Το νησί της μαστίχας, αυτό το ευλογημένο μέρος, η Χίος, βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, 3,5 ναυτικά μίλια μακριά από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Στα ανατολικά της δεσπόζει το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσών και στα βορειοδυτικά της λίγο μακρύτερα τα ιστορικά Ψαρά.

Ένα τέτοιο μέρος λοιπόν, το οποίο είναι ξακουστό για τη ναυτοσύνη των κατοίκων του και τη μακραίωνη ναυτική ιστορία του, δε θα μπορούσε να μη γοητεύσει τους ερασιτέχνες αλιείς, "η γυναίκα που σαν μητέρα τους αγκαλιάζει, η θάλασσα’’. Εφόσον λοιπόν γράφουμε σαν ομάδα αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε μέσα από τις δικές μας αισθήσεις να σας μεταδώσουμε την αγάπη και τις εμπειρίες που έχουμε βιώσει πλάι της στις ακτές του νησιού μας, μέσω της αγαπημένης μας τεχνικής, του spinning.

Spinning και Χίος

chios_13

Πριν από εφτά με οχτώ χρόνια ποιος θα το πίστευε εδώ στο νησί μας, ότι κάποιος θα έριχνε τεχνητά δολώματα από την ακτή, κάνοντας «συρτή» επιδιώκοντας να συλλάβει θηράματα όπως ο λούτσος, η παλαμίδα, ο κυνηγός, το λαβράκι κ.λ.π.. Κάτι δηλαδή που μέχρι τότε μόνο τα καΐκια και οι βάρκες έπιαναν με την παραδοσιακή συρτή.

chios_11

Εκείνα τα χρόνια λοιπόν, θα σε έλεγαν τρελό και ότι πετάς τα χρήματα σου. Σιγά σιγά όμως τα πρώτα λαβράκια και έπειτα οι λούτσοι πιάστηκαν από τους πρώτους επίδοξους spinners, δημιουργώντας τις καλύτερες προϋποθέσεις για την εξέλιξη της τεχνικής αυτής, που η αλήθεια είναι ότι άργησε να έρθει στα μέρη μας. Σήμερα όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που “επενδύουν” κάποια χρήματα για να στήσουν σιγά σιγά τον εξοπλισμό τους, με κύριους προμηθευτές τα τρία με τέσσερα καταστήματα ειδών αλιείας που υπάρχουν στο νησί, αλλά και το internet. Μέσα σε αυτούς είμαστε και εμείς, μια παρέα που ξεκίνησε το spinning πριν....... χρόνια και εκ τότε προσπαθούμε να εξερευνήσουμε όλες τις πτυχές και τα παρακλάδια του.
chios_10
Η αφορμή της ενασχόλησης των κατοίκων του νησιού με το spinning, δεν ήταν άλλη από το λούτσο, ένα ψάρι που στο νησί κάνει την εμφάνισή του σε πολυάριθμα κοπάδια από αρχές Απριλίου μέχρι και Ιούνιο και πάλι τον Αύγουστο μέχρι Σεπτέμβρη. Θα λέγαμε πως είναι το σήμα κατατεθέν, αφού στη Χίο spinning και λούτσος είναι λέξεις ταυτόσημες! Σ’ αυτό το ψάρι λοιπόν θα σταθούμε και θα πούμε λίγα λόγια, καθώς απ’ αυτό έχουμε μέχρι στιγμής τις περισσότερες εμπειρίες, εμείς αλλά και όλοι οι υπόλοιποι ψαράδες.

Η απαρχή της στασιμότητας…

chios_09

Λούτσος : η αφορμή της ενασχόλησης των κατοίκων του νησιού με το spinning!

Ο λούτσος λοιπόν είναι ένα ψάρι που όταν πεινάει γίνεται αδηφάγο και κάνει αισθητή την παρουσία του, κάνοντας “κραυγαλέα” κυνηγητά στον αφρό. Δεν είναι πάντα όμως έτσι και ιδίως τα τελευταία χρόνια, αυτό το αρπαχτικό έχει πονηρέψει αρκετά, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βρεθεί μάρτυρες στο σκηνικό ψαράδες να μαστιγώνουν τη θάλασσα με κάθε λογής minnows -μικρά, μεγάλα, σε διάφορους χρωματισμούς- και οι λούτσοι να μένουν ασυγκίνητοι. Η κλασσική ατάκα που ακούμε τότε, είναι ότι το έμαθαν το τεχνητό, καιρός ν΄ αγοράσω καινούργιο. Αυτό το ψάρι λοιπόν που είναι η αρχή και το τέλος στο spinning στη Χίο, με τις άλλοτε εκατόμβες και το φρενήρες κυνηγητό από τους ψαράδες, ίσως να ήταν και η αφορμή για να εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας για τη στασιμότητα που υφίσταται αυτή η τεχνική στα μέρη μας.


chios_08
Και όταν λέμε “στασιμότητα”, εννοούμε ότι εδώ οι άνθρωποι (δεν λέμε όλοι αλλά οι περισσότεροι) δεν δοκιμάζουν άλλους τύπους τεχνητών, άλλες πλεύσεις, άλλες συνθήκες παρά αναλώνονται στην αγορά των συνηθισμένων minnow, με αποτέλεσμα να έχουν μια μεγάλη γκάμα από αυτά και... πονηρεμένα ψάρια! Έχοντας κατά νου ότι το spinning είναι μία τεχνική που εξελίσσεται αλλά και πάνω απ΄ όλα διάλογος μεταξύ όλων εμάς που ασχολούμαστε με αυτήν, παίρνουμε το θάρρος να κάνουμε μια πρόταση στους συντοπίτες μας μέσα από αυτό το άρθρο.


chios_04
Η πρόθεση μας δεν είναι να “δασκαλέψουμε” ούτε να “το παίξουμε έξυπνοι” αλλά να βοηθήσουμε να πάμε το spinning όλοι μαζί ένα βήμα παραπέρα γιατί πιστεύουμε ότι η γνώση δεν πρέπει να είναι αποκλειστικό προνόμιο των λίγων. Έτσι λοιπόν προτείνουμε να ξεφύγουμε λίγο από το στατικό spinning χωρίς πολλούς πειραματισμούς και να περάσουμε στο πραγματικό spinning, εννοώντας την συνεχή κίνηση, την αλλαγή τοποθεσιών, τύπων τεχνητών, πλεύσεων και παιχνίδι με τις διαθέσεις του καιρού. Κατά μία έννοια τίποτα δεν είναι στάσιμο στη ζωή, για να πούμε ότι είναι το spinning στην Χίο.

Η τεχνική όχι απλά εξελίσσεται, αλλά έχει δείξει τρομερή άνθιση από οποιαδήποτε άλλη τεχνική παράκτιου ψαρέματος. Εμπρός λοιπόν και εμείς στις επάλξεις! Η χαρά του αναπάντεχου και της αδρεναλίνης είναι εκεί έξω και μας περιμένει από άκρη σε άκρη στο όμορφο νησί μας!

Μέρη & Καιρικές συνθήκες

Οι βραχώδης παραλίες με ταραγμένη θάλασσα κρύβουν εκπλήξεις

Οι βραχώδης παραλίες με ταραγμένη θάλασσα κρύβουν εκπλήξεις

Στη Χίο τουλάχιστον, αυτή η τεχνική λαμβάνει χώρα περισσότερο στα δύο κεντρικά λιμάνια, Χίου και Μεστών, και λιγότερο στις κατά τόπους μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια, ενώ πολύ λιγότερο έως καθόλου σε παραλίες και κοφτά σημεία με βράχια. Όσον αφορά αυτά τα δυο μεγάλα λιμάνια, το ένα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Χίου, στα δυτικά και στο κέντρο του νησιού το οποίο μάλιστα είναι τεχνητό. Είναι το βασικό λιμάνι και εξυπηρετεί πλοία της γραμμής, μικρά εμπορικά πλοία και σκάφη αναψυχής. Ακόμη διαθέτει μια πλωτή εξέδρα για μικρά αλιευτικά βαρκάκια. Το δεύτερο μεγάλο λιμάνι είναι αυτών των Μεστών το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και εξυπηρετεί την σύνδεση με τα Ψαρά. Σκορπισμένα όμως σε όλο το νησί υπάρχουν αρκετά αλιευτικά καταφύγια και μικρά λιμανάκια από τα οποία τα περισσότερα βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του.

Το πολυπόθητο λαβράκι!

Το πολυπόθητο λαβράκι!


Τα ψάρια που αλιεύονται κυρίως από τους spinners είναι οι λούτσοι, τα λαβράκια και οι μαχητικές παλαμίδες χωρίς βέβαια να λείπουν τα γοφάρια, οι λίτσες και οι κυνηγοί, τα οποία όμως είναι πιο σπάνια και περιοδικά. Δυστυχώς το νησί υποφέρει αρκετά από τους ισχυρούς ανέμους, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, ειδικά όταν η διεύθυνση του ανέμου είναι βόρεια και νότια, κάτι που καθιστά πολλές φορές τις ψαρευτικές εξορμήσεις απαγορευτικές. Παρόλα αυτά οι άνεμοι σε συνδυασμό με τα ισχυρά κύματα ανακατεύουν τον βυθό, γεγονός που σημαίνει ότι όταν σπάει ο καιρός, τα ψάρια βγαίνουν προς αναζήτηση τροφής στα θολά νερά.Προσωπικά σαν ομάδα, απολαμβάνουμε περισσότερο το ψάρεμα σε αμμουδερές και βραχώδεις παραλίες και ιδίως όταν έχει τρικυμία και λίγο κόντρα άνεμο. Μας αρέσει, όχι μόνο επειδή έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε αντιμέτωποι με τη φύση, αλλά επειδή μπορούμε στην κυριολεξία να γίνουμε ένα μ’ αυτήν, μπαίνοντας μέσα στο νερό για να πετύχουμε καλύτερες βολές.

Spinning σε εκβολές γινεταί δυστηχώς αποκλειστικά τους χειμερινούς μήνες

Spinning σε εκβολές γίνεται δυστυχώς αποκλειστικά τους χειμερινούς μήνες

Στόχος εκεί είναι κυρίως τα μεγάλα λαβράκια, αλλά αν είσαι τυχερός μπορείς ν’ αναμετρηθείς και με μεγάλα πελαγίσια ψάρια, όπως οι παλαμίδες και οι λίτσες. Ψάρεμα σε εκβολές, δυστυχώς μπορείς να κάνεις μόνο το χειμώνα, αφού τα λιγοστά ποτάμια μένουν στεγνά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Ιδανικές συνθήκες για spinning!

Ιδανικές συνθήκες για spinning!

Από την άλλη το spinning από βράχια είναι κάτι που προσφέρεται σε μεγάλη αφθονία αφού η Χίος χαρακτηρίζεται από έντονη βραχώδη ακτογραμμή. Αν κάποιος μας ρωτούσε λοιπόν, αν το νησί μας είναι ένα μέρος ιδανικό για spinning, θα του απαντούσαμε πως ναι, γιατί έχει να επιδείξει μία μεγάλη ποικιλία τοποθεσιών από μορφολογική σκοπιά ώστε μπορεί να πραγματοποιήσει όλες τις ψαρευτικές του εξορμήσεις.

Προτροπή για περιπέτεια στο νησί της Μαστίχας!

chios_07

Οι καλύτεροι μήνες να επισκεφθεί κάποιος spinner το νησί είναι από τα μέσα του Απρίλη μέχρι και τέλος Σεπτέμβρη οπού κάνουν την εμφάνιση τους μεγάλα κοπάδια λούτσων στα λιμάνια, στα βράχια και στις παραλίες. Επίσης όποιος θέλει να το επισκεφθεί τους χειμερινούς μήνες δεν θα μείνει παραπονεμένος αφού είναι η εποχή που τα λαβράκια κυνηγούν στις παραλίες του νησιού. Γενικά, θα σας προτείναμε να επισκεφθείτε το νησί μας με στόχο την περιπέτεια στα όμορφα αλλά και άγρια μέρη του νησιού όπου οι εικόνες ψαρέματος με spinning που θα αποκτήσετε, θα σας μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό σας!

Μικρή στήρα που αφέθηκε ελεύθερη

Μικρή στήρα που αφέθηκε ελεύθερη

Επιλογικά θα θέλαμε ν΄ αναφερθούμε στα κακώς κείμενα, που δεν είναι άλλα από την υπεραλίευση και τη μόλυνση που δέχονται τα νερά μας, όπως άλλωστε συμβαίνει από άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα. Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να πούμε και πολλά αφού όλοι ξέρετε τι οικολογική καταστροφή συντελείται από επαγγελματίες και παράνομους δηλαδή από τράτες, γρι-γρι, δίχτυα, δυναμίτες, νυχτερινό ψαροντούφεκο κ.α..

chios_05

Εμείς όμως θα σταθούμε στους παράκτιους ψαράδες, ντόπιους αλλά και όσους θέλετε να μας επισκεφθείτε. Όλοι εμείς αν και δεν είμαστε οι κύριοι αυτουργοί της καταστροφής, πρώτοι πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα με την απελευθέρωση των μικρών ψαριών, για να προστατεύσουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα και κατ’ επέκταση να εξασφαλίσουμε το μέλλον της ευχαρίστησης μας, το ψάρεμα! Άρα αν θέλετε να γευτείτε το “spinning με άρωμα μαστίχα”, μην ξεχνάτε ότι είστε καλοδεχούμενοι αρκεί να σεβαστείτε την θάλασσα μας....

10995588_374856852718036_6910434274904248265_n