Κατά καιρούς έχουν γίνει ακόμη και τσακωμοί στο ίντερνετ για αυτό το ερώτημα που κατά την άποψη μου έχει τόσο απλή απάντηση. Για να βάλουμε όμως μια και καλή τέλος στις αντιπαραθέσεις θα σας το απαντήσω όσο πιο αναλυτικά, συμπεριλαμβανόμενου και του γεγονότος ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα των παράλογων απόψεων...Καταρχήν πρέπει να αναφέρω ποια η σχέση μου με τα γιαπωνέζικα καλάμια. Όσοι κάνετε σήμερα spinning ή lrf ή eging έχετε στην διάθεση σας πολλά τέτοια καλάμια να επιλέξετε από την ελληνική αγορά. Εμείς που αρχίσαμε πολύ παλιά το spinning δεν είχαμε αυτήν την δυνατότητα και είμαστε αναγκασμένοι να αγοράζουμε από τα γιαπωνέζικα e-shop καλάμια που δεν μπορούσαμε από πριν να ξέρουμε τι συμπεριφορά έχουν. Υπήρχαν και οι εξαιρέσεις όπως τα Zenaq και ελάχιστα Lucky Craft καλάμια που εισήχθησαν πρώτα στην χώρα μας.

japan_rods4

Το καλό ήταν ότι όλοι οι φίλοι μου δεν είχαν πρόβλημα να ρισκάρουν μαζί μου και έτσι μπορέσαμε να γνωρίσουμε σχεδόν όλα τα γιαπωνέζικα seabass καλάμια. Μερικές από τις εταιρείες που μου έρχονται στο μυαλό είναι : Evergreen, Tenryu, Ocean Ruller, Zenith, Nissin, Major Craft, Apia, Yamaga Blanks, Breaden, Smith, Graphite Leader, Daiko, UFM, Tailwalk, Varivas ακόμα και τα γιαπωνέζικα μοντέλα της Daiwa & Shimano που δεν εξάγονται εκτός της χώρας. Ας είναι καλά λοιπόν οι φίλοι που με βοήθησαν να έχω αυτήν την γνώση!

Η δύναμη του “γιαπωνέζου”!

japan_rods3

Πάμε στην ουσία του θέματος λοιπόν. Έγραψα πως είμαστε αναγκασμένοι γιατί τότε δεν υπήρχαν καθόλου καλάμια, ούτε καν τεχνητά δολώματα... Θέλαμε να εξελιχτούμε και δεν μπορούσαμε αν δεν καταφευγάμε στις αγορές του εξωτερικού ακόμα και για ένα νήμα ή μια παραμάνα. Σήμερα όμως υπάρχουν πολλά καλάμια στην αγορά που ξεκινάνε από λίγα ευρώ μέχρι όσο αντέχει να ακούσει ο καθένας. Γιατί λοιπόν να προτιμήσει ένα ακριβό γιαπωνέζικο; japan_rods1

Η μεγάλη διαφορά ενός τέτοιο καλαμιού είναι στην δύναμη του carbon και στην συμπεριφορά δηλαδή στο πως αισθάνεσαι τα τεχνητά δολώματα σου και τα δαγκώματα των αρπαχτικών. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ένα ακριβό καλάμι π.χ. 7-28 γρμ έχει τέτοια δύναμη να κουράσει εύκολα ένα ψάρι που αντιστοιχεί σε φθηνό καλάμι της τάξεως του 15-45 γρμ.. Εξυπνάδες από δήθεν ειδικούς έχω διαβάσει πολλές, με θεωρίες ότι τους φαίνονται αζύγιστα ή πισώβαρα ή πολύ μαλακά αλλά όσοι τα έχουμε ψαρέψει και αναμετρηθεί με δυνατούς αντιπάλους ξέρουμε τι πάει να πει δύναμη γιαπωνέζικου seabass καλαμιού. Συγνώμη αν κάποιοι θα προσβληθούν αλλά αυτό το πράγμα, να έχουμε εμείς οι Έλληνες ψαράδες γνώμη για ακριβά καλάμια χωρίς να έχουμε βγάλει ένα ψάρι με αυτά, δεν συναντάτε πουθενά στην γη. Αλλά ας γυρίσουμε στα καλάμια.

japan_rods6

Δεν θα ήταν ψέμα να πω ότι μας έχουν κάνει “μάγκες” καθώς κουράζουν τα ψάρια πολύ εύκολα χωρίς εμείς να χρειάζεται να κάνουμε πολλά. Το δικό μου ρεκόρ είναι ένα λαβράκι κοντά στα εφτά κιλά (χωρίς να εγκυμονεί αυγά ώστε να μην μπορεί να δώσει μάχη) με ένα Zenaq Defi Plaisir 7-18 γρμ., νήμα ΡΕ 0,6 και παράμαλλο 0,21 χιλ.. Μια μάχη με λεπτά εργαλεία που δεν θα είχα κερδίσει με τίποτα εκτός αν κράταγα ένα τέτοιο καλάμι. Άρα αν θέλουμε να κάνουμε αθλητικό ψάρεμα με όσο πιο λεπτά εργαλεία γίνεται τότε η μόνη αξιόπιστη λύση είναι να πληρώσουμε το αντίτιμο. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιλέξουμε πιο φθηνά αλλά μεγαλώνοντας τις διαμέτρους του νήματος και του παράμαλλου.

Απόλυτη Συμπεριφορά

japan_rods2

Η διαφορά στην τιμή όμως δεν βρίσκεται μόνο εκεί αλλά και στο θέμα της συμπεριφοράς. Μιλάμε συνεχώς για πλεύσεις κ.α. χωρίς να έχουμε καταλάβει πόσο πολύ πιο απλά τα πράγματα είναι με ένα γιαπωνέζικο καλάμι. Η αίσθηση δεν συγκρίνεται με τα φθηνά μοντέλα αλλά εδώ χρειάζεται προσοχή. Οι ίδιοι οι γιαπωνέζοι έχουν διαφορετικές απαιτήσεις οπότε κατασκευάζουν καλάμια με ανάλογες συμπεριφορές που στο δικό μας ψάρεμα μπορεί να μην ταιριάζουν δηλαδή για συγκεκριμένους τύπους τεχνητών δολώματων ή για ψάρεμα από ύψος ή μέσα στο νερό κ.α.. Για παράδειγμα, είχα αγοράσει ένα καλάμι για Deep Wading που από το λιμάνι δεν μπορούσε να καρφώσει εύκολα διστακτικά ψάρια.

japan_rods7

Μόλις μπήκα όμως μες στο νερό ήταν εκπληκτικό! Δούλευε άψογα όλα τα τεχνητά μέσα στην ροή του ποταμού και το κάρφωμα του ήταν γλυκό και σίγουρο. Ήταν ένα εξειδικευμένο καλάμι που αν το ήθελα για all around θα την είχα πατήσει ενώ αν το έπαιρνε κάποιος που δεν είχε γνώση θα το έβγαζε άχρηστο. Άρα όταν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα ακριβό καλάμι καλό είναι να ξέρετε τι θέλετε και να μην ρωτάτε τους άλλους γενικά και αόριστα να σας πουν την γνώμη τους. Ο καθένας ψαρεύει διαφορετικά και δεν μπορεί να σας βοηθήσει αν δεν κάνετε τις σωστές ερωτήσεις. Δώστε βάση στα specifications του καλαμιού και προσπαθήστε να βρείτε γνώμες από Ιάπωνες ψαράδες και κυρίως από τους field testers των εταιρειών.

japan_rods5

Το τελευταίο προτέρημα ενός ακριβού γιαπωνέζικου καλαμιού είναι το πόσο ελαφρύ είναι και φυσικά το ζύγισμα του με μικρότερους σε μέγεθος μηχανισμούς. Το γεγονός αυτό δεν κάνει απλά το ψάρεμά μας ξεκούραστο αλλά ενισχύει και την αίσθηση του τεχνητού στο χέρι μας που γίνεται με μεγάλη ευκολία. Για παράδειγμα, πολύ μου λένε ότι δοκίμασαν με σιλικόνες αλλά δεν τα κατάφεραν και τα παράτησαν. Αν σκεφτεί κανείς ότι έχω αλλάξει πολλά ακριβά καλάμια μέχρι να βρω αυτό που θα έχει τόσο την αίσθηση όσο και το κάρφωμα, δεν απορώ που κάποιος τα παρατάει αμέσως. Για να επιτευχθεί το χαμηλό βάρος, επιλέγονται ακριβά components (βάση μηχανισμού, οδηγοί κ.α.) με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της τελικής τιμής. Αν με ρωτούσατε πόση σημασία δίνω στα compoments θα σας έλεγα ότι προτιμώ ένα ακριβό carbon με φθηνά compoments από ένα μέτριο με ακριβά. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Φθηνά και ακριβά

japan_rods8

Νομίζω από τα παραπάνω έγινε σαφές η ανωτερότητα ενός γιαπωνέζικου ακριβού καλαμιού και η χρησιμότητα του. Είναι όμως μια επιλογή μονόδρομος; Όχι φυσικά! Πια υπάρχουν καλάμια στην αγορά μέχρι 100 ευρώ που έχουν πολύ ωραία συμπεριφορά και σχετικά καλή δύναμη τα οποία θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους σε πολλές των περιπτώσεων. Αν τα είχαμε στην διάθεση μας τότε ίσως να μην είχαμε γνωρίσει όλα αυτά τα ακριβά γιαπωνέζικα καλάμια. Μην γελιέστε όμως... Αυτά τα καλάμια δεν μπορούν να διατηρήσουν την εργοστασιακή τους συμπεριφορά στον χρόνο και μαλακώνουν πολύ πιο γρήγορα από τα ακριβά ενώ δύσκολα μπορούμε να τα εμπιστευτούμε σε ακραίες καταστάσεις που είναι : το ψάρι τρόπαιο με λεπτά εργαλεία! Θα κάνουν την δουλειά τους τίμια και θα σας βοηθήσουν να εξελιχτείτε αλλά μέχρι εκεί. Ότι πληρώνεις, παίρνεις...

japan_rods9

Στο δια ταύτα τώρα... Εξήγησα τους λόγους που αξίζει τον κόπο να αγοράσει κάποιος ένα ακριβό καλάμι. Αυτό που δεν είπα όμως είναι το πότε. Όλες οι τεχνικές που αφορούν το ψάρεμα με τεχνητά δολώματα έχουν φοβερές απαιτήσεις στις πλεύσεις. Το καλάμι μπορεί να είναι σύμμαχος ή εχθρός οπότε η σωστή επιλογή θα σας δώσει επιτυχίες ή θα σας κάνει να τα παρατήσετε. Για αρχή αγοράστε οικονομικά καλάμια ώστε να τριφτείτε και να μάθετε τι χρειάζεστε στο ψάρεμα σας. Φυσικά, αν έχετε την οικονομική δυνατότητα ξεκινήστε με ακριβά καθώς δεν θα σας πειράξει αν πάρετε ένα καλάμι των 500 ευρώ και δεν σας κάνει η συμπεριφορά του.

japan_rods10

Αυτό που σίγουρα είναι χαζό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι με ακριβά καλάμια που θεωρούν παρακατιανούς όσους ψαρεύουν με οικονομικά ή και το αντίθετο δηλαδή ψαράδες με οικονομικά εργαλεία που μιλάνε απαξιωτικά για τα ακριβά. Δεν μπαίνω σε τέτοιες λογικές γιατί απλά μιλάμε για καθαρή ηλιθιότητα που ακροβατεί μεταξύ κόμπλεξ ανωτερότητας μέχρι κόμπλεξ κατωτερότητας. Όσοι έχουν τέτοια θέματα ας τους τα λύσει κάποιος ψυχολόγος. Εμείς μιλάμε για ψάρεμα και τίποτα λιγότερο ή περισσότερο.

Σε αυτήν την φάση της ζωής μου ψαρεύω πολύ περισσότερο με οικονομικά καλάμια και λιγότερο με τα ακριβά γιαπωνέζικα seabass ώστε σαν αρθρογράφος να έχω σφαιρική άποψη. Πως θα μπορούσα άλλωστε να προτείνω και να γράφω για ψάρεμα αν δεν ξέρω πως συμπεριφέρονται τα καλάμια που κρατούν στα χέρια τους οι πλειοψηφία των spinners της χώρας μας;