Ανάλογα σε ποιο μέρος της Ελλάδας βρίσκεστε, μπορεί να γνωρίζετε το ψάρι αυτό με διαφορετικό όνομα όπως λακέρδα ή ρείκι. Όμως, αυτό που παντού μένει ίδιο είναι το συναίσθημα της συναρπαστικής αναμέτρησης μαζί του, ειδικά όταν το ψαρεύουμε με spinning!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δυνατός εξοπλισμός και πλάνοι.

Η παλαμίδα ανήκει στην οικογένεια των σκομβροειδών στην οποία συναντάμε, ανάμεσα σε άλλα είδη, και όλα τα τονοειδή. Αρά μιλάμε για ένα είδος ψαριού από τα πιο γρήγορα και δυνατά μέσα στην θάλασσα με την διαφορά ότι δεν φτάνει στα μεγέθη των μεγάλων «εξάδελφων» του. Το πιο συνηθισμένο μέγεθος που την συναντάμε είναι αυτό με βάρος μεταξύ των 2 και 4 κιλών ενώ δύσκολα ξεπερνά τα 10 κιλά βάρος. Το στόμα της διαθέτει πάνω και κάτω, μια σειρά μικρά αιχμηρά δόντια και το χαρακτηριστικό της είναι η μπλε ράχη με τις διαγώνιες σκούρες ραβδώσεις. Αυτές οι ραβδώσεις είναι ξεχωριστές για κάθε ψάρι, αποτελώντας την ταυτότητα του ενώ κατά την διάρκεια της ζωής του αλλάζουν μορφή όσο αυτό μεγαλώνει ηλικιακά. Περνά την ζωή της μαζί με άλλα ψάρια του είδους της, σχηματίζοντας κοπάδια και τρέφεται κυρίως με μικρά ψάρια αλλά και καλαμάρια. Για αυτό το λόγο, η παλαμίδα βρίσκεται σε μια διαρκή μετακίνηση από τόπο σε τόπο, ακολουθώντας ή ψάχνοντας τα μεγάλα κοπάδια σαρδέλας ή άλλων ειδών μικρών ψαριών. Εδώ βρίσκεται και το μεγάλο ερώτημα : Ποια εποχή είναι καλή για το ψάρεμα της παλαμίδας;

 

Ποια εποχή και πότε;

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Συνήθως η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνεται γενικά και αόριστα για όλα τα πελάγη της χώρας μας με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση γύρω από αυτό το θέμα. Η αλήθεια είναι ότι κατά την διάρκεια του χρόνου, οι παλαμίδες κάνουν συνεχώς την εμφάνιση τους αλλά σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη της χώρας μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έτσι, μπορεί να τις συναντήσουμε π.χ. τους καλοκαιρινούς μήνες στο βόρειο Αιγαίο, την άνοιξη στα ανατολικά παράλια της Πελοποννήσου, στην καρδιά του χειμώνα στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου, το φθινόπωρο στον Πατραϊκό, αρχές της άνοιξης στην Κέρκυρα κ.τ.λ.. Όπως καταλαβαίνετε δεν μιλάμε για ένα κοπάδι που διασχίζει την χώρα αλλά για πολλά κοπάδια που διαλέγουν να κάνουν την εμφάνιση τους σε διαφορετικές περιοχές, σε διαφορετικό χρόνο αλλά πάντα εξαρτώμενα από έναν και μόνο παράγοντα : την ύπαρξη τροφής! Άρα αν δεν γνωρίζετε πότε είναι καλή εποχή για το ψάρεμα της στο τόπο σας, αρκεί να ρωτήσετε σε ένα κατάστημα με είδη αλιείας της περιοχής και θα πάρετε σαφώς πιο έγκυρη απάντηση από ότι μπορεί να σας προσφέρει οποιοδήποτε άρθρο. Επίσης, αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τον ερχομό αυτών των ψαριών είναι όσοι κάνουν συρτή από σκάφος καθώς έχουν την τύχη να βλέπουν πρώτοι στα ανοιχτά, την θάλασσα να… βράζει όταν οι παλαμίδες επιτίθενται στα στριμωγμένα στην επιφάνεια, κοπάδια σαρδέλας.

10a

Οι πρώτες πρωινές ώρες μπορεί να πολύ αποδοτικές.


Ένα άλλο θέμα είναι το ποια ώρα είναι καλύτερη για το ψάρεμα της από την ακτή. Σίγουρα οι καλύτερες ώρες είναι το σούρουπο, το ξημέρωμα και οι πρώτες πρωινές αλλά δεν είναι και κανόνας αφού παλαμίδες έχουν πιαστεί τόσο την νύχτα όσο και κατά την διάρκεια της ημέρας όπως μεσημέρι και απόγευμα. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η κατάλληλη ώρα αλλά το γεγονός ότι αυτά τα ψάρια μπορεί να εμφανιστούν για ένα λεπτό μπροστά μας και την επόμενη στιγμή να τα δούμε… ένα ναυτικό μίλι μακριά! Εύκολά καταλαβαίνει κανείς ότι το ψάρεμα τους από σκάφος είναι σαφώς πολύ πιο αποδοτικό. Ωστόσο για εμάς από την ακτή, η συναρπαστική μάχη που προσφέρουν, μας ωθεί να περιμένουμε στωικά για ώρες ώσπου να εξαντλήσουμε τις λίγες πιθανότητες που έχουμε. Για να αυξήσουμε αυτές τις πιθανότητες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά δολώματα που να μας εξασφαλίζουν μακρινές ρίψεις οπότε ας δούμε ποια είναι αυτά.


Τεχνητά για μακρινές ρίψεις

7a

Μια από τις πρώτες μας επιλογές για να «πιάσουμε» απόσταση είναι οι πλάνοι και τα κουτάλια. Το πιο συνηθισμένο μέγεθος πλάνου είναι αυτό των 60 γρμ. αλλά μπορούμε να ψαρέψουμε με επιτυχία και με μικρότερα πλανάκια των 21, 28 και 40 γρμ.. Ο τρόπος ψαρέματος είναι απλός αφού μπορούμε να δελεάσουμε τα ψάρια με έντονες κινήσεις του πλάνου στην επιφάνεια ή να τον αφήσουμε να βυθιστεί και να προσπαθήσουμε με jerking να τα δελεάσουμε στα μεσόνερα.

Με ροζ πλάνο στο Ρίο.

Με ροζ πλάνο στο Ρίο.

 

Ένα θέμα που προβληματίζει πολλούς είναι το αν πρέπει να ψαρεύουμε παλαμίδες μόνο με σαλαγκιά στο πίσω μέρος του πλάνου ή μόνο με assist στο κεφάλι του πλάνου. Η αλήθεια είναι ότι το χτύπημα της παλαμίδας είναι πολύ γρήγορο και απότομο οπότε μια σαλαγκιά μας δίνει περισσότερες πιθανότητες να πιαστεί το ψάρι έστω και επιπόλαια, πόσο μάλλον όταν το χτύπημα γίνει καθώς ο πλάνος βυθίζεται. Από την άλλη, μια σαλαγκιά μπορεί να ανοίξει πολύ πιο εύκολα από ένα assist κατά την διάρκεια της μάχης καθώς και να μπερδευτεί με το παράμαλλο κατά την διάρκεια έντονων jerking. Οι περισσότεροι επιλέγουν την σαλαγκιά αλλά προσέχουν να είναι ενισχυμένη και κάποιοι προσθέτουν και assist αλλά σχεδόν κανείς δεν ρισκάρει να ψαρέψει μόνο με assist. Εγώ θα σας πρότεινα να ψαρέψετε με σαλαγκιά για σιγουριά αλλά αν θέλετε να πειραματιστείτε, προσπαθήστε να βάλετε διπλό assist με μικρά αγκίστρια στο κεφάλι του πλάνου. Άλλωστε οι πλάνοι που ανέφερα είναι μικρού μεγέθους οπότε μπορούν να δεχθούν μικρά assist.

Το διαχρονικό κουταλάκι.

Το διαχρονικό κουταλάκι.


Τα κουταλάκια είναι ακόμα πιο απλά στο ψάρεμα τους αφού το 99% ψαρεύονται με μια απλή ανάκτηση προς την ακτή κατά την οποία μπορούμε να αυξομειώνουμε την ταχύτητα, αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο δελεαστικά στα μάτια των ψαριών. Και αυτά μπορούμε να τα αφήσουμε να βυθιστούν και μετά να αρχίσουμε την ανάκτηση αλλά γενικά δεν ωφελεί να κάνουμε jerking όπως στους πλάνους αφού δεν είναι σχεδιασμένα για αυτόν τον τρόπο ψαρέματος. Τα περισσότερα διαθέτουν ενισχυμένη σαλαγκιά στο πίσω μέρος αλλά τα πολύ φθηνά δεν έχουν ποιοτικές σαλαγκιές άρα χρειάζονται αντικατάσταση με κάποιες ενισχυμένες. Δυστυχώς στο εμπόριο δεν υπάρχει πια μεγάλη ποικιλία από κουτάλια καθώς έχουν… κυριαρχήσει οι πλάνοι!


Παρόλα αυτά αν ψάξετε θα βρείτε κάποια της Halco, της Duel, της Spanyid. και της Grauvell σε μεγέθη μέχρι 60 γρμ. τα οποία είναι ιδανικά για το ψάρεμα της παλαμίδας. Αν κάνετε το λάθος να υποτιμήσετε τα κουτάλια σαν δόλωμα, μην απορήσετε όταν κάποιος δίπλα σας με αυτά σας βάλει τα γυαλιά γιατί η κίνηση τους μέσα στο νερό παραμένει ακαταμάχητη!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα vibration χρησιμοποιούνται ευρέως για το ψάρεμα γενικά των τονοειδών.


Ένας άλλος τύπος που μπορεί να μας εξασφαλίσει μερικά μέτρα αλλά και απόδοση στο ψάρεμα μας είναι τα vibration τεχνητά. Πρόκειται για τεχνητά που κατά κόρον χρησιμοποιούνται με στόχο τα τονοειδή, τόσο από το σκάφος όσο και από την ακτή. Εμάς αυτά που μας ενδιαφέρουν είναι όσα έχουν μικρό μέγεθος και μεγάλο βάρος ώστε να μπορούμε να τα στείλουμε μακριά. Γενικά τα μεγέθη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξεκινούν από 15 περίπου γραμμάρια μέχρι το πολύ 35 γρμ.. Από εκεί και πάνω δεν έχει κανένα νόημα να προμηθευτούμε τέτοια δολώματα αφού το vibration δεν είναι και από τα πιο αεροδυναμικά τεχνητά οπότε τα μεγαλύτερα μεγέθη, παρόλο που έχουν περισσότερο βάρος, κοντράρουν στον αέρα και προσγειώνονται πολύ πιο κοντά στην ακτή από τα μικρότερα.

11a

Τα pencil δολώματα είναι σχετικά άγνωστα αλλά μπορούν να κάνουν την διαφορά.


Τέλος ένας τύπος τεχνητού δολώματος σχετικά άγνωστος στην χώρα μας αλλά κατάλληλος για το ψάρεμα της παλαμίδας είναι τα μικρά pencil δολώματα. Στην Ιαπωνία (αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο) ψαρεύουν όλα τα τονοειδή με spinning από σκάφος και μάλιστα στοχεύουν σε είδη που το μέγεθος τους φτάνει σε πολύ σεβαστό βάρος. Ο τρόπος είναι απλός. Εκμεταλλεύονται τον πανικό στην επιφάνεια της θάλασσας από τις επιθέσεις στα κοπάδια σαρδέλας και ρίχνουν μέσα σε αυτό το χαμό, popper και pencil τεχνητά που η πλεύση τους πάνω στο νερό ή ελάχιστα κάτω από αυτό, μοιάζει με χτυπημένο ψάρι που αγωνίζεται για την ζωή του. Ανάλογα τι μέγεθος τονοειδών κυνηγούν, επιλέγουν και το μέγεθος του δολώματος που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και… 300 γρμ.!!! Τα pencil είναι δολώματα που μοιάζουν με minnow αλλά δεν έχουν γλώσσα και έχουν πολύ μεγάλο βάρος για το μέγεθος τους ώστε να μπορούμε να κάνουμε μακρινές ρίψεις. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα μικρά σε μέγεθος με μήκος γύρω στα δέκα εκατοστά και βάρος 30 με 45 γρμ.. Μπορούμε να τα ψαρέψουμε στην επιφάνεια με τινάγματα αλλά ένας πολύ πιο αποδοτικός τρόπος ψαρέματος τους είναι να τα αφήσουμε να βυθιστούν και κατόπιν να τα φέρουμε στην ακτή με μεγάλα jerks που θα ακολουθούνται από παύσεις της ανάκτησης.

Άλλος τύπος τεχνητού δολώματος που κάνει για το ψάρεμα της παλαμίδας και μας δίνει την δυνατότητα της μακρινής ρίψης είναι τα jig-minnows δηλαδή κάτι σαν πλάνος αλλά με σώμα που μοιάζει με minnow. Επίσης πολλές εταιρείες διαθέτουν minnow με πολύ μεγάλο βάρος για το μέγεθος τους τα οποία είναι σχεδιασμένα για το ψάρεμα των τονοειδών. Όλα αυτά είναι πολύ σπάνια στην ελληνική αγορά αλλά τα αναφέρω για όσους είναι… ανήσυχα πνεύματα!


Τα γνωστά τεχνητά

16a

Το minnow με μια απλή ανάκτηση έκανε την δουλειά του.


Παραπάνω αναφέραμε όλους τους τύπους τεχνητών που μας εξασφαλίζουν μακρινή ρίψη ώστε να μπορούμε να φτάσουμε τα ψάρια αλλά υπάρχουν και μέρη όπου οι παλαμίδες κυνηγούν κοντά στην ακτή οπότε η μακρινή ρίψη δεν είναι απαραίτητη. Το πιο αποδοτικά τεχνητό σε αυτήν την περίπτωση, είναι το γνωστό σε όλους μας minnow. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια θεωρείται ως το πιο κατάλληλο για αυτό το ψάρεμα και πιο συγκεκριμένα τα μεγάλα μεγέθη αυτού του τύπου. Θα τα συναντήσετε σε όλα τα καταστήματα με είδη αλιείας και σε μεγάλη ποικιλία ενώ ο τρόπος ψαρέματος τους είναι πολύ εύκολος. Απλά τα ρίχνεις στο νερό και τα σέρνεις προς την ακτή και αυτά κάνουν την δουλειά τους. Μια μικρή παραλλαγή αυτής της πλεύσης που μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα είναι να κάνουμε μερικά τινάγματα κατά διαστήματα ώστε το minnow να πλαγιολισθαίνει μέσα στο νερό.


Οι βραχώδες ακτές με βαθιά νερά είναι ένα καλό σημείο συνάντησης με αυτά τα ψάρια.

Οι βραχώδες ακτές με βαθιά νερά είναι ένα καλό σημείο συνάντησης με αυτά τα ψάρια.


Εκτός από τα minnow, υπάρχει ακόμα ένα αποδοτικό τεχνητό δόλωμα που όμως τα τελευταία χρόνια με την φόρα που έχει πάρει το spinning, τείνει να ξεχαστεί. Αυτό είναι το διαχρονικό χελάκι Raglou το οποίο εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται με επιτυχία σχεδόν για όλα τα αρπαχτικά ψάρια. Για να ψαρευτεί χρειάζεται να προσθέσουμε στην αρματωσιά μας μια μπομπάρδα ή κάποιο buldo ώστε να μπορούμε να τα ρίξουμε στο νερό. Αν επιλέξετε αυτόν τον τρόπο για να ψαρέψετε παλαμίδες τότε ένα μικρό μυστικό είναι να κάνετε έντονα τινάγματα για να κινείται το χελάκι δεξιά και αριστερά. Αυτή η πλεύση είναι πολλές φορές ακαταμάχητη, κάνοντας το δόλωμα μας πολύ πιο δελεαστικό στα μάτια της παλαμίδας.Σε αυτό το άρθρο μιλήσαμε για όλα τα τεχνητά δολώματα που μπορεί να ψαρευτεί η παλαμίδα. Ίσως κάποιος από εσάς να αναρωτιέται αν χρειάζεται να έχουμε τόσα διαφορετικά δολώματα για να τις ψαρέψουμε. Η απάντηση φυσικά είναι όχι . Αρκεί να έχουμε αυτά που εμπιστευόμαστε αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το spinning είναι η τεχνική της αναζήτησης και του πειραματισμού οπότε κάθε γνώση είναι ευπρόσδεκτή όταν τα πράγματα δυσκολέψουν!