Μια επίσκεψη στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής είναι αρκετή για να νιώσει κάποιος ότι σε αυτό θα βρει την απόλυτη ψαρευτική εμπειρία που πέρα από τα αρπακτικά που κρύβονται στα καταγάλανα νερά του, το μοναδικό τοπίο θα ξεκουράσει το πνεύμα και την ψυχή! Άλλωστε, αυτό και μόνο είναι κάτι που στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, είναι τελικά και το ζητούμενο!! Μεγαλωμένος σε αυτό το περιβάλλον η ενασχόληση μου με το ψάρεμα ήταν θέμα χρόνου, συνεπώς έγινε σε πολύ μικρή ηλικία.
Αυτό που από πολύ νωρίς συνειδητοποίησα και με βοήθησε μέχρι και σήμερα, ήταν να διαβάζω τις περιοχές που θα ψαρεύω. Να μπορώ δηλαδή να στοχεύω τα αρπακτικά που με ενδιαφέρουν σύμφωνα με τις εποχές και τα σημάδια του καιρού, κάτι όμως που θα αναλύσουμε παρακάτω.
Ξεκινώντας το spinning
Για πολλά χρόνια λοιπόν ψάρευα με διάφορες τεχνικές casting, έχοντας αρκετές επιτυχίες, το στατικό όμως ψάρεμα δεν ήταν αυτό που με γέμιζε. Έχοντας γύρω μου αυτήν την άγρια ομορφιά και θέλοντας μέσα σε αυτήν να περιφέρομαι, εμφανίστηκε μέσα από το ίντερνετ αυτό που πραγματικά μου ταίριαζε, το "spinning"! Τεχνική που υποσχόταν ότι το στατικό ψάρεμα θα αποτελούσε παρελθόν με ελαφρύ εξοπλισμό, περίτεχνα τεχνητά σε κάθε λογής χρώματα και δυνατές μάχες με αρπακτικά. Ιδανική για την περίπτωση μου!
Ξεκίνησα μέσα από σελίδες να ενημερώνομαι και γρήγορα απόκτησα το πρώτο μου σετ καλάμι & μηχανισμό και την πρώτη μου κασετίνα. Ήμουν έτοιμος για επικές μάχες! Ευτυχώς για όλους μας το ίντερνετ έχει αξιόλογα site και μπορούμε γρήγορα και εύκολα να ενημερωθούμε έτσι λοιπόν και εγώ με τα καινούργια μου όπλα και γεμάτος αυτοπεποίθηση ξεκίνησα το "διάβασμα" που γρήγορα έδωσε καρπούς, γεμίζοντας με ακόμη περισσότερη δύναμη και ενέργεια για την συνέχεια. Έπειτα από πολλές δοκιμές του εξοπλισμού μου και αποκτώντας εμπειρία, έφτασε η στιγμή να ξεκινήσω στοχευμένα πλέον να αναζητήσω την επική αναμέτρηση με τις παλαμίδες!
Πρώτη επαφή με τις παλαμίδες
Τα αρπακτικά αυτά κατακλύζουν τα βαθειά λιμάνια και τους κοφτούς κάβους της Σιθωνίας σε μεγάλα κοπάδια, έτοιμα να κατασπαράξουν τον άφθονο γόνο. Όλα αυτά τα χρόνια τα αρπακτικά αυτά έκαναν εντυπωσιακή εμφάνιση λίγο πριν το σούρουπο στριμώχνοντας τον γόνο ψηλά στην επιφάνεια δημιουργώντας μια μαγική εικόνα... Η θάλασσα πραγματικά "έβραζε" από τις επιθέσεις τους ενώ οι φοβερές βουτιές των γλάρων ανάμεσα στο κοπάδι μαρτυρούσαν την ανελέητη φρενίτιδα που επικρατούσε κάτω από την επιφάνεια! Το σκηνικό αυτό κρατούσε αρκετή ώρα και όσο έπεφτε το σκοτάδι οι επιθέσεις αραίωναν δίνοντας όμως ακόμη και μέσα στην νύχτα εντυπωσιακούς παφλασμούς σπάζοντας την σιωπή της!
Τέσσερις, πέντε μέρες πριν γεμίσει το φεγγάρι και μέχρι το γέμισμα του η ακόρεστη όρεξη των παλαμίδων δεν έχει προηγούμενο έτσι λοιπόν φρόντισα να τις επισκεφτώ σε αυτήν την κορύφωση, καλά διαβασμένος και με εξοπλισμό ανάλογο με την περίσταση, ξεκίνησα νωρίς το μεσημέρι για έναν πολύ κλειστό κόλπο με βαθειά νερά και μέγιστο βάθος τα 40 μέτρα.
Εφοδιασμένος με ένα καλάμι Extra Fast με c.w. 5-45 γρμ. και με μια γκάμα τεχνητών που αποτελούνταν από minnows σε διάφορα μεγέθη σε φυσικούς χρωματισμούς, διαφορετικών τύπου πλεύσης και πλάνους σε αποχρώσεις του ροζ, γαλάζιου, ασημί, πράσινου και με τον μηχανισμό μου γεμισμένο με νήμα PΕ 1.5, στήθηκα νωρίς περιμένοντας τους θορυβώδεις επισκέπτες! Πράγματι οι γλάροι πέρασαν μέσα στον κόλπο και μαζί με αυτούς το κοπάδι όπου με μεγάλη ταχύτητα πλησίαζε το πεδίο βολής μου!
Μιας και φαινόταν καθαρά ότι τα ψάρια είναι ψηλά στην επιφάνεια, τα minnows αποτέλεσαν την πρώτη μου επιλογή όποτε οι αστραφτεροί πλάνοι θα αποτελούσαν το "plan B" στην περίπτωση που ξαφνικά τα αρπακτικά χανόντουσαν από την επιφάνεια και στριμωχναν το γόνο στα μεσονερα! Πράγματι οι παλαμίδες οδηγούσαν το γεύμα τους ψηλά με κατεύθυνση την ακτή και οι πρώτες βολές άρχισαν ώστε να "στρώσει" το χέρι μέχρι που που ήρθε το πολυπόθητο χτύπημα! Το τεχνητό σταμάτησε βίαια και αμέσως άρχισε το φευγιό, με τα φρένα να ηχούν στα αυτιά μου σαν μελωδία..
Η ταχύτητα του ψαριού και η δύναμη του, πρόδιδαν το μέγεθος που έκπληκτος αντίκρισα! Αμέσως στο μυαλό ήρθε η πληροφορία "τα ψάρια χτυπάνε πριν το σούρουπο"και είναι μεσημέρι, υπήρχε λοιπόν ακόμη χρόνος αρκετός για ψάρεμα μιας και θεώρησα ότι το γεγονός ήταν τυχαίο δίνοντας μου την ευκαιρία για δοκιμές και εμπειρία.
Καλύτερες ώρες & τεχνητά
Τις επόμενες ημέρες συνέχιζα να επισκέπτομαι ακριβώς τις ίδιες ώρες την περιοχή και διαπίστωσα ότι πράγματι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι τα ψάρια χτυπούν από νωρίς το μεσημέρι με κορύφωση το σούρουπο και συντηρητικά την διάρκεια της νύχτας με αισθητή την παρουσία τους στο ξημέρωμα! Έχοντας πλέον συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες θεώρησα σκόπιμο να διασταυρωθούν αυτές και στις υπόλοιπες περιοχές που έκαναν την εμφάνισή τους αυτά αρπακτικά, βγάζοντας τελικά το ίδιο συμπέρασμα.
Όσον αφορά τα τεχνητά δολώματα όπως προανέφερα, οι επιτυχίες ήρθαν από τα minnow και τα πλανάκια. Πιο συγκεκριμένα, στα minnow χρησιμοποίησα για μεγαλύτερη εμβέλεια κοντά και βαριά όπως το IMA Heavy Surfer αλλά και minnow με μήκος άνω των 17 εκατοστών. Όλα είχαν χρώματα φυσικά π.χ. σε απομίμηση σαρδέλας ή άλλα με βάση το ασημί και μπλε ή μαύρη ράχη. Τα πλάνακια που μου δουλέψανε είχαν βάρος από 20 έως 40 γρμ. και τα χρώματα τους ήταν επίσης φυσικά-ρεαλιστικά με βάση το ασημί και το μπλε.
Τελειώνοντας, θεωρώ σκόπιμο να αναφερθεί ότι οι παλαμίδες αποτελούνται από μεγάλα κοπάδια πολλών ατόμων και πραγματικά τίποτα δεν σταματά την ακόρεστη όρεξη τους, όποτε οφείλουμε όλοι μας να είμαστε εγκρατείς, αφήνοντας τες να κάνουν τον κύκλο τους χωρίς να επηρεάζεται άμεσα από το ψάρεμα μας!
Αρκετή χαρά και εμπειρία μας δίνουν οπότε τους αξίζει!