Τα ψάρια είναι εκεί και δεν δίνουν σημασία σε κανένα από τα minnow, popper ή οτιδήποτε άλλο διαθέτουμε. Σουλατσάρουν αμέριμνα, αγνοώντας επιδεκτικά κάθε προσπάθεια μας να τα ξεγελάσουμε. Η απελπισία μας κυριεύει και ψάχνουμε μια δικαιολογία για να κρατηθούμε στα λογικά μας. Φταίει το φεγγάρι, η παλίρροια, ή απλά «δεν τρώνε»; Υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα;

12a

Κατά τη γνώμη μου υπάρχει και ακούει στο όνομα «softbaits». Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ξένη ορολογία «softbaits», χαρακτηρίζει στην παγκόσμια γλώσσα του spinning, εκείνα τα τεχνητά δολώματα που είναι κατασκευασμένα από μαλακό πλαστικό και αν θέλαμε να δώσουμε μια ακριβή μετάφραση στα ελληνικά, αυτή θα ήταν «μαλακά τεχνητά δολώματα». Σίγουρα όσoι ασχολείστε καιρό με το spinning έχετε ακούσει, ή ακόμα και έχετε χρησιμοποιήσει, τεχνητά δολώματα αυτού του τύπου. Εμείς, εδώ και κάποια χρόνια συνηθίσαμε να τα λέμε σιλικόνες, μια λέξη που φέρνει στην παρέα μόνο ευχάριστες εικόνες στο μυαλό!

Η τρίγωνη μολυβοκεφαλή είναι ένας από τους τύπους που μπορεί να συναντήσετε στο εμπόριο.

Η τρίγωνη μολυβοκεφαλή είναι ένας από τους τύπους που μπορεί να συναντήσετε στο εμπόριο.

Θα κάνω μια σύντομη περιγραφή για αυτούς που πρώτη φορά διαβάζουν για αυτά ώστε να πάρουν μια ιδέα για τι τύπο δολώματος μιλάμε. Τα δολώματα αυτά, όπως είπαμε, αποτελούνται εξ ολοκλήρου από μαλακό και εύκαμπτο πλαστικό. Η κατασκευή τους είναι εύκολη. Η κάθε εταιρεία έχει εξελίξει το δικό της μείγμα από σιλικόνη, εμπλουτισμένο με διάφορους σκληρυντές, το οποίο ζεσταίνεται για να πάρει υγρή μορφή και κατόπιν χύνεται σε καλούπια. Μόλις κρυώσει το μείγμα, τα μαλακά δολώματα είναι έτοιμα και καταλήγουν στην παγκόσμια αγορά σε αμέτρητα σχήματα και τύπους, όσα και τα καλούπια από όπου βγήκαν. Πραγματικά μπορείς να βρεις τα πάντα. Απομιμήσεις εντόμων, χελιών, ψαριών, σκουληκιών, καλαμαριών, καβουριών, βδέλλας, σαυρών, ποντικιού ή ακόμα και σχήματα τα οποία δεν μοιάζουν με απολύτως τίποτα ζωντανό πάνω στη γη. Όσο για τους χρωματισμούς; Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να βρείτε χρωματισμό που μοιάζει με ζωντανό οργανισμό των θαλασσών μας. Ο λόγος που υπάρχουν σε τόσο μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωματισμών είναι γιατί τα περισσότερα απευθύνονται στο ψάρεμα -σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου- διαφορετικών ειδών ψαριών του γλυκού νερού με δημοφιλέστερο το μεγαλόστομο λαβράκι. Κάποια είναι κατασκευασμένα με γνώμονα το ψάρεμα στην θάλασσα, όμως εμάς μας ενδιαφέρουν συγκεκριμένοι τύποι σιλικόνων άσχετα για το που προτείνουν οι εταιρείες την χρήση τους. Βέβαια για όλα αυτά θα μιλήσουμε στην συνέχεια. Αυτή ήταν μια σύντομη περιγραφή για ένα τύπο τεχνητού δολώματος που κανονικά… δεν περιγράφετε!

Τύποι σιλικόνων & Jighead

11a

Πάνε πέντε χρόνια από τότε που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε σοβαρά με τις σιλικόνες. Αφορμή στάθηκαν κάποια βίντεο και άρθρα από την Γαλλία όπου εκεί το ψάρεμα του λαβρακιού γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με αυτές. Το αληθινό αίτιο όμως ήταν το γεγονός ότι πολλές φορές είχαμε συναντήσει σε τόπους πολυψαρεμένους λαβράκια, λούτσους και γοφάρια τα οποία, ακόμα και αν κυνηγούσαν, δεν δίνανε καμία σημασία σε κανένα τύπο τεχνητού δολώματος. Άρα χρειαζόμασταν κάτι καινούργιο. Οι επιτυχίες των Γάλλων spinners ήταν εκπληκτικές και μας έπεισαν αμέσως ότι αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα μας. Έχοντας λοιπόν «έτοιμη τροφή» ξεκινήσαμε να αγοράζουμε από το διαδίκτυο σιλικόνες καθώς στην χώρα μας δεν υπήρχε τίποτα εκτός από το θρυλικό πια raglou χελάκι. Τα καλά αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν, μαζί βέβαια με χαμένες μάχες καθώς υπήρχαν πολλές λεπτομέρειες που δεν γνωρίζαμε.

 

Οι τρεις τύποι σιλικόνης που περιγράφονται στο κείμενο. Στην μέση ο τύπος Shad, πάνω ο τύπος με μυτερή ουρά και κάτω με διχαλωτή ουρά.

Οι τρεις τύποι σιλικόνης που περιγράφονται στο κείμενο. Στην μέση ο τύπος Shad, πάνω ο τύπος με μυτερή ουρά και κάτω με διχαλωτή ουρά.


Οι τύποι των σιλικόνων που είχαν επιτυχία στην Γαλλία ήταν σε σχήματα που έμοιαζαν κυρίως με ψάρι αλλά και με χέλι, οι περισσότερες χωρίς σαφή προσδιορισμό αποκλειστικά για ψάρεμα στην θάλασσα. Άλλες ήταν μακρόστενες και κατέληγαν σε μυτερή ουρά ενώ άλλες ήταν πιο πεπλατυσμένες και κατέληγαν σε διχαλωτή ουρά. Τέλος υπήρχε και ένας τύπος σιλικόνης όπου στο τέλος κατέληγε σε κάτι σαν πηδάλιο, όπως έχει το γνωστό σε όλους μας raglou. Αυτός ο τύπος ονομάζεται shad. Στην έρευνα που κάναμε για τις επιτυχίες των Γάλλων, τα shad σπάνια εμφανίζονταν σε σχέση με τους άλλους δυο. Όσον αφορά τα μεγέθη ξεκινούσαν από οχτώ εκατοστά και έφταναν ακόμη και τα… είκοσι! Ξέρω ότι κάθε δόλωμα που είναι πάνω από δώδεκα εκατοστά φέρνει… τρόμο στην σκέψη ότι μπορεί να δελεάσει κάποιο αρπαχτικό αλλά πιστέψτε με, αν ασχοληθείτε σοβαρά με αυτό το ψάρεμα τίποτα δεν θα σας εκπλήσσει.

 

Διάφορες μολυβοκεφαλές με σχήμα κεφαλιού ψαριού.

Διάφορες μολυβοκεφαλές με σχήμα κεφαλιού ψαριού.


Ένα άλλο θέμα που αναζητήσαμε πληροφορίες ήταν το πώς θα αρματώναμε στο καλάμι μας αυτά τα δολώματα. Μια σιλικόνη από μόνη της, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κομμάτι εύκαμπτο πλαστικό, χωρίς κανένα σημείο σύνδεσης και το κυριότερο χωρίς να διαθέτει τίποτα για να πιαστεί το ψάρι. Υπήρχαν αρκετοί τρόποι για να ψαρευτούν οι σιλικόνες (Texas rig, Carolina rig, Dropshot, Weightless κ.α.) αλλά ο συνηθέστερος ήταν απλά με την προσθήκη μιας μολυβοκεφαλής ή όπως αλλιώς είναι παγκόσμια γνωστό, ενός jighead. Πρόκειται για κάτι σαν ζόκα όπου το μολύβι έχει διαφορετικά σχήματα, όπως απομίμηση κεφαλιού ψαριού ή κάποιο τριγωνικό σχήμα ή απλώς μια μπάλα ή… οτιδήποτε άλλο μπορεί ο ανθρώπινος νους να φανταστεί. Οι μολυβοκεφαλές που χρησιμοποιούσαν ως επί το πλείστον οι Γάλλοι, ήταν σε σχήμα ψαριού.

Μια σιλικόνη μπορεί να ψαρευτεί με διαφορετικού βάρους μολυβοκεφαλές αρκεί να ταιριάζει το μέγεθος του αγκιστριού.

Μια σιλικόνη μπορεί να ψαρευτεί με διαφορετικού βάρους μολυβοκεφαλές αρκεί να ταιριάζει το μέγεθος του αγκιστριού.

Το μέγεθος του αγκιστριού ποίκιλε ανάλογα το μέγεθος της σιλικόνης. Αντίθετα το βάρος όλης της μολυβοκεφαλής δεν ήταν απαραίτητο να συνδυάζεται με το μέγεθος της σιλικόνης αφού μπορεί να έβλεπες μια μολυβοκεφαλή λίγων γραμμαρίων περασμένη σε μια σιλικόνη δεκαπέντε εκατοστών. Αρκεί το αγκίστρι να ήταν μεγάλο και ο συνδυασμός δεν είχε κανένα πρόβλημα. Εμείς από όλα αυτά επιλέξαμε να ψαρέψουμε κυρίως με σιλικόνες με μακρόστενο σχήμα που κατέληγαν σε μυτερή άκρη και σε μεγέθη από οχτώ έως και δεκαπέντε εκατοστά. Για μολυβοκεφαλές επιλέξαμε πολλές που είχαν σχήμα ψαριού και κάποιες λίγο πιο εξεζητημένες καθώς και την κλασσική μολυβοκεφαλή μπάλα. Όλες αυτές, επιλέχθηκαν σε διάφορα μεγέθη με βάρος από λίγα γραμμάρια μέχρι και… εβδομήντα αλλά αυτές που χρησιμοποιήσαμε περισσότερο και χρησιμοποιούμε ακόμα και τώρα, είναι από δέκα έως 30 γραμμάρια.

Ο «τρόπος»

5a

Αφού εφοδιαστήκαμε με όλα αυτά τα συμπράγκαλα είχε έρθει η ώρα της αλήθειας: να τα ψαρέψουμε. Αυτό είναι το δυσκολότερο αλλά παράλληλα και το συναρπαστικότερο κομμάτι για όποιον κάνει τα πρώτα του βήματα στο μαγικό κόσμο της σιλικόνης. Μέχρι να ρίξουμε την πρώτη σιλικόνη στο νερό, ξέραμε από πλεύσεις ότι π.χ. ένα minnow μπορείς, αντί να το φέρεις στην ακτή με μια σταθερή ανάκτηση, να κάνεις διαφορετικής έντασης τινάγματα ή να κάνεις παύσεις ή το πολύ να αλλάζεις την ταχύτητα ανάκτησης. Ακόμη λιγότερες επιλογές είχαμε με ένα popper που εκτός από την σταθερή ανάκτηση, μπορούσαμε να κάνουμε κανένα έντονο τίναγμα ώστε να πετάξει μεγαλύτερους πίδακες νερού. Γενικά, οι επιλογές μας στις πλεύσεις των σκληρών τεχνητών δολωμάτων ακόμα είναι πολύ περιορισμένες και τις περισσότερες φορές αρκεί μια απλή σταθερή ανάκτηση για να έρθει η επιτυχία.

Ένα μεγάλος λούτσος που ξεγελάστηκε από την κίνηση μιας σιλικόνης ενώ για μέρες αδιαφορούσε για οποιοδήποτε σκληρό τεχνητό κολυμπούσε μέσα στο νερό.

Ένα μεγάλος λούτσος που ξεγελάστηκε από την κίνηση μιας σιλικόνης ενώ για μέρες αδιαφορούσε για οποιοδήποτε σκληρό τεχνητό κολυμπούσε μέσα στο νερό.

Φανταστείτε τώρα το σοκ που πάθαμε όταν ανακαλύψαμε ότι για να ψαρέψουμε με επιτυχία τις σιλικόνες θα πρέπει να τους δώσουμε εμείς… ζωή! Κάθε σιλικόνη βυθιζόταν διαφορετικά μέσα στο νερό και κινούταν διαφορετικά κατά την ανάκτηση ή κατά το τίναγμα όπως και κάθε μολυβοκεφαλή έδινε διαφορετική κίνηση κατά την ανάκτηση, το τίναγμα ή τον τρόπο που βύθιζε την σιλικόνη. Όπως καταλαβαίνετε, οι διαφορετικοί συνδυασμοί μολυβοκεφαλών και σιλικόνων μας έδιναν κάθε φορά ένα καινούργιο δόλωμα. Επίσης, με τις σιλικόνες μπορούσαμε να ψαρέψουμε σε όλα τα βάθη πλεύσης, από την επιφάνεια έως τον βυθό, ακόμα και πάνω στην επιφάνεια αν το επιθυμούσαμε. Με λίγα λόγια, από τις λίγες δυνατότητες πλεύσεων, ξαφνικά βρεθήκαμε να έχουμε τόσες επιλογές που μπορεί να περάσουν χρόνια και εμείς να μην έχουμε ανακαλύψει ποτέ τις πραγματικές δυνατότητες του σιλικονούχου δολώματος που κρέμεται από την παραμάνα μας. Σίγουρα ένα τέτοιο δόλωμα, μπορούμε να το περάσουμε μπροστά από το στόμα ενός αρπαχτικού με τόσες πολλές πλεύσεις, που κάθε φορά να βλέπει διαφορετικό δέλεαρ. Κάποια από αυτές θα αποδώσει. Το γεγονός αυτό είναι που κάνει τις σιλικόνες ένα όπλο που θα κάμψει την καχυποψία των αρπαχτικών και θα δώσει λύση εκεί που δεν υπάρχουν… λύσεις! Εμείς πειραματιστήκαμε πολύ και στο τέλος σταθήκαμε τυχεροί ώστε να ζήσουμε αρκετές φορές αυτό το σκηνικό με διαφορετικά δολώματα, διαφορετικές πλεύσεις και διαφορετικά είδη ψαριών.

Το ψάρεμα με σιλικόνες προσφέρει εκπλήξεις!

Το ψάρεμα με σιλικόνες προσφέρει εκπλήξεις!


Έτσι λοιπόν, θα ήταν ψέμα να σας περιγράψω ένα και μοναδικό τρόπο με τον οποίο θα καταφέρετε να ξεγελάσετε όλα τα καχύποπτα αρπαχτικά ψάρια. Δεν υπάρχει, όπως και δεν υπάρχουν τρομερά μυστικά γύρω από αυτό το ψάρεμα. Η αλήθεια είναι ότι αν ασχοληθείτε θα πρέπει να βάλετε όλη την φαντασία σας, να είστε πολύ εξοικειωμένοι με τον εξοπλισμό σας και να είστε πραγματικά συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε. Η χαλαρότητα που προσφέρει το μονότονο «μέσα-έξω» ψάρεμα ενός minnow, εδώ δεν έχει θέση. Πρέπει κάθε φορά να σχεδιάζουμε νοητά την πλεύση αλλά και το βάθος πλεύσης που πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσει στην επιτυχία. Ποιες είναι οι σωστές πλεύσεις, πόση ένταση θα έχουν τα τινάγματα μας, αν θα πρέπει να ψαρεύουμε περισσότερο σε κάποιο συγκεκριμένο βάθος, όλα αυτά είναι απλώς ερωτήματα άνευ ουσίας αφού δεν υπάρχουν κανόνες και όρια στις δυνατότητες τόσο των σιλικόνων όσο και των μολυβοκεφαλών. Ακούγεται δύσκολο αλλά δεν είναι. Απλά ίσως είναι πιο κουραστικό αλλά σίγουρα πολύ πιο ενδιαφέρον. Με τις σιλικόνες αποκτά πραγματικά νόημα η κάθε στιγμή του ψαρέματος. Συμμετέχουμε πολύ πιο ενεργά στην επιτυχία και φυσικά η ευχαρίστηση γίνεται ακόμα πιο μεγάλη.

Το καλάμι καλείτε να φέρει εις πέρας πολλές αποστολές σε αυτό το ψάρεμα.

Το καλάμι καλείτε να φέρει εις πέρας πολλές αποστολές σε αυτό το ψάρεμα.

Όσον αφορά εμένα, παραμένω εγκλωβισμένος στον μαγικό κόσμο της σιλικόνης και το ψάρεμα με π.χ. ένα minnow μου φαντάζει τόσο ανιαρό. Γνωρίζω ότι αυτό το σκεπτικό μου είναι λάθος. Το να αποκλείεις τεχνητά στο spinning είναι μέγιστο σφάλμα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ολόκληρες κατηγορίες, αλλά δυστυχώς με έχει συναρπάσει τόσο πολύ αυτός ο τρόπος ψαρέματος. Αν και εσείς θέλετε να ανοίξετε μια διαφορετική πόρτα του spinning δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε, ειδικά τώρα που κυκλοφορούν στην χώρα μας αρκετές σιλικόνες και μολυβοκεφαλές. Στο μέλλον θα επανέλθουμε πιο αναλυτικά στις ουσιαστικές λεπτομέρειες ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό, πιο αποδοτικό και φυσικά, πιο διασκεδαστικό το ψάρεμα σας. Από την άλλη, αν είστε από αυτούς που είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με τα σκληρά τεχνητά δολώματα και δεν βρίσκετε λόγο να ρισκάρετε στο άγνωστο, ας μην ξεχνάτε ότι : «το καλύτερο τεχνητό του χτες, δεν το θυμάται κανείς σήμερα»…