Η συναγρίδα είναι ένα ψάρι που η σύλληψη του θεωρείται ευσεβής πόθος για τους απανταχού ψαράδες της ακτής και του σκάφους. Με spinning, έχουν πιαστεί περιστασιακά κάποια ψάρια αλλά όχι πολλά και κυρίως σε μέρη όπου οι συναγρίδες… περισσεύουν!

nixteridassinagrides

Συνήθως, έχουμε μάθει να βγάζουμε άμεσα συμπεράσματα για την απόδοση των τεχνητών δολωμάτων μας μέσα από τις συλλήψεις των ψαριών, από εμάς αλλά και άλλους. Μάλιστα, η βιομηχανία του spinning βασίζεται στην φωτογραφία όπου το τεχνητό κρέμεται από το στόμα του ψαριού, κάτι το οποίο δεν είναι κακό αν είναι αληθινό. Όμως όλη αυτή η λογική συμπερασμάτων είναι λάθος και όποιος spinner δεν πειραματίζεται ακόμη και με άγνωστα δολώματα δεν είναι άξιος να κατέχει το τίτλο του. Για αυτό, ότι θα διαβάσετε σε αυτό το άρθρο, δεν είναι μια προτροπή για το πώς βγαίνουν οι συναγρίδες, αλλά τροφή για σκέψη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Θέμα τύχης ή…

IMG_4909

Διπλαρώμενο παράμαλλο για τον φόβο των Ιουδαίων...

 

Οι σιλικόνες –αλλιώς soft baits- έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον μου εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να αναλωθώ σε άπειρους πειραματισμούς σε θάλασσα και γλυκά νερά. Όταν λέμε «πειραματισμούς», πολλοί νομίζουν ότι εννοούμε την αλλαγή δολωμάτων κατά την διάρκεια του ψαρέματος αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

IMG_6149

Διάφορα είδη ψαριών δελέαστηκαν από τις μεγάλες σιλικόνες


Προσωπικά, το μεγαλύτερο μέρος των πειραματισμών μου το κάνω σε μέρη όπου υπάρχουν «δεδομένα» δηλαδή ότι υπάρχουν ψάρια τα όποια πιάνονται από spinners με συγκεκριμένους τύπους τεχνητών δολωμάτων. Έτσι, κάθομαι δίπλα σε δεκάδες ψαράδες που «ψάχνουν» π.χ. τα γοφάρια με το σίγουρο minnow και ρίχνω popper ή ψαρεύουν τα λαβράκια με surface και ρίχνω subsurface ή όταν οι εκβολές μαστιγώνονται από buldo, μπομπάρδες και raglou, ρίχνω μεγάλα minnow ή όταν ψαρεύουν τις παλαμίδες με πλανάκια, κουταλάκια και minnow, προσπαθώ να τις ξεγελάσω με σιλικόνες ή όταν οι λούτσοι σφαγιάζονται πάνω στα minnow και εγώ προσπαθώ να τους ξεγελάσω με vibration και swimbaits και άλλα πολλά… Με λίγα λόγια οι καλοί πειραματισμοί γίνονται όταν αποφασίσεις να βγεις από το κοπάδι και να διαλέξεις το άγνωστο, ξέροντας ότι αυτό μπορεί να σε οδηγήσει είτε στην απόλυτη αποτυχία, είτε στην ανακάλυψη κάτι καινούργιου. Δεν μιλάμε λοιπόν για θέμα τύχης αλλά για συγκεκριμένη στρατηγική.

Ένα επιτυχημένο πείραμα!

epituximenopeirama

Στο ξημέρωμα...

Έτσι, ένα μέρος των πειραματισμών μου με έφερε πριν χρόνια στο Αντίρριο όπου περνάνε όλα τα αρπαχτικά ψάρια και οι ψαράδες της περιοχής τα ψαρεύανε με όλους τους τύπους τεχνητών δολωμάτων εκτός από μεγάλες σιλικόνες. Διάλεξα ένα συγκεκριμένο σημείο πολύ γνωστό και πήγαινα εκεί το ξημέρωμα ή και λίγο μετά, ψαρεύοντας μόνο με μεγάλες σιλικόνες για περίπου μισή ώρα. Το σκεπτικό ήταν απλό : αφού όλοι στο συγκεκριμένο σημείο κυνηγούσαν τα ψάρια με διαφορετικά δολώματα και για πολλές ώρες μέχρι να πάρουν έστω ένα ψάρι τότε αν είχα επιτυχία μέσα σε μισή ώρα, θα ήταν… άθλος!

sinagridastoantirio


Για περίπου ενάμιση χρόνο, πήγα μαζί με φίλους καμιά πενηνταριά φορές και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά! Πήραμε από ένα ψάρι πάνω από τις μισές φορές και τις περισσότερες δεν χρειάστηκαν πάνω από δέκα βολές για να χτυπήσει κάτι. Το εντυπωσιακότερο όλων ήταν τα διαφορετικά είδη αρπαχτικών που ξεγελάστηκαν από τις σιλικόνες : λαβράκι, λούτσος, γοφάρι, κοκκάλι, δράκαινα, σπάθα και… συναγρίδα! Εντωμεταξύ, συνήθως μόλις πιάναμε ένα ψάρι, τα μαζεύαμε και φεύγαμε γιατί πάντα καταλήγαμε εκεί μετά από ολονύχτιο ψάρεμα και δεν είχαμε αντοχές για κάτι περισσότερο. Από όλα τα είδη των ψαριών, αυτό που μας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η συναγρίδα διότι τα άλλα είδη τα είχαμε ξεγελάσει συστηματικά και σε άλλα μέρη. Πιάσαμε τέσσερις μικρές και έχασα μια πολύ μεγάλη που μας έκανε την τιμή να έρθει μέχρι τα πόδια μας και μετά να πάρει σύριζα όλα βράχια της ακτής, διαλύοντας το λεπτό παράμαλλο…

Οι παρατηρήσεις μας

sinagridameprasinilunkercity

Πάντα πίστευα ότι το να σου πει κάποιος «έβγαλα συναγρίδες με σιλικόνες», είναι μια άδεια πληροφορία, αν δεν εξηγήσει τις συνθήκες, τον τρόπο πλεύσης, τα εργαλεία και μερικά στοιχεία για τον βυθό. Έτσι το συγκεκριμένο μέρος αποτελεί κομμάτι του διαύλου με τα ισχυρά ρεύματα να κυριαρχούν τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Ο βυθός ξεκινάει από τα τέσσερα μέτρα και εκεί που φτάνουν τα δολώματα μας μπορεί να είναι ακόμα και δώδεκα μέτρα ενώ κυρίως αποτελείται από λάσπη με διάσπαρτα βράχια και μικροφυκιάδες. Βέβαια, η εικόνα του βυθού αλλάζει συνεχώς λόγω των πολύ ισχυρών ρευμάτων που φέρνουν ή αφήνουν υλικά στο συγκεκριμένο σημείο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε το ψάρεμα με σιλικόνες προυποθέτει και τον κατάλληλο εξοπλισμό

Όπως όλοι γνωρίζουμε το ψάρεμα με σιλικόνες προυποθέτει και τον κατάλληλο εξοπλισμό. ( καλάμια ψαρέματος spinning, μηχανάκια spinning )


Οι αέρηδες συνήθως έρχονται από το πλάι και λίγο φάτσα δηλαδή από τα ανατολικά και δυτικά της περιοχής αλλά υπάρχουν μέρες με δυνατό βοριά που μπορείς να βάλεις τον αέρα στην πλάτη. Η ισχύ του ανέμου καθόριζε κάθε φορά την επιλογή του εξοπλισμού που χρησιμοποιούσα ώστε να μπορώ να στείλω, ένα όχι και τόσο αεροδυναμικό δόλωμα την σιλικόνη, όσο πιο μακριά μπορούσα αλλά και η ανάγκη να έχω την καλύτερη επαφή μαζί της. Έτσι, αναλόγως, χρησιμοποίησα τρία διαφορετικά σετ : Zenaq Defi Plaisir 83 με Daiwa Certate 2000, Yamaga Blanks Early 88 με Daiwa Certate ή Exist 2500 και Zenaq Defi Plaisir 93 με Daiwa Certate 3000. Από τα τρία, τις περισσότερες φορές χρησιμοποίησα το δεύτερο σετ που βοηθούσε στον να παλέψω καλύτερα με τις πλευρικές ριπές του αέρα.

Με τις Lunker City Slug-go με μήκος 6.5 ίντσες είχαμε τις περισσότερες επιτυχίες

Με τις Lunker City Slug-go με μήκος 6 ίντσες είχαμε τις περισσότερες επιτυχίες

 

Οι σιλικόνες που χρησιμοποίησα ήταν των 6 ιντσών (κυρίως Lunker City Slug Go) και με jighead από 15 έως και 30 γρμ., ανάλογα το πόσο ισχυρά ήταν τα ρεύματα της θάλασσας και του ανέμου. Οι μηχανισμοί ήταν γεμισμένοι με νήμα PE 1.0 εκτός από τον 3000 που ήταν γεμισμένο με PE 1.2 ενώ το παραμάλλο ήταν 0,26 και 0,30 αντίστοιχα, διπλαρωμένο. Τέλος, το κομμάτι της πλεύσης ήταν δύσκολο αλλά είχε ένα κοινό μοτίβο που απέδωσε σε όλα τα είδη ψαριών και όχι μόνο στην συναγρίδα.

IMG_5489

Καταρχήν, έπρεπε να φτάσει η σιλικόνη στον βυθό κάτι που ήταν δύσκολο λόγω των ρευμάτων και του ανέμου που φούσκωνε το νήμα, οπότε αναγκαστικά κάναμε ελεγχόμενη βύθιση της, δηλαδή κρατώντας το νήμα στο χέρι ή μερικές φορές με κλειστό το bail arm.

Συναγρίδες... με σιλικόνες;

Συναγρίδες... με σιλικόνες;Στην πορεία προς τον βυθό, κάναμε μερικά jerks χωρίς όμως να μαζεύουμε νήμα. Όταν κάποια στιγμή ακουμπούσε τον βυθό, αρχίζαμε την ανάκτηση με έντονα και μεγάλα jerks, αφήνοντας της όμως χρόνο να ξανακατέβει για μερικά μέτρα. Οι συναγρίδες πρέπει να κυκλοφορούσαν σε μικρά κοπάδια γιατί πριν την σύλληψη έπαιρνα χτυπήματα, μέχρι να έρθει το κάρφωμα, και αν αυτό δεν γινόταν στην συγκεκριμένη ρίψη, σίγουρα ξαναχτυπούσαν στις επόμενες. Τις μέρες που δεν πήραμε κάποιο ψάρι, έτυχε να έχουμε χτυπήματα αλλά αργήσαμε να το συνδυάσουμε με τις συναγρίδες. Αυτές ήταν οι παρατηρήσεις μας από αυτό το επιτυχημένο όπως όλα έδειξαν πείραμα.

Τροφή για σκέψη

sinagridamemikrisilikoni

Συναγριδοπούλα με LRF

 

tsagkossinagrida

Θανάσης : ο συνεχιστής του πειράματος!Σας ανέφερα με λεπτομέρειες ένα πείραμα που για μένα σταμάτησε πριν δυο χρόνια λόγω συνθηκών και καταστάσεων στην προσωπική μου ζωή αλλά ανέλαβε να συνεχίσει ο φίλος Θανάσης Τσάγκος. Tο ξεκινήσαμε μαζί με τον ψαρευτικό ζευγάρι μου για χρόνια Πέτρο και τον Θανάση και το ονομάσαμε «οι δέκα (ρίψεις) του Αντιρρίου»! Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλο περιθώριο δοκιμών στο θέμα «σιλικόνες & συναγρίδες» που μπορεί να φτάσει ακόμα και στο Shore Jigging. Πάντως με το LRF βγήκαν μικρές συναγριδοπούλες οπότε είναι σίγουρο ότι όλοι οι τύποι και μεγέθη σιλικόνης μπορούν να δοκιμαστούν στο να δελεάσουν αυτό το περιζήτητο είδος.


Τα μικρά άτομα του είδους είναι ανάγκη να τα απελευθερώνουμε

Τα μικρά άτομα του είδους είναι ανάγκη να τα απελευθερώνουμε


Όπως έγραψα και στην αρχή, το άρθρο αυτό δεν αποτελεί έναν οδηγό για να πιάσετε συναγρίδες με σιλικόνες αλλά τροφή για σκέψη. Επίσης εγκαινιάζει μια σειρά άρθρων του lurebites όπου θα γράφονται λεπτομέρειες για τον εξοπλισμό και τα τεχνητά δολώματα που χρησιμοποιήθηκαν στο ψάρεμα μας. Σκοπός δεν είναι η διαφήμιση αλλά να γίνουν πιο ουσιώδη τα άρθρα για τον αναγνώστη. Άλλωστε επιδιώκουμε να κάνουμε διαφορετικά και πρωτότυπα πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει και χαιρόμαστε όταν έχουν την αποδοχή σας. Επιτέλους κάτι να αλλάξει!