Συνήθως, στο άκουσμα της λέξης «σιλικονούχα» το μυαλό μας αυτόματα παραπέμπει στη φιγούρα του θρυλικού Raglou (ή χελάκι, όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια). Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και στο δικό μου μυαλό, ώσπου κάτι έγινε και ξαφνικά άνοιξα την πόρτα σε έναν καινούριο θαυμαστό κόσμο που για χρόνια αγνοούσα: τον κόσμο των μαλακών δολωμάτων!

7

Η αλήθεια είναι ότι η ποικιλία των σκληρών δολωμάτων (minnow, deep divers, poppers κ.ά.) που υπάρχει στο εμπόριο μπορεί άνετα να καλύψει μια ζωή ψαρέματος, μόνο και μόνο για να πει κανείς ότι σχεδόν γνωρίζει πώς και πότε αποδίδουν. Έτσι κι εγώ, στο ψάρεμά μου προσπαθούσα για χρόνια να βγάλω άκρη μέσα σε αυτόν το λαβύρινθο και το μόνο σιλικονούχο δόλωμα που χρησιμοποιούσα ήταν το κλασικό χελάκι με μολυβοκεφαλή (jig head). Στο εμπόριο άρχισαν σιγά, σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους και άλλα σιλικονούχα δολώματα, τα οποία όμως κοίταζα με... τρόμο, καθώς δεν τολμούσα να βάλω άλλους μπελάδες στο κεφάλι μου. Μάλιστα, όταν πριν από τέσσερα χρόνια πρωτοαντίκρισα τα άρτι αφιχθέντα Storm Sand Eel, παρά τις χρήσιμες πληροφορίες που πήρα για τη χρήση τους από τους ανθρώπους της Rapala, δεν τόλμησα να τα χρησιμοποιήσω, δηλώνοντας την άγνοιά μου και φυσικά την άρνησή μου για νέους πειραματισμούς. Βλέπετε, ήταν η εποχή που με είχε συνεπάρει η αποδοτικότητα των τεχνητών επιφανείας (surface) και ήθελα να πειραματιστώ μόνο με αυτά. Άλλωστε, αν προσπαθείς να χωρέσεις πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη το σίγουρο είναι ότι δεν θα τα καταφέρεις. Έτσι, ο χρόνος πέρασε και τα σιλικονούχα δολώματα βρίσκονταν απλά σε μια γωνιά του μυαλού μου.

IMG_2078

Κάποια στιγμή, πριν από δύο χρόνια περίπου, έπεσε στα χέρια μου ένα διμηνιαίο γαλλικό περιοδικό που η ύλη του αφορούσε το spinning στη θάλασσα, ενώ το κυριότερο ψάρι που απασχολούσε τους αρθρογράφους ήταν το λαβράκι, τόσο στη Μεσόγειο όσο και στις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού. Χάθηκα για ώρες μέσα στις σελίδες του περιοδικού, παρόλο που δεν ήξερα γαλλικά, όπως ένα μικρό παιδί που δεν ξέρει να διαβάζει και του δίνεις ένα κόμικ! Ο λόγος ήταν η απίστευτη γκάμα σιλικονούχων δολωμάτων και μολυβοκεφαλών που χρησιμοποιούσαν για να δελεάσουν το λαβράκι, καθώς και οι διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιούσαν για να το ψαρέψουν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ξαφνικά, ένας ολόκληρος κόσμος εμφανίστηκε μπροστά μου και από εκείνη την ημέρα κι έπειτα ένιωθα σαν «φτωχοσυμπέθερος» κοιτώντας τα «όπλα» που είχα στη διάθεσή μου. Έπρεπε να εξοπλιστώ γρήγορα και επίσης να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα γι’ αυτά τα δολώματα, προτού τα χρησιμοποιήσω. Ένας αγώνας δρόμου ξεκίνησε όπου, χάρη στη βοήθεια των συνοδοιπόρων και καλών φίλων, σύντομα είχαμε στα χέρια μας μια μεγάλη γκάμα από αυτά, αγορασμένη από το εξωτερικό. Σήμερα μπορώ να πω ότι οι προσπάθειες είναι ακόμα στην αρχή, αλλά τα αποτελέσματα μας έχουν δώσει μεγάλη ώθηση ώστε να συνεχίζουμε να βαδίζουμε για πολύ καιρό σε αυτόν τον καινούριο κόσμο των σιλικονούχων δολωμάτων. Σε αυτό το άρθρο δεν είναι δυνατό να αναλύσουμε με πολλές λεπτομέρειες αυτό το θέμα, αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια πρώτη γνωριμία μαζί τους.

Τι είναι

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα περισσότερα σιλικονούχα έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα το ψάρεμα του black bass, ενός δημοφιλούς ψαριού του γλυκού νερού που έχει εισαχθεί από την αμερικανική ήπειρο σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Οι γάλλοι και οι γιαπωνέζοι ψαράδες χρησιμοποίησαν τα δολώματα αυτά με μεγάλη επιτυχία στη θάλασσα και συγκεκριμένα για το λαβράκι, με συνέπεια η μετέπειτα εξειδίκευση και η εξέλιξή τους να είναι αναπόφευκτη. Σε γενικές γραμμές, οι κατηγορίες των σιλικονούχων που μας ενδιαφέρουν είναι πέντε και θα αναφερθώ αναλυτικά στην κάθε μια:

-Τα jerkbaits και shads, -Τα σκουλήκια (worms), -Οι σωλήνες (tubes), -Οι «γαρίδες» (craws), -Τα grubs και -Τα Soft Swimbaits


-Jerkbaits και shads

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην κατηγορία αυτήν συναντάμε σιλικόνες που η μορφή τους είναι απομίμηση μικρού ψαριού ή χελιού. Σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα και αποδοτική κατηγορία σιλικονούχων, με μεγάλη ποικιλία τόσο σε σχήματα όσο και σε μήκη. Τα jerkbaits είναι σιλικόνες που οι περισσότερες είναι σχεδόν ομοιόμορφα λεπτές σε όλο το μήκος και καταλήγουν σε μια ουρά που μπορεί να είναι ίσια ή δίχαλο. Το όνομά τους το απέκτησαν από την πλεύση με την οποία αποδίδουν, το jerking, δηλαδή την κίνηση που επιτυγχάνεται με κοφτά τινάγματα του καλαμιού. Μπορούν να ψαρευτούν με μολυβοκεφαλή ή άλλους τρόπους που θα περιγράψουμε στη συνέχεια.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα shads είναι αποκλειστικά απομιμήσεις μικρών ψαριών, πολύ πιο κοντόχοντρα και το χαρακτηριστικό τους είναι το «τακούνι» στο τελείωμα της ουράς, που της προσδίδει ανοιχτή έντονη κίνηση. Ψαρεύονται με μολυβοκεφαλή ή χωρίς καθόλου πρόσθετο βάρος, αφού είναι από τις πιο βαριές κατασκευές που θα συναντήσουμε στον κόσμο των σιλικονούχων.
Όλα τα παραπάνω δολώματα θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον, αφού ήδη είναι διαπιστωμένο ότι μπορούν να ξεγελάσουν εύκολα τα ψάρια, ακόμα και τις πολύ ηλιόλουστες μέρες σε καθαρά νερά ή σε μέρη πολύ ψαρεμένα.


-Τα σκουλήκια (worms)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι σιλικόνες αυτές, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, είναι απομιμήσεις σκουληκιών. Πολύ λίγα από αυτά τα δολώματα έχουν πέσει στα χέρια μου, αλλά μπορώ να πω ότι αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής και προτίμησης. Μπορούν να ψαρευτούν με πολλούς τρόπους, ενώ αποδίδουν καλύτερα όταν τα ψαρέψουμε στο βυθό, ακολουθώντας το ανάγλυφό του. Ένα στοιχείο που θα μας βοηθήσει να έχουμε επιτυχία είναι αν κατά την πλεύση κάνουμε μεγάλες παύσεις, αφήνοντας τη σιλικόνη να ακουμπά στο βυθό. Κατόπιν ένα δυνατό τίναγμα είναι ικανό να τραβήξει την προσοχή ακόμα και του πιο δύσπιστου λαβρακιού.


-Οι σωλήνες (tubes)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρόκειται για σιλικόνες που, αν και η μορφή τους δεν παραπέμπει άμεσα, στόχο έχουν να μιμηθούν την κίνηση των κεφαλόποδων, ειδικά του καλαμαριού. Πολύ σπάνια δολώματα που, όμως, κατά τη γνώμη μου, μπορούν να κάνουν τη διαφορά την εποχή που τα λαβράκια τρέφονται με μικρά θράψαλα και καλαμάρια. Στην ουσία είναι ένας κύλινδρος, συμπαγής ή κενός στο εσωτερικό του, που στη μία άκρη του έχει πολλά μικρά πλοκάμια σαν φούντα. Όσα είναι συμπαγή μπορούμε να τα ψαρέψουμε με μια απλή μολυβοκεφαλή ή σκέτα με ειδικό μακρυκότσανο αγκίστρι, ενώ για όσα έχουν κενό μπορούμε, εκτός των παραπάνω τρόπων, να προσθέσουμε έρμα στο εσωτερικό τους.


-Οι «γαρίδες» (craws)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όλα τα σιλικονούχα δολώματα που η μορφή τους παραπέμπει σε γαρίδα, καραβίδα ή κάποιο άλλο καρκινοειδές στο εξωτερικό ονομάζονται με την αγγλική λέξη craw ή crawfish, που σημαίνει καραβίδα του γλυκού νερού. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, τα συγκεκριμένα δολώματα ανακαλύφθηκαν αρχικά για το ψάρεμα του black bass, αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν και εξελίχθηκαν στη θάλασσα. Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από σιλικονούχες γαρίδες, καραβίδες και καβούρια, τα οποία μπορούμε να τα ψαρέψουμε με ένα αγκίστρι χωρίς πρόσθετο βάρος ή με την τεχνική Carolina Rig, που θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.


-Τα grubs

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η λέξη αυτή χαρακτηρίζει την προνύμφη κολεόπτερων, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο στο διαιτολόγιο πολλών ψαριών του γλυκού νερού. Τα δολώματα αυτά, αν και δεν παραπέμπουν σε τίποτα που να έχει σχέση με τη θάλασσα, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία. Χαρακτηριστικό τους είναι η μαλακή γυριστή (curly) ουρά που στροβιλίζεται μέσα στο νερό, ενώ οι καθεαυτού απομιμήσεις κολεόπτερων έχουν σώματα με ραβδώσεις και δύο πολύ μικρά λεπτά πτερύγια στο πλάι. Η εξέλιξή τους για τη θάλασσα είναι η αντικατάσταση αυτού του σώματος με σώμα που θυμίζει ψάρι.


-Τα Soft Swimbaits

SOFT SWIMBAIT
Πρόκειται για μια κατηγορία σιλικονούχων δολωμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να κολυμπούν φυσικά μέσα στο νερό όπως κάνει ένα ψάρι. Για αυτό το λόγο, οι σιλικόνες αυτές έχουν πολύ ρεαλιστικά χρώματα και σχήματα ενώ τις περισσότερες φορές διαθέτουν εγκοπές στην ουρά ώστε αυτή να μπορεί να λικνίζεται φυσικά. Αρματώνονται με offset αγκίστρια.


Πως τα ψαρεύουμε

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όλα τα δολώματα που περιγράψαμε δεν έχουν σημαντικό βάρος, οπότε για να τα ρίξουμε στο νερό πρέπει να τα ερματίσουμε. Επίσης, δεν διαθέτουν αγκίστρι οπότε αναγκαστικά πρέπει να επέμβουμε και σε αυτό το ζήτημα. Για το ερμάτισμα υπάρχουν τρία βασικά αξεσουάρ που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: οι μολυβοκεφαλές, τα μολύβια σε σχήμα σφαίρας (bullets) και τα γνωστά σε όλους μας δαγκωτά ή σχιστά μολυβάκια. Οι μολυβοκεφαλές διαθέτουν αγκίστρι οπότε χρησιμοποιώντας τες δεν χρειάζεται να επέμβουμε παραπάνω, όμως για τις άλλες περιπτώσεις θα χρειαστούμε οπωσδήποτε ένα ειδικό αγκίστρι. Αυτό είναι το αγκίστρι τύπου Offset, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για το ψάρεμα με σιλικονούχα δολώματα, αλλά δυστυχώς δεν θα το βρείτε εύκολα στη χώρα μας, καθώς η χρήση σιλικονούχων δολωμάτων είναι άγνωστη ακόμα. Ο συνδυασμός όλων αυτών των αξεσουάρ μάς επιτρέπει να ψαρέψουμε τα σιλικονούχα με διάφορους τρόπους, από τους οποίους θα περιγράψω τους κυριότερους και πιο γνωστούς.


-Μολυβοκεφαλή (jig head)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρόκειται για τον πιο αποδοτικό τρόπο ψαρέματος, ειδικά για λαβράκια. Η μολυβοκεφαλή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μακρυκότσανο αγκίστρι με θηλιά, που στη μία άκρη του υπάρχει έρμα, δηλαδή μολύβι, σε σχήμα συνήθως κεφαλιού ψαριού. Θυμίζει τη ζόκα, γι’ αυτό πολλοί την αποκαλούν «ζοκάκι». Ψαρεύοντας με αυτήν δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε, παρά να περάσουμε στο αγκίστρι της ένα σιλικονούχο δόλωμα, μεγέθους ανάλογου με το αγκίστρι. Η ποικιλία που υπάρχει παγκοσμίως σε μολυβοκεφαλές είναι απίστευτη, τόσο σε σχήματα του κεφαλιού όσο και σε μεγέθη (βάρος του έρματος και μέγεθος του αγκιστριού). Μάλιστα, η σχεδίαση της κεφαλής επηρεάζει την κίνηση της σιλικόνης μας, καθώς και τον τρόπο που θα τη σύρουμε. Με όλα αυτά θα ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο, μια και αποτελούν ένα ολόκληρο κεφάλαιο.


-Texas rig και Carolina rig

Η λέξη rig σημαίνει αρματωσιά. Υπάρχουν πολλές αρματωσιές για να ψαρέψεις τα σιλικονούχα δολώματα και κατά καιρούς εμφανίζονται καινούριες, αλλά αυτές οι δύο είναι οι πιο γνωστές που υπάρχουν. Τα ονόματά τους φανερώνουν την προέλευσή τους, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στο ψάρεμα του λαβρακιού των γλυκών νερών. Η ανάγκη που οδήγησε στην εφεύρεσή τους ήταν το ψάρεμα σε σημεία με πυκνή βλάστηση, όπου το αρπάδι του αγκιστριού πιανόταν στα φυτά. Ας δούμε, όμως, κάθε μία ξεχωριστά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η αρματωσιά Carolina αποτελείται από ένα βαρίδι σφαίρα (bullet), μια χάντρα, ένα στριφτάρι, ένα παράμαλλο και ένα Offset αγκίστρι, όπου θα περάσουμε το σιλικονούχο. Η μορφή της είναι η ίδια με τη συρόμενη αρματωσιά που χρησιμοποιείται ευρέως στο casting. Περνάμε πρώτα το βαρίδι σφαίρα στη μάνα και έπειτα τη χάντρα. Κατόπιν δένουμε το στριφτάρι, ενώ στον ελεύθερο κρίκο του δένουμε το παράμαλλο. Τέλος, δένουμε στο παράμαλλο το Offset αγκίστρι με το περασμένο σιλικονούχο δόλωμα και η αρματωσιά μας είναι έτοιμη. Το παράμαλλό μας μπορεί να έχει μήκος από 25 έως 60 cm αν θέλουμε να κινείται κοντά στο βυθό, ενώ αν ψαρεύουμε στην επιφάνεια τότε επιβάλλεται να χρησιμοποιήσουμε παράμαλλο 1 με 1,20 μέτρα. Αν δεν μπορούμε να βρούμε μολύβι σφαίρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κλασικά μολύβια ελιά, ενώ, όπως είπαμε παραπάνω, αντί για Offset αγκίστρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μακρυκότσανο αγκίστρι.



OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Texas Rig δεν είναι τίποτε άλλο από την ίδια αρματωσιά με την Carolina χωρίς το στριφτάρι, τη χάντρα και το παράμαλλο, δηλαδή απλά το μολύβι σφαίρα βρίσκεται δίπλα στο αγκίστρι με το σιλικονούχο. Η διαφορά τους είναι ότι η κίνηση του σιλικονούχου με την αρματωσιά Carolina είναι πιο ελεύθερη, άρα και πιο ρεαλιστική. Για να ψαρέψουν αυτές οι αρματωσιές μέσα σε πυκνή βλάστηση πρέπει το αρπάδι του Offset αγκιστριού να είναι βυθισμένο μέσα στη σιλικόνη χωρίς να εξέχει. Γενικά, πρόκειται για δυο αρματωσιές που στη θάλασσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία όταν ψαρεύουμε μέσα σε φυκιάδες ή όταν τα ψάρια είναι πολύ καχύποπτα.

-Drop shot

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο τρόπος αυτός ψαρέματος είναι πολύ διαδεδομένος στο εξωτερικό, για ψάρεμα στο βυθό με σιλικονούχα. Στην ουσία πρόκειται για μια σταθερή αρματωσιά με ένα βαρίδι στο τέλος της και η κατασκευή της είναι πολύ απλή. Δένουμε το βαρίδι στο τέλος της μάνας και κατόπιν με τον κόμπο Palomar δένουμε ένα αγκίστρι Offset λίγο πιο πάνω, στο οποίο θα περάσουμε το σιλικονούχο της επιλογής μας. Ρίχνοντας την αρματωσιά μας στο νερό, αφήνουμε το βαρίδι να πατώσει και αρχίζουμε να το σέρνουμε, ακολουθώντας το ανάγλυφο του βυθού. Το δόλωμά μας βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το βυθό και λικνίζεται ρεαλιστικά, δελεάζοντας τα ψάρια.


-Αβάριδο (weightless) και Split Shot Rig

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα τι σημαίνει γενικά η αβάριδη αρματωσιά. Στο spinning και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα σιλικονούχα δολώματα εννοούμε την αρματωσιά που αποτελείται μόνο από ένα αγκίστρι και το σιλικονούχο. Στην προκειμένη περίπτωση, για να μπορέσουμε να πετάξουμε το δόλωμά μας σε μια αξιοπρεπή απόσταση πρέπει να επιλέξουμε σιλικόνες που έχουν κάποιο βάρος, οπότε και σχετικά μεγάλο μήκος. Στη Γαλλία ο τρόπος αυτός ψαρέματος ονομάζεται Finesse, ενώ στην Αμερική Weightless, και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους spinners. Ο λόγος είναι ότι παρουσιάζουμε στα ψάρια μια πολύ ρεαλιστική κίνηση, αλλά το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι θέλει πολλή εξάσκηση ώστε να καταφέρουμε να δώσουμε «ζωή» στη σιλικόνη. Επίσης, ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορούμε να ψαρέψουμε όταν υπάρχει ακόμα και το παραμικρό αεράκι. Βέβαια, υπάρχει λύση για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μειονέκτημα, απλά προσθέτοντας ένα μικρό σχιστό μολυβάκι λίγο πιο πάνω από το δόλωμά μας. Αν το κάνουμε αυτό τότε η αρματωσιά μας ονομάζεται Split Shot Rig και μας δίνεται η δυνατότητα να ψαρέψουμε ευκολότερα σε μέρη όπου το βάθος είναι μεγάλο.

Αυτοί ήταν οι κυριότεροι τρόποι που υπάρχουν για να ψαρέψετε τα σιλικονούχα δολώματα με επιτυχία. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά από τα παρελκόμενα, ούτε και μεγάλη ποικιλία από σιλικόνες, αν κάποιος θέλει να μπει σε αυτόν το νέο κόσμο. Μια λύση είναι η αγορά όλων αυτών μέσω διαδικτύου, αλλά προϋποθέτει ψάξιμο και προσεκτική επιλογή. Εύχομαι σύντομα να μπορέσουμε να τα δούμε και στη χώρα μας, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση από τον καθένα σε αυτόν το μαγικό κόσμο του spinning.

Η ανασφάλεια των μολυβοκεφαλών (jig head)

9
Η πρώτη επαφή με τα jig head έγινε στα πρώτα βήματά μου στην τεχνική, αλλά από εσφαλμένη άποψη που είχα σχηματίσει γι’ αυτά, η χρήση τους περιορίστηκε στην πάροδο του χρόνου. Η λάθος άποψή μου ήταν ότι ενώ τα μικρά σε μέγεθος ήταν αποτελεσματικά στα μεγαλύτερα, το αγκίστρι ήταν πολύ μακριά από την ουρά για να πιαστεί το ψάρι. Μέγα λάθος και βλακώδης η σκέψη μου αυτή, αφού ο θηρευτής όταν θέλει να σκοτώσει πάντα δαγκώνει στο κεφάλι, ενώ το δάγκωμα στην ουρά γίνεται από ψάρια που είναι προβληματισμένα ή περίεργα για το σιλικονούχο μας και όχι αποφασισμένα για κυνήγι. Από τότε έχω καταφέρει να αποκτήσω κάποια και με μεγάλη έκπληξη είδα να έχω επιτυχίες ακόμα και με σιλικονούχα των 12, 13 και 14 εκατοστών με jig head βάρους 17, 21 και 28 γραμμαρίων! Ένας ολόκληρος άγνωστος κόσμος βρισκόταν κάτω από τη μύτη μου! Είμαι σίγουρος ότι τα επόμενα χρόνια τα jig head θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας.

Τα «απαραίτητα»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για να σημειώνουμε επιτυχίες με τα σιλικονούχα δολώματα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι κατά βάση η πλεύση που θα τους δώσουμε απαιτεί την έντονη χρήση του καλαμιού μας. Βλέπετε, μια απλή πλεύση με σταθερή ανάκτηση σχεδόν ποτέ δεν είναι αρκετή για να μας δώσει την κίνηση που θέλουμε στο δόλωμά μας. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε είναι συγκεκριμένα. Έτσι, τα κοντά καλάμια, με μήκος από 1,80 έως 2,40 μέτρα, μας δίνουν καλύτερο έλεγχο, ενώ η κοντή λαβή είναι απαραίτητη για να γίνονται τα τινάγματα με μεγαλύτερη ευκολία. Κάτι άλλο επίσης σημαντικό είναι η χρήση νήματος αντί για πετονιά, ώστε να έχουμε άμεσο έλεγχο της σιλικόνης οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσθέσουμε στο όλο σύνολο ένα παράμαλλο μήκους ενός μέτρου (κατά προτίμηση Fluorocarbon) για να κάνουμε πιο ρεαλιστικό το δόλωμα στο νερό. Γενικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νήματα από 10 έως 16 mm, με αντίστοιχα παράμαλλα από 0,21 έως 0,31 mm.