Ίσως ο πιο συνηθισμένος προορισμός για spinning είναι τα λιμάνια της χώρας μας. Αυτό δεν είναι τυχαίο αφού πολλά αρπαχτικά κάνουν την εμφάνιση τους εκεί επειδή τα κοπάδια από μικρά ψάρια τα οποία αποτελούν την τροφή τους, βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο. Τα μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας είναι πολλά αλλά αν υπολογίσουμε και τα μικρά λιμάνια και τις μαρίνες τότε γίνονται τόσα πολλά που αν κάποιος θέλει να εκδράμει τουλάχιστον από μια φορά σε αυτά, δεν του φτάνει μια ζωή.

1

Όμως, πολλά από αυτά διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά οπότε ψαρεύοντας στους βασικούς τύπους λιμανιών είναι σαν να έχεις ψαρέψει σε όλα. Προτού τους αναλύσουμε έναν, έναν θα πρέπει να αναφερθούμε στον βασικό κανόνα που ισχύει σε όλα, άσχετα το μέγεθος τους. Τα κοπάδια των μικρών ψαριών αρχίζουν να μπαίνουν στο λιμάνι λίγες ώρες πριν το σούρουπο, μένουν μέσα κατά τη διάρκεια της νύχτας και με το πρώτο φως του ηλίου αρχίζουν να φεύγουν για τα ανοιχτά. Αν για κάποιο λόγο είναι επικίνδυνο να φύγουν (θαλασσοταραχή, μεγάλα αρπαχτικά κ.α.) ή αν υπάρχει τροφή για αυτά, τότε μένουν κατά την διάρκεια της ημέρας μέσα στο λιμάνι. Αυτός ο κανόνας είναι σχεδόν απαράβατος και πρέπει να τον έχουμε υπόψιν μας όταν ψαρεύουμε σε κάποιο λιμάνι γιατί καθορίζει τα σημεία που θα κινηθούν τα αρπαχτικά. Τα σημεία αυτά ποικίλουν ανάλογα τον τύπο του λιμανιού οπότε, ας ασχοληθούμε με έναν, έναν ξεχωριστά.

Μεγάλα λιμάνια με λιμενοβραχίονα

2
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, όταν λέμε «μεγάλα λιμάνια» εννοούμε εκείνα τα λιμάνια της χώρας μας που φιλοξενούν μεγάλα καράβια εμπορικά και ακτοπλοϊκά. Τέτοια λιμάνια είναι για παράδειγμα τα κεντρικά λιμάνια των νησιών μας ή μεγάλα λιμάνια σταθμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας. Δυστυχώς η είσοδος δεν επιτρέπεται σε κάποια από αυτά λόγω ότι αποτελούν διεθνής κόμβους εμπορευμάτων και ταξιδιωτών, όμως υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να ψαρέψουμε.

Κάποιος τύπος λιμενοβραχίονα υπάρχει σε όλα τα μεγάλα λιμάνια

Κάποιος τύπος λιμενοβραχίονα υπάρχει σε όλα τα μεγάλα λιμάνια

Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι κάποιος τύπος λιμενοβραχίονα όπου χρησιμεύει για να προστατεύει από την φουσκοθαλασσιά και το μεγάλο βάθος το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορούν να δέσουν τα μεγάλα καράβια . Άρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, έχοντας διάφορα τεχνητά δολώματα ώστε να μπορέσουμε να ψαρέψουμε από την επιφάνεια έως στο βυθό. Ο λόγος είναι γιατί τα αρπαχτικά μπορεί να αναζητούν την τροφή τους ακόμη και πολύ χαμηλά στο βυθό, σε μέρη που προσφέρονται ώστε να στήσουν ενέδρες. Επίσης, το μεγάλο βάθος δημιουργεί ισχυρά ρεύματα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του λιμανιού αφού όλα τα τεχνητά εμπόδια (μπλόκια, λιμενοβραχίονες κ.α.) που έχει βάλει ο άνθρωπος για να προστατέψει τα καράβια του από την μανία της θάλασσας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ύπαρξης τους.


Η μπούκα του λιμανιού είναι ένα από τα καλύτερα σημεία

Η μπούκα του λιμανιού είναι ένα από τα καλύτερα σημεία

Μελετώντας την φορά των ρευμάτων σε ένα λιμάνι θα μπορέσουμε να βρούμε τα σημεία όπου επιταχύνουν, επιβραδύνουν ή ακόμα και συγκρούονται. Εκεί κυνηγούν τα αρπαχτικά, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι τα μικρά ψάρια δεν θα μπορούν να κινηθούν με άνεση ή μπορεί να σπάσει η συνοχή του κοπαδιού τους και αναπόφευκτα θα εκτεθούν στο κίνδυνο να πιαστούν στο στόμα των αρπαχτικών. Ένα εύκολα αναγνωρίσιμο τέτοιο σημείο, είναι η «μπούκα» του λιμανιού δηλαδή η είσοδος του όπου τα ρεύματα κάνουν πάντα αισθητή την παρουσία τους. Πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο αλλά με μια ιδιαιτερότητα : οι πιο αποδοτικές ώρες για spinning είναι στο σούρουπο και στο ξημέρωμα όπου τα κοπάδια μικρών ψαριών κινούνται προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό του λιμανιού αντίστοιχα.


7

Βέβαια όταν λέμε σούρουπο και ξημέρωμα δεν εννοούμε αυστηρά την μίση ώρα που χρειάζεται ο ήλιος για να δύσει ή να ανατείλει. Τα κοπάδια των μικρών ψαριών ξεκινούν πολύ πιο πριν το ηλιοβασίλεμα να μπουν στο λιμάνι ενώ συνεχίζουν να φεύγουν από το λιμάνι αφού έχει ξημερώσει για τα καλά. Άρα, θα χρειαστεί να βρισκόμαστε στην μπούκα μια με δυο ώρες προτού δύσει ο ήλιος και να συνεχίσουμε το ψάρεμα μας τουλάχιστον μια ώρα μετά. Το ξημέρωμα πρέπει να βρισκόμαστε λίγο πιο πριν και να συνεχίσουμε να ψαρεύουμε μέχρι ο ήλιος να ξεπροβάλει ολόκληρος στον ορίζοντα.


8

Κατά την διάρκεια της νύχτας τα «καυτά» σημεία είναι εκείνα που φωτίζονται από το φως των προβολέων του λιμανιού. Τα σημεία που η θάλασσα φωτίζεται προσφέρουν ασφάλεια στα μικρά ψάρια τα οποία κατακλύζουν τις συγκεκριμένες περιοχές. Εκεί θα συναντήσουμε και τα αρπαχτικά που παρόλο το μειονέκτημα ότι γίνονται αντιληπτά από τα ψάρια, προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν κάποιο από αυτά είτε με ενέδρες εκεί που τελειώνουν τα φώτα, είτε με συντονισμένες επιθέσεις από τα βαθιά μέσα στο κοπάδι. Σε αυτά τα φωτισμένα μέρη το spinning είναι πραγματική απόλαυση αφού άμα είσαι τυχερός μπορεί να δεις την επίθεση του αρπαχτικού στο τεχνητό σου. Μια εικόνα που μένει χαραγμένη μέσα στο μυαλό για χρόνια και σίγουρα ευελπιστείς να ξαναζήσεις!

9

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούμε να επιλέξουμε την εξωτερική μεριά του λιμενοβραχίονα (αν υπάρχει πρόσβαση) όπου τα αρπαχτικά συνηθίζουν να περιπολούν. Ειδικά αν έχει λίγο κύμα που σπάει και σχηματίζει αφρούς, τότε τα πράγματα είναι ιδανικά. Μέσα στους αφρούς τα μικρά ψάρια δεν μπορούν κινηθούν με ευκολία σε αντίθεση με τους κυνηγούς τους που, λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, μπορούν να ανταπεξέλθουν με μεγάλη ευκολία ελιγμών σε τέτοιες καταστάσεις ή ακόμα και σε δυσκολότερες. Στόχος μας, όμως, δεν είναι μόνο το πεδίο δράσης κοντά στον λιμενοβραχίονα αλλά και στα ανοιχτά. Εκεί μπορούμε να αναμετρηθούμε με γοφάρια, λίτσες, τονοειδή, μανάλια και πολλά άλλα αρπαχτικά ψάρια που περιφέρονται προς αναζήτηση τροφής.

4

Στο εσωτερικό του λιμανιού τα πράγματα μπορεί να είναι εξίσου καλά αν κάποιος θηρευτής έχει αποφασίσει να ψάξει για τροφή. Πολλές φορές τα λαυράκια, οι λούτσοι και τα γοφάρια περιπολούν ξυστά τον ντόκο αλλά χαμηλά στο βυθό, προσπαθώντας να αιφνιδιάσουν τα μικρά ψάρια που κινούνται ακριβώς από πάνω τους. Αν επιλέξουμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας ξυστά στο ντόκο, θα πρέπει να καλύψουμε περιμετρικά όλη την απόσταση του εσωτερικού του λιμανιού, ρίχνοντας κατά τακτά χρονικά διαστήματα και προς το κέντρο μήπως και τα ψάρια βρίσκονται εκεί. Γενικά, ψαρεύοντας στο εσωτερικό του λιμανιού κατά την διάρκεια της ημέρας πρέπει να αναζητούμε τα ψάρια στα βαθιά, χρησιμοποιώντας τεχνητά δολώματα που κινούνται ακόμα και σύριζα στο βυθό.


10
Τέλος, ένα άλλο καλό σημείο που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε είναι το σημείο όπου δένουν τα καράβια αλλά συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτή η στιγμή είναι όταν το καράβι φεύγει και με τις δυνατές προπέλες του ανακατώνει την θάλασσα. Πολλά αρπαχτικά όπως τα μεγάλα λαυράκια έχουν μάθει να μην αφήνουν ανεκμετάλλευτη αυτήν την ευκαιρία και να εφορμούν μέσα στις δίνες, αναζητώντας τα τρομαγμένα μικρά ψάρια που έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε αυτές. Αν εμείς ρίξουμε το τεχνητό μας μέσα σε αυτό το χαμό πολύ πιθανό να ξεγελάσουμε κάποιο από αυτά τα πονηρά αρπαχτικά.

Μεγάλα λιμάνια χωρίς λιμενοβραχίονα και προβλήτες σε διώρυγες

11
Όταν ακούμε την λέξη λιμάνι στο μυαλό μας έρχεται κατευθείαν η εικόνα του κλασικού λιμανιού με ένα ή παραπάνω λιμενοβραχίονες αλλά υπάρχουν και άλλου τύπου λιμάνια τα οποία δεν διαθέτουν λιμενοβραχίονες γιατί βρίσκονται μέσα καλά προστατευμένους κόλπους ή σε θέση τέτοια που δεν τους χρειάζονται. Για παράδειγμα το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, της Πύλου όπως και το λιμάνι του Ναυπλίου. Λιμάνια που διαθέτουν προβλήτες παράλληλα με την ακτογραμμή ή και κάθετα σε αυτήν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εκεί τα πράγματα είναι πιο εύκολα αφού τα σημεία περιορίζονται σε ψάρεμα όλες τις ώρες κατά μήκος των προβλητών. Τα κοπάδια μικρών ψαριών τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και την ημέρα, κυκλοφορούν κατά μήκος των προβλητών με αποτέλεσμα την ύπαρξη διαφόρων αρπαχτικών. Μάλιστα αν οι προβλήτες βρίσκονται σε διώρυγες όπως Πρέβεζας-Ακτίου, Ρίου-Αντιρρίου, Ισθμού, Μουδανιών και Χαλκίδας, τότε τα ισχυρά ρεύματα βοηθούν στο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που όλα τα αρπαχτικά επισκέπτονται. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί θα συναντήσουμε πολλούς spinners να ψαρεύουν δίπλα, δίπλα. Όλα τα κοπάδια ψαριών περνάνε από τις διώρυγες και για αυτό τα αρπαχτικά συχνάζουν σχεδόν μόνιμα όλο το χρόνο εκεί.

Μικρά λιμάνια και μαρίνες

13

Τα μικρά λιμάνια και οι μαρίνες δεν φιλοξενούν μεγάλα καράβια ενώ στα περισσότερα βρίσκουν αγκυροβόλιο οι τράτες, τα γρι-γρι, τα επαγγελματικά καΐκια και βέβαια τα πολλά ερασιτεχνικά σκάφη και τα ιστιοπλοϊκά. Κάποια άλλωστε είναι και αλιευτικά καταφύγια. Λόγω, λοιπόν, του συνωστισμού που επικρατεί στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των τόπων, το ψάρεμα στο εσωτερικό του λιμανιού είναι πολύ δύσκολο.

14

Ένας άλλος παράγοντας που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο είναι το ξεψάρισμα των διχτυών όπου πολλά νεκρά ψάρια ρίχνονται στην θάλασσα και αποτελούν εύκολη τροφή για τα περισσότερα αρπαχτικά, με κυρίαρχο το λαβράκι που ως γνωστόν είναι παμφάγο. Έτσι, τα αρπαχτικά γίνονται «τεμπέλικα» και δεν έχουν την ανάγκη να χαλάσουν ενέργεια για να κυνηγήσουν. Επίσης, στα περισσότερα από αυτά τα μέρη το βάθος είναι από μέτριο έως μικρό, κάτι που σημαίνει ότι τα ψάρια έχουν καλύτερη ορατότητα του χώρου και κατ’ επέκταση του τεχνητού μας. Αυτό το γεγονός μπορεί να μοιάζει με μια πρώτη ανάγνωση θετικό αλλά δεν είναι, καθώς χρειάζονται ρεαλιστικότερες πλεύσεις των τεχνητών για να καταφέρεις να τα ξεγελάσεις.


15

Παρόλο που τα πράγματα είναι δύσκολα μπορούμε να εντοπίσουμε κάποια σημεία που προσφέρονται για spinning. Εξωτερικά του λιμανιού και στην μπούκα είναι τα δυο πρώτα σημεία και ισχύει ότι είπαμε παραπάνω για τα μεγάλα λιμάνια. Εσωτερικά και την νύχτα, μπορούμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας σε όλα εκείνα τα φωτισμένα μέρη που υπάρχει χώρος για να ρίξουμε το τεχνητό μας. Συνήθως ένα σημείο το οποίο είναι ελεύθερο και μπορεί να καρτερεύουν τα αρπαχτικά ψάρια είναι οι γλύστρες. Εκεί, μπορεί να δούμε πλήθος από μικρά ψάρια να προσπαθούν να… βγάλουν την νύχτα! Άλλα σημεία που αρέσκονται να καρτερεύουν, κυρίως τα λαβράκια και οι λούτσοι, είναι στην σκιά των σκαφών.

Την ημέρα υπάρχει περίπτωση να δούμε αρπαχτικά να κυνηγούν στο εσωτερικό των μαρίνων και των μικρών λιμανιών αλλά το θέαμα αυτό είναι σπάνιο.

17
Αυτά ήταν όσα θα συναντήσετε στα λιμάνια, προβλήτες και μαρίνες της χώρας μας. Για να έχετε επιτυχία στο ψάρεμα σας, δεν πρέπει να ξεχνάτε το βασικότερο που είναι η παρατήρηση. Τα σημάδια είναι ίδια με εκείνα του ψαρέματος στην παραλία, αν και οι γλάροι στα περισσότερα από τα λιμάνια δίνουν πολλούς λάθος «συναγερμούς», βουτώντας για να πιάσουν ψόφια ψάρια που επιπλέουν.

18

Γενικά, το «λιμανίσιο spinning» είναι πολύ δημοφιλές και αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε την τύχη σας. Προσωπικά, θα μου μείνουν αξέχαστες όλες οι μάχες που έχω δώσει στα λιμάνια από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα. Τρόπαια λαβράκια, μεγάλοι λούτσοι, γοφάρια και άλλα πολλά, μου έδωσαν τεράστια ώθηση ώστε να συνεχίσω να ασχολούμαι φανατικά με το spinning. Εύχομαι να είστε και εσείς τόσο τυχεροί από τα πρώτα κιόλας βήματα σας ώστε να πάρετε την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για την δύσκολη συνέχεια σας. Θυμηθείτε κάτι όμως : τα αρπαχτικά εκεί έχουν δει πολλά τεχνητά δολώματα οπότε οι πειραματισμοί με διαφορετικού τύπου τεχνητά και ξεχωριστές πλεύσεις αυτών, είναι επιβεβλημένοι.