Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την τεχνική του spinning ξέρουμε πόσο έξυπνα - πονηρά και καχύποπτα είναι τα λαβράκια. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους είναι που με κέρδισαν από τα πρώτα μου κιόλας βήματα στο spinning, βάζοντας τα στην νούμερο ένα θέση της λίστας με τα αρπαχτικά ψάρια που αναζητώ. Ο καιρός πέρασε αλλά τα λαβράκια παραμένουν ακόμα μέχρι και τώρα στην κορυφή αυτής της νοητής λίστας μου.Κρατώντας από τα προαναφερθέντα τα χαρακτηριστικά τους, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα ιδιαίτερο ψάρι που για να το ξεγελάσεις χρειάζεται αρκετή προσπάθεια. Κάτι που κάνει ακόμα ποιο δύσκολη την σύλληψη τους όμως στα μέρη μου, είναι το υψηλό επίπεδο των spinner του νησιού. Τα κυνηγούν με διαφόρων ειδών τεχνητά με αποτέλεσμα τα ψάρια να μαθαίνουν και να καταγράφουν στην μνήμη τους οποιαδήποτε τεχνητό δόλωμα, ως κίνδυνο. Το μυστικό της επιτυχίας για μένα ήταν ότι πρώτα έπρεπε να "ξεκλειδώσω" το κάθε μέρος όπου θα τα ψάρευα και μετά να αρχίσουν να πέφτουν τα τεχνητά μου μέσα στο νερό. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε μια παρτίδα "σκάκι" ανάμεσα σε μένα και τα λαβράκια που κάθε φορά ανάλογα τον τόπο που θα τα ψάρευα, την εποχή, τον παράγοντά άνθρωπο και άλλες συνθήκες που επικρατούσαν έπρεπε να στήσω την σκακιέρα μου διαφορετικά.

xiotika_labrakia1

Χίος και λαβράκια

Άλλοτε πιο αμυντικά και άλλες φορές πιο επιθετικά, ιδιαίτερα τις στιγμές που θεωρούσα ότι είναι οι κατάλληλες για να περάσω στην αντεπίθεση! Ένας σύμμαχος μου σε αυτό το παιχνίδι ήταν και η νύχτα. Ξέροντας ότι το βράδυ είναι σίγουρο ότι θα επισκεφθούν διάφορα λιμανάκια για να βρουν την τροφή τους, δοκίμαζα τότε. Οπότε οι εξορμήσεις μου για λαβράκια στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έγιναν βράδυ και τα περισσότερα ψάρια βγήκαν αργά την νύχτα. Όλα αυτά με τον καιρό έγιναν συνήθεια και τηρώ τα ιδία βήματα αυτής της διαδικασίας κάθε φόρα που βρίσκομαι σε ένα νέο τόπο που θα ψαρέψω λαβράκια. Αλλά ας τα πούμε αναλυτικότερα....

Τόπος

xiotika_labrakia3

Τα λιμάνια στην Χίο είναι αρκετά και ποικίλουν σε βάθη και χωρητικότητα. Πολλά από αυτά ψαρεύονται συνέχεια οπότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Φτάνοντας σε ένα από αυτά για να ψαρέψουμε, το πρώτο που πρέπει να ψάξουμε είναι τα απάνεμα σημεία ανάλογα τον καιρό, όπου πιθανότατα βρίσκουν καταφύγιο τα μικρόψαρα, μικρές γαρίδες και κεφαλόπουλα. Εκεί θα μπορούσε να καρτερεύει ένα λαβράκι ή να το επισκεφθεί για να κάνει την επιθέση του. Αφού βρούμε αυτά τα σημεία, σε καμία περίπτωση δεν πάμε να σταθούμε από πάνω τους όρθιοι και να αρχίσουμε να ρίχνουμε. Οποιαδήποτε φασαρία θα κάνουμε μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να τα τρομάξουμε, να τα διώξουμε ή να τα προϊδεάσουμε ότι είμαστε εκεί. Όλες οι ρίψεις μας θα πρέπει να είναι αθόρυβες και εμείς καλά κρυμμένοι. Αν μπορούμε, καλό είναι να ρίχνουμε στο σημείο από άλλη θέση πιο μακριά και όχι από πάνω τους.

xiotika_labrakia5

Τα σχοινιά δυκολεύουν τις μάχες στα μικρά λιμανάκια τις Χίου

Στην επιλογή μας παίζει ρόλο αν είμαστε σε λιμανάκι να προσέξουμε για τυχόν σχοινιά ώστε να μην μας δημιουργήσουν πρόβλημα στην μάχη με ένα καλό ψάρι. Επίσης τα φώτα δεν είναι σύμμαχος εάν η σκιά μας πέφτει στο νερό, δηλώνοντας την παρουσία μας. Τέλος, ο αέρας πρέπει να έχει τέτοια κατεύθυνση ώστε να μην επηρεάζει τις ρίψεις και να μην μας δημιουργεί κενά στο νήμα και κατ επέκταση στην αμεσότητα με το τεχνητό μας.

Η εποχή

xiotika_labrakia8

Το φθινόπωρο είναι... Χειμώνας!

Η εποχή είναι σημαντική για μένα για δυο λόγους και από τέσσερις που είναι οι εποχές θα σας τις μοιράσω σε δυο, χειμώνας – καλοκαίρι γιατί στο νησί η άνοιξη είναι καλοκαίρι και το φθινόπωρο, χειμώνας! Ο πρώτος λόγος είναι η θερμοκρασία της θάλασσας και ο δεύτερος τα είδη των ψαριών που συναντάμε και κυνηγάει το λαβράκι. Ας ξεκινήσουμε με τον χειμώνα. Αυτή την εποχή όπως γνωρίζετε η θερμοκρασία της θάλασσας είναι χαμηλή κάνοντας τα μικρά ψάρια να είναι πιο δυσκίνητα και πολλές φορές να χρησιμοποιούν ακόμα και τα ρεύματα στις μετακινήσεις τους για αποφύγουν κατανάλωση ενέργειας. Έτσι λοιπόν και εμείς θα μιμηθούμε τις κινήσεις αυτών στο ψάρεμα μας, ακόμα και αν ξέρουμε ότι τα λαβράκια είναι γρήγορα γιατί είναι ευρύθερμο είδος που δεν το επηρεάζει τόσο η θερμοκρασία του νερού.

xiotika_labrakia2

Η Άνοιξη είναι... καλοκαίρι!

Οπότε ο τρόπος ανάκτησης των τεχνιτών μας πρέπει να είναι αργός γιατί ένα ψάρι που κινείται γρήγορα θα αύξανε την καχυποψία τους άμεσα. Τα τεχνητά που θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε πρέπει να έχουν το μέγεθος των μικρών ψαριών που συναντάμε αυτή την εποχή. Εδώ τον κύριο λόγο τον έχουν τα κεφαλόπουλα, άρα φεύγουμε από τα πολύ μικρά δολώματα και οι σιλικόνες και τα minnow μας πρέπει να ξεκινάνε περίπου από 9 εκατοστά και πάνω. Το καλοκαίρι τώρα, σε αντίθεση με τον χειμώνα, τα νερά είναι ζεστά, κάτι που κάνει τα ψάρια πολύ πιο δραστήρια και κινητικά. Πάνω σε αυτό το γεγονός πρέπει να προσαρμόσουμε και το ψάρεμα μας.

xiotika_labrakia14

Μικρόψαρα σε γλίστρα, τα περισσότερα νεκρά μετά από επίθεση λαβρακιού

Η ανάκτηση των τεχνητών μας πρέπει να είναι γρήγορη και τα νευρικά twich και jerks θα κάνουν την διάφορα! Οι ακτές της Χίου κατακλύζονται από γόνο διάφορων ειδών ψαριών και σε μεγάλες ποσότητες όπως αθερίνα, παπαλίνα (γόνος σαρδέλας), μπεγότο (γόνος γόπας) και άλλα πολλά. Εδώ λοιπόν τα δολώματα μας πρέπει να είναι αντίστοιχα με το μέγεθος του γόνου που κρατάει η περιοχή που θα ψαρέψουμε και κατεβαίνουν πολύ σε μέγεθος σχετικά με τα τεχνητά που χρησιμοποιούμε τον χειμώνα.

Παράγοντας άνθρωπος

xiotika_labrakia6

Ο παράγοντας άνθρωπος παίζει και αυτός το ρόλο του στο ψάρεμα μας, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάποιες φορές και πράγματα που πρέπει να αποφύγουμε ή να διαχειριστούμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεγελάσουμε ένα λαβράκι. Θα ξεκινήσω με τα αρνητικά και ο παράγοντας άνθρωπος εδώ μπορεί να είναι και η ψαρευτική μας παρέα. Καλό είναι όταν ψαρεύουμε με παρέα να κάνουμε σωστή διαχείριση των ρίψεων μας και όχι όλοι μαζί να βαράμε τα τεχνητά μας προκαλώντας έναν πανικό. Σημαντικό είναι να κάνουμε τακτικά διαλείμματα, αφήνοντας τα λαβράκια να ηρεμήσουν, ειδικά μετά από κάποιες ρίψεις ή την σύλληψη ενός ψαριού. Αυτά ισχύουν για το ψαρευτικό μας ζευγάρι ή την παρέα μας.

Αντωνάκης : Το καλύτερο παιδί και επίδοξος spinner!

Αντωνάκης : Το καλύτερο παιδί και επίδοξος κορυφαίος spinner!

Τώρα στην Χίο μπορεί όλες τις ώρες να συναντήσουμε άλλους επίδοξους spinners που πολλές φορές μαστιγώνουν την θάλασσα με μανία ασταμάτητα με τεραστία minnow. Σε μια τέτοια περίπτωση καλό είναι να αλλάξετε τόπο ή να περιμένετε να φύγουν, δίνοντας πάλι χρόνο στα ψάρια να ηρεμήσουν. Εδώ θα κάνω μια παρένθεση για να πω ότι ακόμα και τον φακό που χρησιμοποιούμε το βράδυ, κατά την σύλληψη ενός ψαριού πρέπει να τον ανοίγουμε στο τέλος της μάχης και χωρίς να σκορπάμε το φως σε όλο το μέρος.

xiotika_labrakia9

Για να έρθει το αποτέλεσμα, πρέπει η παρέα να τηρεί τους κανόνες

Τι θα μπορούσε όμως να είναι αυτό που κάνει τον παράγοντα άνθρωπο από αρνητικό σε θετικό και να μας βοηθούσε ακόμα και στην σύλληψη ενός λαβρακιού; Αυτό είναι το ξεψάρισμα των διχτυών. Εκεί που ξεψαρίζουν τα καΐκια, τα ψάρια μαθαίνουν γρήγορα και εκμεταλλεύονται τον άνθρωπο, βρίσκοντας εύκολα τροφή χωρίς να χρειάζεται να κυνηγήσουν. Τα ψάρια αυτά έχουν μάθει ακόμα και να ξεχωρίζουν τον θόρυβο που παράγει το κάθε καΐκι και πολλές φορές τα ακολουθούν μπαίνοντας μαζί τους μέσα στα λιμάνια του νησιού. Εκεί έχω καταφέρει συλλήψεις ψαριών ρίχνοντας ακριβώς πίσω από το σκάφος που μπαίνει μέσα. Αν δεν βγάλεις γλάρο, θα βγάλεις λαβράκι!

Λαβράκια που ακολουθούσαν την τράτα

Λαβράκια που ακολουθούσαν την τράτα

Κάτι άλλο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε από τις δραστηριότητες του ανθρώπου είναι αυτή η αναταραχή που προκαλούν τα σκάφη όταν βγαίνουν από τα λιμάνια. Η ανακατωσούρα που προκαλούν τα απόνερα από την προπέλα, κάνουν ανάστατο τον βυθό, αφήνοντας ακάλυπτα τα μικρά ψάρια που είχαν βρει καταφύγιο πίσω από το σκάφος. Σε αυτήν την περίπτωση βλέπουμε πολλές φορές να εξελίσσονται κυνήγια και πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση, εκμεταλλευόμενοι την περίσταση. Αυτές είναι μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέχουμε και πολλές φορές κάνουν την διάφορα...

Εξοπλισμός

xiotika_labrakia10

Όπως καταλαβαίνετε στα μέρη μου, προσπαθούμε να ξεκλειδώσουμε κατά κύριο λόγο εκείνα τα μικρά πονηρά λιμανάκια με ρηχά νερά όπου συνήθως βρίσκουν καταφύγιο τα μικρόψαρα, με αποτέλεσμα να προσελκύουν τα λαβράκια. Εκεί χρειαζόμαστε κατάλληλο εξοπλισμό για να μπορέσουμε να ψαρέψουμε σωστά. Οι ρίψεις μας πρέπει να είναι προσεκτικές με ακρίβεια χιλιοστού για την αποφύγη μπλεξίματος με τα σχοινιά ενώ το καλάμι μας πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί σωστά τα λίγα γραμμάρια του βάρους των τεχνιτών μας, είτε αυτά λέγονται minnow, είτε λέγονται μικρές σιλικόνες με μικρά jig head. Εδώ όμως υπάρχει μια προϋπόθεση!

nea_dragon9

Ένα καλάμι που μας επιτρέπει να ψαρέψουμε με λίγα γραμμάρια αλλά έχει και δύναμη για την μάχη

Το καλάμι μας και ο μηχανισμούς μας εκτός ότι πρέπει να να διαχειρίζεται σωστά τα λίγα γραμμάρια των τεχνιτών μας πρέπει να είναι ικανό να τα βάλει και με ένα μεγάλο ψάρι, κόβοντας του τα κεφάλια εκεί που πρέπει και οδηγώντας το σε εμάς αποφεύγοντας σχοινιά και κάβους όπου θα προσπαθήσει να μπλέξει το νήμα μας, με σκοπό να ελευθερωθεί. Με όλες αυτές τις δυσκολίες και τα εμπόδια που κρύβονται στα μικρά λιμάνια, αναγκαστήκαμε να κατεβούμε σε c.w. άλλα και σε διαμέτρους στον εξοπλισμό μας. Πειραματιστήκαμε με διάφορα καλάμια από διάφορες εταιρίες και με μικρές αποκλίσεις στο c.w. τους μέχρι να βρούμε το κατάλληλο που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Η λύση τελικά ήρθε μέσα από την εταιρία όπου ανήκω την Dragon και η επιλογή ήταν το καλάμι της με την ονομασία FishMaker με c.w. 3-18 γρμ. και μήκος 2,60 μ..

xiotika_labrakia11

Fishmaker εν δράσει!

Αν και το καλάμι παρουσιάζετε σαν ένα καλάμι HRF αν κρίνουμε από το c.w. του, είναι στην ουσία ένα καλάμι light spinning πολύ καλά στημένο ώστε να έχεις επαφή στα λίγα γραμμάρια με τα τεχνητά σου αλλά ταυτόχρονα μεγάλη δύναμη στην μάχη. Αυτό είναι κάτι σπάνιο σε καλάμια τέτοιου είδους και πραγματικά με εντυπωσίασε με την συμπεριφορά του γιατί ήταν κάτι που δεν το περίμενα! Στάθηκα τυχερός γιατί όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολα να βρεις τον συνδυασμό σε ένα καλάμι χαμηλού c.w. και ταυτόχρονα τέτοιας δύναμης ώστε να μπορώ να αποτρέψω τα ψάρια να μπλέξουν στα σχοινιά. Το καλάμι είχε το πακέτο που έψαχνα και ανταποκρίθηκε σωστά στις δοκιμασίες που του έβαλα, αναμετρήθηκε με πολλά αξιόλογα λαβράκια και μερικές φορές με κάποιους λούτσος που είπαν να δοκιμάσουν τα λαβρακοτεχνητά μου, βγάζοντας με πάντοτε νικητή!

xiotika_labrakia7

Xtreme : η λύση για πιο βαριά δολώματα τον χειμώνα!

Αυτά για τα μικρά λιμανάκια της Χίου και τον εξοπλισμό. Γενικά στο νησί, αν θέλετε να αναζητήσετε τα λαβράκια πρέπει οπωσδήποτε να έχετε και ένα καθαρό Seabass καλάμι γύρω στο 10-30 γρμ. που να μπορεί να χειριστεί μεσαία και μεγάλα minnow, popper, surface ακόμα και πλανάκια. Για μένα ένα τέτοιο ιδανικό καλάμι είναι το Xtreme της Dragon με c.w. 6-28 γρμ. και μήκος 2,70 μ..

Κίνηση Ματ!

xiotika_labrakia4

Το ψάρεμα του χιώτικου λαβρακιού για μένα είναι χημεία πολλών παραγόντων και σε συνδυασμό με την εξυπνάδα του, κάνει αρκετά δύσκολη την σύλληψη ενός μεγάλου του είδους. Είναι ένα ψάρεμα που με εξιτάρει και με κάνει να ψάχνομαι συνεχεία. Όπως λέω και στους φίλους μου : όταν μπορείς να ξεγελάσεις ένα μεγάλο λαβράκι τότε μπορείς να πιάσεις τα πάντα! Προσαρμόζοντας το ψάρεμα μας και την τεχνική μας πάνω στο λαβράκι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια σύλληψη δεν κερδίζουμε μόνο την χαρά, την αδρεναλίνη και όλα αυτά τα ανάμικτα συναισθήματα που νιώθουμε εκείνη την στιγμή αλλά μας κάνει καλύτερους πάνω στην τεχνική που αγαπάμε! Στρώστε την σκακιέρα και κινήστε τα πιόνια σας σωστά ώστε να κάνετε στο λαβράκι... Ματ!!

rizoulis