Χιλιάδες είναι οι παραλίες της χώρας μας και οι περισσότερες από αυτές είναι πανέμορφες. Το πρόβλημα στο spinning είναι ακριβώς αυτό : πως θα διαλέξουμε ανάμεσα στις τόσες παραλίες, ποια είναι αυτή που την επισκέπτονται τα αρπαχτικά;

Λούτσοι και γοφάρια περιπολούν συχνά πυκνά τις παραλίες.

Λούτσοι και γοφάρια περιπολούν συχνά πυκνά τις παραλίες.


Η τεχνική του spinning από την ακτή έχει ένα μεγάλο πεδίο δράσης το οποίο καλύπτει σχεδόν όλους τους τύπους της ακτογραμμής της χώρας μας. Έτσι spinning μπορούμε να κάνουμε στην παραλία, στο λιμάνι, στα βράχια, στις λιμνοθάλασσες και τέλος στις εκβολές. Ο λόγος είναι ότι τα ψάρια που αναζητούμε είναι αρπαχτικά και, ως γνωστόν, βρίσκονται παντού! Όσον αφορά που θα τα συναντήσουμε στην παραλία, η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η παρατήρηση. Για να γίνω πιο κατανοητός θα σας περιγράψω εκείνα τα μικρά σημάδια που ψάχνουμε όταν βρισκόμαστε μέρα σε κάποια παραλία.

Τα σημάδια

23a

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι πληροφοριοδότες!

Άλλοι τους λένε «σύμμαχους» και άλλοι… «ρουφιάνους», γεγονός πάντως είναι ότι οι γλάροι και τα γλαρόνια μας προδίδουν την θέση των αρπαχτικών. Περιπολούν τις παραλίες και μόλις δουν κάποιο κοπάδι μικρών ψαριών, κάνουν κύκλους, ζυγίζοντας την στιγμή που με μια βουτιά θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Πολλές φορές, δεν θα διστάσουν να επιτεθούν και στο τεχνητό μας οπότε έχετε το νου σας. Ειδικά οι μεγάλοι θηρευτές, όπως οι λίτσες και τα γοφάρια, στριμώχνουν τα μικρά ψάρια στην επιφάνεια με αποτέλεσμα πολλοί γλάροι και γλαρόνια να μαζεύονται από πάνω σαν σύννεφο και να εφορμούν στα απροστάτευτα κοπάδια ψαριών. Εμείς έχουμε πάντα τη ματιά μας στραμμένη στον ορίζοντα και αναζητούμε τα πουλιά αυτά, τα οποία ακόμα και αν δεν μας υποδείξουν τα αρπαχτικά, σίγουρα θα μας δείξουν που υπάρχουν κοπάδια μικρών ψαριών. Είναι τα μάτια μας στον ουρανό και η βοήθεια τους είναι πολύτιμη, όχι μόνο στην παραλία αλλά παντού.

Τα μικρά ψάρια θα μας οδηγήσουν στα αρπαχτικά.

Τα μικρά ψάρια θα μας οδηγήσουν στα αρπαχτικά.

Το δεύτερο σημάδι που αναζητούμε στην παραλία είναι τα μικρά κοπάδια ψαριών όπως αθερίνες, σαρδέλες, ζαργάνες, κεφαλόπουλα κ.α. Αν καταφέρουμε και τα εντοπίσουμε τα ακολουθούμε σαν… γλάροι μέχρι κάποιο αρπαχτικό να τα αναστατώσει. Ειδικά αν δούμε κάποια από αυτά να πηδάνε έξω από το νερό τότε σίγουρα κάποιο μεγάλο ψάρι υπάρχει εκεί κοντά. Η παρατήρηση για κοπάδια μικρών ψαριών είναι εύκολή όταν η θάλασσα είναι ήρεμη αλλά πολύ δύσκολη σε ταραγμένη θάλασσα. Στην δεύτερη περίπτωση, μόνο αν κάποιο μικρό ψάρι πηδήξει έξω από το νερό μπορούμε να καταλάβουμε που βρίσκονται τα κοπάδια αλλά με τον καιρό θα εκπαιδευτεί το μάτι μας και τα πράγματα θα είναι εξίσου εύκολα. Η σωστή παρατήρηση έρχεται με την εμπειρία για αυτό πολλές φορές τυχαίνει, κάποιοι που κάνουν περισσότερο καιρό spinning από εμάς, να βλέπουν ψάρια εκεί που εμείς όσο και να κοιτάμε… δεν βλέπουμε τίποτα! Για να εξοικειωθούμε πιο γρήγορα, ένα ζευγάρι polarize γυαλιά ηλίου μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε πιο καθαρά μέσα στο νερό.

4. Μικρά ψάρια στην ακροθαλασσιά σημαίνει ότι κάποιο αρπαχτικό υπάρχει εκεί κοντά.

Μικρά ψάρια στην ακροθαλασσιά σημαίνει ότι κάποιο αρπαχτικό υπάρχει εκεί κοντά.Το τρίτο σημάδι που αναζητούμε στην παραλία είναι η παρουσία νεκρών μικρών ψαριών στην ακροθαλασσιά. Όταν ένα αρπαχτικό κυνηγάει μέχρι την άκρη του κύματος, αναγκάζει τα μικρά ψάρια να πεταχτούν έξω από το νερό. Αν τα ψάρια αυτά σπαρταράνε ακόμα ή είναι νεκρά αλλά έχουν διατηρήσει τα χρώματα τους, αυτό σημαίνει ότι το κυνήγι ήταν πρόσφατο, άρα το αρπαχτικό βρίσκεται κάπου εκεί κοντά. Στην αντίθετη περίπτωση φροντίζουμε να ξεκινήσουμε το ψάρεμα μας λίγο πιο νωρίς την επόμενη φορά και καταγράφουμε αυτήν την πληροφορία για μελλοντικά μας ψαρέματα.

Επίθεση από λαβράκι.

Επίθεση από λαβράκι.


Το τέταρτο σημάδι και το πιο σπάνιο είναι να χτενίζουμε με την ματιά μας την επιφάνεια της θάλασσας μήπως και τύχει να έχουμε οπτική επαφή με το ίδιο το αρπαχτικό. Από τα λαβράκια θα δούμε την ράχη και το μεσαίο ραχιαίο πτερύγιο αν τα νερά είναι πολύ ρηχά, από τους λούτσους το πίσω μέρος και το πάνω μισό της ουράς όταν δεν κυνηγάει και σαν… «κούρμπα σωλήνας» όταν κυνηγάει. Από το γοφάρι μια μικρή γραμμή που σκίζει τα νερά ή όλο το σώμα αν κάνει κατακόρυφα άλματα, από τις λίτσες το μεσαίο ραχιαίο πτερύγιο που θυμίζει καρχαρία ή όλο της το σώμα αν «σερφάρει» μέσα στο κύμα, τα μικρά τονοειδή πηδάνε συχνά έξω από το νερό όταν καταδιώκουν κάποιο κοπάδι και τέλος από τον κυνηγό, θα δούμε όλο το σώμα όταν κάνει μεγάλα άλματα έξω από το νερό ή το ραχιαίο πτερύγιο. Ένα είδος ψαριού που μπορεί να μας μπερδέψει είναι η μπάφα (ο μεγάλος θηλυκός κέφαλος) που σηκώνεται στον αέρα αλλά προσγειώνεται σχεδόν με την κοιλιά στο νερό. Αν μάθετε να αναγνωρίζετε το χαρακτηριστικό άλμα αυτού του ψαριού δύσκολα θα το μπερδέψετε με οποιοδήποτε άλλο. Λίγο σπάνιο, όπως προείπα, να δούμε το ίδιο αρπαχτικό αλλά πιο πιθανό να δούμε και να ακούσουμε την επίθεση του στον αφρό. Αυτό είναι ένα ακόμα σημάδι, που στην κυριολεξία, παρακαλούμε τον θεό να δούμε! Πράγματι, οι αισθήσεις του spinner διεγείρονται μπροστά σε μια επίθεση και από το μυαλό περνάει σε δέκατα του δευτερολέπτου, όλη η λίστα με τα τεχνητά που έχουμε στη διάθεση μας. Το να ξεχωρίσουμε όμως το είδος του αρπαχτικού που τάραξε την επιφάνεια της θάλασσας, είναι πολύ δύσκολο στην αρχή και θα έρθει με τον καιρό.

Τα λαβράκια είναι ο συνήθης στόχος στις παραλίες.

Τα λαβράκια είναι ο συνήθης στόχος στις παραλίες.

Το έκτο και τελευταίο σημάδι είναι το πώς αλλάζει το βάθος της παραλίας από την ακτή μέχρι τα βαθιά. Κάθε παραλία έχει το δικό της μοναδικό βυθό αλλά λίγες είναι αυτές που μπορούν να προσφέρουν καταφύγιο σε κοπάδια μικρών ψαριών και ακόμη λιγότερες είναι αυτές που μπορούν να προσφέρουν στο αρπακτικό κρυψώνες για να στήσει την ενέδρα του. Έτσι παραλίες που το βάθος βαθαίνει σταδιακά, μπορούν να αποτελέσουν μόνιμο καταφύγιο για τα κοπάδια των μικρών ψαριών ενώ αντίθετα οι πολύ ρηχές παραλίες, που για μέτρα το βάθος δεν μεγαλώνει, εγκλωβίζουν τα κοπάδια για αυτό και τα τελευταία μόνο περιστασιακά τις επισκέπτονται ή αν έχουν οδηγηθεί σκόπιμα από τα αρπαχτικά. Παραλίες, που το βάθος βαθαίνει απότομα και ξαφνικά, συγκεντρώνουν πολλά και διάφορα κοπάδια μικρών ψαριών που όμως ξαποσταίνουν μέχρι να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για πιο ασφαλή νερά. Τα περισσότερα αρπαχτικά συνήθως καρτερεύουν στο σημείο που το βάθος μεγαλώνει απότομα και πολύ λίγες φορές εφορμούν στα ρηχά αν η θάλασσα είναι ήρεμη. Όταν όμως ο καιρός αγριέψει οι παραλίες αυτές είναι ιδανικές για να αναμετρηθούμε με κάποιο δυνατό αντίπαλο που μπορεί να ψάχνει την τροφή του ακόμα και εκεί που σκάει το κύμα. Επειδή τα περισσότερα αρπαχτικά όπως το λαβράκι ή ο λούτσος αρέσκονται στην τεχνική της ενέδρας, όταν δούμε ότι υπάρχουν διάσπαρτα βράχια που ξενερίζουν, αξίζει να δοκιμάσουμε την τύχη μας. Τέλος, οι παραλίες που κατά την θαλασσοταραχή δημιουργούν ένα μεγάλο κομμάτι από αφρούς και ανακατεμένα νερά, είναι ιδανικές για το ψάρεμα του λαβρακιού. Μάλιστα στην Ιταλία το spinning σε αυτές τις συνθήκες ήταν πάντα πολύ δημοφιλές και εκτός από λαβράκια, κατά καιρούς, έχουν βγει και άλλα αξιόλογα αρπαχτικά όπως συναγρίδες και μανάλια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αυτά ήταν μερικά από τα σημάδια που ψάχνουμε όταν βρισκόμαστε στην παραλία. Υπάρχουν και άλλα όπως η μορφολογία του βυθού (φυκιάδες, άμμο, κροκάλα κ.α.) ή η πορεία των ρευμάτων και τα σκαλοπάτια που σχηματίζουν ή η ύπαρξη υπόγειων γλυκών νερών. Όμως όλα αυτά είναι ακόμα πιο πολύπλοκα στην παρατήρηση και συνήθως ενδιαφέρουν αυτούς που έχουν βρει τις παραλίες με τα αρπαχτικά. Πέρα από τα σημάδια, δεν σταματάμε να συγκεντρώνουμε πληροφορίες από παντού για την παραλία που μας ενδιαφέρει. Αυτό μπορεί να γίνει, συζητώντας με ψαράδες που κάνουν άλλες τεχνικές από την ακτή ή ψαροτουφεκάδες ή ακόμα και ψαράδες που κάνουν ελαφριά συρτή από σκάφος.

 

Μέρα ή νύχτα στη παραλία;

22a

Spinning μπορούμε να κάνουμε και κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά την διάρκεια της νύχτας στην παραλία, έχοντας τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας. Το ημερήσιο spinning γίνεται πολλές φορές μέσα στο νερό οπότε αν είναι χειμώνας τα waders είναι υποχρεωτικά. Στην μπουνάτσα το ψάρεμα είναι χαλαρωτικό και αγχολυτικό αλλά στον καιρό, όταν βρίσκεσαι μέσα στα κύματα και αντιμετωπίζεις κατάφατσα όλη την μανία της θάλασσας, το σκηνικό αλλάζει.

Τα waders θα μας βοηθήσουν στα χειμερινά και ανοιξιάτικα ψαρέματα.

Τα waders θα μας βοηθήσουν στα χειμερινά και ανοιξιάτικα ψαρέματα.

Ενώ στην μπουνάτσα οι αισθήσεις σου είναι οξυμένες και η ματιά σου σαρώνει χαλαρά τον ορίζοντα, στην τρικυμία δεν έχεις και πολλά να παρατηρήσεις πέρα από την άγρια ομορφιά της θάλασσας. Φυλακίζεσαι στις σκέψεις σου οι οποίες…. η μία διαδέχεται την άλλη σαν τα κύματα που χτυπούν το κορμί σου. Μέσα σε αυτήν την αντάρα, οι εικόνες που καταγράφονται στο μυαλό είναι τόσο ζωντανές που θα τις ανασύρεις κάθε φορά που η καθημερινή σου ρουτίνα γίνεται αβάσταχτη. Αν δε, καταφέρεις να νικήσεις κάποιο μεγάλο αντίπαλο, νιώθεις ότι νίκησες την ίδια την θάλασσα! Αυτή που σε έκανε να νιώσεις τόσο μικρός και γέμισε τα φρύδια σου με αλάτι. Μόλις όμως περάσει αυτό το αίσθημα ματαιοδοξίας, έρχεται το δέος για την άγρια ομορφιά της και σιωπηλά ζητάς συγνώμη για αυτήν σου την στιγμιαία υπεροψία.

9. Υπάρχουν παραλίες όπου τα μεγάλα λαβράκια γυαλώνουν την νύχτα για να τραφούν.

Υπάρχουν παραλίες όπου τα μεγάλα λαβράκια γυαλώνουν την νύχτα για να τραφούν.


Υπάρχει και το νυχτερινό spinning στην παραλία την οποία όμως την γνωρίζουμε καλά από την μέρα. Συνήθως γίνεται με καλή θάλασσα και όταν το φεγγάρι είναι γεμάτο και απλώνει το φως του πάνω στην επιφάνεια της. Πρόκειται για μια χαοτική μορφή spinning όπου τα νεύρα είναι τεντωμένα και η ακοή παίρνει τα σκήπτρα από την όραση. Οποιοσδήποτε ήχος πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας είναι ικανός να μας τρομάξει και με ακόμα πιο πολύ τρόμο αντιμετωπίζουμε το βίαιο χτύπημα του αρπαχτικού στο τεχνητό μας.