστες τόσο με την ποιότητα κατασκευής τους όσο και με την ευκολία χρήσης τους, αφού με μικρά jerks πετυχαίναμε την επιθυμητή πλεύση και καταφέραμε να ξεγελάσουμε αρκετά καλαμάρια ακόμα και σε δύσκολες νύχτες που έτρωγαν πολύ διστακτικά. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που μας εντυπωσίασε ήταν η σταθερότητα και η σωστή αίσθηση που μας έδιναν στο χέρι παρά τον πλάγιο έντονο αέρα αλλά και τα ισχυρά ρεύματα, ενώ δεν είναι ούτε ιδιαίτερα γρήγορες ούτε πολύ βαριές. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν και μετά την καραντίνα, ενώ περιμένουμε και το έκτο χρώμα να συμπληρώσει την παρέα των Egi Yasha!

Για αποκλειστική διάθεση πατήστε στην παρακάτω εικόνα: