Στα μέρη μου όλο το χρόνο, αλλά κυρίως το καλοκαίρι, συναντάμε στα ψαρέματα μας, κοπάδια από κοκκάλια και σαφρίδια. Πρόκειται για είδη πολύ επιθετικά που δύσκολα θα αντισταθούν να ορμίσουν στα τεχνητά μας. Μόλις αυτό συμβεί αρχίζει μια κούρσα απίστευτης ταχύτητας, με συνεχή αλλαγή πορείας αλλά χωρίς καμία ιδιαίτερη δύναμη που όμως αν το ζορίσουμε στο τέλος το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να σκίσουμε τα μαλακά σαγόνια του.

Το μεγάλο μπέρδεμα είναι : πιο είναι το κοκκάλι και πιο το σαφρίδι; Αυτό που επίσης θα σας μπερδέψει είναι τα διαφορετικά είδη και η ονομασία τους. Για παράδειγμα, ανά την Ελλάδα κυκλοφορούν ονομασίες όπως σαφρίδι ή σαβρίδι, ασπροσάφριδο, κιτρινοσάφριδο, σαμπανιό, σουγερέλο, μαυροσάφριδο κ.α.. Όσο και να έψαξα ή και να ρώτησα Έλληνες ιχθυολόγους, δεν έβγαλα μια ξεκάθαρη ετυμηγορία για το τι είναι τι αφού οι γνώμες διίστανται ακόμα και ανάμεσα στους επιστήμονες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιστημονική ονομασία του είναι «Trachurus Mediterraneus» (Mediterranean Horse Mackerel) δηλαδή «Τραχούρος Μεσογείου» και ανήκει στην οικογένεια των καραγκίδων.

Πάνω το πράσινο σαφρίδι και κάτω το κίτρινο κοκκάλι

Πάνω το πράσινο σαφρίδι και κάτω το κίτρινο κοκκάλι

Στα μέρη μου, στο ψάρεμα από την ακτή συναντάμε κυρίως δυο είδη : το σαφρίδι και το κοκκάλι (κιτρινοσάφριδο) δηλαδή ένα είδος σκουρόχρωμο και ένα πανομοιότυπο αλλά με πιο απαλά χρώματα και μια κίτρινη γραμμή σε κάθε πλευρά του. Οι διαφορές τους δεν σταματάνε μόνο στην εμφάνιση αλλά και στην συμπεριφορά. Τα σκουροπράσινα σαφρίδια, τα συναντάμε σχεδόν όλο το χρόνο και κυρίως νύχτα ενώ τα κοκκάλια κάνουν την εμφάνιση τους από τον Απρίλιο μέχρι να παγώσουν τα νερά και δραστηριοποιούνται πολύ πιο έντονα την ημέρα. Επίσης τα κοκκάλια φτάνουν σε μεγαλύτερη μεγέθη από ότι τα σαφρίδια, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα κοκκάλια φτάνουν σε μεγάλα μεγέθη

Τα κοκκάλια φτάνουν σε μεγάλα μεγέθη

Δεν νομίζω να ξεκινάει κανείς για spinning με στόχο αυτά τα ψάρια αλλά μόλις τα συναντήσει, σίγουρα μπορεί να αφιερώσει ώρες για το ψάρεμα τους. Ο λόγος είναι ότι με τα λεπτά εργαλεία μπορούν να προσφέρουν διασκέδαση και ας μην ξεχνάμε : «ότι μπορεί να ψαρευτεί με spinning είναι spinning».


Το ψάρεμα τους

kokkalia synthesi

Όπως προείπαμε, το ψάρι αυτό είναι πολύ επιθετικό οπότε δεν θα διστάσει κατά καιρούς να επιτεθεί ακόμα και σε τεχνητά δολώματα, τα οποία είναι δυσανάλογα μεγάλα για τροφή του. Υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στην θάλασσα και τρέφονται κυρίως με μικρά ψάρια και μικροοργανισμούς. Στις ακτές μας, θα συναντήσετε τα σαφρίδια κυρίως βράδυ, κοντά στα φώτα που πέφτουν στο νερό, όπου στριμώχνεται ο γόνος για να προστατευτεί από τους θηρευτές τους. Την ημέρα θα συναντήσετε τα κοκκάλια τα οποία είναι το ίδιο δραστήρια, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν το ψιλό προσπαθεί να βγει από τα λιμάνια ή τους κόλπους που πέρασε προστατευμένο την νύχτα.

Μια μικρή σιλικόνη με δυο γραμμάρια jighead μπορεί να φτάσει πιο μακριά από ένα μικρό minnow

Μια μικρή σιλικόνη με δυο γραμμάρια jighead μπορεί να φτάσει πιο μακριά από ένα μικρό minnow

Αν θέλουμε να πιάσουμε πολλά κοκκάλια ή σαφρίδια πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μικρά σε μέγεθος τεχνητά είτε αυτά είναι σιλικονούχα, είτε μικρά minnow. Προσωπικά θα σας πρότεινα τα μικρά σιλικονούχα γιατί μας έχουν δώσει καλύτερα αποτελέσματα αλλά και για ένα ακόμη λόγο. Πολλές φορές τα ψάρια βρίσκονται πολύ πιο μακριά από εκεί που μπορεί να φτάσει ένα minnow των πέντε εκατοστών. Μια μικρή σιλικόνη με βαρύ jighead μπορεί να εύκολα να μεγαλώσει την εμβέλεια της ψαρεύτρας μας δηλαδή να μπορούμε να ψαρεύουμε εκεί που κυνηγούν τον μικρό γόνο. Πάντως, είναι γεγονός ότι οποιοδήποτε από τους δυο τύπους τεχνητού δολώματος και να αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε, η ανάκτηση προς την ακτή πρέπει να γίνεται με αργές έως πολύ αργές ταχύτητες για τα σαφρίδια και γρήγορες ως πολύ γρήγορες για τα κοκκάλια.

Κάποια ακόμα μυστικά είναι να εκτελούμε κατά αραιά διαστήματα μικρά τινάγματα ενώ αν το δόλωμα μας είναι βυθιζόμενο τότε το αφήνουμε να βυθιστεί αρκετά προτού ξεκινήσουμε την πλεύση. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ψάρια θα σταματήσουν την πορεία του προς τον βυθό ή θα το χτυπήσουν μετά την πρώτη μανιβελιά.

IMG_1443

Μικρά minnow : ένα ακόμη όπλο για το ψάρεμα των κοκκαλιών & σαφριδιών!

Ένας άλλος τύπος τεχνητού δολώματος που είναι διαχρονικά κατάλληλος για το ψάρεμα τους είναι τα κουταλάκια με βάρος μέχρι και δεκαπέντε γραμμάρια. Αυτό το τόσο αποδοτικό δόλωμα είναι λίγο πολύ περιφρονημένο στις μέρες μας με αποτέλεσμα δύσκολα να μπορείτε να το βρείτε στα ράφια των καταστημάτων ειδών αλιείας. Παρόλα αυτά αν το συναντήσετε μην διστάσετε να προμηθευτείτε με μερικά γιατί δεν θα το μετανιώσετε.

Τα μικρά πλανάκια είναι χρήσιμα πολύ

Τα μικρά πλανάκια είναι χρήσιμα πολύ

Τέλος ένα τεχνητό δόλωμα που μας έχει δώσει μεγάλα σε μέγεθος κοκκάλια και σαφρίδια είναι οι μικροί πλάνοι. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τέτοιους τότε μην αντικαταστήσετε την σαλαγκιά με assist hook και φροντίστε η πλεύση που θα κάνετε να είναι περισσότερο σαν κουταλάκι παρά σαν πλάνος δηλαδή με γρήγορη ανάκτηση και μικρά κοφτά τινάγματα.


Μια πρόταση για εξοπλισμό

10

Κοκκάλια, σαφρίδια & εξοπλισμός!

Και τα δύο είδη έχουν μαλακό στόμα οπότε αν προσπαθήσουμε να τα βγάλουμε στην ακτή γρήγορα και βίαια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σκιστεί το στόμα τους και να τα χάσουμε. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, πολλά ψάρια χάνονται την ώρα που προσπαθούμε να τα σηκώσουμε από την θάλασσα. Άρα ένας ελαφρύς εξοπλισμός που θα αποτελείται από ένα μαλακό καλάμι με μικρό c.w. και έναν μικρό σε μέγεθος μηχανισμό, επιβάλλεται. Αυτό όμως που κατά την γνώμη μου κάνει αναγκαίο ένα τέτοιο σύνολο για το ψάρεμα τους, είναι ότι προσφέρει απίστευτη διασκέδαση!

Το στόμα τους σκίζεται εύκολα...

Το στόμα τους σκίζεται εύκολα...

Μάλιστα οι Ιάπωνες έχουν αναγάγει το ψάρεμα των κοκκαλιών σε ειδική τεχνική που ονομάζεται «Ajing». Όπως καταλαβαίνετε, έχουν εφεύρει εξειδικευμένα καλάμια, δολώματα, μηχανισμούς, νήματα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους. Για εμάς εδώ στην Ελλάδα, ένα Light Rockfishing καλάμι είναι ότι χρειαζόμαστε για να απολαύσουμε το θέμα της μάχης όσο και πιο πρακτικά θέματα όπως είναι η ρίψη ελαφριών δολωμάτων, η αποφυγή του σκισίματος του στόματος, η πλεύση και η αντίληψη του δολώματος και τέλος το σωστό κάρφωμα. Όμως, όταν καλούμαστε να τα ψαρέψουμε με καιρό ή βρίσκονται πολύ πιο μακριά από εκεί που μπορεί να ρίξει ένα τεχνητό το LRF καλάμι, τότε αναγκαζόμαστε εκ των πραγμάτων να χρησιμοποιήσουμε καλάμια spinning με μεγαλύτερο c.w. από αυτά των LRF.

Η απόχη είναι απαραίτητη περισσότερο για να μην σκίσουμε το στόμα του στο σήκωμα

Η απόχη είναι απαραίτητη περισσότερο για να μην σκίσουμε το στόμα του στο σήκωμα

Αυτές όμως είναι σπάνιες περιπτώσεις που δύσκολα θα συναντήσετε. Προσωπικά έχω ευχαριστηθεί τόσο πολύ το ψάρεμα των κοκκαλιών και σαφριδιών με το LRF καλάμι μου -τα τελευταία τέσσερα χρόνια- που μου έχει γίνει ψύχωση. Στην ελληνική αγορά έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να εμφανίζονται τέτοιου τύπου καλάμια οπότε έχετε την δυνατότητα απόκτηση τους χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κάποια υπερατλαντική αγορά. Μακάρι τα πράγματα να ήταν καλύτερα στην χώρα μας ώστε να είχαμε όλοι την πολυτέλεια να δοκιμάσουμε το ψάρεμα τους με ένα Ajing καλάμι. Μια φορά πάντως που έτυχε να πέσει στα χέρια μου ένα τέτοιο καλάμι, το κατ' ευχαριστήθηκα!

Το... "καταφρονεμένο"!

Είναι τόσο επιθετικά που δεν θα διστάσουν να κυνηγήσουν ακόμα και μεγάλα δολώματα...

Είναι τόσο επιθετικά που δεν θα διστάσουν να κυνηγήσουν ακόμα και μεγάλα δολώματα...

Πολλές φορές, στο κυνήγι για το μεγάλο τρόπαιο ψάρι απαξιώνουμε άλλα είδη ψαριών τα οποία δεν θα μπορέσουν ποτέ να μας «καταξιώσουν» στον ψαρευτικό περίγυρο μας. Το κοκκάλι είναι ένα τέτοιο ψάρι, καταφρονεμένο από τους «μεγάλους ψαράδες» αλλά από την άλλη είναι ένας διακαής στόχος για αυτούς που αγαπούν πραγματικά το spinning. Αν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία και δεν έχετε ακόμα ασχοληθεί με το ψάρεμα του τότε σας προτείνω να το κάνετε και θα με θυμηθείτε…