Πολλά τα ειδή των τεχνητών δολωμάτων που θα μπορούσαν να ξεγελάσουν έναν λούτσο, αλλά πόσο αποτελεσματικά θα μπορούσαν να είναι στα μεγάλα ψάρια του είδους; Θηρευτές που για να φτάσουν σε αυτά τα μεγέθη έχουν βιώσει πολλά ενώ αρκετά είδη τεχνητών είναι χαραγμένα στην μνήμη τους... Αυτά είναι τα λεγόμενα και καμένα τεχνητά!Η Χίος φημίζεται για τους μεγάλους πληθυσμούς από λούτσος και τα μεγάλα μεγέθη των ψαριών αυτού του είδους που κρατάει κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Το κλειδί για να έχουμε συχνά "τετ τα τετ" μαζί τους είναι οι σιλικόνες, γι' αυτό το θέμα όμως θα μιλήσουμε πιο κάτω.

Μεγάλοι λούτσοι στην Χίο : με τι έχουν ξεγελαστεί!

LOUTSOI_02

Λούτσος, ένας θηρευτής με άγρια και επιβλητική όψη, ένα είδος που συναντάμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της χωράς μας και φυσικά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Χίο! Στα περισσότερα μέρη τις πατρίδας μας περιμένουμε τα ψάρια να έρθουν ανά περιόδους και εποχές, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει εδώ. Οι λούτσοι βρίσκουν καταφύγιο όλη την διάρκεια του χρόνου στο νησί, αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι τα μεγάλα μεγέθη των ψαριών που κρατάει το μέρος που φτάνουν σε νούμερα μεγάλα ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις και τα 10 κιλά!

Τότε που μόνο τα minnow έκαναν δουλειά

Τότε που μόνο τα minnow έκαναν δουλειά

Φυσικό και επόμενο λοιπόν αυτά τα ψάρια να γίνονται στόχος από επίδοξους ψαράδες, που προσπαθούν με διάφορες τεχνικές όπως : συρτή από σκάφος, πολυάγκιστρα με νωπό ψαροδόλι, ζωντανό με σύρμα και φυσικά με spinning! Για το τελευταίο που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα θα αναφερθώ πιο αναλυτικά. Κατά κύριο λόγο το ψάρεμα τους γινόταν για χρόνια με μεγάλα minnow, όλων των εταιρειών, και είχε μεγάλη επιτυχία στο να ξεγελάσουν κάποιο μεγάλο ψάρι του είδους. Πολύ σπάνια επιτυχία είχαν και τα μεγάλα popper. Όλα αυτά όμως μέχρι πέρσι. Τα ψάρια σταμάτησαν να χτυπούν στα minnow και το spinning σχεδόν εγκαταλείφθηκε στο νησί. Έτσι μείνανε λίγοι spinners και έπρεπε κάτι να γίνει για να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία των λούτσων.

Πρώτη επαφή με τις σιλικόνες

LOUTSOI_05

Το λιμάνι των... barracuda!

Ένας από αυτούς που μείνανε ήμουν και εγώ. Έτσι λοιπόν γνωρίζοντας μέρη όπου θα μπορούσα να έχω συναντήσεις με αυτά τα θηρία, επέλεξα να τους ψαρέψω στο νότιο μέρος του νησιού και συγκεκριμένα στο μεγαλύτερο λιμάνι μας τα Μεστά. Ένα τεράστιο φυσικό κόλπο με βαθιά και καθαρά νερά και πολύ τροφή για τα ψάρια. Γνωρίζοντας τις συνήθειες των ψαριών, επέλεξα να τα περιμένω βράδυ μαζί με τους φίλους μου μελετώντας την συμπεριφορά τους. Τα ψάρια γυρνάγανε και εναλλάσσονταν με άλλα κοπάδια ανά χρονικά διαστήματα των 30-40 λεπτών μεταξύ τους, περνώντας στα μεσόνερα και πολλές φορές στήνοντας καρτέρια ακόμα και στον βυθό. Αυτό είναι κάτι που αρέσκονται να κάνουν τα μεγάλα θηλυκά ψάρια του είδους καθώς το μέγεθος τους δεν μπορεί να κρυφτεί αλλού παρά μόνο εκεί.

LOUTSOI_01

Προτού συνεχίσω όμως, πρέπει να πω και για τις επιλογές μου στον εξοπλισμό. Αυτές ήταν ένα καλάμι με cw 10-30 γρμ. και μήκος 2,74 cm και μηχανισμό 3000 γεμισμένο με νήμα ΡΕ 1.0 και φυσικά σύρμα στο παράμαλλο ή απαραίτητα διπλαρωμένο αν δεν έβαζα σύρμα. Όπως είπα και παραπάνω, τα minnow περνάγανε αδιάφορα πια μπροστά από τα μάτια των λούτσων. Η λύση ήρθε από την παρέα με την σκέψη να δοκιμάσουμε και εμείς τις σιλικόνες στο ψάρεμα μας. Η μόνη αλλαγή που κάναμε ήταν το σύρμα και το διπλάρωμα για λόγους αυτονόητους καθώς και θα ψαρεύαμε με σιλικόνες και όχι με minnow που παρέχουν μια έξτρα ασφάλεια.

loutsoi_87

Ο σχετικά ελαφρύς εξοπλισμός τα έβγαλε πέρα στην μάχη αλλά μου έδινε και αίσθηση στο ψάρεμα της σιλικόνης

Από την πρώτη ήμερα που αντίκρισα από κοντά τις σιλικόνες με κέρδισαν! Μπήκα σε έναν καινούργιο χαώδες κόσμο που με μάγεψε και από τα πρώτα κιόλας ψαρέματα μου τότε, με σιλικόνες είδα τεράστια διαφορά στην διάθεση των ψαριών, με περισσότερα strikes, τόσο πολύ που δεν το πίστευα! Οι επιτυχίες της παρέας ήταν τόσες που τα minnow μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας! Οι σιλικόνες είναι πια η πρώτη μας επιλογή και τα μεγέθη των λούτσων που προσωπικά έβγαλα φέτος ήταν τα μεγαλύτερα στο νησί, γεγονός που δείχνει ότι όποιος επιμένει στο τέλος νικά...

Σιλικόνες και jighead

loutsoi_88

Θα σας αναφέρω ορισμένες που δούλεψαν σε όλες τις συνθήκες και με άριστα αποτελέσματα, χαρίζοντας μου στιγμές αδρεναλίνης και μεγάλους λούτσους. Ας ξεκινήσουμε με την γνώστη σε όλους μας εταιρία Delalande. Το πρώτο μοντέλο είναι η Glider shad, σιλικόνη σε σχήμα ψαριού και διχαλωτή ουρά και το δεύτερο από την ίδια εταιρία είναι το μοντέλο Fury shad, σιλικόνη σε σχήμα ψαριού και ουρά με διπλό τακούνι. Μια ακόμη σιλικόνη με καλή απόδοση είναι Sakura Majikeel 165mm σχήμα που θυμίζει χέλι και πολύ ωραία κίνηση και τέλος δυο μοντέλα της Lunker City, το ένα είναι η Slug go μια σιλικόνη που φέρνει σε σκουλήκι με έντονη κίνηση, σε μέγεθος 6 ίντσες είναι κατάλληλη για μεγάλα αρπακτικά ώστε να τα δελεάσει και τέλος της ιδίας εταιρίας η Fin s Fish, μια σιλικόνη σε σχήμα ψαριού με διχαλωτή ουρά.

DSCN0509

Η σιλικόνες συνδυάστηκαν με jig head των 10-15 και 20 γραμμαρίων, ανάλογα τον καιρό και τα ρεύματα που επικρατούσαν στην περιοχή. Κυρίως χρησιμοποίησα κεφαλές σε σχήμα μπάλας αλλά και τύπου nine δηλαδή τριγωνικές κεφαλές που δίνουν μια ελικοειδή κίνηση στο βύθισμα. Και στις δυο περιπτώσεις το αγκίστρι ήταν σταθερό και 4/0 και πάνω. Μια ακόμη εναλλακτική ήταν οι σπαστές κεφαλές Delalande Ange Porteux σε 10 γραμμάρια. Ο τρόπος ανάκτησης ήταν μεσαίας ταχύτητας ως προς αργός. Δούλεψα τις σιλικόνες μόνο με jerk, αλλάζοντας συνέχεια την συχνότητα τους δηλαδή άλλοτε τρία jerk συνεχόμενα άλλοτε ένα και διαφόρους συνδυασμούς πάντα με μεγάλες παύσεις ώστε η σιλικόνη να βυθίζεται προς τον βυθό όπου και εκεί έρχονταν τα χτυπήματα.

Δύο baracuda...

loutsoi_91

Το πρώτο μεγάλο ψάρι σε σιλικόνη, μια μάχη που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στο μυαλό μου... Γιατί; Θα καταλάβετε σε λίγο... Άπνοια, δυο και μίση το βράδυ και καθώς η σιλικόνη μου περιπλανιέται στα 6 μέτρα βάθος σε ένα σημείο του λιμανιού που το βάθος ξεπερνάει τα 13 μέτρα, νιώθω κάτι να χτυπάει την σιλικόνη. Περισσότερο σφαλιάρα ή διώξιμο θα έλεγα παρά κάποιο attack. Ενστικτωδώς κάρφωσα! Το καλάμι σταμάτησε στην άνοδο, σαν να έμπλεξα σε κάποιον βράχο και πριν προλάβω καν να το σκεφτώ τα φρένα πήραν φωτιά... Ο μηχανισμός στρίγγλιζε και το καλάμι είχε γίνει ένα τεράστιο "C"... Ξεκίνησα αμέσως να σφίγγω τα φρένα σταδιακά αφού το ψάρι δεν έδειχνε καμία διάθεση να σταματήσει.

loutsoi_90

Ο λούτσος που πιάστηκε από την ουρά

Έχοντας πάρει γύρω στα 100 μέτρα νήμα και με τα φρένα σφιχτά στα 2/3 περίπου και παρόλο που είναι βράδυ, το μόνο που μπορούσαν να σκεφτώ ήταν ότι έχω πιάσει... τόνο!! Σκέφτηκα ότι θα με αφήσει χωρίς νήμα και άρχισε να μου περνάει από το μυαλό η ιδέα του τύπου να κόψω το νήμα. Εκείνη την στιγμή, το ψάρι έκανε επιτέλους την πρώτη παύση. Αμέσως πήρα τα πάνω μου και άρχισα να τρομπάρω. Έπαιρνα είκοσι μετρά νήμα - έπαιρνε 20 μετρά αυτό. Σιγά, σιγά τα μέτρα που έπαιρνα εγώ ήταν περισσότερα και μετά από μια μάχη 11 λεπτών το ψάρι ήρθε στα πόδια μου. Ήταν ένας λούτσος πάνω από 6 κιλά καρφωμένος 10 εκατοστά πριν... την ουρά!!! Ένα ψάρι που όπως καταλαβαίνετε, έκανε ότι ήθελε και όμως ήταν γραφτό να βγει!

LOUTSOI_03

Πριν λίγες μέρες έπιασα ένα ψάρι στο ίδιο μέρος με αυτό που σας αφηγήθηκα πιο πάνω. Ένα ψάρι ακόμα μεγαλύτερο με την διάφορα ότι αυτήν την φορά πιάστηκε κανονικά από το στόμα. Εδώ έχω να κάνω μια παρατήρηση που έχει να κάνει για όσους ισχυρίζονται ότι οι λούτσοι δεν παλεύουν, δεν μάχονται. Σαφώς και αυτό το ψάρι ήρθε ευκολότερα από το προηγούμενο που σας περιέγραψα αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ήταν σωστά πιασμένο. Παρόλα αυτά έδωσε μια πολύ καλή μάχη, τραβώντας αρκετές φορές προς τον βυθό, και κάνοντας έντονα κεφάλια προσπαθώντας να πληγώσει το παράμαλλο μου.

loutsoi_92

Ο λούτσος που πιάστηκε κανονικά από το στόμα

Έκανε πολλές φορές τα φρένα μου να ακουστούν έντονα και να γεμίσει όχι μόνο εμένα, αλλά όλη την παρέα με στιγμές αδρεναλίνης ενώ μέχρι τελευταία στιγμή δεν ξέραμε αν θα το βγάλουμε. Άρα ο μεγάλος λούτσος είναι μαχητής εκτός αν είναι αυγομένος. Για αυτό αν αυτοί οι θηρευτές πέφτουν αμαχητί λόγω εγκυμοσύνης, δεν σημαίνει ότι δεν παλεύουν.

LOUTSOI_04

Ο μεγάλος λούτσος είναι ένα έξυπνο ψάρι και καχύποπτο. Όταν μάχεται τα δίνει όλα, με κύριο όπλο τα δόντια του, με τα οποία μέχρι και το τέλος προσπαθεί να κόψει το παράμαλλο μας ώστε να ελευθερωθεί. Η χαρά μιας τέτοιας σύλληψης σε συνδυασμό με τόση αδρεναλίνη είναι αυτό που επιζητούν όλοι στο χόμπι μας. Στιγμές που μένουν χαραγμένες μέσα μας για πάντα και που μπορούμε να τις μοιραζόμαστε με καλούς φίλους και καλή παρέα! Σας εύχομαι να έχετε και εσείς την ίδια τύχη με μένα!!

10995588_374856852718036_6910434274904248265_n