Ο καιρός ζέστανε, τα χειμωνιάτικα spinoψαρέματα τελείωσαν και την θέση των χοντρών μπουφάν και των waders πήραν τα καλοκαιρινά μπλουζάκια και τα γυαλιά ηλίου. Στην θέση των μεγάλων κυμάτων και του ψιλόβροχου έχουμε μπουνάτσες και ένα φανταχτερό ήλιο, οπότε τι καλύτερο από το light game για κοκκάλια! Οι αρχές του καλοκαιριού είναι ιδανικές καθώς η ζέστη είναι ακόμα υποφερτή και έχουμε την δυνατότητα να τα ψάξουμε για αρκετή ώρα χωρίς να υποφέρουμε.Ο σχεδιασμός

kasapogloukokalia_5

Ο καιρός ζέστανε. Καιρός... για κοκκάλια!

Ως νόμο στα ψαρέματα μου έχω τον σχεδιασμό των “τριών στάσεων” δηλαδή καθορίζω από πριν τρία διαφορετικά κοντινά σημεία για ψάρεμα ώστε να έχω περισσότερες πιθανότητες να συναντήσω τα αρπακτικά. Έτσι και τώρα θα ξεκίναγα από παραλία που στο τέλος της είχε βράχια, μετά στάση σε λιμανάκι και τελευταία στάση σε μια αμμουδερή παραλία. Το πρώτο μέρος που θα πήγαινα είχε βυθό με λίγη άμμο και μπόλικη φυκιάδα ενώ το βάθος είναι τρία μέτρα περίπου. Το μέρος αυτό κρατά κοκκάλια, λαβράκια και περιστασιακά μικρού μεγέθους παλαμίδες... Οπότε φόρτωσα τις κασετίνες με μικρά τεχνητά, και λίγα πιο μεγάλα δια παν ενδεχόμενο. Έβαλα τα απαραίτητα στην τσάντα, μια σπαστή απόχη και ένα καλάμι με cw 5-20 γραμμάρια και έφυγα!

Στον δρόμο, νύχτα ακόμη καθώς ήθελα να είμαι εκεί με το πρώτο φως, μου έκανε παρέα μια καταιγίδα η οποία με προβλημάτισε για τις συνθήκες που θα συναντούσα στον ψαρότοπο. Τελικά ευτυχώς, όπως αποδείχτηκε, σε όλη την διάρκεια του ψαρέματος είχε ήλιο με περιστασιακά σύννεφα.

Κοκκάλια και τεχνητά

Οι πρώτες βολές δεν άργησαν να γίνουν μετά από λίγη ώρα παρατήρησης της θάλασσας για την ύπαρξη κυνηγιών. Πρώτο τεχνητό ένα walk the dog Duel silver dog και η πρώτη επίθεση ήταν γεγονός! Ένα καλό κοκκάλι πιάστηκε και προσγειώθηκε στα βράχια, με την διάθεσή μου να ανεβαίνει για το τι θα επακολουθούσε.

Κοκκάλια έχουν πιαστεί σε όλα τα είδη τεχνητών ακόμα και επιφανείας

Κοκκάλια έχουν πιαστεί σε όλα τα είδη τεχνητών ακόμα και στα επιφανείας

Αλλαγή τεχνητού σε πλανάκι και σε λίγη ώρα άλλα δυο έκαναν παρέα στην ψαροσακούλα μου. Οι παφλασμοί και οι κινήσεις στην θάλασσα συνεχίζονταν αλλά τα ψάρια δεν έδειχναν να ξεγελιούνται από άλλο πλανάκι έστω και άλλου τύπου ή χρώματος. Οπότε…

Τα μικρά πλανάκια είναι ένα σύνηθες τεχνητό στο ψάρεμα του κοκκαλιού

Αλλαγή σε μικρό minnow σαρδελί οκτώ πόντων Dead float της Jackson και δίποντο! Με μανία άλλα δύο επιτέθηκαν και μπούκωσαν την σαλαγκιά του. Η ώρα πέρναγε ευχάριστα και ένα ελαφρύ αεράκι έκανε την εμφάνιση του και δρόσισε την ακτογραμμή.

Όταν τα κοκκάλια τρώνε στον αφρό τα minnow σε φυσικές αποχρώσεις κάνουν θραύση!

Όταν τα κοκκάλια τρώνε στον αφρό τα minnow σε φυσικές αποχρώσεις κάνουν θραύση!

Μετά από μερικές αλλαγές τεχνητών, έβγαλα να δοκιμάσω σιλικόνες. Στην πρώτη και δεύτερη βολή μερικές επιθέσεις χωρίς πιάσιμο με διαόλισαν. Βγάζω την σιλικόνη και από δέκα πόντους που ήταν την κόβω και αφήνω τους πέντε-έξι . Σχεδόν μόνο την ουρά! Ξανά βολή και στο δεύτερο jerk απότομο σταμάτημα ξανά, αλλά αυτή την φορά είχε καρφωθεί!

Ούτε τα κοκκάλια μπορούν να αντισταθούν στις σιλικόνες!

Ούτε τα κοκκάλια μπορούν να αντισταθούν στις σιλικόνες!

Προσεκτικά έξω και συνέχεια του ψαρέματος, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, οπότε είχε έρθει η ώρα να μετακομίσω στο επόμενο μέρος. Οι εναλλαγές των τεχνητών είχαν αποδώσει και δεν υπήρχε λόγος να το τραβήξω άλλο. Στο επόμενο λιμανάκι μερικές μικρές ζαργάνες που επέστρεψαν πίσω να μεγαλώσουν δεν ήταν ικανές να μου κρατήσουν το ενδιαφέρον, οπότε κουρασμένος ακύρωσα το τρίτο μέρος και γύρισα σπίτι με καλή διάθεση και ευχαριστημένος που για ακόμη μία φορά είχα βρεθεί δίπλα στην θάλασσα.


Λίγα λόγια για αυτό το ψάρι

kasapogloukokalia_6

Το ψάρεμα των κοκκαλιών με λεπτά εργαλεία συνδυάζει αποτελεσματικότητα και ευχαρίστηση κατά την μάχη

Τα κοκκάλια κάνουν ένα από τα πλέον διασκεδαστικά ψαρέματα στο spinning. Το γεγονός ότι τα πετυχαίνουμε σε διάφορους βυθούς και βάθη, από ρηχά με αμμούδες και βραχάκια, μέχρι βαθιά λιμάνια και μπλόκια, μας δίνει το πλεονέκτημα της συχνής συνάντησης μαζί τους. Στη διατροφή τους περιλαμβάνονται από μικρά ψαράκια μέχρι σκουλήκια. Ο ανταγωνισμός που έχουν μεταξύ τους όταν κυνηγάνε είναι μεγάλος, οπότε αρκεί να χρησιμοποιήσουμε διάφορα τεχνητά, για να μπορέσουμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μικρά minnow βυθιζόμενα και επιφανείας, πλανάκια σε διάφορες αποχρώσεις, και σιλικόνες με διάφορες μολυβοκεφαλές θα δουλέψουν πολύ καλά. Τα βάρη θα ποικίλουν αναλόγως τον καιρό, αν έχουμε λαδιά τεχνητά μέχρι 10 γραμμάρια και ένα καλάμι lrf με μικρό μηχανισμό είναι ότι καλύτερο. Αν έχουμε αεράκι και λίγο κύμα ένα καλάμι με c.w. 5-20 και 2000 μηχανισμό θα μας αφήσει να ανεβούμε σε γραμμάρια δολωμάτων, αυξάνοντας τις πιθανότητες για επιτυχία.

fishing in greek trim