Το συναρπαστικό στην τεχνική του spinning είναι ότι προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τα ψάρια με δολώματα που από μόνα τους, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τροφή για αυτά. Μιλάμε για 100% ανθρώπινα κατασκευάσματα από πλαστικό, μέταλλο ή ξύλο των οποίων το μόνο ατού είναι μια ρεαλιστική εμφάνιση, αν και πολλές φορές ούτε αυτό συμβαίνει.Έτσι λοιπόν, η επιτυχία μια σύλληψης εξαρτάται κυρίως από την κίνηση τους μέσα στο νερό. Με λίγα λόγια, πρέπει εμείς να τους δώσουμε ζωή με το καλάμι και τον μηχανισμό σαν άλλοι κουκλοπαίχτες, έχοντας όμως μόνο ένα σκοινί : την πετονιά ή το νήμα. Το να δώσεις ζωή στο τεχνητό δεν είναι κάτι εύκολο, ειδικά για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν για πρώτη φορά με την τεχνική. Για αυτό το λόγο, σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε μερικές βασικές τεχνικές πλεύσεων με τις οποίες μπορεί κάποιος να ξεκινήσει ώσπου να εξελιχθεί και να διαμορφώσει τις δικές του.

pleysi1o_6

Στο δεύτερο άρθρο θα επικεντρωθούμε σε πιο λεπτομερείς περιγραφές ανάλογα τον τύπο του τεχνητού που ψαρεύουμε π.χ. minnow, σιλικόνες, popper κ.α.. Προτού ξεκινήσουμε αυτήν την περιγραφή καλά θα ήταν να εξηγήσουμε τι σημαίνει πλεύση και τι κίνηση του τεχνητού. Πλεύση είναι η πορεία που θα διαγράψει το τεχνητό από την ώρα που θα ακουμπήσει το νερό μέχρι να βγει από αυτό στο τέλος της ανάκτησης. Κίνηση είναι το πώς κινείται το τεχνητό μέσα ή πάνω στο νερό κατά την διάρκεια μια πλεύσης. Αφού διαχωρίσαμε αυτές τις δυο λίγο μπερδεμένες έννοιες, το μόνο που μένει είναι να δούμε ποιοι είναι οι βασικοί τρόποι ανάκτησης του τεχνητού μας.

Σταθερή ανάκτηση (Steady Retrieve)

pleysi1o_4

Πρόκειται για την πιο απλή πλεύση που μπορεί κανείς να εφαρμόσει στο ψάρεμα του. Στην πράξη, απλά ρίχνουμε το τεχνητό και το φέρνουμε στην ακτή, μαζεύοντας με σταθερό ρυθμό την πετονιά μας. Ο ρυθμός αυτός μπορεί να ποικίλει από γρήγορος μέχρι πολύ αργός αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι κάνουμε μια σταθερή ανάκτηση του τεχνητού. Όπως καταλαβαίνετε, η ρεαλιστική κίνηση του τεχνητού δεν εξαρτάται σχεδόν καθόλου από εμάς αλλά βασίζετε στο σχεδιασμό και την μελέτη που έχει γίνει στο εργοστάσιο κατασκευής του.

steady_retrieve

Ένα minnow, ένα popper, ένα vibration έχει από μόνο του κάποια κίνηση μέσα ή πάνω στο νερό οπότε το μόνο που μένει για εμάς είναι να πειραματιστούμε με ποια ταχύτητα ανάκτησης θα επιλέξουμε να το σύρουμε. Μπορεί να φαίνεται πολύ εύκολη αυτή η πλεύση και να μην έχει ενδιαφέρον για κάποιον πιο προχωρημένο αλλά μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα ακόμη. Όταν είμαστε στην αρχή της περιπέτειας που λέγεται spinning είχαμε πολύ λίγα τεχνητά στην διάθεση μας και το καλύτερο από όλα ήταν, το νεοεμφανιζόμενο τότε, Pins Magnet της Yo-zuri. Θυμάμαι ότι ψαρεύαμε με τον φίλο Άρη, έχοντας αυτό το ίδιο τεχνητό περασμένο στην παραμάνα της πετονιάς μας. Για αρκετό καιρό, ο Άρης είχε πολύ περισσότερες επιτυχίες σε λαβράκια από εμένα και σαφώς μεγαλύτερα μεγέθη.

pleysi1o_5

Κάποια στιγμή άρχισα να τον παρατηρώ και τον ρώτησα τι μπορεί να είναι αυτό που κάνω λάθος. Τελικά, το μυστήριο λύθηκε και ήταν ότι ο Άρης έσερνε το τεχνητό σε πολύ πιο μικρότερη ταχύτητα από ότι εγώ. Μόλις μείωσα την ταχύτητα τα αποτελέσματα ήρθαν και για μένα. Αυτό το παράδειγμα το αναφέρω για να καταλάβετε ότι πολλές φορές στο spinning η ουσία κρύβεται στην λεπτομέρεια οπότε δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα πράγματα, ειδικά όταν μιλάμε για πλεύσεις. Η σταθερή ανάκτηση είναι μια σημαντική πλεύση, κατάλληλη για πειραματισμούς, από την οποία όμως εξαιρούνται πολλοί τύποι τεχνητών δολωμάτων που θέλουν πολύ δουλειά για να τους δώσουμε ζωή.

Twitching

pleysi1o_1

Πρόκειται για μια πλεύση δύσκολη στην περιγραφή όπου το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι φράση «ακανόνιστη ανάκτηση». Σημαντικό ρόλο εδώ έχουν τα μικρά κοφτά τινάγματα με την κορυφή του καλαμιού χαμηλά τα οποία δίνουν γρήγορη κίνηση στο τεχνητό μας, αναγκάζοντας το να κάνει ζικ-ζακ μέσα στο νερό ή πάνω σε αυτό αν πρόκειται για surface. Τα περισσότερα popper αντιδρούν διαφορετικά δηλαδή δεν κάνουν με το twitching ζικ-ζακ αλλά δημιουργούν περισσότερους και μεγαλύτερους πίδακες νερού.

twiching_pleysi

Η συχνότητα και ο αριθμός των τιναγμάτων μπορεί να μεταβάλλεται, δημιουργώντας αναρίθμητους συνδυασμούς πλεύσεων, οποιοδήποτε τύπο τεχνητού και αν διαλέξουμε για να ψαρέψουμε. Αν συμπεριλάβουμε στην πλεύση μας παύσεις και διαστήματα σταθερής ανάκτησης τότε πολλαπλασιάζουμε στο άπειρο τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δώσουμε ζωή στο τεχνητό μας. Εκτός αυτού, με τις παύσεις και την σταθερή ανάκτηση δίνουμε χρόνο στο αρπαχτικό να επιτεθεί καθώς η ακανόνιστη κίνηση πολλές φορές εξιτάρει την περιέργεια του αλλά συγχρόνως αποτρέπει την επίθεση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το twitching είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική για πλεύσεις που όμως έχει ένα περιορισμό. Χρειάζεται να διαθέτουμε γρήγορα καλάμια με μεγάλη ταχύτητα επαναφοράς της κορυφής ώστε να μπορούμε ακόμα και με το ελάχιστο τίναγμα να δώσουμε ακανόνιστη κίνηση στο τεχνητό μας αλλά και να μπορούμε αν πάσα στιγμή να έχουμε καλή επαφή μαζί του.

Jerking

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αυτός ο τρόπος πλεύσης μοιάζει πολύ με τον προηγούμενο και μου πήρε πολύ καιρό για να καταλάβω τις βασικές διαφορές τους. Και εδώ μιλάμε για τινάγματα αλλά αυτή την φορά εννοούμε πολύ μεγάλα με το καλάμι ψηλά, τα οποία συνοδεύονται από παύσεις κατά τις οποίες ανακτούμε με τον μηχανισμό τα μπόσικα που δημιουργήθηκαν. Το τεχνητό μετά από κάθε μεγάλο τίναγμα βυθίζετε και διαγράφει μια μεγάλη πορεία στο πλάι ενώ μέχρι να μαζέψουμε τα μπόσικα και να κάνουμε το επόμενο μεγάλο τίναγμα, ανάλογα την κατηγορία πλευστότητας που ανήκει, θα βυθιστεί (sinking), θα επιπλεύσει (floating) ή θα μείνει ακίνητο στο ίδιο βάθος (suspending).

jerking_pleysi

Οι πρώτοι και καλύτεροι τύποι τεχνητών που εφαρμόζουμε αυτήν την πλεύση δεν άλλοι από ότι αναγράφει την λέξη «Jerkbait». Τέτοια τεχνητά θα συναντήσουμε σε minnow κυρίως αλλά και σε σιλικόνες. Όπως και στο twitching, οι απαιτήσεις από το καλάμι είναι πολλές ειδικά αν μιλάμε για πλάνους και σιλικόνες. Πολύ εύκαμπτα καλάμια δεν θα μπορέσουν ποτέ να κινήσουν εύκολα το τεχνητό ενώ απαιτούν και μεγαλύτερη δύναμη στο τίναγμα κάτι το οποίο είναι αρκετά κουραστικό στο ψάρεμα. Ίσως τα ιδανικότερα καλάμια για αυτήν την τεχνική είναι αυτά που έχουν σφιχτό butt και κορυφή και εύκαμπτο το υπόλοιπο blank.

pleysi1o_7

Αυτές ήταν οι τρεις πιο βασικοί τρόποι ανάκτησης του τεχνητού μας που με παραλλαγή ή συνδυασμό μπορούμε να δημιουργήσουμε άπειρες πλεύσεις. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε για αρχή αυτόν τον διαχωρισμό τρόπου ανάκτησης ώστε να μπορέσουμε στην συνέχεια να μιλήσουμε πιο αναλυτικά που και πως εφαρμόζονται σε κάθε τύπο τεχνητού δολώματος. Ο στόχος μας είναι να δελεάσουμε το αρπαχτικό να το δαγκώσει και για αυτό μπαίνουμε για λίγο στο ρόλο του… Θεού ώστε να δώσουμε ζωή σε αυτό το άψυχο πράγμα. Ίσως αυτό να είναι και ένα από τα μυστικά που μας κρατάει πάντα ζωντανό το ενδιαφέρον στο spinning. Αν ξεκινάτε τώρα, μην αγχώνεστε καθόλου. Το πεδίο των πειραματισμών είναι τόσο μεγάλο που σίγουρα υπάρχει κάτι καινούργιο για να ανακαλύψει ο καθένας από εμάς. Απλά να θυμάστε ότι πια είναι η σωστή πλεύση θα σας το πουν μόνο τα ψάρια…