Τον τελευταίο καιρό ο κόσμος αναρωτιέται τι είναι αυτό το περίεργο τεχνητό χωρίς γλώσσα που φημίζεται για την αποτελεσματικότητά του. Δεν αναφέρομαι σε εκείνους που ήδη το γνωρίζουν, αλλά σε εκείνους που τώρα ξεκινούν ή που δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με τεχνητά και spinning.

1 (2)

Αποφάσισα να προσπαθήσω να μεταφέρω τις δικές μου εμπειρίες όσον αφορά το θέμα popper, γιατί νομίζω ότι ξέρω πώς νιώθει κάποιος αντικρίζοντας για πρώτη φορά αυτό το παράξενο πράγμα. Η πρώτη φορά που αντίκρισα popper δεν ήταν στα δικά μου χέρια, αλλά δεμένο στην παραμάνα ενός φίλου. Ήταν τότε που προσπαθούσα να καταλάβω τι σημαίνει πλεύση, τι σημαίνει ταχύτητα πλεύσης, τι χρώμα τεχνητό να αγοράσω, πού να πάω να ψαρέψω και γενικά πώς να κάνω καλύτερα spinning. Οι λίγες γνώσεις που νόμιζα ότι είχα κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος όταν αντίκρισα αυτό το περίεργο, για την εποχή εκείνη, τεχνητό. Χιλιάδες ερωτήσεις πέρασαν μπροστά από το μυαλό μου και διάλεξα τη χειρότερη για να κάνω στο φίλο μου: «Έχεις πιάσει ποτέ ψάρι με αυτό το πράγμα;». Η απάντηση ήταν αποκαρδιωτική: «Δυο-τρεις φορές το έχω ρίξει, αλλά δεν ακολούθησε τίποτα». Όταν είδα με τα ίδια μου τα μάτια την παράξενη -ας την πούμε- πλεύση, αναρωτήθηκα πώς είναι δυνατόν να επιτεθεί κάποιο ψάρι σε κάτι που δεν θυμίζει σε τίποτα κάτι που να μοιάζει ή να συμπεριφέρεται σαν ψάρι. Προσπάθησα να ξεχάσω τι είχα δει, γιατί οι απορίες μου ήταν βουνό ακόμη και για πιο απλά θέματα...


1 (4)
Μετά από καιρό, πέρασε στην κατοχή μου το ίδιο εκείνο popper που είχα αντικρίσει για πρώτη φορά. Το μέγεθός του ήταν μικρό: μόλις πέντε γραμμάρια βάρος και πέντε εκατοστά μήκος. Ήταν Σεπτέμβρης και εκείνη την εποχή το μόνο που ερέθιζε την περιέργεια των λαβρακιών ήταν ένα τεχνητό που του είχα «πειράξει» τη γλώσσα ώστε να βγαίνει έξω από το νερό, πηδώντας μιμούμενο ψάρι που τρέχει να ξεφύγει από τους θηρευτές του. Με τη σκέψη στην πρώτη εντύπωση που μου έκανε το popper, αναρωτήθηκα μήπως έδινε καλύτερα αποτελέσματα από την πρόχειρη πατέντα μου.

Το πρώτο έμφραγμα

1 (9)

Όλο περιέργεια, πήγα να το δοκιμάσω σε μια μικρή προβλήτα όπου το βράδυ μαζευόταν ένα μεγάλο κοπάδι από μικρά δύστροπα λαβράκια. (Το μέρος αυτό το έχω ονομάσει «δοκιμαστήριο», λόγω των πολλών πειραμάτων που έχω κάνει εκεί). Αυτά τα μικρά λαβράκια μπορούν άνετα να εκνευρίσουν και τον πιο ψαγμένο ψαρά. Ξέρουν τα πάντα, άρα οποιαδήποτε επιτυχία εκεί σημαίνει σίγουρη επιτυχία παντού.

Λαβράκι με μικρό popper

Λαβράκι με μικρό popper

Όταν έφτασα, είχα οπτική επαφή με το κοπάδι. Για να είμαι σίγουρος, άρχισα τις ρίψεις με ένα μικρό minnow. Η αντίδρασή τους ήταν η συνηθισμένη: δηλαδή, κυνηγάμε τις δυο πρώτες φορές χωρίς να τρώμε και μετά δείχνουμε την πλήρη αδιαφορία μας για τον ταλαίπωρο πάνω στην προβλήτα. Αφού σιγουρεύτηκα ότι όλα ήταν όπως κάθε φορά, έβαλα στην παραμάνα μου το μικρό popper και έριξα πίσω από το κοπάδι. Μετά τις δυο πρώτες μανιβελιές είδα ένα θέαμα από άλλο κόσμο: Συνεχείς εκρήξεις πίσω από το popper αφρών και παφλασμών. Προσπαθούσα τρομοκρατημένος να το φέρω γρήγορα έξω για να μη μου το πάρουν τα λαβράκια, ώσπου, μετά από ένα δυνατό «μπαμ», το popper εξαφανίστηκε από τα μάτια μου και σειρά πήρε ο ήχος των φρένων. Η μάχη διήρκεσε λίγο και το λαβράκι που είχε πιαστεί από τη μεσαία σαλαγκιά σίγουρα ήταν το μεγαλύτερο που κυκλοφορούσε στο κοπάδι. Έκατσα κάτω και προσπάθησα να θυμηθώ καρέ-καρέ όλα αυτά που μου είχαν συμβεί. Όποιος κάνει spinning συνήθως σφίγγει τα δόντια του και περιμένει όλο αγωνία ένα τυφλό χτύπημα μέσα στο νερό για να αρχίσει η μάχη. Εγώ εκείνη τη στιγμή ένιωθα ότι αυτή η αγωνία δεν μπορεί να συγκριθεί πια με τον τρόμο που σου προκαλεί η βίαιη επίθεση ενός ψαριού, σχεδόν έξω από το νερό. Όλα είχαν αλλάξει μια για πάντα. Για την ιστορία, πρέπει να αναφέρω ότι στις επόμενες ρίψεις το κοπάδι συμπεριφέρθηκε κανονικά, δηλαδή αδιάφορα.

Εντυπώσεις και ενδοιασμοί

1 (6)

Αν κάποια στιγμή ερχόμουν στο υποθετικό δίλημμα να διαλέξω ένα τεχνητό για να ψαρεύω, αυτό σίγουρα θα ήταν popper. Η επιλογή μου δεν θα βασιζόταν στην αποτελεσματικότητα, αλλά στον εντυπωσιακό τρόπο που χτυπούν τα ψάρια στο συγκεκριμένο είδος τεχνητού. Δεν θα ξεχάσω ποτέ κάποιες εικόνες που είδα από τότε που άρχισα να τα χρησιμοποιώ.

1 (10)


- Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια φορά με δυνατό καιρό και μεγάλα κύματα ένα πολύ μεγάλο λαβράκι να κάνει στην κυριολεξία σέρφινγκ στον αφρό ενός κύματος, να ανοίγει το στόμα του δείχνοντας ακόμα και τα βράγχια του και να καταβροχθίζει το popper των σαράντα γραμμαρίων και δεκατεσσάρων εκατοστών, εκτινάσσοντας την ουρά του στον αέρα.


1 (7)

- Ακόμα και με μπουνάτσα μου έτυχε το εξής απίστευτο θέαμα: Έριξα ένα πολύ μικρό popper που ερχόταν στην ευθεία με εμένα και δημιουργούσε έναν πίδακα νερού. Πίσω από τον πίδακα του popper είδα να ακολουθεί ένας δεύτερος πίδακας για λίγο και, ξαφνικά, με ένα μικρό σάλτο ένα καλό λαβράκι πιάστηκε στις σαλαγγιές μου. Αυτά είναι λίγα από τα πολλά περιστατικά που μπορώ να θυμηθώ αυθόρμητα και είμαι σίγουρος ότι και εσείς θα έχετε τις δικές σας εμπειρίες (ή αυτές άλλων) για το θεαματικό τρόπο που έχουν χτυπήσει σε popper λούτσοι, λαβράκια, λίτσες, κυνηγοί κ.ά.

1 (13)

Η ουσία είναι όμως να απομυθοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα των popper, γιατί εδώ στην Ελλάδα έχουμε το κακό συνήθειο να μεγαλώνουμε τα πράγματα προς το απίστευτο. Αν νομίζετε ότι με ένα popper θα έχετε τρελά αποτελέσματα σε σύγκριση με ένα άλλο είδος τεχνητού, γελιέστε. Τα popper είναι χρήσιμα σε καιρικές συνθήκες και μέρη όσο είναι και οποιοδήποτε άλλο τεχνητό. Άλλωστε, η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα ψάρια έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν τα τεχνητά μας, άρα δεν υπάρχει κάποιο τεχνητό που «δουλεύει» και θα «δουλεύει» για πάντα. Σίγουρα έχει ένα αβαντάζ αν το ρίξουμε ανάμεσα από κυνηγημένα ψάρια και είναι χρήσιμο στο να προκαλεί τα ψάρια από μεγάλες αποστάσεις, αλλά μέχρι εκεί. Δεν θέλω να επηρεάσω κανέναν νομίζοντας πως αναφέρομαι στο υπερ-τεχνητό του επόμενου αιώνα.

Ένα άλλο θέμα είναι το μέγεθος. Υπάρχει πολύ μεγάλη δυσπιστία όσον αφορά το κατά πόσο ένα popper των δεκαπέντε εκατοστών μπορεί να δελεάσει και να καρφώσει ένα λαβράκι ή άλλο ψάρι. Κάποιοι τα βλέπουν και εύλογα αναρωτιούνται: «Τι θα πιάσω μ’ αυτό; Φάλαινες;». Με λόγια δεν γίνεται να αποδείξει κανείς τίποτα. Εύχομαι να καλμάρουν λίγο οι ενδοιασμοί αυτοί με τις φωτογραφίες που παραθέτω. Με απλά λόγια όμως θα εκφράσω την άποψή μου, η οποία είναι ότι όλα τα μεγέθη είναι ικανά να πιάσουν ψάρια. Όσο μεγαλώνει το μέγεθος, αυξάνουν και οι πιθανότητες να πιαστεί μόνο μεγάλο ψάρι - και το αντίθετο.

1 (14)

- Ένας παράγοντας που παίζει μεγάλο ρόλο είναι οι συνθήκες της θάλασσας. Κατ’ αρχήν, είναι δύσκολο να ψαρέψουμε σε ταραγμένη θάλασσα με ένα μικρό popper λόγω του βάρους του, το οποίο μας εμποδίζει να το ρίξουμε σε ικανοποιητική απόσταση. Επίσης, τα μικρά popper είναι κατασκευασμένα να αποδίδουν σε σχετικά ήρεμες συνθήκες, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα, που αποδίδουν τα μέγιστα σε δυσμενείς συνθήκες. - Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η συμπεριφορά του κάθε είδους, που αποτελεί τον εκάστοτε στόχο μας. Άλλη συμπεριφορά έχει η λίτσα και άλλη το λαβράκι. Άρα, το κατά πόσο ένα popper των δεκαπέντε εκατοστών και σαράντα γραμμάριων μπορεί να είναι χρήσιμο, αυτό είναι κάτι που πρέπει να ψάξετε ανάλογα με το τι ψάρι κυνηγάτε και τι συνθήκες επικρατούν.

Ενδεικτικά σχήματα

1
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη popper, που διαφέρουν κατά πολύ στην πλεύση τους. Σχεδόν κάθε εταιρεία έχει εξελίξει μία ή παραπάνω πλεύσεις για κάθε τεχνητό popper που κατασκευάζει. Δεν αναφέρομαι στη διαφορά που έχουν στα μεγέθη, αλλά στο σχήμα και στο κόψιμο της κεφαλής τους. Δεν μπορούμε να τα κατατάξουμε σε κατηγορίες, γιατί, ως επί το πλείστον, κάθε popper αποτελεί δική του κατηγορία. Θα αναφέρω μερικές χαρακτηριστικές κεφαλές και σχήματα, για να καταλάβετε περίπου την πλεύση τους. - Υπάρχουν τα popper με το πλάγιο κάθετο κόψιμο χωρίς εσοχή, με σχήμα σχεδόν κυλινδρικό, που κάνουν την πιο ασαφή πλεύση από όλα.

hbnmbnb 002

Popper με το πλάγιο κάθετο κόψιμο χωρίς εσοχή

- Τα popper με στρογγυλό και κοίλο χείλος έχουν συνήθως σχήμα σταγόνας ή μπουκαλιού. Η πλεύση τους είναι πάνω στην επιφάνεια δημιουργώντας αφρούς διαφορετικής έντασης ανάλογα με τη μελέτη που έχει κάνει η εταιρεία στο κόψιμο του χείλους.

hbnmbnb 004

Popper με στρογγυλό και κοίλο χείλος

 

- Τέλος, θα αναφέρω τα popper που διαθέτουν εσοχές μετά το χείλος, ώστε να δημιουργούν περισσότερους αφρούς και φυσαλίδες και η πλεύση τους είναι πάντα στην επιφάνεια.

DSCN0248

Popper που διαθέτουν εσοχές μετά το χείλος

 

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα γνωστά είδη popper που μπορείτε να συναντήσετε στα καταστήματα με είδη αλιείας.

1 (8)

Το ταξίδι στον κόσμο του spinning είναι ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις. Μέρα με τη μέρα ανακαλύπτεις μια καινούργια πτυχή του και εκεί που αρχίζεις να κουράζεσαι κάτι άλλο θα βρεθεί να σε ρίξει στη μάχη. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να σας υποδείξει τρόπους που θα σας οδηγήσουν στην επιτυχία. Αυτό που μπορώ όμως να εγγυηθώ απόλυτα είναι ότι όποιος καταφέρει να χρησιμοποιήσει σωστά τα popper θα αποκτήσει αξέχαστες και ασύγκριτες εμπειρίες. Ίσως είναι το πιο εντυπωσιακό ψάρεμα που έχω κάνει έως τώρα, σε σημείο να μου έχει γίνει ψύχωση. Ήταν μια εποχή που πήγαινα μόνο με αυτά για ψάρεμα, βάζοντας εν γνώσει μου παρωπίδες. Είναι αυτό το ασύγκριτο χτύπημα στον αφρό, που σε κάνει να χαζεύεις και όχι να ψαρεύεις...

1 (1)anoigma

Το παρόν άρθρο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό "Thalassa" το 2004