Η χειμερινή περίοδος είναι για πολλούς από εμάς η καλύτερη εποχή για να εφαρμόσουμε την αγαπημένη μας τεχνική το spinning! Η ανθρώπινη παρουσία αυτήν την εποχή στις παραλίες, είναι μειωμένη έως και ανύπαρκτη, αφήνοντας μας το πεδίο ελεύθερο. Λόγω όμως των έντονων καιρικών φαινομένων που συνήθως επικρατούν, οι επιλογές μας σε επίπεδο τεχνητών, πρέπει να είναι μελετημένες και όχι επιπόλαιες...

Ζητάμε πολλά από τα τεχνητά μας, με πρώτο και καλύτερο την εύκολη και μακρινή ρίψη. Η βαριά ενδυμασία που μας προστατεύει από το κρύο, κάνει τις κινήσεις μας νωχελικές, μειώνοντας αρκετά την απόδοση της προσπάθειας μας για μια αξιοπρεπή βολή. Η δεύτερη απαίτηση που έχουμε από τα τεχνητά μας, είναι να κολυμπούν σωστά ακόμα και μέσα στα αφρισμένα κύματα, χωρίς να χάνουν την πλεύση τους.

2duo_1

Γι’ αυτό η χρήση ποιοτικών τεχνητών με καινοτόμους σχεδιασμούς είναι μονόδρομος. Η γιαπωνέζικη Duo έχει σχεδιάσει τεχνητά γι’ αυτές τις συνθήκες και δύο από αυτά θα σας παρουσιάσω παρακάτω, μαζί με τους τρόπους χρήσης που προσωπικά μου έφεραν αποτελέσματα.

DUO Tide Minnow SLD 145

2duo_2b

Πρόκειται για ένα τεχνητό που από την πρώτη ρίψη, μπήκε στην δεκάδα των αγαπημένων μου λαβρακοτεχνητών. Διατίθεται σε δύο κατηγορίες πλευστότητας floating και sinking ίδιου μήκους, με μικρή διαφορά στο βάρος τους. Συγκεκριμένα πρόκειται για τεχνητά 145 mm μήκους, με βάρη 20,5 gr και 22,5 gr αντίστοιχα.

2duo_3

Ας ξεκινήσουμε με την floating έκδοση, η οποία έχει απίστευτη μακρινή ρίψη, που σου δίνει την δυνατότητα να καλύψεις μεγαλύτερες αποστάσεις από άλλα τεχνητά του ίδιου μεγέθους. Η σωστή τοποθέτηση των κινούμενων εσωτερικών σφαιρών, στα ενισχυμένα τοιχώματα της κοιλιακής περιοχής του, ευθύνεται για το χαμηλό κέντρο βάρους του, που του εξασφαλίζει σωστό ζύγισμα κατά την ρίψη. Μόλις πέσει στο νερό, έρχεται απευθείας στη σωστή θέση, χωρίς να επηρεάζεται από την δύναμη των ρευμάτων.

https://www.youtube.com/watch?v=F3DlKSmv5l4

Το ανοιχτό wobbling και το έντονο rolling γίνεται εύκολα, χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια, ακόμα και με απλή αργή ανάκτηση. Ιδιαιτέρως αποτελεσματική πλεύση για τα λαβράκια, είναι η εναλλασσόμενη ταχύτητα ανάκτησης, που συνοδεύεται από μικρά πλάγια χτυπήματα του καλαμιού (twitch).

2duo_4

Ο νέος και ιδιαίτερος χρωματισμός Seguro της DUO είναι η πρώτη μου επιλογή σε σχετικά διαυγή νερά με καθαρό ή και λίγο συννεφιασμένο ουρανό. Σε αυτή την περίπτωση τα αληθοφανή του χρώματα με τις πλευρικές αντανακλάσεις, θα ξυπνήσουν τα ένστικτα του κυνηγού.

2duo_5

Όταν η ένταση του ανέμου αυξάνεται και ο κυματισμός στην παραλία γίνεται πιο έντονος, το βυθιζόμενο μοντέλο της DUO Tide Minnow 145 SLD-S, μου λύνει τα χέρια. Αν και οι πλεύσεις του είναι ίδιες (wobbling & rolling) σε σχέση με το αντίστοιχο της επιφανείας, το έξτρα μικρό σταθερό εσωτερικό του βάρος των δύο γραμμαρίων, είναι ικανό να κάνει την διαφορά. Το τεχνητό μετά την ρίψη αρχίζει να βυθίζεται με γρήγορο ρυθμό, κατεβαίνοντας πιο χαμηλά από τα φουσκωμένα κύματα, χωρίς να παρασέρνεται και να γίνεται έρμαιο τους. Όταν ξεκινάς την ανάκτηση του, αυτό βρίσκεται ήδη σε θέση μάχης!

2duo_6

Αρκετά εκατοστά πιο χαμηλά από την επιφάνεια της θάλασσας και με την βοήθεια της εργονομικής του γλώσσας, ξεκινάει την πλεύση του χωρίς καμία δυσκολία. Βέβαια αυτός ο βυθιζόμενος τύπος τεχνητού, θέλει ιδιαίτερη προσοχή, όταν ψαρεύεται από παραλία ιδιαίτερα σε μικτούς βυθούς. Σε αυτή την περίπτωση η προσοχή μας πρέπει να είναι τεταμένη και το καλάμι μας σε αρκετά όρθια θέση, όταν το τεχνητό πλησιάζει την ακτή, για να αποφύγουμε τυχόν σκαλώματα με οδυνηρές απώλειες.

2duo_7

Η αλλαγή του χρωματισμού είναι επιτακτική, όταν ο ουρανός έχει πια συννεφιάσει για τα καλά και ο ήλιος έχει εξαφανιστεί. Η φωτεινότητα μέσα στο νερό είναι περιορισμένη και οι έντονες αποχρώσεις σ’ αυτή την περίπτωση αποδίδουν καλύτερα.


Tide Minnow Surf

2duo_8

Ένα αρκετά ογκώδες τεχνητό που σίγουρα θα τραβήξει τα βλέμματα των αρπαχτικών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, όπου η παρουσία μικρών ψαριών είναι μειωμένη, κάνοντας την εύρεση τροφής αγώνα επιβίωσης. Το Tide Minnow Surf 150, όπως λέει και το όνομα του, είναι ιδανικό για ψάρεμα σε κύμα (surf), με μήκος 150 mm και βάρος 29 gr.

2duo_10

Το αυξημένο βάρος του, το τοποθετεί στην κατηγορία τεχνητών, που μπορούν να “κολυμπήσουν” άνετα σε ισχυρά ρεύματα και ανέμους. Η ειδικά σχεδιασμένη γλώσσα του, το καθιστά ικανό να ψαρέψει σε πολύ ρηχά νερά, χωρίς να χάνει την εργοστασιακή του πλεύση (wobble & roll).

 Είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό για ψάρια που αποθηκεύουν λίπος και ετοιμάζονται για αναπαραγωγή, όπως είναι τα λαβράκια πριν την περίοδο της ωοτοκίας. Το χρησιμοποιώ σε σημεία όπου υπάρχουν εκβολές ποταμών και τα νερά είναι ορμητικά με λίγο βάθος. Η αίσθηση που αφήνει κατά τον χειρισμό του είναι πολύ ήπια και δεν συνάδει με τον όγκο του. Ο χειρισμός του είναι εύκολος, ακόμα και αν χρησιμοποιείς καλάμι με μέτρια δράση ενώ το αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο απλώς κάνοντας...

μία απλή ανάκτηση! 2duo_9

Ο χρωματισμός Golden Sardine είναι όντως μοναδικός και μια πολύ καλή επιλογή καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, ιδιαιτέρως κατά την ανατολή και την δύση του ηλίου.

DUO LURES - TΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΨΑΡΕΜΑ!

Η DUO είναι από τις λίγες εταιρίες, που μας προσφέρουν άπειρες επιλογές σε χρώματα και τύπους τεχνητών, καλύπτοντας μας κάθε ανάγκη. Ο spinner που θα βρει τον τρόπο να τα αξιοποιήσει, χρησιμοποιώντας το καθένα από αυτά στην ανάλογη περίσταση, θα βγει κερδισμένος!

 

banner_arthrou_anglemania