Οι έντονες βροχές του χειμώνα πέρασαν και γέμισαν ακόμα και τον τελευταίο ξεροπόταμο με παγωμένο ορμητικό νερό. Σε πολλά σημεία η θάλασσα χάνει το γαλάζιο χρώμα της και βάφεται καφέ από την λάσπη του ποταμού. Για όλους του spinners αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε τα waders…

14

Η μάχη με τα λαβράκια είναι συναρπαστική!


Φέτος η χρονιά ήταν πλούσια σε βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα τα ποτάμια της χώρας μας να είναι ακόμα φουσκωμένα ενώ μπαίνουμε στη καλοκαιρινή περίοδο. Παρόλο που το συγκεκριμένο γεγονός είναι αρνητικό για τους φίλους που ασχολούνται με το ψάρεμα της πέστροφας, για όσους ασχολούνται με το θαλασσινό spinning είναι εξαιρετικά καλό. Ο λόγος είναι απλός : τα νερά στις εκβολές είναι ορμητικά και θολά! Σε αυτό το περιβάλλον το λαβράκι είναι ο φόβος και ο τρόμος για οποιοδήποτε είδος ψαριού που αποτελεί την τροφή του. Όμως, όλα τα πλεονεκτήματα που δημιουργούνται στις εκβολές για να κυνηγήσουν πιο εύκολα τα λαβράκια την τροφή τους, μετατρέπονται σε άσσο στο δικό μας μανίκι. Τα τεχνητά δολώματα δείχνουν πιο ρεαλιστικά τόσο σε κίνηση λόγω του ρέματος όσο και σε εμφάνιση λόγω της θολούρας. Βέβαια για να ψαρέψουμε σε αυτό το τόσο ελπιδοφόρο περιβάλλον θα χρειαστούμε να εξοπλιστούμε ανάλογα ώστε τίποτα να μην χαλάσει το ψάρεμα μας.

Τα απαραίτητα

2

Προτού μιλήσουμε για καλάμια και μηχανισμούς, υπάρχουν κάποια αξεσουάρ που είναι απαραίτητα για το spinning στις εκβολές. Το σημαντικότερο από όλα είναι τα waders δηλαδή οι αδιάβροχες ολόσωμες φόρμες που φτάνουν μέχρι το στέρνο ενώ οι γαλότσες είναι κολλημένες με θερμοσυστελόμενη κόλλα ώστε να μην μπορεί να μπει από πουθενά το νερό. Πολύ λίγα είναι τα ποτάμια που μπορούν να ψαρευτούν χωρίς αυτές και πολλές είναι οι φορές που θα χρειαστεί να ψαρέψουμε μέσα στο νερό οπότε είναι ρίσκο να μην διαθέτουμε τουλάχιστον ένα ζευγάρι.

Τα waders είναι...must στις εκβολές!

Τα waders είναι...must στις εκβολές!


Στο εμπόριο θα βρείτε waders σε τρεις ποιότητες δηλαδή κατασκευασμένες από τρία διαφορετικά υλικά τα οποία καθορίζουν και το κόστος. Το πιο φθηνό είναι το απλό πλαστικό, ίδιο με αυτό της κοινής νιτσεράδας. Αμέσως μετά υπάρχουν τα waders από PVC ενώ τα πιο ακριβά είναι αυτά που είναι κατασκευασμένα από neoprene. Τα τελευταία είναι μακρά η καλύτερη λύση όσον αφορά την ελευθερία κινήσεων ενώ το αναπνέον υλικό τους δεν μας αφήνει να ιδρώσουμε όσο οι άλλες ποιότητες. Κατά την διάρκεια του ψαρέματος και ειδικά όταν κινούμαστε μέσα στο ρέμα, το πιο σταθερό πάλι είναι το neoprene γιατί εφαρμόζει καλύτερα πάνω στο σώμα μας και δεν «σακουλιάζει» με κίνδυνο να χάσουμε την ισορροπία μας.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από το spinning μέσα στο νερό

Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από το spinning μέσα στο νερό


Γεγονός πάντως είναι ότι όποια και να διαλέξετε αργά ή γρήγορα θα χαλάσει οπότε επιλέξετε αυτήν που διαθέτει μπαλώματα ή το κόστος της είναι μικρό και δεν θα σας πειράξει να την πετάξετε στα σκουπίδια. Στην περίπτωση που ψαρεύουμε σε ποτάμια τα οποία γνωρίζουμε χρόνια και η στάθμη τους δεν ξεπερνάει το γόνατο τις μέρες που είναι φουσκωμένα, μπορούμε να εφοδιαστούμε με τις μπότες που καλύπτουν μέχρι και τον τετρακέφαλο. Τέλος για τους πολύ «ανθεκτικούς» υπάρχει η λύση του ψαρέματος με μαγιό-βερμούδα και πλαστικά σανδάλια αλλά δεν το συστήνω σε λογικούς ανθρώπους ειδικά όταν λιώνουν τα τελευταία χιόνια…OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ένα άλλο απαραίτητο αξεσουάρ είναι τα γυαλιά ηλίου γιατί εκτός του ότι ο ήλιος γίνεται κουραστικός μετά από πολύωρο ψάρεμα, πολλές φορές αντικατοπτρίζεται στην επιφάνεια και δεν μας αφήνει να ανιχνεύσουμε οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση. Αν μπορούμε δε να προμηθευτούμε με polarize γυαλιά, το όφελος θα είναι διπλό αφού τα μάτια μας θα ξεκουράζονται και επίσης θα μπορούμε να δούμε καλύτερα μέσα στο νερό. Πολλές εταιρείες ειδών αλιείας έχουν στην γκάμα των προϊόντων τους τέτοια γυαλιά αλλά για πιο καλύτερα απευθυνθείτε σε ένα μαγαζί με οπτικά.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Το επόμενο αξεσουάρ είναι απαραίτητο μόνο αν ψαρεύουμε μέσα στο νερό και μακριά από την ακτή. Πρόκειται για το γνωστό πια σε όλους grip ή δαγκάνα όπως συνηθίζουμε να το λέμε στην παρέα. Αν πιάσουμε ένα λαβράκι και είμαστε μέσα στο νερό, αν επιλέξουμε να βγούμε στην ακτή για να το αποχιάσουμε, πολλαπλασιάζουμε τις πιθανότητες να ξαγκιστρωθεί. Το να κουβαλάμε την απόχη επάνω μας είναι πολύ άβολο οπότε η δαγκάνα είναι η μόνη σίγουρη λύση για να βγάλουμε το ψάρι. Η μόνη παραχώρηση που πρέπει να κάνουμε αν επιλέξουμε την δαγκάνα είναι το γεγονός ότι το λαβράκι πρέπει να είναι παραδομένο για να το γαντζώσουμε από το στόμα.

Γιλέκο για spinning και δαγκάνα

Γιλέκο για spinning και δαγκάνα

Τέλος, κάτι που σίγουρα θα χρειαστούμε για το ψάρεμα μέσα στο νερό είναι κάποιο γιλέκο ή τσάντα όπου θα έχετε τις θήκες με τα τεχνητά. Η πιο σωστή λύση είναι τα γιλέκα για το spinning που έχουν μεγάλες τσέπες για θήκες αλλά αυτά σπανίζουν στην χώρα μας. Η αγορά είναι γεμάτη με γιλέκα για το fly που οι τσέπες είναι στενές ρηχές και δεν χωράνε ούτε την πιο μικρή θήκη με τεχνητά. Μια απλή η λύση είναι τα σακίδια με ένα ιμάντα που αγκαλιάζει το σώμα και με μια κίνηση μπορούμε να την φέρουμε από την πλάτη στο θώρακα.

Εξοπλισμός και τεχνητά

11

Αφού διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα, το μόνο που μένει είναι να διαλέξουμε τον εξοπλισμό που είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προκύπτουν στο spinning στις εκβολές. Το πρώτο εμπόδιο που θα συναντήσουμε είναι η ορμή του νερού η οποία πολλαπλασιάσει την δύναμη του λαβρακιού κατά την μάχη. Άρα μικρές διάμετροι πετονιών και μαλακά καλάμια με μικρό c.w δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια μάχη με ένα ψάρι το οποίο εκμεταλλεύεται το δυνατό ρεύμα, δίνοντας μας την εντύπωση πως έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγαλύτερο αντίπαλο.

Ψαρεύοντας με ένα καλάμι ειδικά κατασκευασμένο για spinning μέσα στο νερό

Ψαρεύοντας με ένα καλάμι ειδικά κατασκευασμένο για spinning μέσα στο νερό

Έτσι πλησιάζοντας το νερό πρέπει να κρατάμε στα χέρια μας ένα καλάμι για μεσαίο spinning, με 10-30 γρμ ικανότητα ρίψης βάρους τεχνητών δηλαδή lure weight, σχετικά γρήγορο και με μικρό μήκος, γύρω στο 2,70 μέτρα. Το μικρό μήκος θα μας επιτρέψει να φέρουμε με ευκολία το ψάρι κοντά μας αλλά το κυριότερο πλεονέκτημα του είναι ότι το χειριζόμαστε πιο άνετα και ξεκούραστα όταν βρισκόμαστε μέχρι την μέση μέσα στο νερό. Υπάρχουν καλάμια που έχουν κατασκευαστεί για ψάρεμα μέσα στο νερό και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι διαθέτουν δέκα με δεκαπέντε εκατοστά παραβολική κορυφή, η οποία βοηθάει στο να φέρουμε το ψάρι κοντά μας, χωρίς το καλάμι να διατρέχει το κίνδυνο να σπάσει λόγω της μικρής γωνίας που σχηματίζει η πετονιά με το blank. Δυστυχώς για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά του καλαμιού χωρίς να χαθεί τίποτα από την δύναμη του, απαιτείτε πολύ καλής ποιότητας carbon και υψηλή τεχνογνωσία της επεξεργασίας του με αποτέλεσμα το κόστος αυτών των καλαμιών να είναι υψηλό. Τέτοια σπάνια και ακριβά καλάμια λέγονται “wading” καλάμια και δεν θα τα βρούμε εύκολα στην χώρα μας για αυτό θα κάνουμε ένα συμβιβασμό επιλέγοντας απλά κάποιο για μεσαίο spinning.Ένα μεγάλο λαβράκι, πιασμένο μέρα μεσημέρι!

Ένα μεγάλο λαβράκι, πιασμένο μέρα μεσημέρι!


Ένας μηχανισμός μεγέθους 3000 ή 2500 εφοδιασμένος με πετονιά διαμέτρου 0,25 mm ή νήμα PE 1 & 1.2 είναι ότι πρέπει για το καλάμι μας. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε, αν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, είναι να είναι σφραγισμένος με τσιμούχες στα διάφορα σημεία που μπορεί να εισχωρήσει το νερό. Ο λόγος που ζητάμε μια τέτοια ενίσχυση είναι γιατί πολύ εύκολα μπορεί ο μηχανισμός να έρθει σε επαφή με το νερό από απροσεξία ή από κάποιο κύμα που θα είναι λίγο μεγαλύτερο από τα άλλα. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ψαρεύουμε μέσα στο νερό με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο Χρήστος με ένα μεγάλο λαβράκι που πιάστηκε μέσα σε πολύ θολά νερά ενός μικρού ποταμού

Ο Χρήστος με ένα μεγάλο λαβράκι που πιάστηκε μέσα σε πολύ θολά νερά ενός μικρού ποταμού

Για τα τεχνητά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε ένα ολόκληρο άρθρο, μιλώντας αποκλειστικά για αυτά. Επειδή δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια θα αναφερθώ στα κυριότερα που δεν είναι άλλα από τα γνωστά μας μεγάλα minnow δηλαδή αυτά με μήκος γύρω στα δώδεκα εκατοστά και βάρος γύρω στα δεκαοχτώ γραμμάρια. Αυτό που θα μας απασχολήσει είναι η κίνηση καθώς πρέπει να μπορούν να κινούνται με άνεση κόντρα στο δυνατό ρεύμα του ποταμού. Minnow με μικρή στρογγυλοποιημένη γλώσσα και έντονο rolling τα καταφέρνουν μια χαρά ακόμα και όταν το ρεύμα είναι πολύ δυνατό ενώ σε πιο χαλαρά ρεύματα μεγαλύτερες γλώσσες και έντονο wobbling σε αργές ταχύτητες μπορούν να κάνουν την διαφορά.

 Lipless minnow : μια γενιά τεχνητών για ψάρεμα σε ποτάμι

Lipless minnow : μια γενιά τεχνητών για ψάρεμα σε ποτάμι


Βέβαια υπάρχει μια νέα γένια τεχνητών δολωμάτων η οποία γεννήθηκε στα κανάλια της Ιαπωνίας για το ψάρεμα του ιαπωνικού λαβρακιού της θάλασσας. Αυτά είναι τα Lipless Minnow δηλαδή τεχνητά που διατηρούν όλα τα χαρακτηριστικά των minnow αλλά δεν διαθέτουν κάποιου τύπου γλώσσα. Δημιουργήθηκαν από την ανάγκη για minnow που θα μπορούσαν να ψαρευτούν μέσα στα πολύ ισχυρά ρεύματα των καναλιών και τελικά χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία ακόμα και στην συρτή για τονοειδή όπου οι ταχύτητες πλεύσης είναι μεγάλες.

picolau-axelooss
Άλλα τεχνητά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία στις εκβολές είναι τα swimbait δηλαδή σπαστά τεχνητά που το μυστικό της επιτυχίας τους είναι η ρεαλιστική πλεύση σε πολύ αργές ταχύτητες. Πολλές φορές αρκεί μόνο η ορμή του ποταμού για να ενεργοποιηθεί η πλεύση τους ενώ για τα πολύ ισχυρά ρεύματα υπάρχουν swimbait χωρίς γλώσσα. Τέλος όλα τα vibration τεχνητά και τα σιλικόνουχα με jighead αποτελούν μια αξιόπιστη λύση όταν θέλουμε να κατέβουμε κοντά στο βυθό, εκεί όπου πολλές φορές καρτερεύουν τα λαβράκια, ακίνητα κόντρα στην ροή του ποταμού.

7a

Αυτά ήταν τα βασικά για ένα ψάρεμα spinning στις εκβολές κάποιου ποταμού. Πέρα από το ότι οι εκβολές είναι ένας πολύ ελπιδοφόρος τόπος για ψάρεμα, μιας και εκεί έχουν γίνει κατά καιρούς «υπερψαριές», δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και ένας τόπος χαλάρωσης. Η φύση αυτή την εποχή οργιάζει από χλωρίδα και πανίδα ενώ το να βρίσκεσαι μέσα στο νερό, σου δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας. Είναι πολλές φορές που παρόλο που γνωρίζω ότι δεν είναι καλή εποχή για ψάρεμα στις εκβολές πηγαίνω, μόνο και μόνο για να αδειάζω το κεφάλι μου από τις σκέψεις της καθημερινής ρουτίνας και να γεμίσω τις μπαταρίες μου. Το μόνο που μπορεί να με ταράξει είναι το βίαιο τράβηγμα ενός μεγάλου λαβρακιού αλλά πιστέψτε με αυτό είναι κάτι που μπορώ να το ξεπεράσω γρήγορα…