Το spinning στην παραλία έχει πολλές μορφές και μία από τις αγαπημένες μου και ειδικά την χειμερινή περίοδο είναι το ψάρεμα με φουρτούνα. Συνήθως λόγω σφοδρής κακοκαιρίας και πολλών μποφόρ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ή κάπου πιο ανοιχτά αν η περιοχή που βρισκόμαστε κοιτάει πέλαγος, είναι ο λόγος για να προκληθεί θαλασσοταραχή που ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα την ένταση του και την εκάστοτε παράλια μπορούν να φέρουν κύματα στη ακτογραμμή της τάξεως ενός μέτρου και πάνω.

Με κόντρα καιρό έντασης 4-5 μποφόρ, είναι αρκετός ώστε να δημιουργηθούν αρκετά καλές συνθήκες ανάλογα πάντα και με την δομή της παραλίας, αλλά για αυτά θα μιλήσουμε αναλυτικά παρακάτω.


Που θα βρούμε τα ψάρια

anoigma_kyma paralia

Ανάλογα τον κάθε τόπο ο καιρός που τον επηρεάζει είναι διαφορετικός. Σε άλλα μέρη με βοριά έχει μπουνάτσα και σε άλλα γίνετε χαλασμός, οπότε δεν θεωρώ χρήσιμο να αναφερθούμε στην διεύθυνση των ανέμων. Από την άλλη ο τόπος με την μορφολογία του είναι αυτός που θα καθορίσει -μαζί πάντα και με την διεύθυνση ή και την ένταση του άνεμου- το που θα σκάει το κύμα, την ορμή που θα έχει, τον τρόπο που θα εκτονώνεται και φυσικά σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, αν θα έχει ψάρια. Εμείς καλό θα είναι να προτιμήσουμε το ψάρεμα στο σπάσιμο του καιρού καθώς θα μας είναι ευκολότερες οι ρίψεις και θα έχουμε καλύτερη επαφή με το τεχνητό μας κάτι που στο συγκεκριμένο ψάρεμα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο.
kyma_paralia 1

Τα δυνατά ρεύματα που μπορεί να υπάρχουν πολλές φορές, κάνουν ακόμα και τα καλύτερα minnow να χάνουν την πλεύση τους και σε συνδυασμό με τα ''κενά'' επαφής με το τεχνητό που δημιουργούνται από τα μεγάλα κύματα, μπορούν κάλλιστα να μας κοστίσουν ένα χτύπημα ή ακόμα και ένα κάρφωμα. Άρα ο κόντρα αέρας δεν θα μας βοηθήσει, καθώς θα μας περιορίσει τις ρίψεις και θα μας αναγκάζει να μαζεύουμε το τεχνητό με μεγάλη ταχύτητα προσπαθώντας να το νιώσουμε στην μύτη του καλαμιού μας. Ψαρεύοντας ως επί το πλείστων σε παραλίες, πολλές φορές φουρτουνιασμένες, έβγαλα μερικά συμπεράσματα τα οποία ελπίζω να σας βοηθήσουν ώστε να επιλέξετε την κατάλληλη παραλία και να την ψαρέψετε με επιτυχία.


kyma_paralia 2

Ξεκινώντας λοιπόν το ψάξιμο για την παραλία που θα επισκεφθείτε, καλό είναι εάν γίνεται να γνωρίζετε την μορφολογία του βυθού της εκάστοτε παραλίας, καθώς θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο να βρείτε που είναι τα ψάρια. Μετά από πάρα πολλές ώρες καθημερινό ψάρεμα σε διάφορες παραλίες της περιοχής μου, με διαφορετικούς βυθούς και διαφορετική μορφολογία, έχω παρατηρήσει πως ο κάθε βυθός ''έφτιαχνε'' το δικό του κύμα και πολλές φορές ''κρατούσε'' τα ψάρια σε διαφορετικά σημεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που με φουρτούνα, σε παραλία με άμμο έχουν γίνει συλλήψεις σε λαβράκια και γοφάρια εκεί που σκάει το κύμα ενώ αντίθετα σε παραλία με πλάκες τα λαβράκια κρατιόντουσαν μερικά μέτρα παραμέσα από την ακρογιαλιά κοντά στις πλάκες και τους μεγάλους ογκόλιθους όπου πιθανόν καρτερεύανε, ενώ τα γοφάρια περιπολούσαν κανονικά εκεί που σκάει το κύμα. Στην αντίθετη περίπτωση δηλαδή με ήρεμη θάλασσα και καθαρά νερά έχω παρατηρήσει πως και τα λαβράκια και τα γοφάρια μένουν μακριά από την ακρογιαλιά αρκετά μέτρα...

Τι ελκύει τα ψάρια στο να ψάξουνε την τροφή τους εκεί που σκάει το κύμα;

kyma_paralia 3

Βλέποντας από τις παραλίες που ψαρεύω, κοντά στην ακρογιαλιά σκάβοντας λίγο στην άμμο, βρίσκουμε σκουληκάκια, καβουράκια και πολλά μικρά μύδια, τα οποία ξεθάβονται από τα δυνατά κύματα και τραβιούνται μέσα στην θάλασσα όπου γίνονται τέλειος μεζές για πολλά μικρόψαρα και φυσικά και για τα λαβράκια. Δεν είναι όμως μόνο αυτό...

 

Μαζί με την τρόφη, η θάλασσα βγάζει και όλα τα σκούπιδια...

Μαζί με την τρόφη, η θάλασσα βγάζει και όλα τα σκούπιδια...

 

Στο ψάρεμα μας πρέπει να αναζητήσουμε το σκαλοπάτι που υπάρχει μέσα στην θάλασσα και που θα παίξει μεγάλο ρόλο στο αν θα βρούμε ή όχι ψάρια εκεί που σκάει το κύμα, καθώς εκεί παγιδεύεται αρκετή τροφή για τα μικρόψαρα όπως χελάκια, γαριδούλες, σκουληκάκια, καβουράκια και μύδια που αναφέραμε πιο πάνω. Επίσης το σκαλοπάτι αυτό παρέχει ασφάλεια ακόμα και στα μικρόψαρα ιδίως σε μια αμμουδερή παραλία όπου δεν έχουν να κρυφτούνε πουθενά από την μανία της θάλασσας. Ένα απότομο κατέβασμα που μπορεί να είναι ακόμα και 40 εκ. μπορεί να προσφέρει καταφύγιο στα διάφορα ψαράκια τα όποια παραμένουν κοντά στον βυθό όπου τα νερά είναι λίγο πιο ήρεμα και δεν κινδυνεύουν έτσι να ξεβραστούν στην παραλία. Τα κυνηγόψαρα τώρα καταφέρνουν και κινούνται αρκετά εύκολα σε αυτό το σκαλοπάτι καθώς και να κρύψουν τον όγκο τους στην έντονη θολούρα όπου επικρατεί οπότε βρίσκουν τις ιδανικές συνθήκες για να κυνηγήσουν.

Πως θα βρούμε το σκαλοπάτι από έξω

kyma_paralia 5

Σε αυτό βοηθάει να έχουμε επισκεφτεί μια μέρα με ήρεμη θάλασσα και καθαρά νερά την συγκεκριμένη παραλία ώστε να ξέρουμε στο περίπου το βάθος που έχει σε κάθε κομμάτι ή κάθε κολπάκι ξεχωριστά. Όμως επειδή πολλές φόρες το κύμα αλλάζει την μορφολογία του βυθού καλό είναι να μάθετε να ''διαβάζετε'' την θάλασσα ακόμα και με κύμα, οπότε καθίστε λίγο και παρατηρήστε την θάλασσα πριν ξεκινήσετε το ψάρεμα σας και δη το τελευταίο κύμα και τον τρόπο που σκάει στην παραλία. Στο σημείο που υπάρχει το σκαλοπάτι θα δείτε πως το κύμα είναι πιο μεγάλο, πιο καμπυλωτό, πιο ήρεμο δηλαδή με λιγότερες αφρουδιές σε σχέση με αυτά που σκάνε σε πιο ρηχά κομμάτια της παραλίας.

 

Το κύμα σηκώνεται όταν ο βυθός ρηχαίνει

Το κύμα σηκώνεται όταν ο βυθός ρηχαίνει

 

Δεν είναι σπάνιο όμως να υπάρχει ένα σκαλοπάτι πιο μακριά από εκεί που σκάει το κύμα, αρκετά συχνό φαινόμενο σε αμμουδερές παραλίες. Πολλές φορές μπορεί το κομμάτι μπροστά μας να είναι ρηχό και να μην μπορούμε να το ψαρέψουμε, οπότε πρέπει να ψάξουμε το σημείο οπού θα δούμε ξαφνικά να δημιουργείται ένα κύμα το οποίο θα σκάει στα αμέσως επόμενα μέτρα πάνω στο ρηχό κομμάτι. Εκείνο θα γίνεται λευκό από τις αφρουδιές οι οποίες θα παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα(πράγμα που προδίδει ότι το συγκεκριμένο κομμάτι είναι όντως ρηχό) όπως επίσης το κύμα προδίδει ότι πίσω από αυτό υπάρχει ένα σκαλοπάτι χάρη στο οποίο δημιουργήθηκε. Εκείνο είναι σημείο το οποίο αξίζει να κυνηγήσουμε αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα καθώς δεν είναι πάντα εύκολο λόγω της μεγάλης απόστασης που μπορεί να έχει από την ακτή!

 

Υπάρχουν βαθιά αυλάκια παράλληλα με την ακτή και θα τα ξεχωρίσουμε όταν η απόσταση μεταξύ δυο κυμάτων είναι μεγάλη

Υπάρχουν βαθιά αυλάκια παράλληλα με την ακτή και θα τα ξεχωρίσουμε όταν η απόσταση μεταξύ δυο κυμάτων είναι μεγάληΕπίσης ακόμα ένα σημείο το οποίο μπορούμε να το πετύχουμε τόσο σε αμμουδερές όσο και σε βραχώδης παραλίες, είναι βαθύ αυλάκι παράλληλο με την παραλία. Δημιουργείται όταν υπάρχει μια ρηχαδούρα σαν ανάχωμα μερικές δεκάδες μέτρα από την ακτή με αποτέλεσμα να μαζεύονται πολλά μικρόψαρα λόγω της τροφής που παγιδεύεται σε αυτό το αυλάκι. Έτσι κυνηγόψαρα όπως τα λαβράκια και τα γοφάρια κινούνται σε αυτό, οπότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες στο να τα πετύχουμε, ειδικά όταν η ρηχαδούρα βρίσκεται γύρω στα 40 με 50 μέτρα από την ακτή καθώς τα περιορίζει αρκετά στο που θα κινηθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι πιθανότητες να συναντηθούμε μαζί τους ακόμα και αν τα ψάρια είναι περαστικά!!!

 

Το "κανάλι"

Το "κανάλι"

 

Άλλο ένα κομμάτι που πραγματικά αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και να το ψαρέψουμε σχολαστικά είναι το ''κανάλι'' όπως το λέω εγώ... Ένα κομμάτι το οποίο ξεκινάει από την ακτή με ένα αρκετά ικανοποιητικό βάθος (συνήθως υπάρχει και κάποιο σκαλοπάτι εκεί που σκάει το κύμα) το οποίο συνεχίζεται για μερικές εκατοντάδες μέτρα μέχρι την ανοιχτή θάλασσα και διακρίνεται από την πιο ήπια κατάσταση στην οποία βρίσκεται σε σχέση με την έντονα τρικυμιώδη και συνήθως γεμάτη αφρουδιές θάλασσα που υπάρχει τριγύρω. Αν και ένα τέτοιο κανάλι το συναντώ σπάνια στα ψαρέματα μου, θυμάμαι τις φορές που το πέτυχα ότι οι συγκινήσεις με πολύ όμορφα ψάρια ήταν γεγονός.


-Τέλος πρώτου μέρους-