Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει το πολυπόθητο λαβράκι, να κάνει βόλτες κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια μας μπροστά στον ντόκο και να μας πιάνει αυτή η όμορφη ταχυκαρδία, κάνοντας τα πάντα για να το πιάσουμε μέσα στον πανικό μας, αλλά στο τέλος φεύγουμε άπραγοι και απογοητευμένοι.

Το μυστικό είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να σκεφτούμε λογικά. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο απώτερος σκοπός του spinning είναι να μιμηθούμε την τροφή των αρπακτικών. Κάτι που πρέπει να εφαρμόσουμε και στην προκειμένη περίπτωση, πολύ πιστά. Για να το πετύχουμε πρέπει να εξασκήσουμε το βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας spinner, την παρατήρηση.

Επιλογή δολώματος

gonos

Θέλοντας να μιμηθώ τα μικρόψαρα, που βρίσκουν καταφύγιο τα βράδια στους ντόκους των λιμανιών κάτω από τα φώτα, τα οποία κυνηγούν και τα λαβράκια, η επιλογή μου ήταν μία σε αυτές τις περιπτώσεις : το σιλικονούχο δόλωμα Drop shad της Delalande!

drop-shad-delalande

Το βρίσκουμε σε δύο εκδόσεις, αυτή των πέντε εκατοστών και των επτάμισι εκατοστών. Ανάλογα το μέγεθος του γόνου που θα έχει ο ψαρότοπος μας, θα επιλέξουμε και το αντίστοιχο μέγεθος. Κάτι άλλο που θα επηρεάσει την επιλογή μας σε μέγεθος είναι η απόσταση που τρώνε τα ψάρια. Αυτές των πέντε εκατοστών δεν μπορούν να δολωθούν με jighead άνω των 2 γραμμαρίων όποτε προορίζονται για ψάρεμα σε κοντινή απόσταση. Οι μεγαλύτερες μπορούν να ψαρευτούν με jighead ακόμα και 10 γραμμάρια οπότε μπορούμε να τις στείλουμε πολύ μακριά αλλά μην γελιέστε... Είναι εξίσου αποδοτικές και με μικρό jighead του ενός γραμμαρίου σε κοντινές αποστάσεις αρκεί να διαθέτει μεγάλο νούμερο αγκίστρι.

Ανάκτηση – Απόκρυψη

lavraki-tsimpinos-drop-shad

Η φαντασία μας και οι προσεκτικές... ''κομάντο'' κινήσεις μας θα καθορίσουν την επιτυχία μας. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε πιο πίσω στον ντόκο ώστε να μην είναι ορατή η φιγούρα του κορμιού μας και να μην κάνουμε σκιά κάτω από τα φώτα. Οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι προσεκτικές. Όσο για την πλεύση της σιλικόνης τα νευρικά μικρά jerks με λίγα δευτερόλεπτα παύσεις ώστε να βυθίζεται θα μας δώσουν το πολυπόθητο strike! Δεν είναι η μόνη ανάκτηση που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και θα πρέπει να βάλουμε την φαντασία μας να δουλέψει. Ακόμα όμως και μια απλή αργή ανάκτηση έχει δώσει το πολυπόθητο χτύπημα.

lavraki-drop-shad

Πάντα με σεβασμό προς την θάλασσα, προσέχουμε για να έχουμε. Η απελευθέρωση των μικρών του είδους είναι απαραίτητη και η ανταμοιβή μας δεν αργήσει να έρθει.

lavraki-release

Το Drop shad αρχικά δεν κατασκευάστηκε για να ψαρευτεί με ένα απλό jighead στο LRF αλλά για την τεχνική από την οποία πήρε το όνομα του δηλαδή την Drop Shot. Μια τεχνική του "βυθού" πολύ ιδιαίτερη και σύνθετη. Παρόλα αυτά, εδώ και πολλά χρόνια το συγκεκριμένο δόλωμα έχει καταφέρει να ξεγελάσει στο spinning και το LRF ακόμα και λαβράκια τεραστίων διαστάσεων ενώ όλα τα αρπαχτικά (μικρά - μεγάλα) δεν μπορούν να αντισταθούν στην ρεαλιστική κίνηση του.

drop_shad444

Το μυστικό της κίνηση της βρίσκεται στις τρεις εγκοπές της διχαλώτης ουράς που την αφήνουν να λικνίζεται ακόμα και σε πολύ αργές ανακτήσεις. Για αυτό το λόγο για μένα αποτελεί άσσο στο μανίκι όταν πρόκειται να ξεγελάσω λαβράκια, μικρά ή μεγάλα! Εμπιστευτείτε την και δεν θα χάσετε!!!

arcofil_banner_arthro1