Όλοι οι spinners πιστεύω πως έχουν βρεθεί με κάποιο τεχνητό στο χέρι αναλογιζόμενοι.... “Θα δουλέψει;” “Ποιος είναι ο «σωστός τρόπος» να το χειριστώ;;” καθώς και άλλα πολλά που βάζουν το μυαλό μας σε σκέψη εκείνη την στιγμή.

Αυτό είναι που προσωπικά με εξιτάρει όταν βρεθεί στα χέρια μου κάποιο νέο τεχνητό, άγνωστο στα μάτια μου. Αμέσως σκέφτομαι τι κίνηση μπορεί να έχει μέσα στο νερό ενώ θα ψάξω στο Internet για πληροφορίες, αλλά πέρα από αυτό θα πειραματιστώ με δικούς μου τρόπους πλεύσης και δεν θα αρκεστώ στα «έτοιμα». Στόχος μου, τις περισσότερες φορές, είναι να καταφέρω να ξεγελάσω κάποιο μεγάλο λαβράκι με αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση αναφέρομαι στο SNECON 90S που βρέθηκε στα χέρια μου πριν λίγους μήνες και μου έβαλε αυτές τις σκέψεις.

snecon90s_empiria

Οι σκέψεις μου αυτές μετατράπηκαν σε πολλούς πειραματισμούς στη θάλασσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το SNECON 90S, με διάφορους τρόπους, τελικά να ξεκλειδώσει την καχυποψία των μεγάλων λαβρακιών. Τις περισσότερες επιτυχίες που είχα τις έχετε δει στο κείμενο που αφορά την παρουσίαση του. Θα ήθελα όμως μέσα από αυτό το μικρό κείμενο να μοιραστώ μαζί σας ακόμη μία εμπειρία που είχα πρόσφατα σε μία ψαρευτική εξόρμηση χρησιμοποιώντας το.

snecon90s_empiria2

Βρισκόμαστε στα τέλη Οκτώβρη και θεωρητικά είναι πολύ καλή περίοδος για να αναζητήσει κάποιος τα λαβράκια με την τεχνική του Wading. Έτσι πήρα την απόφαση να πραγματοποιήσω μία τέτοια εξόρμηση. Επισκέφτηκα κάποιο μέρος, από το ξημέρωμα μέχρι νωρίς το μεσημέρι, που στο παρελθόν μου είχε χαρίσει μεγάλα λαβράκια, χρησιμοποιώντας τεχνητά επιφανείας. Το σημείο αυτό ήταν μία πολύ ρηχή παραλία που αποτελούνταν από έντονη φυκιάδα. Σε αρκετά κομμάτια της η παραλία είχε σαθρό έδαφος. Τα σημεία αυτά τα απέφυγα γιατί ήταν πολύ επικίνδυνο να βουλιάξω μέσα στο βούρκο. Οι συνθήκες του καιρού που επικρατούσαν ήταν καθαρός Βοριάς 3-4 μποφόρ με ηλιοφάνεια.

 Με βάση τις συνθήκες του καιρού που επικρατούσαν επέλεξα να ψαρέψω ένα συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας στο οποίο ο αέρας είχε θολώσει αρκετά τα νερά. Κατευθύνθηκα μέσα στη παραλία με τέτοιο τρόπο ώστε να έχω τον αέρα πλάτη, κάτι που με διευκόλυνε αρκετά στις ρίψεις. Περπατώντας μέσα στο νερό έβλεπα να φεύγουν τρομαγμένα δεξιά κι αριστερά από τα πόδια μου τα μικρά κεφαλόπουλα. Κατάλαβα ότι υπάρχει αρκετή τροφή για τα λαβράκια σε αυτό το σημείο. Κάποια στιγμή θα το επισκέπτονταν για να τραφούν. Ήλπιζα να είμαι εκεί και να ψαρεύω αυτήν την ώρα.

snecon90s_empiria3

Πράγματι έχοντας διανύσει αρκετή απόσταση δίχως αποτέλεσμα, σε μία ρίψη ένα μεγάλο λαβράκι ακολούθησε το SNECON δίχως να του επιτεθεί. Στην επόμενη ρίψη όμως του επιτέθηκε με βίαιο τρόπο με αποτέλεσμα να πιαστεί στις σαλαγκιές. Μου χάρισε μία πολύ όμορφη μάχη αλλά θα σταθώ στην ομορφιά της εικόνας που διαδραματίστηκε εκείνη την ώρα μπροστά στα μάτια μου. Μία από τις πιο όμορφες στιγμές που μπορεί να ζήσει ένας spinner, είναι αυτή όταν βλέπεις ξαφνικά μία έκρηξη στην επιφάνεια με το λαβράκι να βγαίνει ολόκληρο έξω από το νερό έχοντας στο στόμα του το τεχνητό που βρίσκεται περασμένο στη παραμάνα σου. Έπειτα, αφού το χάζεψα καλά, καλά και το απαθανάτισα, τραβώντας το μερικές φωτογραφίες, το απελευθέρωσα ως ανταμοιβή αυτής της μαγικής στιγμής που μου χάρισε.

snecon90s_empiria5

Η επιτυχημένη προσαρμογή του SNECON 90S σε τέτοια σημεία, τελικά ήταν εύκολη. Ο λόγος είναι ότι παρά το γεγονός ότι είναι Sinking, βυθίζεται αρκετά αργά με αποτέλεσμα να μπορεί να κινηθεί εύκολα πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, μερικές φορές ακριβώς και πάνω σε αυτήν. Ο τρόπος που το χρησιμοποίησα ήταν με γρήγορη ανάκτηση σε συνδυασμό με συνεχόμενα Jerk. Προσπαθούσα με λίγα λόγια να το ανεβάζω συνέχεια στην επιφάνεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κινείται στο μεγαλύτερο διάστημα 5 πόντους κάτω από την επιφάνεια με πολύ έντονη κίνηση ζικ-ζακ ενώ μερικές φορές έβγαινε στην επιφάνεια της θάλασσας κάνοντας κάποιον παφλασμό ή χοροπηδώντας σαν κάποιο μικρόψαρο. Την στιγμή που ξενέριζε στην επιφάνεια, το άφηνα να βυθιστεί για λίγα δευτερόλεπτα και ξεκινούσα την ίδια διαδικασία.

snecon90s_empiria4

Η χαρά - ικανοποίηση που πήρα από αυτήν την εξόρμηση ήταν πολύ μεγάλη. Η αρχική μου σκέψη είχε γίνει πλέον πραγματικότητα. Το αν θα «δουλέψει» κάποιο νέο τεχνητό που πέφτει στα χέρια μας εξαρτάται από εμάς τους ίδιους, από την φαντασία μας, από τις ευκαιρίες που θα του δώσουμε καθώς και από πολλά άλλα. Θεωρώ πως «σωστός τρόπος» δεν υπάρχει στο χώρο του spinning απλά προτεινόμενος. Αυτό στο οποίο σίγουρα βασίζεται το spinning δεν είναι άλλο από τον πειραματισμό!

rizoulis_banner_arthrou