Το ψάρεμα με σιλικονούχα δολώματα κερδίζει συνεχώς έδαφος στην χώρα μας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές απορίες. Μια από αυτές αφορά τις σιλικόνες τύπου slug οι οποίες είναι και οι αγαπημένες μου!Το όνομα Slug σημαίνει γυμνοσαλιάγκας και χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το σχήμα της που καταλήγει σε μυτερή ουρά. Slug σημαίνει επίσης αργός αλλά αυτό δεν είναι ένα χαρακτηριστικό αυτού του τύπου σιλικόνης καθώς μόνο αργά δεν δουλεύει... Οι κινήσεις που απαιτείται να γίνουν από εμάς ώστε να πάρει “ζωή” είναι πολύπλοκες όπως π.χ. δυνατά jerks και συνεχόμενα με μεγάλες παύσεις ώστε να βυθίζεται ρεαλιστικά προς τον βυθό.

Τα κατάλληλα jigheads

slug_1

Προτού να μιλήσουμε όμως για τις πλεύσεις, καλό είναι να αναφέρουμε κάτι πολύ σημαντικό. Στην θάλασσα τα slug τα χρησιμοποιούμε σαν απομίμηση μικρού ψαριού και σε κάποιες περιπτώσεις απομίμηση χελιού. Διαθέτουν μακρύ σώμα το οποίο επηρεάζεται πολύ από τον τύπο μολυβοκεφαλής που θα επιλέξουμε να το συνδυάσουμε. Άρα ένα απλό jighead μπάλας δεν είναι η καλύτερη επιλογή αν θέλουμε το δόλωμα μας να έχει ρεαλιστική κίνηση μες στο νερό. Για αυτό η καλύτερη επιλογή είναι κάποιο fishhead που το σχήμα του έχει καμπύλες ή κάποια τύπου γλώσσα ή κενό στο κάτω μέρος που διοχετεύει με ορμή το νερό προς τα πίσω, δημιουργώντας κίνηση στο σώμα.

slug_3

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε είναι το θέμα του μήκους του αγκιστριού. Επειδή το σώμα είναι μακρύ, διαλέγουμε μακρυκότσανα jighead ή σπαστά ώστε να βάλουμε εμείς το αγκίστρι που θέλουμε. Ένας άλλος τρόπος για να το ψαρέψουμε είναι weightless δηλαδή αρματωμένο μόνο με αγκίστρι, συνήθως τύπου offset. Φανταστείτε ότι οι μεγάλες slug όπως αυτές της Lunker City και της Hoggy, ψαρεύονται weightless στην συρτή για ξιφίες και τόνους!

slug_4

Στα δικά μας νερά έχω καταφέρει να ξεγελάσει με αυτού του τύπου σιλικόνες όλα τα είδη ψαριών σε όλα τα διαφορετικά τερέν της ακτογραμμής μας. Κυρίως όμως, ήταν πολύ αποδοτικές στο ψάρεμα του λούτσου όπου τις θεωρώ νούμερο ένα επιλογή για να τον ξεγελάσουμε.

Πλεύσεις για όλα τα γούστα

slug_8

Στο θέμα της πλεύσης πρέπει να κάνω σαφές ότι το κάθε είδους ψαριού θέλει άλλη πλεύση για να ξεγελαστεί και να την δαγκώσει ενώ κάποια από αυτά μπορεί να χρειαστούν παραπάνω από μία πλεύση. Σε γενικές γραμμές αν θέλουμε να ξεγελάσουμε κάποιο γρήγορο αρπαχτικό όπως κοκκάλι, μανάλι ή παλαμίδα πρέπει να βρούμε ένα jighead που να δίνει άμεσα κίνηση στο σώμα και να την ψαρέψουμε με γρήγορα twitches. Το ίδιο θα κάνουμε και σε μεγάλα λαβράκια που κυνηγούν ή σε γοφάρια.

slug_11

Για ψάρεμα στον βυθό, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κίνηση με jerks. Εδώ πρέπει να επιλέξουμε jighead που βυθίζουν ρεαλιστικά την σιλικόνη στις παύσεις. Γενικά αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε το όπλο που ονομάζεται slug πρέπει να ξεφύγουμε από την στενή λογική μιας απλής πλεύσης και να βάλουμε τα δυνατά μας -και φυσικά την φαντασία μας- ώστε να μπορούμε να “ανεβάσουμε μια παράσταση” για τα ψάρια που θα τα μαγέψει!

slug_10

Δύσκολο δόλωμα στην χρήση του αλλά πολύ αποτελεσματικό για όλες τις περιπτώσεις. Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι όλα τα μεγέθη slug δουλεύουν και μάλιστα είναι μέρες που θα χρειαστεί να μικρύνετε ή να μεγαλώσετε το δόλωμα σας για να έχετε επιτυχίες. Η δική μου προτίμηση είναι πρώτα από όλα οι Slug-Go της Lunker City και σε δεύτερη φάση οι εξαιρετικές Lancon Z της Delalande & X-Layer της Megabass.

slug_6

Ένα από τα εντυπωσιακότερα είδη ψαριών που έχω ξεγελάσει είναι οι συναγρίδες οι οποίες πραγματικά δεν διστάζουν να χτυπήσουν ξανά και ξανά το slug. Δοκιμάστε και εσείς την τύχη σας αλλά μην ξεχνάτε ποτέ ότι γενικά το ψάρεμα με σιλικόνες προϋποθέτει ότι διαθέτουμε και τον κατάλληλο εξοπλισμό, ειδικά καλάμι...