Ακούγοντας την λέξη “κοκκάλι” το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου είναι εικόνες από αμέτρητα κυνήγια στην επιφάνεια, με τον γόνο να χοροπηδάει πανικόβλητος για να σωθεί. Μία εικόνα που λίγο πολύ οι περισσότεροι spinners την έχουν αποτυπωμένη στο μυαλό τους.

Το ψάρεμα του είναι άκρως διασκεδαστικό και ιδιαίτερα αποτελεσματικό ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποκτώντας έτσι ολοένα και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές που ανυπομονούν να αναμετρηθούν με αυτά.

Λίγα λόγια για το κοκκάλι

kokalompoukis1

Το κοκκάλι είναι ένα αρκετά γρήγορο ψάρι που αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες την στιγμή που κυνηγάει την τροφή του. Τρέφεται κυρίως με μικρά ψαράκια-γόνο και μικροοργανισμούς. Χαρακτηρίζεται από την επιθετικότητα (θράσος!) του αφού όπως έχει παρατηρηθεί δεν διστάζει να επιτεθεί ακόμη και σε τεχνητά δολώματα που είναι μεγαλύτερα από το μέγεθος του. Επίσης είναι ιδιαίτερα μαχητικό μέχρι να το βγάλουμε στην ακτή αν χρησιμοποιούμε ελαφρύ εξοπλισμό. Τέλος, πολυάριθμα κοπάδια πλησιάζουν τις ακτές της χώρας μας όταν τα νερά έχουν πλέον ζεσταθεί.

Που θα τα συναντήσουμε

Κανόνας για το που θα τα συναντήσουμε δεν υπάρχει. Θα πρέπει να εστιάσουμε στο γεγονός ότι τα κοκκάλια, όπως και κάθε αρπακτικό άλλωστε, τρέφονται με μικρόψαρα. Έτσι όπου υπάρχει γόνος αποτελεί πιθανό σημείο συνάντησης μαζί τους αυτή την περίοδο. Άρα προτιμότερο θα ήταν να τα ψάξουμε σε περιοχές που γνωρίζουμε εμπειρικά πότε περίπου γεμίζουν με ψιλό.

kokalompoukis10

Τέτοια πιθανά μέρη, στα οποία προσωπικά κάθε χρόνο συναντάω μεγάλο πληθυσμό από κοκκάλια, είναι εκβολές ποταμών που ως γνωστόν υπάρχει αρκετή τροφή. Επίσης σε ρηχές παραλίες με έντονη φυκιάδα που εκεί μέσα τους αρέσει να τρώνε πολύ μικρές γαρίδες αλλά και βαθιές παραλίες που στριμώχνουν και αποδεκατίζουν τα κοπάδια γόνου. Τέλος τα συναντάμε στα λιμάνια, μικρά ή μεγάλα, που φιλοξενούν σίγουρα όλες τις εποχές μικρόψαρα.

Καλύτερες ώρες ψαρέματος

kokalompoukis2

Το κοκκάλι μπορούμε να το ψαρέψουμε με εξίσου καλά αποτελέσματα τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και τη νύχτα. Συνήθως τρέφονται όλη την μέρα αφού εικόνες από διάσπαρτα κυνήγια, ακόμα και στο καταμεσήμερο, είναι χαραγμένες στο μυαλό μου. Αδιαμφισβήτητα όμως οι καλύτερες ώρες για το ψάρεμα τους είναι το ξημέρωμα και το σούρουπο. Το χρονικό διάστημα αυτό τρώνε μανιασμένα είτε στην επιφάνεια είτε στον βυθό της θάλασσας. Αν τρέφονται στην επιφάνεια τα κυνήγια είναι εμφανή με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε πιο εύκολα μέσα στο κοπάδι, κάνοντας ρίψεις μέσα σε αυτό.

kokalompoukis11

Η διαφορά ξημέρωμα-σούρουπο με τις ώρες της μέρας είναι ότι στη πρώτη περίπτωση τα κοκκάλια κυνηγάνε σε απόσταση αναπνοής από εμάς, ενώ την μέρα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κατευθύνονται προς τα βαθιά αφού έχουν οδηγήσει το κοπάδι με τα μικρόψαρα εκεί για να μην μπορεί να προστατευθεί κυριολεκτικά από πουθενά. Όσον αφορά τις νυχτερινές ώρες θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε σημεία που είναι καλά φωτισμένα όπως είναι τα λιμάνια. Τα φώτα μαζεύουν τον γόνο με αποτέλεσμα εκεί να τριγυρνάει και το αδηφάγο κοκκάλι. Μία άλλη καλή επιλογή είναι να επιλέξουμε να τα ψαρέψουμε με πανσέληνο ή δυο μέρες πριν και μετά από αυτήν που το φως του φεγγαριού “κάνει μέρα” το τοπίο.

Τεχνητά-πλεύσεις

kokalompoukis4

Περιορισμός στα τεχνητά τόσο στην κατηγορία τους όσο και στο μέγεθος τους πραγματικά δεν υπάρχει στο ψάρεμα των κοκκαλιών. Μας έχουν αιφνιδιάσει με επιθέσεις σε τεχνητά επιφανείας, σε ποπεράκια μικρά αλλά και σε minnow που είναι μεγαλύτερα ή ίσα με το μέγεθος τους. Ο πιο ορθόδοξος τρόπος να τα προσεγγίσουμε βέβαια είναι με μικρά τεχνητά. Ας τα δούμε όλα ένα-ένα αναλυτικά.

Soft baits: Σε αυτήν την κατηγορία επιλέγω μικρά μεγέθη, με το αγαπημένο μου μήκος να είναι τα 6-7 εκατοστά. Οι τύποι που χρησιμοποιώ με εξίσου καλά αποτελέσματα είναι σιλικόνες με διχαλωτή ουρά, σιλικόνες απομίμηση χελάκι τύπου slug και τα λατρεμένα μου μικρά shad που στο τελείωμα τους έχουν ένα τακούνι που τους δίνει κίνηση ακόμη και με μία απλή σταθερή ανάκτηση.

kokalompoukis3

Αυτά τα μεγέθη soft bait σε συνδυασμό με κάποιο jighead 7 γραμμαρίων τους δίνει μία μακρινή-ικανοποιητική ρήψη. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειώσω ότι για τις πρώτες δύο κατηγορίες επιλέγω να τις συνδυάσω με jighead το οποίο δίνει κίνηση ζικ-ζακ (darting action) στην σιλικόνη κάνοντας jerk-twitches, κάτι που τρελαίνει τα κοκκάλια.

Πλεύση soft baits: Η πλεύση που μπορεί να κάνει ο κάθε ένας από εμάς έγκειται στην μοναδική φαντασία που μπορεί να έχει στο ψάρεμα. Προσωπικά για τις σιλικόνες τύπου slug και αυτές που έχουν στο τελείωμά τους διχαλωτή ουρά, αν θέλω να τις ψαρέψω κοντά στην επιφάνεια ακολουθώ τον εξής τρόπο.

kokalompoukis5

Μόλις προσγειωθεί η σιλικόνη κλείνω το pick-up του μηχανισμού, αρχίζοντας αμέσως την μέτρια σε ταχύτητα ανάκτηση. Αφού πραγματοποιήσω 3-4 δυνατά-κοφτά-απότομα jerk κάνω παύση μερικών δευτερολέπτων. Αν δεν χτυπήσει στην παύση αυτή συνεχίζω το ίδιο μέχρι να έρθει έξω η σιλικόνη. Τα χτυπήματα έρχονται κατά την διάρκεια της παύσης οπότε και θα έχουμε την προσοχή μας ώστε να τα αντιληφθούμε και να καρφώσουμε εγκαίρως. Αν θέλω να τα ψαρέψω στα μεσόνερα ή ακόμη και πολύ αργά στον βυθό το μόνο που αλλάζει είναι ότι κάνω αργή ανάκτηση, δίνοντας έτσι χρόνο στην σιλικόνη να βυθιστεί.

Minnow “minion”: Πιο απλά είναι τα πράγματα με αυτή την κατηγορία τεχνητών την οποία λατρεύουν δίχως να μπορούν να της αντισταθούν. Μία απλή σταθερή ανάκτηση μέτριας προς γρήγορης ταχύτητας, με ανά τακτά χρονικά διαστήματα κοφτά-απότομα twitches και μερικές παύσεις είναι αρκετά για να τα ξεγελάσουμε.

kokalompoukis6

Ιδανικό μέγεθος επιλογής είναι 5-10 εκατοστά. Θα επιλέξουμε να έχουμε στην συλλογή μας από αυτήν την κατηγορία κατά προτίμηση διαφορετικής πλευστότητας (sinking, floating, suspending) τεχνητά ώστε να μπορούμε να τα ψαρέψουμε σε όλα τα βάθη ανάλογα με το τι θα συναντήσουμε στην ψαρεύτρα μας. Μία καλή λύση για ψάρεμα στο βυθό είναι και τα vibrations 4-5 εκατοστών στα οποία μία σταθερή ανάκτηση ή ψαρεύοντας τα με jerk&fall είναι αρκετό για να τα δελεάσουμε.

Τεχνητά επιφανείας-μικρά popper : Η πιο εντυπωσιακή κατηγορία στο “μάτι” ώστε να τα ψαρέψουμε! Δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμη και σε top water των 11 εκατοστών. Ένα γρήγορο, φασαριόζικο walk the dog είναι αρκετό ώστε να τα κάνει να επιτεθούν. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε είτε με γρήγορα, απότομα και κοφτά twitching είτε με skipping.

kokalompoukis7

Θα επιλέξουμε να τα ψαρέψουμε κατά αυτόν τον τρόπο εφόσον βλέπουμε έντονη κινητικότητα στην επιφάνεια της θάλασσας από κυνήγια, στοχεύοντας μέσα στο κοπάδι. Το ίδιο ισχύει για τα μικρά ποπεράκια που θα τα ψαρέψουμε είτε με μικρά, κοφτά jerk ώστε να εκτοξεύουν νερό είτε με walk the dog δίνοντας έτσι κίνηση ζικ-ζακ αλλά ακόμη και εναλλάσσοντας τα στη μέση μίας διαδρομής του προς την στεριά.

Μικρά πλανάκια 5-15 γραμμαρίων : Είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο διαδεδομένος τρόπος ώστε να τα ξεγελάσουμε στην χώρα μας. Θα μας χαρίσουν τις μακρινότερες ρίψεις από όλες τις παραπάνω κατηγορίες, κάτι που θα το χρειαστούμε σε περίπτωση που το κοπάδι είναι απομακρυσμένο. Ένας τρόπος είναι με skipping στην επιφάνεια, δηλαδή κρατώντας χαμηλά το καλάμι και πραγματοποιώντας γρήγορα twitching με μερικές παύσεις στο μεσοδιάστημα. Σε συνδυασμό με μία γρήγορη ανάκτηση θα καταφέρουμε να το φέρουμε σχεδόν στην επιφάνεια.

kokalompoukis9

Ένας άλλος τρόπος είναι να τα ψαρέψουμε στα μεσόνερα (και προς τον βυθό) είναι πιο αργή ανάκτηση αυτή τη φορά ώστε να δίνουμε στο πλανάκι το περιθώριο να βυθίζεται. Θα πραγματοποιήσουμε 4-5 jerk και στη συνέχεια θα το αφήσουμε να ξαναβυθιστεί χωρίς να είναι απαραίτητο να πατώσει. Η χρονική στιγμή της βύθισης αυτής, αποτελεί και το πιο πιθανό σημείο να επιτεθεί το κοκκάλι στο πλανάκι μας.

Χρωματισμοί

Όσον αφορά την επιλογή χρώματος, κατά την διάρκεια της μέρας οι φυσικοί χρωματισμοί απομίμησης του γόνου που υπάρχει στην περιοχή που ψαρεύουμε είναι ιδανικοί. Σε περίπτωση θολούρας ή συννεφιασμένου καιρού, το άσπρο χρώμα είναι μία πολύ καλή επιλογή.

kokalompoukis8

Τώρα όσον αφορά τη νύχτα σε σκοτεινά σημεία χωρίς πολύ φωτισμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έντονους χρωματισμούς όπως είναι το κίτρινο, πορτοκαλί, άσπρο, ροζ. Σε σημεία με έντονο φωτισμό τη νύχτα αποδίδουν εξίσου καλά και οι φυσικοί χρωματισμοί. Τέλος οι αντανακλάσεις που δημιουργούνται μέσα στο νερό από τα τεχνητά μας είναι κάτι το οποίο αγαπάει-προσελκύει το κοκκάλι.

https://www.youtube.com/watch?v=ynVoLxYS64I

Το ψάρεμα του κοκκαλιού είναι κάτι ευχάριστο. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με επιτυχία από τον οποιονδήποτε σε προσβάσιμα σημεία, προσελκύοντας έτσι ακόμη περισσότερο κόσμο στον μαγικό χορό του spinning. Με τον τρόπο μου προσπάθησα να σας μεταφέρω ό,τι γνωρίζω, μέσα από προσωπικές εμπειρίες, για το ψάρεμα του με σκοπό να σας βοηθήσω απλόχερα. Καλό καλοκαίρι με πολλά κοκκάλια! Σας εύχομαι ευχάριστες και διασκεδαστικές εξορμήσεις με καλή παρέα!

banner_boukis