Το λαβράκι εδώ στα μέρη μου δεν είναι και πολύ γνωστό ως αλίευμα με την τεχνική του spinning, μιας και εδώ ασχολούμαστε με το ψάρεμα του λούτσου, που κατακλύζει τις ακτές μας από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Φυσικό ήταν λοιπόν, στα πρώτα μου ακόμα βήματα, ο κύριος στόχος μου να ήταν οι λούτσοι. Άλλωστε με είχε γοητεύσει η άγρια ομορφιά αυτού του ψαριού.proti_epafi11

Τότε ψαρεύαμε με σκληρά τεχνητά κάθε λογής και κυρίως τις βραδυνές ώρες μέσα σε λιμάνια, όπου έμπαιναν οι λούτσοι για να τραφούν. Σε μερικές όμως εξορμήσεις με την παρέα μου, έτυχε να έχουμε συλλήψεις έκπληξη από λαβράκια, και μάλιστα κάποια ήταν σεβαστού μεγέθους. Από τότε κάτι σαν να άλλαξε στο σκεπτικό μου για το ψάρεμα. Άρχισα να ρωτάω ψαράδες είτε επαγγελματίες είτε παράκτιους αλλά συνήθως οι απαντήσεις που έπαιρνα ήταν απογοητευτικές : "Λαβράκια δεν έχουμε εδώ μόνο αν σπάσει κάποιο κλουβί από τα ιχθυοτροφία". Παρόλα αυτά δεν το έβαλα κάτω και άρχισα να τα αναζητώ, παράλληλα όμως συνέχιζα και το ψάρεμα του λούτσου. Τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν και τόσο θετικά, τόσο στα λαβράκια όσο και στους στους λούτσους οι οποίοι εντωμεταξύ είχαν αρχίσει να μαθαίνουν τα τεχνητά και δύσκολα πλέον μπορούσαμε να τους ξεγελάσουμε.

Η λύση των Softbaits

proti_epafi

Τα minnow είχαν αρχίσει να μη με καλύπτουν πλήρως και το ψάρεμα των λούτσων είχε αρχίσει να γίνεται λίγο ανιαρό. Έτσι λοιπόν άρχισα να αναζητώ καινούριους τρόπους ώστε να μπορέσω να ξεγελάσω αυτά τα αρπακτικά. Ευτυχώς είχα την τύχη να βρίσκομαι στην γενιά που το ίντερνετ είναι στην άνθηση του και μπορεί απλόχερα να σου χαρίσει τις πληροφορίες που αναζητάς. Μέσα από τις αναζητήσεις μου διάβασα πάρα πολλά άρθρα και είδα αρκετά βίντεο, από ανθρώπους εκτός συνόρων αλλά και από τον δικό μας Γιώργο Φενερλή, τον οποίο θεωρώ και δάσκαλο μου. Διαβάζοντας όλα αυτά ανακάλυψα μία νέα κατηγορία δολωμάτων τα σιλικονούχα. Το σημαντικότερο όμως που είδα από εκείνους τους ανθρώπους, ήταν ότι ψάρευαν λαβράκια με αυτά τα δολώματα. Ήταν ο βασικότερος λόγος που αποφάσισα να πειραματιστώ με αυτά. Δεν άργησα να προμηθευτώ τέτοια δολώματα και έτσι μία νέα περιπέτεια με πολλές εκπλήξεις ξεκινούσε.

proti_epafi1

Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να τα δοκιμάσω σε λούτσους που ήταν και το κυρίως ψάρεμα μου. Οι επιτυχίες ερχόταν η μια πίσω από την άλλη παρόλο που ήταν κάτι καινούριο για εμένα και δεν ήξερα πως να το χρησιμοποιώ. Έκανα ότι είχα δει και διαβάσει στα βίντεο και τα άρθρα αλλά είχα και σημαντική βοήθεια από τηλεφώνου από τον Γιώργο. Κάτι όμως που γινόταν και ήταν πολύ σημαντικό για εμένα είναι, όταν οι λούτσοι απουσίαζαν, την θέση τους στην ψαρεύτρα μου έπαιρναν τα λαβράκια. Οι συλλήψεις λαβρακιών αυξήθηκαν κατά πολύ και έσπασαν την μονοτονία με τους λούτσους όπως και τον μύθο ότι το νησί μας δεν έχει λαβράκια.

Πειραματισμοί και σιλικόνες

proti_epafi2

Από τότε πειραματίζομαι συνεχώς με αυτά τα δολώματα και δεν με έχουν αφήσει πότε δυσαρεστημένο. Μέσα από τις δοκιμές - παρατηρήσεις μου και όσο εμπειρία έχω μέχρι στιγμής αποκτήσει, έχω καταλήξει να χρησιμοποιώ συγκεκριμένες σιλικόνες τις οποίες εμπιστεύομαι και μου έχουν αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα οι οποίες είναι της εταιρίας Delalande. Ας τις δούμε όμως πιο αναλυτικά. Πρόκειται για τρεις διαφορετικούς τύπους για τους οποίους θα αναλύσουμε και τις πλεύσεις που έχουν αποδώσει στο ψάρεμα του λαβρακιού.

  • Πρώτη κατηγορία είναι το ψάρι χέλι στο οποίο το τελείωμα της ουράς του καταλήγει κανονικά. Τέτοια σιλικόνη της εταιρίας Delalande είναι η Lancon ZX, που μπορούμε να την βρούμε σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη. Όμως αυτή που δούλεψε καλύτερα είναι των δεκατρία εκατοστών στις άσπρες και κόκκινες αποχρώσεις. Η δική μου προτίμηση στο αρμάτωμα, είναι είτε μία απλή μολυβοκεφαλή σε σχήμα μπάλας των 7 ή 10 γραμμαρίων ή την μολυβοκεφαλή picol' eau η οποία είναι πάλι σχήμα μπάλας αλλά διαθέτει μία μεταλλική γλώσσα στο μπροστινό της μέρος.


proti_epafi3

  • Την χρησιμοποιώ κυρίως σε παραλίες με αμμώδης βυθούς αλλά έχει δουλέψει εξίσου καλά και σε λιμάνια. Η πλεύση που έχει αποδώσει καλύτερα είναι ρίχνοντας την σιλικόνης μας στο νερό να την αφήσουμε να πάει στον πάτο και να ξεκινήσουμε μικρά έντονα χτυπήματα τύπου jerk και να την φέρουμε με έξω κατά αυτόν το τρόπο ψαρεύοντας την κοντά στον βυθό.


proti_epafi4

 

  • Η δεύτερη κατηγορία είναι το σχήμα ψαριού που στο τελείωμα του είχε μια διχαλωτή ουρά. Αυτή είναι η Glitter shad της εταιρίας Delalande των 11 και 13 εκατοστών,σε χρώμα metallic pearl – 83. Την οποία συνδύασα με τα jig head της ίδιας εταιρίας Ange Porteaux Articulated σε 7 και 10 γραμμάρια και με jig head σε σχήμα μπάλας των 7 γραμμαρίων. Οι πλεύσεις που έχουν αποδώσει καλύτερα είναι ρίχνοντας την σιλικόνης μας στο νερό να την αφήσουμε να πάει στον πάτο και να ξεκινήσουμε μικρά έντονα χτυπήματα τύπου jerk και να την φέρουμε έξω κατά αυτόν το τρόπο, ψαρεύοντας την κοντά στον βυθό.

proti_epafi5

Το ίδιο τρόπο πλεύσης μπορούμε να κάνουμε αφήνοντας την σιλικόνη μας να πάει μέχρι τα μεσόνερα. Αν όμως έχουμε παρατηρήσει ότι τα λαβράκια τρώνε στην επιφάνεια, τότε μόλις ρίξουμε την σιλικόνη στο νερό κλείνουμε το pick up του μηχανισμού μας και ξεκινάμε την ανάκτηση με την μύτη του καλαμιού να δείχνει προς την θάλασσα και εκτελούμαι χτυπήματα τύπου twich.

  • Τρίτη και τελευταία κατηγορία είναι οι σιλικόνες τύπου shad δηλαδή με σχήμα ψαριού που στο τελείωμα του έχει ένα τακούνι. Τέτοιες σιλικόνες είναι η swat shad της Delalande των 9 εκατοστών. Το αρμάτωμα της αποτελείται από το jig head της ίδιας εταιρίας Ange Porteaux Articulated των 10 γραμμαρίων.

proti_epafi6

Η πλεύση στην συγκεκριμένη σιλικόνη είναι πολύ πιο εύκολη από τις δυο προηγούμενες που σας περιέγραψα. Ρίχνοντας την σιλικόνη στο νερό και την αφήνουμε να πάει στο επιθυμητό βάθος που θέλουμε. Έπειτα ξεκινάμε αργή σχετικά ανάκτηση με μερικές παύσεις και μερικές πιο γρήγορες μανιβελιές. Συνήθως θα πάρουμε το χτύπημα την ώρα της παύσης.

proti_epafi8

Αυτά ήταν όσα είχα να σας πω για τις πλεύσεις ας δούμε όμως και τον εξοπλισμό που θα χρειαστούμε για να ψαρέψουμε με αυτά τα δολώματα. Η δική μου προτίμηση σε εξοπλισμό είναι ένα καλάμι με C.W. 3-15 , 5-20 μέχρι και 10-30 με γρήγορη δράση κορυφής ώστε να μας δίνει καλύτερα όλα τα δεδομένα και να έχουμε καλύτερο έλεγχο στην σιλικόνη μας, ενώ καλό είναι το μήκος του να μην ξεπερνά τα 2.70 μετρά ώστε να μπορούμε να το χειριζόμαστε καλύτερα. Τέλος για μηχανισμό θα χρειαστούμε έναν της τάξης από 2000 έως 3000 γεμισμένο με νήμα PE 0,8 έως 1,2 αναλόγως το καλάμι μας.

Λούτσος ή λαβράκι;

proti_epafi9

Τέλος, αν θέλαμε να συγκρίνουμε το λαβράκι με το λούτσο, αυτό που προσωπικά έχω να πω είναι ότι το πρώτο είναι λίγο πιο μαχητικό από το δεύτερο. Ο λούτσος αναλώνεται περισσότερη ώρα στο να χτυπιέται επί τόπου δεξιά και αριστερά στην προσπάθεια του να μας κόψει το παράμαλλο, ενώ το λαβράκι κάνει φευγιά χρησιμοποιώντας όλη του δύναμη σε ταχύτητα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που μου αρέσει λίγο παραπάνω να ασχολούμαι με το ψάρεμα του λαβρακιού.

delalalande_fb

Ο κύριος λόγος είναι ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από εμάς για να το ξεγελάσουμε και επίσης ότι δεν έχει κοφτερά δόντια. Το τελευταίο σημαίνει ότι δεν αγχώνομαι μήπως μου τα κόψει και το κυριότερο δεν μου καταστρέφει τις σιλικόνες! Φυσικά δεν πρόκειται να παρατήσω του ψάρεμα του λούτσου αλλά θέλω πολύ να αναζητήσω το λαβράκι και με άλλους τρόπους.

proti_epafi10
Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τα λαβράκια και όσα έχω δει μέχρι σήμερα. Το επόμενο βήμα μου είναι να προσπαθήσω να τα ξεγελάσω με LRF και όταν μαζέψω όλες τις πληροφορίες από αυτό το ψάρεμα, θα σας τις καταθέσω. Κλείνοντας θα ήθελα να σας παροτρύνω να μην μένετε σταθεροί και να πειραματίζεστε στο ψάρεμα σας. Μην φοβάστε να δοκιμάσετε κάτι καινούριο που μέχρι στιγμής ήταν εκτός των δεδομένων σας. Εμένα μου βγήκε σε καλό... Καλή ανάγνωση και θα τα ξαναπούμε σύντομα!

arcofil_logo