Σαββατοκύριακο εν όψει, καιρός ασταθής ψάρεμα προ των πυλών… τι εξοπλισμό να επιλέξω; Ένα ή το πολύ δυο καλάμια που θα είναι και πιο ξεκούραστα στην μεταφορά αλλά και πιο εύκολα στην χρήση τους ή περισσότερα ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, το βάθος της θάλασσας, τα ρεύματα, το είδος τεχνητών και το βάρος τους και πολλούς άλλους ακόμα παράγοντες που θα επηρεάσουν την επιτυχία της εξόρμησης μας;;;

Κατά την άποψη μου επ΄ ουδενί ένα ή και δυο ακόμη καλάμια ψαρέματος είναι ικανά να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις και προπάντων στα απρόοπτα που θα μας εμφανιστούν στο πεδίο που θα επιλέξουμε να ψαρέψουμε, ανεξαρτήτως αν είναι κλειστή περιοχή ή ανοικτό πέλαγος. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αν φέρειπείν έχουμε μαζί μας έναν light και medium εξοπλισμό και ξαφνικά από το πουθενά εμφανιστούν στον ορίζοντα τονοειδή ή αν ο διπλανός μας αναμετράτε με ένα μεγάλο θήραμα σε μεγάλες σιλικόνες; Χμμμ υποθέτω κάτι σας θύμισε……


Επιλογή αριθμού ψαρευτικού εξοπλισμού

img_7857

Όπως όλοι γνωρίζουμε ανεξαρτήτως τεχνικής, οι καιρικές συνθήκες και η θάλασσα είναι παράγοντες ανάξιες εμπιστοσύνης. Όσο και αν ο άνθρωπος εξελίσσεται τεχνολογικά και προσπαθεί να προβλέψει καταστάσεις, η φύση πάντα είχε και θα έχει τον τελευταίο λόγο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε τις πιθανότητες υπέρ μας, είναι, ότι απρόοπτο μας εμφανιστεί να προνοήσουμε και να προσπαθήσουμε να έχουμε την κατάλληλη απάντηση.

eksoplismos1

Για αυτόν τον λόγο και πάντα σύμφωνα με την άποψη μου, θα επιλέξουμε τέσσερα σύνολα εξοπλισμού, ικανά πιστεύω να μας βοηθήσουν και να λύσουν τα χέρια μας στις περισσότερες εκ των περιστάσεων. Στην αντιπέρα δε όχθη, βρίσκετε η απόλυτη υπερβολή εάν δηλαδή για κάθε κατάσταση που μας έρχεται στο μυαλό αναγκαστούμε να υλοποιήσουμε και τον ανάλογο εξοπλισμό. Αυτό, φυσικά περισσότερα προβλήματα θα μας δημιουργήσει παρά θα λύσει.

Light Rock fishing (L.R.F.) Εξοπλισμός

eksoplismos12

Είναι η νέα τρέλα που κατακτά σιγά-σιγά και την Ελλάδα και μας έρχεται ως συνήθως και αυτή από την μακρινή Ιαπωνία(Light rock fishing). Μιλάμε για καλάμια με casting weight από 0,1 έως 10gr σε συνδυασμό με μικρά μηχανάκια ψαρέματος 1000 έως το πολύ 2000. Το σύνολο αυτό θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα σε απάνεμες περιοχές (λιμάνια, βράχια ή και παραλίες ακόμα με την χρήση όμως waders) καθώς και σε ημέρες με έντονο κυματισμό και αέρα σε λιμάνια, μιας και οι καταστάσεις εκεί είναι ηπιότερες. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι όταν τα θηράματα ανεξαρτήτου μεγέθους είναι εξαιρετικά καχύποπτα, τα τεχνητά…. μίνι και ο ultra light εξοπλισμός θα άρει τις όποιες επιφυλάξεις τους.

eksoplismos2

Να διευκρινίσω ότι είμαι της άποψης ότι η συγκεκριμένη τεχνική δεν αφορά μόνο ψαράκια της τάξεως των 50 και 60 gr όπως τα περισσότερα sites μας δείχνουν, αλλά για πολύ πολύ μεγαλύτερα. Η δική μου πρόταση λοιπόν αφορά καλάμια με casting weight 0,3-8gr μήκους 2,3 με 2,5m και μηχανισμό 2000, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που θα αναμετρηθούμε με αρκετά μεγάλους θηρευτές που ξεπερνούν τα 2 ή και τα 3 κιλά!!!


Hard Rock fishing (H.R.F.) ή Light spinning Εξοπλισμός

eksoplismos5

Είναι μια παραλλαγή του L.R.F. αλλά σε πιο δυνατές για τα δεδομένα καταστάσεις. Όταν λοιπόν μιλάμε για εξοπλισμό εννοούμε καλάμια με casting weight 5 έως 21gr με μηχανάκια ψαρέματος 2000 έως 2500. Εδώ φυσικά τα τεχνητά και γενικά όλα τα παρελκόμενα μεγαλώνουν με αποτέλεσμα μεγαλύτερες αποστάσεις σε δυσκολότερες καιρικές συνθήκες.

eksoplismos6

Προτείνω ως εκ τούτου καλάμι με casting weight 5-21gr μήκους 2,7m ιδανικό και για ποτάμι, αφού κάλλιστα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σιλικόνες με κάποιο βάρος για να μην παρασύρονται από το ρου του ποταμού. Προσαρμόζουμε δε και ένα 2500άρι ελαφρύ μηχανισμό με ικανοποιητικά όμως φρένα γύρω στα 7kg, που πιστεύω θα ανταποκριθούν άψογα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Medium Spinning Εξοπλισμός

eksoplismos7

Εδώ ξεφεύγουμε από τις light καταστάσεις και ερχόμαστε σε εξοπλισμούς δυνατότερους που αναλόγως θα ανταποκριθούν. Καλάμια δε από 7gr casting weight έως 35gr και μηχανάκια από 3000 έως 4000 φαίνονται ιδανικά. Με τέτοιο εξοπλισμό άνετα θα αναμετρηθούμε με μεγάλους θηρευτές και σε συνθήκες όπου ο αέρας, τα ρεύματα και τα κύματα, θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Και ας μην ξεχνάμε ότι και ένας Light εξοπλισμός μπορεί να κουράσει ένα μεγαλύτερο ψάρι, αρκεί όμως να έχουμε αρκετό ελεύθερο χώρο μπροστά μας, χωρίς εμπόδια όπου θα καταφύγει για να ελευθερωθεί.

eksoplismos10

Κρίνοντας λοιπόν από τα ανωτέρω, ένα δυνατό x-fast και μακρύ καλάμι με casting weight 7-32gr συνδυασμένο με έναν αναγνωρισμένο και καλό μηχανισμό 3000, είναι υπέρ αρκετό και θα μας βοηθήσει πολύ σε παραλίες και λιμάνια αλλά και από βράχια με όχι όμως υπερβολικά μεγάλο βάθος.

Heavy Spinning Εξοπλισμός

eksoplismos8

Τι κάνουμε τέλος αν χρειαζόμαστε πραγματικά μεγάλες αποστάσεις, βρισκόμαστε σε απότομα και βαθιά νερά και ταυτόχρονα οι καιρικές συνθήκες ίσως και να ήταν απαγορευτικές με ελαφρύτερο εξοπλισμό; Η τελική επιλογή εξοπλισμού είναι μονόδρομος για καλάμια με casting weight 20 έως 60gr, συνδυασμένα με βαρύτερα και ανθεκτικότερα μηχανάκια 3500 με 4500.

eksoplismos9

Η άποψη μου δε σε αυτές τις καταστάσεις, είναι ένα καλό, δυνατό και X-fast καλάμι με casting weight 20-50gr, αφού κάλλιστα θα μπορέσει να διαχειριστεί το maximum βάρος τεχνητών που η εταιρία δίνει. Όσο αφορά τον μηχανισμό οι απόψεις διίστανται, αυτό που εγώ προτείνω δεν είναι ένας τεράστιος και βαρύς 4500άρις αλλά ένας ελαφρύτερος 3500 με ικανοποιητικό βάθος μπομπίνας και ανάλογα φρένα.

TIPS:

  • Γενικά προτιμώ X-fast καλάμια αφού κατά την γνώμη μου και καλύτερη μετάδοση κίνησης στο τεχνητό έχουν, ιδιαιτέρως σε σιλικόνες και καλύτερη βολή πραγματοποιούν.

zav

  • Το μήκος των καλαμιών το επιλέγουμε ανάλογα το ύψος μας, θα πρότεινα όμως όσο το δυνατόν μακρύτερα μιας και η απόσταση τις περισσότερες φορές επηρεάζει την επιτυχία μιας ψαρευτικής ημέρας. Το μόνο ίσως αρνητικό, είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις οπού ο χώρος είναι περιορισμένος οι βολές μας θα γίνονται με δυσκολία.
  • Καλό θα είναι να αντικαταστήσουμε, ανεξαρτήτου εταιρίας και μεγέθους μηχανισμού τα φρένα με carbon, μιας και έτσι θα γίνουν πολύ πιο προοδευτικά που είναι βασικότατος παράγοντας στην αναμέτρησή μας με δυνατά θηράματα….

2

  • Το ό,τι όσο πιο μεγάλος είναι ο μηχανισμός τόσο μεγαλύτερο ψάρι βγάζουμε, είναι εν μέρη ουτοπία μιας και πρώτον μιλάμε για spinning καταστάσεις και δεύτερον τα φρένα που θα χρησιμοποιήσουμε στην τελική, ποτέ δεν φτάνουν, εκτός από κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, στα κιλά που δίνουν οι κατασκευαστές. Το μόνο ίσως αρνητικό είναι η χωρητικότητα σε νήμα, αφού όσο μεγαλύτερο μηχανισμό χρησιμοποιούμε τόσο βαθύτερη μπομπίνα έχουμε.
  • Όσο αφορά τα waders, θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να έχουμε μαζί μας και ένα δεύτερο δυνατότερο καλάμι για ευνόητους φυσικά λόγους. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τον πρακτικό και απλό τρόπο που χρησιμοποιώ, χωρίς η θέση του να περιορίζει στο ελάχιστο τις κινήσεις μου.

eksoplismos4

  • Στα σύνολα που εδώ προτείνω, οι extra μπομπίνες θα μας βοηθήσουν σε πολλές καταστάσεις, αρκεί φυσικά να μην έχουμε τις ίδιες διαμέτρους νήματος ή πετονιάς.


Συνοψίζοντας

eksoplismos11

Ο αριθμός των συνδυασμών που προτάθηκαν παραπάνω, ξεκινούν από casting weight ελάχιστων γραμμάριων και προοδευτικά και χωρίς προπάντων κενά, φτάνουν στα 50 γραμμάρια που θεωρώ το ανώτερο όριο για την τεχνική του spinning.

pinakes_new_zavras

Με αυτό τον τρόπο κάλλιστα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλων των ειδών τα τεχνητά από σιλικόνες μέχρι poppers και κουταλάκια, αρκεί φυσικά να είναι μέσα στο όριο ώστε να λειτουργούν σωστά. Αν θέλουμε δυνατότερα και βαρύτερα σύνολα πάμε σε άλλη τεχνική αυτή του shore jigging, που και αυτή χωρίζεται σε υποκατηγορίες με εντελώς όμως διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες.