Αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτή την κατηγορία τεχνητών πριν από ένα χρόνο περίπου. Ο λόγος; Καθαρά η απόδοση που μπορούν να μας προσφέρουν μαζί με την αδρεναλίνη η οποία φτάνει στα κόκκινα καθώς έχουμε απόλυτη οπτική επαφή με το strike!



Οι συζητήσεις που είχαν γίνει με άλλους ψαράδες ήταν αμέτρητες και κυρίως περιστρέφονταν στο πόσο θεαματικό είναι να ψαρεύεις με surface ή WTD όπως είναι αλλιώς γνωστά. Εμένα αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ότι αποτελούν έναν πολύ αποδοτικό τρόπο να αναζητήσω τα λαβράκια, όπου αυτός ήταν τότε και ο κύριος στόχος μου. Αυτός ο οποίος μου έδειξε τον δρόμο προς αυτά τα δολώματα ήταν ο Γιάννης Ρόκκας, ένας αξιόλογος ψαράς που έχει μεγάλη γνώση και εμπειρία.

surface_mixalis10

Πήρα την απόφαση λοιπόν να κάνω κάποιες αγορές τεχνητών και το μόνο που έμενε ήταν όλα αυτά που είχα πλάσει στο μυαλό μου, να γίνουν πράξη στην θάλασσα. Το αποτέλεσμα ήταν για μένα πέρα από κάθε φαντασία! Για αυτό θα μοιραστώ μαζί σας όλες τις μέχρι τώρα εμπειρίες μου και όλες τις πληροφορίες από τα δικά μου ψαρέματα και φίλων με surface!!

Τα κατάλληλα μεγέθη

surface_mixalis2

Ένα πράγμα που θα μας προβληματίσει όταν θα έχουμε την πρώτη επαφή με αυτά τα τεχνητά, είναι σίγουρα το μέγεθος το οποίο θα διαλέξουμε. Αυτά που θα συναντήσουμε στο εμπόριο είναι από 3,5 εκατοστά μέχρι και 21 για spinning, καθώς υπάρχουν και πιο μεγάλα για άλλες τεχνικές. Η προτίμησή μου είναι από 7,5 μέχρι και 11 εκατοστά, γιατί κάπου εκεί παίζει πολύ σοβαρό παράγοντα και ο εξοπλισμός. Είναι λογικό ότι δεν μπορούμε να δουλεύουμε με ένα καλάμι, ένα τεχνητό των 3 γρμ και ένα των 30 γρμ εξίσου καλά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι παίζει ρόλο και η ποιότητα του καλαμιού αφού τα καλά καλάμια όπως της γιαπωνέζικης Apia (εταιρείας που ανήκω) μπορούν να χειριστούν καλύτερα μεγαλύτερο εύρος τεχνητών στο c.w. τους. Ένα τέτοιο καλάμι είναι το Metronight 86 LX της σειράς Foojin' AD το οποίο η εταιρεία προτείνει για μεγάλα λαβράκια και καλό χειρισμό πολλών τύπων τεχνητών δολωμάτων ή τα πιο οικονομικά Art Magic 87 LX & 88 MLX της σειράς Foojin' R με χαρακτηριστικά all around και συμπεριφορά ιδανική για Top Water τεχνητά! Ας γυρίσουμε όμως στα surface...

surface_mixalis6

Θα ομολογήσω πώς κι εμένα στην αρχή μου ήταν πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι σ' αυτά τα μεγέθη θα έχουμε αποτελέσματα αξιόλογα και ο λόγος είναι ότι έχουμε μία νοοτροπία όταν είμαστε νέοι στον χώρο, να λέμε αυτό που ακούμε χωρίς πρώτα να έχουμε πειραματιστεί εμείς οι ίδιοι δηλαδή μεγάλο τεχνητό-μεγάλο ψάρι. Αυτός όμως είναι ένας μύθος που θα καταρρίψουμε μόλις τους δώσουμε την ευκαιρία τους. Με λίγα λόγια σε αυτά τα μεγέθη υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία τεχνητών που μπορούμε να προμηθευτούμε και να πειραματιστούμε αλλά τα μεσαία μεγέθη είναι πιο κατάλληλα για τον εξοπλισμό μας και ναι... δελεάζουν ακόμα και τα πιο μεγάλα αρπαχτικά! Μερικές από τις δικές μου επιλογές στην αρχή ήταν το Ima Skimmer Salt 11εκ.-13γρ, Spanish Lures Sparrow (9εκ.-12γρ) & Omega (9εκ.-13γρ), Megabass Giant Dog SW (9,7εκ.-16,5γρ) και Duel Silver Dog (9εκ-13γρ).

Τόποι-συνθήκες-πλεύσεις

surface_mixalis3

Το πιο δύσκολο πράγμα που θα αντιμετωπίσουμε όλοι στην αρχή, είναι πως θα δώσουμε ζωή σε αυτά τα τεχνητά. Δύο τεχνικές που μπορούμε να δοκιμάσουμε είναι η τεχνική του walk the dog, που σε όλους μας είναι γνωστή και η τεχνική του skipping. Η τελευταία είναι μια τεχνική που μπορούμε να την πετύχουμε έχοντας το καλάμι μας σε όρθια θέση, κάνοντας κοφτά και συνεχόμενα jerks ενώ η ανάκτηση είναι αρκετά γρήγορη. Πάντως το καλύτερο πράγμα είναι να πειραματιζόμαστε με τις πλεύσεις, γιατί από τόπο σε τόπο, οι συνήθειες των ψαριών είναι διαφορετικές.

surface_mixalis7

Τα σημεία τα οποία επιλέγω για αυτά τα τεχνητά, είναι περισσότερο ρηχά και το ιδανικότερο είναι ακόμα αν σε αυτά, εκβάλει κάποιο ποτάμι. Μπορεί να ακούγεται κάπως αδύνατο να κυκλοφορεί κάποιο μεγάλο ψάρι στα ρηχά αλλά δεν θα ξεχάσω μία μέρα όπου σ' ένα σημείο έκανα συνέχεια ρίψεις προς τα βαθιά. Ήρθε ένας φίλος ο οποίος είχε εμπειρία και μου είπε ότι τα ψάρια είναι έξω.

surface_mixalis13

Στην αρχή τον κοίταξα με απορία και τον παρακολούθησα με μεγάλη περιέργεια να ρίχνει παράλληλα με την ακτή στα ρηχά. Στην δεύτερη ρίψη που πραγματοποιείσαι.... είδαμε μία τεράστια έκρηξη στην θάλασσα! Ήταν κάποιο μεγάλο λαβράκι το οποίο αστόχησε αλλά ήταν σε απόσταση μόλις ενός μέτρου από την παραλία. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό! Από τότε δοκιμάζω πολλές φορές να ψαρέψω ρηχά κομμάτια ακόμα και αν μιλάμε για λίγους πόντους νερό. surface_mixalis4

Οι καλύτερες συνθήκες για ψάρεμα με surface για μένα είναι όταν η θάλασσα έχει αυτό που λέμε κατσάρωμα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα έχουμε αποτέλεσμα όταν είναι λαδιά ή όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με τα κύματα, κάτι που σαφώς θα κάνει πιο δύσκολο το έργο μας για την πλεύση των τεχνητών μας. Απλά στο κατσάρωμα μπορούμε να κάνουμε πλεύσεις αντί για τα κύματα ενώ μπορούμε να “καλυφτούμε” από το βλέμμα των ψαριών, κάτι που δεν συμβαίνει στην λαδιά.

Διάφορα είδη ψαριών & συμπεριφορές

surface_mixalis9

Ο αρχικός μου στόχος όταν άρχισα να ψαρεύω με surface ήταν τα λαβράκια. Δεν ήταν όμως λίγες οι φορές που συνάντησα και άλλα είδη ψαριών. Μεγάλα γοφάρια και λίτσες είναι κάποια είδη που δεν δείχνουν καθόλου αδιαφορία γι' αυτά τα τεχνητά. Επειδή όμως είναι διαφορετικά ψάρια, οι συνήθειες τους είναι διαφορετικές.

surface_mixalis8

Εμπειρικά θα έλεγα ότι τα λαβράκια τις περισσότερες φορές τα έχω πετύχει να τρώνε σε πιο αργές ανακτήσεις και με τεχνητά 7,5εκ. μέχρι και 9εκ., χωρίς να είναι αυτός ένα απόλυτος κανόνας. Στα γοφάρια και τις λίτσες, η επιλογή μου είναι γρήγορες ανακτήσεις με τεχνητά άνω των 11εκ.. Το καλό με αυτά τα ψάρια είναι ότι τις περισσότερες φορές ακόμα και σε κάποια αστοχία, δύσκολα θα αφήσουν το τεχνητό μας ήσυχο. Ουσιαστικά κλειδώνουν τον στόχο τους μέχρι να τον πετύχουν.

Γιατί surface;

surface_mixalis11

Είναι σίγουρο πως σχεδόν όλοι σε κάθε εξόρμηση μας, θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα και να πάρουμε αυτό που λέμε ''μια τζούρα από τα φρένα μας''. Τα surface είναι μία κατηγορία που μπορεί να μας χαρίσει τις πιο όμορφες εικόνες ψαρέματος που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!Προσωπικά δεν μπορώ να το συγκρίνω με τίποτα άλλο. Η ευκαιρία να έχω συνέχεια οπτική επαφή με το τεχνητό μου και να βλέπω την στιγμή της επίθεσης, δεν ξεχνιέται ποτέ.

surface_mixalis5

Ακόμα και τις φορές που θα έχουμε κάποια αστοχία, η αδρεναλίνη χτυπάει στα κόκκινα. Ένα άλλο πράγμα που μου αρέσει πολύ, είναι ότι χρειάζεται πολύ περπάτημα για να βρούμε τα ψάρια με αυτού του τύπου τα δολώματα. Δεν είναι τεχνητά που καθόμαστε σ' ένα σημείο και ψαρεύουμε. Θα πρότεινα όποιος δεν το έχει δοκιμάσει, να μπει στον κόπο να τους δώσει λίγο χρόνο. Πραγματικά τον αξίζουν! Οι στιγμές που θα σας προσφέρουν, πραγματικά θα σας κάνουν φανατικούς αυτής της κατηγορίας τεχνητών!!

logo_fishingtime