Σε αυτό το άρθρο θέλω να αναλύσω την αντιμετώπιση ταξιδιών όπου το spinning δεν είναι ο καθεαυτό λόγος πραγματοποίησης τους, αλλά κυρίως ευκαιριακό. Δυστυχώς δεν έχω την οικονομική άνεση να κάνω αλιευτικό τουρισμό π.χ. για GT στην Ερυθρά θάλασσα ή για Taimen στην Μογγολία (!) αλλά όπως όλοι μας πηγαίνω τις διακοπές μου σε διάφορα μέρη. Βέβαια είμαι τυχερός που έχω καλούς φίλους από Ελλάδα και Εξωτερικό, δίνοντας μου την ευκαιρία να τους επισκέπτομαι και φυσικά η δυνατότητα για ψαρεματάκι πάντα ερευνάται…!

Έτσι λοιπόν έχω ψαρέψει σε πολλά από τα ταξίδια που έχω κάνει με σχετικά καλά αποτελέσματα γι' αυτό θεωρώ ότι καλό θα ήταν να αναφέρω τους παράγοντες καθώς και τα βήματα που ακολουθώ και συνηγορούν στην επιτυχία αυτών των ταξιδιών για 'μένα.

Συλλογή όσο περισσοτέρων πληροφοριών για τον Τόπο

taksidiariko1

Ο καλός ψαρότοπος φαίνεται..

Πρώτο μας μέλημα είναι να ρωτήσουμε κάποιον που έχει πάει στον προορισμό μας προηγουμένως… Ακόμα και πληροφορίες από μη ψαράδες μπορούν να μας βοηθήσουν (π.χ. τύπου: είδα έναν να πιάνει ένα μεγάλο ασημί ψάρι στον τάδε λιμενοβραχίονα τον Ιούνιο…!) Επίσης το Facebook και τα διάφορα φόρουμ εδώ δίνουν ρέστα αφού όλο και κάποιος "συνάδελφος" θα έχει ψαρέψει εκεί.

Ακόμα και μικρά ρυάκια μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις...

Ακόμα και μικρά ρυάκια μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις...

Αν δεν βρούμε τίποτα από τα παραπάνω τότε το Google Earth και βυθομετρικοί χάρτες είναι οι καλύτεροι μας φίλοι. Εδώ θα χρειαστεί εμπειρία και φυσικά αρκετή τύχη για να αναγνωρίσουμε παραγωγικές περιοχές αλλά στο κάτω κάτω η εξερεύνηση είναι στην φύση του σπινερά.

Τι ψάρια υπάρχουν την εποχή της επίσκεψης μας

Το δικό μας μαύρο!

Το δικό μας μαύρο!

Μην ξεχνάμε ότι πολλά είδη είναι μεταναστευτικά και έτσι μπορεί να μην τα πετύχουμε αν πάμε σε λάθος εποχή. Επίσης καλό είναι να έχουμε μια ιδέα για την βιολογία και κυρίως αναπαραγωγική περίοδο των ψαριών που θα συναντήσουμε αφού πολλές φορές η περίοδος αυτή επηρεάζει τα ψάρια. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο Google, Wikipedia και κυρίως στο Fishbase.org θα βρούμε πληθώρα πληροφοριών για αυτά.

Είδος μαύρου παρόμοιο με τα δικά μας και ας είναι από τις Φιλιππίνες...!

Είδος μαύρου παρόμοιο με τα δικά μας και ας είναι από τις Φιλιππίνες...!

Γενικά αν γνωρίζουμε ότι βαίνουν τα τάδε ψάρια σε μια κοντινή τοποθεσία παρόμοιας σύστασης με το μέρος επισκέψεως μας, τότε λίγο πολύ μπορούμε να περιμένουμε παρόμοια αποτελέσματα. Πάντως όπου και να βρεθούμε ανά τον κόσμο θα υπάρχουν τοπικά είδη που ζουν και τρέφονται σε παρόμοιες βιοθέσεις (πχ ψάρια της αμμούδας, βραχόψαρα κτλ) και μπορούν να πιαστούν με το spinning!

Εξοπλισμός

taksidiariko18

Εδώ είναι το μεγάλο θέμα αφού θα πρέπει να προσαρμόσουμε τα εργαλεία μας στα εκάστοτε αλιεύματα και συνθήκες που θεωρούμε ότι θα συναντήσουμε. Συνάμα, ιδίως όταν δεν πηγαίνουμε σε καθαρά αλιευτικό ταξίδι, ο χώρος που μπορούμε να αφιερώσουμε στον εξοπλισμό είναι περιορισμένος. Οπότε και πρέπει να βελτιστοποιήσουμε την χρήση του. Αυτό θα το καταφέρουμε με προσεκτικό ξεκαθάρισμα του εξοπλισμού μας, παίρνοντας τα απολύτως απαραίτητα. Προσωπικά, συνεπάγεται και με την αγορά ειδικευμένων travel καλαμιών που πραγματικά βολεύουν πολύ ειδικά σε ταξίδι με αεροπλάνο.

Τα δυο πολύσπαστα travel καλάμια μου..

Τα δυο πολύσπαστα travel καλάμια μου...

Τα τελευταία χρόνια έχω καταλήξει σε πολύσπαστα καλάμια της SPRO για τα ταξίδια μου με δυο μοντέλα που καλύπτουν από το 1 μέχρι τα 20γρ και σκοπεύω να προσθέσω άλλο ένα για τεχνητά δολώματα μέχρι 40γρ. Η σειρά Mobile Stick έχει μοντέλα για όλα τα γούστα και λόγω της προσιτής τιμής, ποιότητας και μικρού μήκους μεταφοράς των καλαμιών την θεωρώ ως την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη μέχρι στιγμής. Τα καλάμια αυτά κυμαίνονται σε ολικό μήκος από 2.10μ μέχρι 3.00μ και σε διάφορα c.w. από 0.6-8γρ (αν και στον καινούργιο κατάλογο δεν υπάρχουν τα UL μοντέλα) έως τα 80γρ. Σπάνε σε 5-6 κομμάτια και το μήκος μεταφοράς είναι γύρω στο μισό μέτρο (38 cm για τα light καλάμια!).

Το LRF σε εξωτικούς προορισμούς δίνει πολλές συγκινήσεις. Εδώ ένα είδος γύλου...

Το LRF σε εξωτικούς προορισμούς δίνει πολλές συγκινήσεις. Εδώ ένα είδος γύλου...

Έτσι λοιπόν μας επιτρέπουν να τα πάρουμε μαζί μας ακόμα και στην χειραποσκευή στο αεροπλάνο. Για μηχανισμό προτείνω έναν τίμιο 2500 με πρόσθετη μπομπίνα. Το μέγεθος 2500 είναι αρκετά ελαφρύ ώστε να κάνεις ακόμα και LRF ωστόσο έχει την δύναμη και χωρητικότητα για να χρησιμοποιηθεί και σε "βαρύτερα" σύνολα. Η δεύτερη μπομπίνα είναι αναγκαία αφού έτσι θα έχουμε την δυνατότητα να παίξουμε με διαφορετικές διαμέτρους νήματος.

Κι άλλο νέο είδος για μένα.. Το πρασινομάτικο γουρουνάκι. Σίγουρα υπάρχει σοβαρή επιστημονική ονομασία γι' αυτό...!

Κι άλλο νέο είδος για μένα.. Το πρασινομάτικο γουρουνάκι. Σίγουρα υπάρχει σοβαρή επιστημονική ονομασία γι' αυτό...!

Όπως βλέπετε χρησιμοποιώ κυρίως light και medium-light εξοπλισμό και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο ελαφρύς εξοπλισμός και οι finesse τεχνικές είναι πολύ πιο εύκολο να δώσουν ψάρια στα περισσότερα μέρη αλλά και κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Κακά τα ψέματα, αλλά είναι λίγο ουτοπικό να περιμένεις τερατόψαρα ειδικά σε μέρη που επισκέπτεσαι πρώτη φορά. Αντιθέτως μικρά και μεσαίου μεγέθους ψάρια υπάρχουν παντού και θα περάσουμε τον χρόνο μας ευχάριστα, πιάνοντας τα σε αρμονικά σεταρισμένο εξοπλισμό.

Τεχνητά

Το χάος πριν το ξεσκαρτάρισμα των τεχνητών για ταξίδι...

Το χάος πριν το ξεσκαρτάρισμα των τεχνητών για ταξίδι...

Αν γνωρίζουμε τι θα ψαρέψουμε τότε λογικά παίρνουμε αυτά που ξέρουμε ή μας έχουν προτείνει. Καλό θα ήταν να δώσουμε βάση περισσότερο σε ποικιλία τεχνητών με διαφορετικές "δράσεις" και πλεύσεις παρά πχ σε ποικιλία χρωμάτων ενός συγκεκριμένου τύπου τεχνητού. Σε μέρη που πηγαίνουμε στα "τυφλά" τότε προσπαθούμε να έχουμε μια συλλογή τεχνητών που θα μας βοηθήσει να καλύψουμε όλη την υδάτινη στήλη καθώς και από αργές - finesse παρουσιάσεις μέχρι τις γρήγορες τύπου reaction.

UL spinning σε μπούκες λιμανιών με μικρά πλανάκια και τα κοπαδιάρικα δεν θα αργήσουν να φανούν

UL spinning σε μπούκες λιμανιών με μικρά πλανάκια και τα κοπαδιάρικα δεν θα αργήσουν να φανούν

Πιο συγκεκριμένα, πάντα κουβαλάω μαζί μου κάποια είδη "μέταλλου" (πλανάκια, blades, κουτάλια, καμπουράκια κ.α) αφού είναι πολύ καλά τεχνητά "αναζήτησης". Επίσης σιλικόνες μιας και δίνουν τα πάντα, κάποια sinking minnow/jerkbait που δουλεύουν σε διάφορα βάθη και τέλος κάποια walker και ποπεράκια για αφρό.

Λαβράκι από την Μάγχη...

Λαβράκι από την Μάγχη...

Στα γλυκά νερά κάποια crankbait και οι διαχρονικές πεταλούδες θα δώσουν ψάρια εύκολα. Για χρώματα προτιμούμε κυρίως τα φυσικά και κάποια "φανταχτερά" (άσπρα, ροζ, κτλ) εκτός και αν γνωρίζουμε εκ των προτέρων σε τι χτυπάνε η ψαρεύουμε γνωστά είδη σε μας. Πάντως σε όλο τον κόσμο τα σαρδελέ χρώματα και οι αντανακλάσεις είναι αυτά που κυριαρχούν στα εκάστοτε μικρόψαρα..

taksidiariko16

Τα παραπάνω είναι βήματα προετοιμασίας που κάνω πριν από κάθε ταξίδι και συμβάλουν μέχρι και 50% στην επιτυχημένη έκβαση του. Πάντως όσο και να προετοιμαστεί κανείς, πηγαίνοντας σε κάποιο μέρος για πρώτη φορά λογικό είναι τα πράγματα πολλές φορές να μην πάνε όπως τα σχεδιάσαμε. Παρακάτω θα περιγράψω μερικές ιστορίες από ταξίδια που έκανα και όπου τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμενα. Ωστόσο με τον ένα η τον άλλο τρόπο στο τέλος βγήκαν ψάρια και θέλω να μοιραστώ το πως έγινε αυτό ώστε να σας βοηθήσω αν τυχόν βρεθείτε σε παρόμοιες καταστάσεις.

Κύπρος Απρίλιος 2015

taksidiariko5

Αυτή θα ήταν η δεύτερη φορά μου στο νησί και ο κυρίως στόχος ήταν το μεγαλόστομο λαβράκι στους ΄φράχτες" του νησιού. Ο Απρίλης θεωρείτε ως ο καλύτερος μήνας γι" αυτά τα ψάρια αφού τότε βγαίνουν πολύ ρηχά για αναπαραγωγή και είναι πολύ επιθετικά. Δυστυχώς λόγω απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών τα ψάρια εκείνη την χρονιά βγήκαν πολύ πιο νωρίς και για λιγότερο χρονικό διάστημα.

Ηλίοψαρο, σε μέρα που τα μεγαλόστομα δεν φαινόταν πουθενά. Έκανα το μεράκι μου πάντως...

Ηλίοψαρο, σε μέρα που τα μεγαλόστομα δεν φαινόταν πουθενά. Έκανα το μεράκι μου πάντως...

Μια ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας κάνα δυο βδομάδες πριν την επίσκεψη μου έστειλε τα ψάρια στα βαθιά και έτσι όταν έφτασα εγώ τα μαντάτα μετά από συζητήσεις με τους φίλους μου εκεί ήταν άσχημα. Το παλέψαμε για μερικές μέρες ψαρεύοντας όλες τις ώρες και σε διαφορετικά φράγματα αλλά τα μεγαλόστομα ήταν άφαντα.

Τιλάπια από την Κύπρο

Τιλάπια από την Κύπρο

Ευτυχώς είχα μαζί μου το UL travel καλάμι μου και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε για άλλα είδη ψαριών. Σε κάποια φράγματα διασκέδασα πολύ ψαρεύοντας τα ηλιόψαρα και τις τιλάπιες αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι τα ψάρια των γλυκών νερών δεν ήταν σε επιθετική φάση ακόμα. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να στραφούμε στην Θάλασσα.

Τρομπέτα. Με χάρισαν ώρες διασκέδασης όταν τα ψάρια του γλυκού νερού δεν τσιμπούσαν.

Τρομπέτα. Με χάρισαν ώρες διασκέδασης όταν τα ψάρια του γλυκού νερού δεν τσιμπούσαν

Ο φίλος μου Σούλης με ενημέρωσε για ένα μέρος όπου βγαίναν πολλές τρομπέτες και λαγόψαρα τελευταία (Λεσεψιανά ειδη και τα δυο) και έτσι νωρίς το πρωί της επόμενης μέρας ήμασταν εκεί. Το τι έγινε από τις πρώτες βολές δεν περιγράφεται! Με ψάρια να βγαίνουν συνέχεια απ' όλους. Και μόνο εκείνη η μέρα άξιζε για το ταξίδι!

Το μισητό λαγόψαρο... Σε LRF εξοπλισμό το βλέπεις διαφορετικά!

Το μισητό λαγόψαρο... Σε LRF εξοπλισμό το βλέπεις διαφορετικά!

Σε μια από τις τελευταίες μέρες του ταξιδιού δοκιμάσαμε ξανά στο φράγμα για κάποιο μεγαλόστομο και αυτή την φορά χρησιμοποίησα τον UL εξοπλισμό με μια πολύ λιτή παρουσίαση. Έκανα μερικές βολές προς ένα σημείο που είχαμε δει ένα ζευγάρι μεγαλόστομα να κινείται (αδιαφορώντας για τα τεχνητά μας τις προηγούμενες μέρες).

Το μεγαλόστομο στο '90!

Το μεγαλόστομο στο 90'!

Στις πρώτες βολές έπιασα το αρσενικό και λίγο μετά το θηλυκό που μετά από μερικές "δύσκολες" στιγμές στην μάχη, κατάφερε ο φίλος μου Χάμπης να αποχιάσει! Ήταν το μεγαλύτερο μεγαλόστομο που έχω πιάσει (1.7κ) και πραγματικά το κερασάκι στην τούρτα εκείνου του ταξιδιού.

Χιλή Φεβρουάριος 2016

Ζόρικα μέρη...

Ζόρικα μέρη...

Έχοντας έναν Ισπανό φίλο μου να δουλεύει στο Σαντιάγκο, ήρθε η πρόσκληση να τον επισκεφτώ μαζί με τον αδερφό μου για δυο βδομάδες. Ψαρευτικά το μόνο πράγμα που ήξερα για την Χιλή ήταν οι εισαχθέντες σολομοί και πέστροφες στα Νότια που φτάνουν σε μεγάλα μεγέθη και οπαδοί του flyfishing συρρέουν σε μεγάλους αριθμούς για να ψαρέψουν. Εμένα πάντως με έτρωγε η περιέργεια να ψαρέψω στην θάλασσα και πιο συγκεκριμένα στα αγαπημένα μου βράχια για να δω τι σόι ψάρια υπάρχουν εκεί!

Τα κύματα σε παραλία του Ειρηνικού στην Χιλή!

Τα κύματα σε παραλία του Ειρηνικού στην Χιλή!

Πήγαμε λοιπόν στο Βαλπαραΐσο στην Κεντρική ακτή και δυστυχώς λόγω του ότι βλέπει στον ανοιχτό ωκεανό, ο Ειρηνικός μας τα χάλασε… Το σουέλ ήταν μεγάλο και καθ όλη την διάρκεια παραμονής μας δεν μπορέσαμε να κάνουμε ούτε μπάνιο αφού υπήρχε απαγορευτικό… Η λογική σκέψη ήταν να δοκιμάσω σε κάποιο λιμάνι, και όντος πήρα κάποια μικρά ψάρια και σίγουρα θα είχα καλύτερα αποτελέσματα εκεί αλλά δυστυχώς στα περισσότερα λιμάνια της περιοχής απαγορευόταν η είσοδος! Αυτό ήταν απογοητευτικό αλλά πίστευα ότι θα είχα περισσότερες ευκαιρίες για ψάρεμα στα Νότια… Πάντως από την πρώτη επαφή ήταν φανερό ότι ο εξοπλισμός που είχα μαζί μου (δυο καλάμια 1-8γρ, 3-15γρ και μόνο έναν μηχανισμό 1000 με δυο μπομπίνες) ήταν πολύ light για να αντεπεξέλθει…

taksidiariko13

Η νότια Χιλή είναι γεμάτη φιόρδ και νησιά, που λειτουργούν σαν φυσικοί κυματοθραύστες, έτσι φτάνοντας εκεί δεν είχα την "έγνοια" του σουέλ στο κεφάλι μου… Από το Google Earth είχα ήδη εντοπίσει το μέρος που θα ψάρευα (ακρόκαβο με βαθιά νερά) αλλά πολλές φορές αυτό που βλέπεις στον χάρτη δεν είναι το ίδιο με αυτό που συναντάς… Φτάνοντας στον τόπο αποδείχτηκε ότι η πρόσβαση ήταν αδύνατη! Ωστόσο στον δρόμο εντόπισα αρκετά μέρη με γκρέμια που μπορούσα να κατέβω και οδηγώντας λίγο ακόμα, φτάσαμε σε ένα σημείο που φαινόταν καλό… Χωρίς να έχω ιδέα για το αν το σημείο/ώρα κ.τ.λ. ήταν σωστό και θέλοντας απλά να πιάσω κάτι, επέλεξα τον UL εξοπλισμό και κατέβηκα κάτω στα βράχια. Άρχισα τις βολές με σιλικόνες και δούλευα κυρίως κοντά στον βυθό. Ξαφνικά είχα βίαιο τσίμπημα και φρένα που όμως δεν κατάφεραν να σταματήσουν το ψάρι και με τα έκοψε στον γεμάτο βράχια βυθό. Αυτό συνέβη άλλη μια φορά και απευθείας άλλαξα παράμαλλο σε μεγαλύτερης διαμέτρου..

Η τρίτη ήταν και φαρμακερή και επιτέλους κατάφερα να βγάλω το πρώτο μου "σωστό" ψάρι στην Χιλή. Και τι ψάρι κιόλας! Κάτι σε ανάμιξη γιγάντιας σαλιάρας και χειλούς! Έπαθα πλάκα με την όψη και επιθετικότητα αυτού του ψαριού που έμαθα ότι λέγεται rollizo (Pinguipes chilensis) και δεν συγγενεύει με κανένα μεσογειακό είδος! Συνέχισα το ψάρεμα μου και έβγαλα δεκάδες ακόμα rollizo αλλά ακόμα και με πιο δυνατό παράμαλλο είχα απώλειες. Χρειαζόμουν τον βαρύτερο εξοπλισμό και πιο δυνατό νήμα στην δεύτερη μπομπίνα (είχα 0.4 PE στην μια και 4λιβρη φλουρο στην άλλη!)

Και το όνομα αυτού Rollizo!

Και το όνομα αυτού Rollizo!

Την επόμενη μέρα προσπαθήσαμε να βρούμε μαγαζί με είδη αλιείας κάτι το οποίο αποδείχτηκε πάρα πολύ δύσκολο και ήταν μάθημα να παίρνω μαζί μου όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και να μην βασίζομαι σε τοπικά μαγαζιά. Με τα πολλά κατάφερα να προμηθευτώ μια "τριχιά"(!) πιο κατάλληλη για ψάρεμα τούνας παρά για HRF αλλά μη έχοντας άλλη επιλογή την έβαλα στην μπομπίνα.

Τι ψάρι!

Τι ψάρι!

Στα ψαρέματα που ακολούθησαν όπως ήταν αναμενόμενο τα κοψίματα ελαχιστοποιήθηκαν αλλά δυστυχώς η κακοτυχία με χτύπησε και έσπασε το βαρύτερο (3-15γρ) καλάμι (πιθανή αστοχία υλικού) που είχα τότε! Εκεί οφείλεται και η επιλογή μου να έχω πάντα δυο καλάμια στα ταξίδια μου. Για άλλη μια φορά το ελαφρύ καλαμάκι με "ξελάσπωσε" και ευχαριστήθηκα πολλές ώρες παραγωγικού ψαρέματος.

Συμπεράσματα και tips

Ψάρι ορισμός του HRF...

Η χειλού Ballan του Ατλαντικού : Ψάρι ορισμός του HRF...

Κλείνοντας, πιστεύω ότι ψάρια που πιάστηκαν σε ταξίδια έχουν πρόσθετη αξία, ομορφαίνουν τις διακοπές μας και μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο "ψαράδες" και καταφερτζήδες αφού μπορέσαμε να έχουμε επιτυχία σε τόπους που δεν γνωρίζαμε. Επίσης μας δίνεται η δυνατότητα να αναμετρηθούμε με είδη που δεν τα συναντάμε στα δικά μας νερά (και φυσικά να τα γευτούμε οι κοιλιόδουλοι!).

Άλλη μια χειλού απο τα νησιά της Μάγχης..

Άλλη μια χειλού απο τα νησιά της Μάγχης..

Πολλές φορές θα χρειαστεί να κάνουμε πατέντες επιτόπου και να χρησιμοποιήσουμε τεχνικές και παρουσιάσεις που δεν συνηθίζουμε στο καθημερινό τοπικό ψάρεμα μας, έτσι όμως δοκιμάζουμε τον εαυτό μας, βελτιώνουμε την τεχνική μας και γενικά αποκτάμε περισσότερες εμπειρίες που θα μας κάνουν πιο ολοκληρωμένους σπίνερς.

Τα ταξίδια μπορούν να μας δώσουν πολλά νέα είδη..

Τα ταξίδια μπορούν να μας δώσουν πολλά νέα είδη..

Το spinning είναι η καλύτερη τεχνική για τα ταξίδια αφού με λίγα τεχνητά και ένα καλάμι ψαρεύουμε αμέσως και οπουδήποτε. Ακόμα και λίγες ώρες "κλεφτές" μπορούν να μας προσφέρουν συγκινήσεις και με τον εξειδικευμένο travel εξοπλισμό πλέον είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει αυτό.

Tips

· Δύο και παραπάνω καλάμια για να στοχεύσουμε σε περισσότερα μεγέθη ψαριών αλλά και να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση αναποδιάς! · Τα βράχια πάντα θα δώσουν ψάρια πιο εύκολα από άλλους βυθούς. Λίγο περπάτημα και οι συγκινήσεις μπορεί να είναι πολλές σε ακρόκαβα και μύτες.

· Οι τοπικές "επαφές" με τις γνώσεις τους είναι πολύτιμες…

· Το Google Earth σε συνδυασμό με βυθομετρικούς χάρτες είναι εργαλεία στην διάθεση μας.

· Η όρεξη για περπάτημα και αναζήτηση σπάνια μένει χωρίς επιβράβευση στο spinning.

· Μην βασίζεστε σε τοπικά καταστήματα ειδών αλιείας! Προσπαθήστε να είστε αυτάρκεις ειδικά σε ότι έχει να κάνει με νήματα/πετονιές και συνδέσεις.

· Για αρχή δοκιμάζουμε τις κλασσικές ώρες στο χάραμα και σούρουπο.

· Τα πολωτικά γυαλιά είναι απαραίτητα ειδικά στην αναγνώριση του ψαρότοπου και παρατήρηση των ψαριών. · Οι light τεχνικές θα δώσουν ψάρια και ευχαρίστηση πολύ πιο εύκολα από τις heavy καταστάσεις…

· Ειδικά στα γλυκά νερά δεν επιμένουμε σε περιοχές που δεν κινείται τίποτα όσο καλές και να φαίνονται… Δυστυχώς είναι παγκόσμιο φαινόμενο η υπεραλίευση και στα γλυκά νερά είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει αυτό.

· Η μίμηση δεν είναι ντροπή! Άμα βλέπετε δίπλα σας άλλους να πιάνουν ψάρια σε τεχνητά, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε παρόμοια και με τον ίδιο τρόπο…

· Καλό θα είναι να κάνουμε μια αναζήτηση στο Ίντερνετ για τυχών απαγορεύσεις και νομοθεσία ψαρέματος της περιοχής που θα επισκεφτούμε. Θα ήταν κρίμα να χαλάσουμε τις διακοπές μας πληρώνοντας πρόστιμα κτλ..

· Βρείτε το ψιλό… Ακόμα και σε "άκυρο" μέρος, η ύπαρξη μικρόψαρων δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη από τα κυνηγόψαρα.[/blockquote]

Καλά ταξίδια σε όλους λοιπόν, με πολλές συγκινήσεις μιας και το καλοκαιράκι έρχεται σύντομα!

luremaniac