Όταν πριν από κάποια χρόνια άκουσα για την τεχνική του lrf και του light spinning και παρακολουθώντας μερικά βίντεο σχημάτισα μια αρνητική εικόνα στο μυαλό μου… έβλεπα να πιάνονται πολύ μικρά ψάρια τα οποία ναι μεν κάποιοι τα απελευθέρωναν αλλά τους προκαλούσαν τραυματισμούς και κατά τη γνώμη μου ήταν αμφίβολη η επιβίωσή τους.

Αυτό που με βασάνιζε ήταν πώς να κάνεις light spinning και να ευχαριστηθείς τόσο με τη σύλληψη – αθλητική μάχη ενός ψαριού όσο και να κρατήσεις κάποιο αξιόλογο ψάρι αντιμετωπίζοντας έναν δυνατό αντίπαλο. Η σκέψη αυτή στριφογύριζε στο μυαλό μου για αρκετό διάστημα, ώσπου διαβάζοντας πολλά άρθρα και ρωτώντας ειδικούς στο χώρο αποφάσισα να αγοράσω κι εγώ ένα τέτοιο καλάμι. Κατέληξα στο Milo Faith Spin 2 -15 gr. Τα καλάμια ψαρέματος που θα μπορούσε να ρίχνει σιλικόνες, τεχνητά ψαράκια και μικρά πλανάκια.

stathis_kokali2

Όταν το πήρα στα χέρια μου η αλήθεια είναι ότι έπαθα ένα μικρό σοκ. Συνηθισμένος από τα καλάμια του spinning και του heavy spinning άντε και του eging μόλις είδα μια μικρογραφία καλαμιού σκέφτηκα αν ήταν δυνατό να μπορέσει αυτό το καλαμάκι να ρίξει τεχνητά, αλλά πολύ περισσότερο να έρθει αντιμέτωπο μ’ αυτό που είχα στο μυαλό μου, δηλαδή ψάρια μέχρι 2 – 2,5 κιλά.

stathis_ios_apoxi

Καλοκοιτώντας το όμως πρόσεξα ότι ήταν περιποιημένο, με ωραία δεσίματα στους οδηγούς, όμορφο χρώμα, εναλλαγή ματ – γυαλιστερού και ένα κρικάκι για το τεχνητό αρκετά χρήσιμο κατά τη μετακίνηση. Ο κορμός του δυνατός μέχρι σχεδόν στο τρίτο δαχτυλίδι με αρκετά γρήγορη επαναφορά της μύτης του. Το ταίριαξα μ’ ένα Shimano Sustain 2500 και νήμα Duel PE 0,6 και δοκιμή στη θάλασσα. Τα ψάρια που ήθελα να αντιμετωπίσω ήταν τα κοκάλια του κιλού τα οποία είχαν αρχίσει να κατακλύζουν κάποιους κόλπους του Ιονίου.

stathis_kokakia

Η πρώτη βολή ήταν κατά τη γνώμη μου όλα τα λεφτά. Ένα πλανάκι των 10 γραμμαρίων ήταν στην άκρη του παράμαλλου και οι κινήσεις αργές, για να γνωριστούμε καλύτερα. Ελάχιστη δύναμη και … το πλανάκι εξαφανίστηκε! Έμεινα έκπληκτος που ένα τοσοδά καλαμάκι έκρυβε μέσα του τόση εκρηκτική δύναμη. Το δοκίμασα με ό,τι είχα εκείνη τη νύχτα μέχρι τα 15 γραμμάρια… Σιλικόνες… καταλάβαινες ακριβώς από τη μορφολογία του βυθού μέχρι την κίνηση της ουράς στις shads. Πλαστικά τεχνητά… οι δονήσεις που έβλεπες στην υπερευαίσθητη μύτη μεταφέρονταν με ακρίβεια στο χέρι. Πλανάκια… χρειαζόσουν λιγότερη δύναμη να τα «δουλέψεις» απ’ ότι σου δείχνει η εμφάνιση του καλαμιού.

stathis_gofari

Η ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε όταν έπιασα το πρώτο κοκάλι που ήταν γύρω στο κιλό. Το κάρφωμα ήρθε γλυκά και όταν ξεκίνησε η «μάχη» η απόσβεση των «κεφαλιών» και των «εκρήξεων» του το οδήγησε γρήγορα στην απόχη. Στις επόμενες εξορμήσεις μας ακολούθησαν πολλά ακόμα κοκάλια… το καλάμι συμπεριφέρθηκε το ίδιο άψογα! Ώσπου σε κάποια νυχτερινή έξοδο άρχισαν να χτυπάνε ανάμεσα στα κοκάλια και γοφάρια. Όταν πιάστηκε το πρώτο γοφάρι το οποίο ήταν πάνω από 2 κιλά, το καλάμι, που ήταν πλέον αχώριστος σύντροφος, το αντιμετώπισε άνετα. Η «αναμέτρηση» που κράτησε 5 – 6 λεπτά το κούρασε τόσο πολύ που μπήκε εξαντλημένο στην απόχη. Ούτε τα άλματα που έκανε τα ένιωσε ούτε και τα μουλαρώματα έδειχναν να το στενοχωρούν παρόλο που είχε πάρει το σχήμα του αγγλικού C. Όσο για τους λούτσους τους καρφώνει τόσο γλυκά που αιφνιδιάζει ευχάριστα. stathis_loutsos

Η δύναμη όμως του καλαμιού μου φανερώθηκε όταν έπιασα δυο πολύ μεγάλα ψάρια, που τελικά χάθηκαν. Και τα δυο είχαν το ίδιο χαρακτηριστικό… καρφώθηκαν γλυκά και άρχισαν να παίρνουν μέτρα νήμα σε ρυθμούς αγωνιστικού F1. Το καλάμι διπλώθηκε, έδινε όμορφα το νήμα (σε συνδυασμό με τον μηχανισμό) και στις απότομες «κεφαλιές» ανταποκρινόταν χωρίς να λέει «παραδίνομαι» αλλά είμαι εδώ. Και στα δυο ψάρια κόπηκε το νήμα όταν έβαλα περισσότερη δύναμη στο handbrake. Εκεί για να πω την αλήθεια πίστεψα στο καλάμι και από τότε έγινε αχώριστος σύντροφος στον δικό μου τύπο light ψάρεμα. Τώρα περιμένω τον χειμώνα και τα μεγάλα λαβράκια για να δω τις αντιδράσεις του…αν και νομίζω ότι ξέρω ήδη το αποτέλεσμα.

stathis_ios_gofari

Κλείνοντας θα ήθελα να παρακαλέσω τους φίλους που ασχολούνται με την τεχνική του lrf να είναι περισσότερο ευαίσθητοι στο θέμα της διαχείρισης των ειδών των ψαριών που πιάνουν. Γίνομαι μάρτυρας σχεδόν σε κάθε ψάρεμα συλλήψεως μικρών ψαριών και συχνά ειδών που όταν μεγαλώσουν γίνονται αρκετά κιλά και είναι απαραίτητα στη διατήρηση των οικοσυστημάτων. Εκατοντάδες μη βρώσιμα (λόγω μεγέθους) ψάρια θανατώνονται άδικα είτε λόγω έλλειψης παιδείας είτε ασχετοσύνης των ψαράδων. ΚΡΙΜΑ!!! Από κάτι τέτοιες εικόνες θα γράφονται άρθρα ενάντια στην ερασιτεχνική αλιεία και θα αναθεματιζόμαστε όλοι εμείς και κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε σε άλλους ατραπούς. Ευτυχώς οι νεαρότεροι σε ηλικία είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στο θέμα του C&R καθώς και στη διάκριση της υγείας των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων. Μακάρι να τους μοιάσουμε και να αποκτήσουμε την παιδεία τους!