Το να μάθουμε να ψαρεύουμε τον τόπο μας το θεωρώ ίσως το σημαντικότερο κομμάτι του ψαρέματος μας, σημαντικότερο και από τον εξοπλισμό μας και από την τεχνική μας. Γιατί τι να τον κάνω τον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και την άρτια τεχνική όταν τα τεχνητά μου κολυμπούν σε ''πισίνα'';Επίσης σημαντικό είναι να ξέρουμε να επιλέγουμε τους σωστούς ψαρότοπους της περιοχής μας έτσι ώστε να μην εξαρτόμαστε από διάφορες πληροφορίες μέσω του διαδικτύου ή γνωστών και ''φίλων'' για το που πέσανε ψάρια που συνήθως είναι είτε λανθασμένες, είτε επίτηδες ελλιπείς, είτε ετεροχρονισμένες με αποτέλεσμα συνήθως έναν μακρινό ταξίδι σε ψαρότοπο-προορισμό με απογοητευτικά και πενιχρά αποτελέσματα. Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα μάθουμε να ψαρεύουμε σωστότερα τον ''τόπο'' μας, επιλέγοντας τους καταλληλότερους ψαρότοπους ανάλογα την περίοδο ώστε να αυξήσουμε τις επιτυχίες μας και την διάθεσή μας όταν εξασκούμε το αγαπημένο μας χόμπι το ψάρεμα.

Επιλογή Ψαρότοπου

topos1

Όλοι μας θα έχουμε παρατηρήσει κάποιους ερασιτέχνες ψαράδες να έχουν επαναλαμβανόμενη αποτελεσματικότητα, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι έχουν κάποιο μεγάλο μυστικό που δεν το αποκαλύπτουν! Φυσικά και έχουν ένα τεράστιο μυστικό και δεν είναι ούτε κάποιο τεχνητό ''σφάχτης'' ούτε το πανάκριβο καλάμι μηχανισμός που κρατάνε στα χέρια τους, αλλά η σωστή επιλογή ψαρότοπου.

topos3

Ψαρότοπος στο ψάρεμα και ειδικότερα στο spinning θεωρούμε την περιοχή κοντά στην ακτή όπου παρατηρείται συγκέντρωση ενός πληθυσμού από ένα ή περισσότερα είδη ψαριών. Οι πληθυσμοί αυτοί ποτέ δεν είναι σταθεροί αλλά είτε αυξάνονται, είτε μειώνονται, είτε εκλείπουν στον εκάστοτε ψαρότοπο κατά είδος ανάλογα με την εποχή, τις μεταναστευτικές συνήθειες των ψαριών, την κατάσταση του καιρού και τις φάσεις της σελήνης που επηρεάζει την παλίρροια και την άμπωτη. Ψαρότοποι λοιπόν για την δική μας περίπτωση θεωρούνται συνήθως τα λιμάνια μικρά και μεγάλα, οι βραχώδεις κάβοι με βαθιά και κοφτά νερά και οι παραλίες με διάσπαρτες ποσειδωνίες ή οι εκβολές ποταμών που συνήθως έχουν περισσότερη ζωή από τους ''νέτους'' αμμώδης βυθούς.

Σε ένα χάρτη μπορούμε να δούμε τα λιμάνια, τους κάβους αλλά και τους δρόμους που μας οδηγούν σε αυτά

Σε ένα χάρτη μπορούμε να δούμε τα λιμάνια, τους κάβους αλλά και τους δρόμους που μας οδηγούν σε αυτά

Αν ανοίξουμε ένα χάρτη της περιοχής μας και ιδιαίτερα αν αυτός είναι βυθομετρικός ή το Google Earth, θα μπορέσουμε εύκολα να εντοπίσουμε 6-7 πιθανούς ψαρότοπους κατά την προσωπική μας αντίληψη π.χ δυο λιμάνια, δυο κάβους με κοφτά νερά και δυο παραλίες σε απόσταση το πολύ 1-1:30 ώρα από τον τόπο κατοικίας μας. Έτσι μπορούμε να έχουμε γρήγορη πρόσβαση σ΄ αυτούς και πέρα από τα βάθη θα δούμε και τους δρόμους που θα μας πάνε εκεί. Τα μέρη αυτά τα επιλέγουμε είτε από ένστικτο λόγω της μορφολογίας τους, είτε επειδή στο παρελθόν είχαμε προσωπικές συλλήψεις ψαριών είτε γιατί έχουμε ακούσει για επιτυχίες άλλων.

Οργάνωση, παρατήρηση, εξερεύνηση & καταγραφή

topos5

Αφού έχουμε επιλέξει τους πιθανούς ψαρότοπούς μας, θα πρέπει να οργανωθούμε ώστε να τους επισκεπτόμαστε τουλάχιστον μια φορά κάθε μήνα τον καθένα από αυτούς για τον πρώτο χρόνο και αν μπορούμε και περισσότερες ακόμα καλύτερα. Ποτέ δεν πρέπει να ''καίμε'' έναν τόπο εάν δεν τον επισκεφτούμε όλες τις εποχές ή καλύτερα όλους τους μήνες γιατί εκεί που για 4-5 μήνες δεν μας έχει δώσει τίποτα μπορεί τον επόμενο μήνα έτσι απλά να γίνει ο αγαπημένος μας από τις επιτυχίες και την χαρά που θα μας δώσει.

topos4

Ένα σημάδι ότι υπάρχουν κυνήγια στην περιοχή

Οι επισκέψεις μας δεν θα είναι απλά και μόνο για να ψαρέψουμε αλλά και για να παρατηρήσουμε γιατί πολλές φορές μπορεί να μην έχουμε κάποια σύλληψη αλλά μέσα από την παρατήρηση να δούμε ότι τα ψάρια ναι μεν είναι εκεί αλλά δεν τρώνε ή τρώνε σε σχετικά μικρή απόσταση από μας. Η παρατήρηση στο spinning είναι μεγάλο πράγμα και ειδικότερα η σωστή παρατήρηση της ''γαλανής'' ένα μεγάλο όπλο του ερασιτέχνη ψαρά. Μικρά ψάρια στην ακτή ή γλάροι που βουτούν στην θάλασσα, είναι οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις ότι υπάρχουν αρπαχτικά στην περιοχή. Για αυτό σε οποιοδήποτε καινούργιο ψαρότοπο θα πρέπει να μην μένουμε στάσιμοι σε ένα σημείο αλλά να εξερευνούμε με τα πόδια ή ακόμα και αλλάζοντας μέρη με το αυτοκίνητο. Η εξερεύνηση ακόμα και μιας άδειας θάλασσας μας είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από το spinning “περίπτερο” όπου ρίχνουμε και ξαναρίχνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, βιδωμένοι σε ένα σημείο.

topos6

Όλες λοιπόν τις επισκέψεις μας στον εκάστοτε ψαρότοπο είτε είχαμε κάποια σύλληψη είτε όχι αλλά και τις παρατηρήσεις μας θα πρέπει να τις καταγράψουμε σ΄ένα ''ημερολόγιο''. Έτσι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης χρονιάς θα έχουμε ένα πρώτο «μπούσουλα» για το πότε και που θα πάμε για ψάρεμα αλλά και τι είδος ψαριού θα κυνηγήσουμε. Παραδείγματος χάριν, τον Μάρτιο λούτσους στο τάδε λιμάνι ή τον Οκτώβριο παλαμίδες στο τάδε κάβο κ.λ.π.. Πιστέψτε με θα δείτε με τα χρόνια ότι τα ψάρια θα είναι πιστά στο ραντεβού τους με απόκλιση λίγων ημερών συνήθως.

dscn0270

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνονται οι προσωπικές σας επιτυχίες, η αυτοπεποίθηση σας και στο τέλος δεν θα χρειάζεται να ξενιτεύεστε για να ασκήσετε το αγαπημένο σας χόμπι λόγω κάποιας αμφίβολης πληροφορίας. Άσε που πολλοί θα είναι αυτοί που θα σας ζητάνε πληροφορίες για το που ψαρεύεται εσείς... Θα έχετε αποκτήσει πλέον το δικό σας μεγάλο μυστικό για επαναλαμβανόμενες επιτυχίες και θα πρέπει αν το μοιραστείτε με κάποιον να το κάνετε με μεγάλη σύνεση γιατί στην τελική... είναι οι δικοί σας κόποι και παρατηρήσεις χρόνων!!