Δεν υπάρχει χειρότερη στιγμή για ένα spinner από την ώρα που θα νιώσει το παράμαλλο του να κόβεται από μια δαγκωνιά κάποιου αρπαχτικού. Για πολλούς, η μόνη λύση είναι ένα κομμάτι σύρμα μπροστά από το τεχνητό αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα : το διπλάρωμα του παράμαλλου!

Δεν αποτελεί μια λύση που μπορεί να αντικαταστήσει 100% το σύρμα αλλά όπως και να έχει, αντέχει πολύ περισσότερο από ένα απλό παράμαλλο. Πρώτη φορά που είδα κάτι τέτοιο ήταν σε ιταλικά άρθρα για ψάρεμα γοφαριού. Οι γείτονες χρησιμοποιούσαν το διπλάρωμα με μεγάλες διαμέτρους παράμαλλα για να ψαρέψουν από βράχια αυτό το ψάρι.

Γοφάρι! Ούτε το διπλάρωμα δεν μπορεί να το σταματήσει. Εδώ βλέπουμε σε κύκλο το άλλο κομμένο άκρο του διπλάρωμένου παράμαλλου

Γοφάρι! Ούτε το διπλάρωμα δεν μπορεί να το σταματήσει. Εδώ βλέπουμε σε κύκλο το άλλο κομμένο άκρο του διπλαρωμένου παράμαλλου και το... εξαθλιωμένο εναπομείναντα!

Τότε δεν έδωσα και πολύ βάση καθώς δεν είχα πρόβλημα αφού ψάρευα κυρίως λαβράκια και δεν μπορώ να κρύψω ότι το θεώρησα λίγο υπερβολή. Πάντοτε είχα διαφορές με τους γείτονες που είχαν εθισμό στα όσο πιο βαριά εργαλεία και στις όσο πιο χοντρές διαμέτρους σε νήματα και παράμαλλα. Όμως πολύ αργότερα τους θυμήθηκα όταν ξεκίνησα να ψαρεύω λούτσους με σιλικόνες.

Ο λούτσος έχει μοναδική ικανότητα να κόβει παράμαλλα

Ο λούτσος έχει μοναδική ικανότητα να κόβει παράμαλλα

Το διπλάρωμα ανέβαζει 90% τις πιθανότητες να βγούμε κερδισμένοι στις μάχες με λούτσους και σιλικόνες

Το διπλάρωμα ανέβαζει 90% τις πιθανότητες να βγούμε κερδισμένοι στις μάχες με λούτσους και σιλικόνες

Οι πρώτες σιλικόνες σε εντελώς απονήρευτα ψάρια είχαν σαν αποτέλεσμα ένα τραγικό ποσοστό σε κοψίματα στο... φτερό! Το σύρμα μας έσωσε αλλά όταν τα ψάρια πονήρεψαν δεν είχαμε επιλογή : ή σύρμα και μηδέν χτυπήματα ή παράμαλλο και 50-50 πιθανότητες να το βγάλεις. Έτσι ήρθε η ώρα του διπλαρώματος που ανέβασε τις πιθανότητες στο 90% να το βγάλεις.

Κόμπος διπλαρώματος

Η συνάγριδα είναι ένα αρπαχτικό που θα χρειαστούμε το διπλάρωμα αλλά όχι τόσο για τα δόντια της, όσο για το γεγονός ότι "τρίβει" το παράμαλο όπου βρει!

Η συναγρίδα είναι ένα αρπαχτικό που θα χρειαστούμε το διπλάρωμα αλλά όχι τόσο για τα δόντια της, όσο για το γεγονός ότι "τρίβει" το παράμαλλο όπου βρει!

Πολλοί φίλοι από τότε με ρωτάνε για το τρόπο που θα διπλαρώσουν το παράμαλλο τους για αυτό αποφάσισα να κάνω αυτό το μικρό άρθρο. Ο τρόπος έρχεται από το μολύβι φύλακα και αποτελεί τον πιο απλό για να το κάνεις. Το όνομα του είναι Double Surgeon Loop και δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που θα δυσκολευτεί να τον μάθει. Στα συν του είναι ότι ακόμα και να κόψει το ψάρι το ένα άκρο, το άλλο μπορεί να έχει την δύναμη να το κρατήσει.

Βήμα Πρώτο

doublesurgeonsloop1

Παίρνουμε ένα κομμάτι πετονιάς fluorocarbon γύρω στο ενάμιση μέτρο. Διπλώνουμε την μία άκρη γύρω στους έξηντα πόντους. Κάνουμε μια θηλιά, προσέχοντας να αφήσουμε αρκετό μήκος ώστε το διπλάρωμα να μας βγεί στο τέλος γύρω στους σαράντα πόντους

Βήμα Δεύτερο

doublesurgeonsloop2

Το δεύτερο βήμα είναι εύκολο καθώς κάνουμε στην πράξη ένα απλό κόμπο σχηματίζοντας μια θηλιά

Βήμα Τρίτο

doublesurgeonsloop3

Αρχίζουμε να τυλίγουμε το ελεύθερο άκρο της διπλαρώμενης πετονιάς μέσα από την θηλιά δυο με τρεις φορές. Αν θέλουμε, μπορούμε να τυλίξουμε και μόνο μια φορά. Είναι αρκετή για να κρατήσει μεσαίου μεγέθους ψάρια

Βήμα Τέταρτο

doublesurgeonsloop4

Αρχίζουμε να σφίγγουμε προσεχτικά, ειδικά αν έχουμε κάνει πολλά περάσματα. Αν βιαστούμε μπορεί ο κόμπος να κάνει κενά και κάποιες σπείρες να μείνουν με μπόσικα

Βήμα Πέμπτο

doublesurgeonsloop5

Μόλις όλα έχουν τεντώσει και σφίξει, κόβουμε το κοντό περιττό άκρο και έχουμε το διπλαρωμένο παράμαλλο μας


Μερικά tips

Το ένα κομμάτι μπορεί να κοπεί αλλά το άλλο θα αντέξει!

Το ένα κομμάτι μπορεί να κοπεί αλλά το άλλο θα αντέξει!

Ένα πρόβλημα που θα συναντήσετε είναι πως να δέσετε ένα διπλαρωμένο παράμαλλο στην παραμάνα σας. Η μικρή παραμάνα δεν μπορεί να δεχτεί σχεδόν κανένα κόμπο εκτός από τον Palomar. Για όσους δεν ξέρουν τον κόμπο τα παρακάτω σχήματα θα σας βοηθήσουν να τον φτιάξετε.

Κατασκευή βήμα-βήμα (σχήμα κόμπου Palomar)

1. Διπλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι της πετονιάς και την περνάμε μέσα από την παραμάνα. 2. Στην συνέχεια, κάνουμε ένα απλό κόμπο. 3. Κατόπιν, περνάμε όλη την παραμάνα μέσα από θηλιά που έχει σχηματιστεί στο διπλωμένο άκρο της πετονιάς.

4. Υγραίνουμε και σφίγγουμε τον κόμπο, τραβώντας στην αρχή και τα δυο άκρα ενώ μετά τραβώντας μόνο την πετονιά.

palomar

Στο παραπάνω σχήμα, ο κόμπος είναι με μονή πετονιά. Με το διπλάρωμα, η διαφορά είναι ότι στο τέλος δεν κόβουμε τίποτα γιατί θέλουμε την διπλή πετονιά. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε σε αυτό το σημείο είναι να έχουμε ίσες αποστάσεις

ώστε στο τέλος τα δύο κομμάτια να είναι ίσα.

diplaroma7

Ταλαιπωρημένο διπλαρωμένο παράμαλλο από μάχες με λούτσους

Όσον αφορά τα μεγέθη του παράμαλλου, προσωπικά δεν χρησιμοποιώ μεγάλες διαμέτρους. Στις φωτογραφίες που βλέπετε πιο πάνω, τα μεγέθη είναι 0,26, 0,28 & 0,30 mm fluorocarbon πετονιά. Για όσους θέλουν να ψάξουν το θέμα λίγο παράπανω, μπορούν να κοιτάξουν την ιταλική αγορά στην οποία κυκλοφορούν έτοιμα παράμαλλα με πλέξη πολλών πετονιών δηλαδή τέσσερεις πετονιές 0,16 mm ή τρεις 0,20 mm κ.α. σε περίτεχνες πλέξεις ώστε να κάνουν ένα ενιαίο παράμαλλο. Άλλοι τρόποι είναι ειδικά νήματα με ενισχύσεις για παράμαλλο αλλά μετά πάμε σε άλλα μονοπάτια αφού το νήμα φαίνεται όπως και το σύρμα.

diplaroma6

Σαν επίλογο αυτό που θέλω να πω είναι πως δυστυχώς πολύ μεγάλα ψάρια με κοφτερά δόντια έχουν μεγάλες πιθανότητες να μας κόψουν το διπλάρωμα. Παρόλα αυτά αποτελεί μια λύση ουσιαστική, ειδικά όταν ψαρευούμε με σιλικόνες. Ελπίζω να βοήθησα!