Αυτό δεν είναι ένα άρθρο που θα σας οδηγήσει στο πως να ψαρέψετε μουρμούρες με τεχνητά δολώματα. Είναι περισσότερο μια ιδέα που δημιουργήθηκε μέσα από την συζήτηση που είχαμε μεταξύ μας οι αρθρογράφοι του Lurebites. Διαπιστώσαμε ότι κατά καιρούς όλοι είχαμε συναντηθεί τυχαία με αυτό το ψάρι οπότε διαλέξαμε να σας μεταφέρουμε αυτές μας τις εμπειρίες. Άλλωστε κάτι που επαναλαμβάνεται πάνω από δυο φορές δεν είναι σύμπτωση...

Μανώλης Αρβανίτης

Ένα από τα μαγικά πράγματα στο ψάρεμα είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβει η θάλασσα και με τι μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος ψαρεύοντας! Συνήθως όταν πάμε για spinning έχουμε κάποιο είδος ψαριού στο μυαλό μας που θα ψαρέψουμε επιλέγοντας το μέρος, τον εξοπλισμό και τα τεχνητά που θα χρησιμοποιήσουμε.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις light κατηγορίες του spinning όπως LRF - HRF με την μόνη διαφορά όμως ότι οι εκπλήξεις εδώ από μη αρπαχτικά ψάρια να χτυπούν στα τεχνητά μας δολώματα είναι πολύ περισσότερες!

moyrmoures3

Αυτό όμως που δεν μπορούσα να φανταστώ ήταν το πόσο συχνά μπορείς να έρθεις αντιμέτωπος με την όμορφη και μαχητική μουρμούρα, εξασκώντας αυτή την τεχνική. Η πρώτη μου συνάντηση ήρθε τους καλοκαιρινούς μήνες. Θυμάμαι ψάρευα λαβράκια σε ένα μικρο και ρηχό λιμανάκι με σιλικόνες μικρές και jig heads που δεν ξεπερνούσαν τα 7 γραμμάρια. Την πρώτη κιόλας ώρα είχα καταφέρει να ξεγελάσω δυο όμορφα λαβράκια. Με την σύλληψη του δεύτερου ψαριού και μετά από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα συνέχισα να ψαρεύω. Δεν πέρασαν δέκα λεπτά και ένα strike ήρθε να με ταρακουνήσει.

moyrmoures10

Η μάχη ήταν διαφορετική όμως από αυτήν που έκαναν τα λαβράκια κάτι που μου έλεγε ότι στην άλλη άκρη του νήματος μου έχω κάτι διαφορετικό από λαβράκι. Μετά από μια ολιγόλεπτη αλλά έντονη μάχη με πολλά κεφάλια και νευρικά έφερα το ψάρι κοντά μου. Ανάβοντας τον φακό μου και προσπαθώντας να το βάλω στην αποχή είδα με μεγάλη μου έκπληξη μια μουρμούρα! Φυσικά και ξαφνιάστηκα αλλά ευχάριστα! Μερικές μέρες αργότερα ψαρεύοντας στο ίδιο μέρος έτυχε να ξεγελάσω άλλη μία αυτή την φορά μεγαλύτερη μουρμούρα από την πρώτη.

moyrmoures11

Οι συναντήσεις μας καλά κρατούσαν και οι φορές που ερχόμουν αντιμέτωπος με μουρμούρες με τον καιρό αυξανόταν, ξαφνιάζοντας με όμως πάντα ευχάριστα με την ίδια ένταση. Αυτό όμως γινόταν συνήθως όταν χρησιμοποιούσα softbaits τύπου slug που μοιάζουν σε σκουλήκι και η ταχύτητα ανάκτησης ήταν αργή και κοντά στον βυθό. Τα μέρη που τις συνάντησα ήταν κυρίως μικρά λιμανάκια με λασπώδη βυθό αλλά φυσικά και παραλίες όπου ο βυθός τους κατά κύριο λόγο αποτελούταν από άμμο. Μιλάμε για ένα όμορφο ψάρι, μαχητικό άξιο του σεβασμού μας όπως όλα τα ψάρια!

Γιώργος Μπούκης

moyrmoures7

Η μουρμούρα είναι ένα έξυπνο αλλά και όμορφο ψάρι. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε συλλήψεις της, με την τεχνική του casting, χρησιμοποιώντας ζωντανά δολώματα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που θέλουμε να συνδυάσουμε το πιάσιμο μιας μουρμούρας με την τεχνική του spinning; Είναι εφικτό να συμβεί αυτό; Όσο περίεργο κι αν ακούγεται είναι εφικτό.
Κι εγώ ο ίδιος δεν το πίστευα, αφού τόσα χρόνια θεωρούσα ότι δεν μπορεί να έχει κυνηγετικά ένστικτα. Τη θεωρία μου αυτή ανέτρεψε μια wading βραδιά το 2012 σε μια ρηχή αμμώδης παραλία με στόχο τα λαβράκια τα οποία στην τελική έγιναν μουρμούρες.

moyrmoures8

Από τότε κι έπειτα κάθε χρόνο τυχαίες συλλήψεις μουρμούρας σε διαφορετικές ψαρεύτρες με κύριο χαρακτηριστικό όμως τον αμμώδη βυθό, είναι πλέον κάτι συνηθισμένο. Τις ονομάζω τυχαίες αφού ποτέ δεν έχω πάει για ψάρεμα με στόχο αυτό το ψάρι. Κατάφερα να τις ξεγελάσω χρησιμοποιώντας σιλικόνες από 6 έως 12 εκατοστά συνδυάζοντας τις με ελαφριά jighead από 4 έως 10 γραμμάρια αντίστοιχα.

moyrmoures9

Η τεχνική που ακολουθούσα κάθε φορά ήταν bottom fishing. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν τα πολύ μεγάλης διάρκειας σταματήματα μετά από το κάθε jerk, που είναι και η πιο πιθανή στιγμή να επιτεθεί στην σιλικόνη. Τέλος αυτό που αγάπησα στις μικρής διάρκειας μάχες με αυτά τα ψάρια είναι ότι μόλις πλησιάζουν κοντά μας, ξαφνικά τα «δίνουν όλα για όλα» με δυνατά κάθετα κεφάλια.

Γιάννης Τσιμπινός

moyrmoures4

Από τα πρώτα μου βήματα στον κόσμο του spinning, πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα την σκέψη ότι μπορούμε με αυτή την τεχνική να ξεγελάσουμε και άλλα είδη ψαριών εκτός από τα συνηθισμένα αρπακτικά.

 

Αυτές οι σκέψεις σε συνδυασμό με την αδρεναλίνη, ψαρεύοντας λούτσους και λαβράκια με ελαφρύ εξοπλισμό, είχε αντίκτυπο την ενασχόληση μου με τις πιο light κατηγορίες της τεχνικής το LRF και το HRF.

moyrmoures6

Από τότε έχω έρθει αντιμέτωπος με διάφορα είδη ψαριών (πέρκες, χάνους, κοκοβιούς, σκορπιούς, δράκαινες, σάλπες, τσιπούρες κ.τ.λ.). Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η μουρμούρα. Ψάρι που συνήθως ζει σε αμμώδης βυθούς με φύκια, τρέφεται κυρίως με σκουλήκια και όστρακα που βρίσκει σκάβοντας την άμμο στον βυθό. Ένα ψάρι που μάχεται τραβώντας προς τον βυθό με απότομα κεφάλια και εξαντλεί όλες του τις δυνάμεις λίγα μέτρα πριν το βγάλουμε στην ακτή.

moyrmoures5

Δεν έχω ασχοληθεί αποκλειστικά με το ψάρεμα τους, αλλά έχω έρθει αντιμέτωπος με μεγάλα άτομα του είδους, ψαρεύοντας με το hrf εξοπλισμό μου σε αμμώδεις παραλίες για λαβράκια με μικρά σιλικονούχα δολώματα οπότε μπορώ να σας πω μερικά tips για το ψάρεμα τους. Σιλικόνες τύπου slug, δηλαδή μακρόστενες σαν χελάκια ή σαν σκουλήκια με αργή ανάκτηση, μικρά jerk και μεγάλες παύσεις στον βυθό είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας. Χωρίς όμως να είναι απαράβατος κανόνας. Πειραματιστείτε και θα δείτε ότι αξίζει, εξάλλου αυτή είναι η μαγεία του spinning.

Γιώργος Φενερλής

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το πρώτο ξάφνιασμα με μουρμούρα σε τεχνητό, το έζησα πριν πολλά χρόνια στις εκβολές ενός μικρού ποταμού της Κέρκυρας. Μιλάμε για πραγματικό σοκ καθώς τότε το spinning για εμάς ήταν πολύ περιορισμένο σε στόχους (λαβράκια, λούτσους, γοφάρια και λίτσες) ενώ δεν υπήρχαν στο λεξικό μας οι λέξεις LRF, HRF, wading, νήμα κ.α..


Μόλις είχαμε αρχίσει να ασχολούμαστε με τις σιλικόνες και η θέα μιας μουρμούρας με μια μικρή slug στο στόμα, μας έκανε να κοιτιόμαστε με απορία! Συγκεκριμένα, την είχε πιάσει ο φίλος Στρατής με πλεύση κοντά στον βυθό και με πολλά jerks στην πορεία.

moyrmoures2

Η αναπάντεχη αυτή σύλληψη ήρθε να δυναμώσει την πεποίθηση μας πως οι σιλικόνες είναι ένα δόλωμα που αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να μεγαλώσει το φάσμα των ειδών ψαριών που μπορούμε να ψαρέψουμε στο spinning. Όσο για τις μουρμούρες, μπορούν να ψαρευτούν με LRF και να προσφέρουν όμορφες στιγμές αλλά θα πρέπει να τις βρούμε πρώτα. Άλλα παράξενα που αφορούν αυτό το ψάρι είναι οι σποραδικές επιθέσεις της... σε minnow!