Από μικρός είχα την «αρρώστια» να πηγαίνω για ψάρεμα με τον πατέρα μου. Με την βοήθειά του, μπόρεσα να ανακαλύψω διάφορα νέα πράγματα αλλά κυρίως συναισθήματα, τα οποία θα με οδηγούσαν στο να γίνω φανατικός και παθιασμένος για το ψάρεμα!Από την ηλικία των τεσσάρων ως την ηλικία των εννέα ετών, οι δύο βασικότεροι τρόποι ψαρέματος μου ήταν το εγγλέζικο και το casting. Στο εγγλέζικο, χρειάστηκα χρόνο για να εξοικειωθώ, αφού έπρεπε να μάθω να δένω μόνος μου τα αγκίστρια, να πραγματοποιώ μόνος μου τις ρίψεις και να δολώνω το σκουλήκι ή την γαρίδα.

nikolakis1

Αυτό ήθελε ο πατέρας μου ο οποίος αφού μου έδειξε τα βασικά, με άφησε να πειραματιστώ ελεύθερα (πάντα υπό την διακριτική επίβλεψη του) και αυτό το γεγονός ήταν το καλύτερο για μένα μάθημα ώστε να αγαπήσω το ψάρεμα. Τα ψάρια, πάντως ήταν πολλά και σεβαστών διαστάσεων στα δικά μου τότε μάτια. Κυριαρχούσαν οι γόπες, τα μελανούρια, οι σαργοί, οι τσιπούρες, οι γύλοι και διάφορα άλλα ψαράκια….

nikolakis2

Στο casting, υπήρχαν άλλα «βάσανα». Πέρασε τη μάνα από τους οδηγούς, δέσε το στριφτάρι στη μάνα, ένωσέ το με την παραμάνα του πολυάγκιστρου, ξετύλιξε το πολυάγκιστρο, πλάσε το ζυμάρι, δόλωσέ το και εν τέλει κάνε την ρίψη όσο πιο μακρυά μπορείς. Οι βασικοί ύποπτοι ήταν οι κέφαλοι και οι τσιπούρες. Θυμάμαι μια μέρα, είχαμε πιάσει τόσα πολλά κεφάλια που πήραμε τηλέφωνο την μητέρα μου στο σπίτι να έρθει στο Ρίο, να μας φέρει κουβάδες για τα ψάρια!! Τότε βέβαια δεν υπήρχε πουθενά στην χώρα μας η παιδεία του C&R ή του να σεβόμαστε την θάλασσα και πολλά άλλα. Για να καταλάβετε ο casting εξοπλισμός μου ήταν : Dam Emotion 3.30μ και c.w. 50-150gr & μηχανισμός Dam quick future 950.

Η τεχνική που κόλλησα...

nikolakis3

Περίπου όταν ήμουν έντεκα χρονών μια νέα τεχνική για μένα, έκανε την εμφάνισή της, το spinning. Νέα καλάμια, μηχανισμοί και τεχνητά δολώματα. Η ποικιλία και τα είδη των ψαριών άλλαξαν ενώ το casting και το εγγλέζικο βγήκαν από την ψαρευτική μου ζωή. Το πρώτο μου καλάμι ήταν το θρυλικό τότε Sumo Royal 5-25 gr της γερμανικής DAM.

nikolakis5

Από την αρχή οι συγκινήσεις με αυτήν την τεχνική ήταν μεγάλες καθώς τα πρώτα ψάρια που αντιμετώπισα ήταν οι παλαμίδες και τα τονάκια. Ακολούθησαν τα λαυράκια, τα γοφάρια, τα κοκάλια, τα λιτσομελάνουρα κ.τ.λ.. και όπως καταλαβαίνετε άπειρες εικόνες που λίγα παιδιά στην ηλικία αυτή μπορούν να ζήσουν. Αυτή η τεχνική με σημάδεψε και μέχρι σήμερα είμαι κολλημένος σε αυτήν. Οι επιτυχίες γράφονταν συνεχώς στο «κοντέρ» του μυαλού μου και με γέμιζαν με ικανοποίηση και χαρά!

nikolakis4

Δύο από τις πιο έντονες στιγμές που χαράχτηκαν στη μνήμη μου ήταν όταν αντιμετώπισα ένα σεβαστού μεγέθους γοφάρι στο λιμάνι της Πάτρας και η δεύτερη όταν έπιασα μια πολύ όμορφη λίτσα. Όμως και οι αποτυχίες δεν ήταν λίγες αλλά ποτέ δεν ήταν ικανές να μετριάσουν το πάθος μου για το spinning. Ακόμα πιο σημαντικό για μένα ήταν ότι όλα αυτά είχα την τύχη να τα μοιραστώ με τον πατέρα μου!

Μια νέα εποχή...

nikolakis6

Όσο περνούσε ο καιρός (2008-2011), οι επιδόσεις και οι απαιτήσεις μου αυξάνονταν καθώς η τεχνική συνεχώς εξελισσόταν. Νέα καλάμια, μηχανισμοί, νήματα, τεχνητά δολώματα, κόμποι ένωσης μάνας - παράμαλλου ήταν μόνο μερικές από τις νέες προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσω. Μέσα στα ψάρια, δεν έλειπαν και τα καλαμάρια, οι σουπιές και τα χταπόδια. Και εκεί μπορώ να πω ότι οι επιτυχίες μου ήταν «πάγκαλες»!! Μια άλλη τεχνική το Eging μπήκε στην ψαρευτική ζωή μου . nikolakis7

Την ίδια εποχή με τα καλαμάρια, ελλόχευαν και τα πολυπόθητα σε όλους λαβράκια. Η τεχνική γνωστή, οπότε το μόνο που έμενε ήταν να δοκιμάσουμε την τύχη μας. Νέος εξοπλισμός (καλάμι Xzoga Mastery up to 60gr και μηχανισμός Shimano 2500GTM-RB) και βουρ για δράση!!! Ήταν η εποχή τότε που τα λαβράκια είχαν γεμίσει τον πατραϊκό κόλπο και όλοι οι ψαράδες εμφανίζονταν για να ψαρέψουν το εκλεκτό αυτό αρπαχτικό ψάρι.

nikolakis8

Εμείς, όποτε το επέτρεπε ο καιρός, πηγαίναμε και άλλοτε πιάναμε, άλλοτε όχι. Μερικές φορές τα ψάρια που αλιεύονταν ήταν σεβαστού μεγέθους και από τη στιγμή που πιανόταν το ψάρι μέχρι να το βγάλουμε στην ακτή, μέσα μου κυριαρχούσε η αγωνία. Όταν, όμως βρισκόταν το ψάρι στα πόδια μου, η χαρά ήταν τεράστια, αφού είχα καταφέρει να κερδίσω τη μάχη.

Ένα άγνωστο ψάρι!

nikolakis9

Τα τελευταία χρόνια(2011-2014), ήταν γεμάτα με άλλου είδους ψάρια όπως λούτσους (άγνωστοι σε μένα) και γοφάρια. Στα μέρη μας, διέρρευσε η πληροφορία ότι στο Ρίο βγαίνουν λούτσοι. Δοκιμαστικά μια μέρα του καλοκαιριού, αφού πρώτα απολαύσαμε το μπανάκι μας, «πιάσαμε δουλειά». Μετά από λίγη ώρα, ένας λουτσάκος χτύπησε στο ψαράκι και μετά την σύντομη μάχη, ακολούθησε μια φωτογραφία. Η ικανοποίηση που με διαπερνούσε ήταν μεγάλη, καθώς είχα αντιμετωπίσει επιτέλους το άγνωστο ψάρι! Προς το τέλος του καλοκαιριού, ένα γεγονός, ακόμα, συνέβη. Ήταν 22:20 περίπου η ώρα και λέγαμε να φύγουμε, όταν ένα ψάρι χτύπησε στο τεχνητό μου. Το ψάρι έφευγε με μεγάλη ταχύτητα προς τα βαθιά.

nikolakis10

Η σκέψη του να σφίξουμε τα φρένα δεν ήταν σωστή, καθώς οι σαλαγκιές ήταν σκουριασμένες, οπότε όταν θα κουραζόταν το ψάρι θα το φέρναμε προς τα έξω. Για να μην πολυλογούμε, το αποτέλεσμα ήταν ένας λούτσος στα 3 κιλά, περίπου στο ύψος μου(1,30cm). Τα λόγια ήταν περιττά, αφού δεν μετριάζονταν με τα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης που ένιωθα μέσα μου έχοντας αντιμετωπίσει αυτό το θήραμα-τρόπαιο. Λίγα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τέτοιου είδους συναισθήματα από ψαρευτικές εξορμήσεις για αυτό νιώθω τυχερός και ευγνώμων για όλες αυτές τις εμπειρίες.


nikolakis11

Τα έτη (2014-2016), είχαν και αυτά επιτυχίες στα μεγάλα γοφάρια, στους λούτσους και στις σπάθες. Με το συνολάκι (καλάμι Power Master 28-80 γρμ της Tenryu και μηχανισμό Shimanο Sustain 4000FG), συνεχίσαμε τις ψαρευτικές μας εξορμήσεις, προς εξεύρεση μεγάλων ψαριών και για τις ανάλογες συγκινήσεις. Το συνολάκι δούλευε στο χέρι μου λες και ήταν παραγγελία, χωρίς να κουράζομαι και μπορούσα να κάνω μακρινές ρίψεις, εκεί δηλαδή που κυνηγούσαν τα ψάρια.

nikolakis12

Αρκετές ήταν οι φορές, τις οποίες επιστρέφαμε σπίτι εντελώς άπραγοι, έχοντας χαλάσει αρκετή βενζίνη και να έχουμε κόψει και κάποιο τεχνητό. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν το έβαζα κάτω, αλλά συνέχιζα αναζητώντας το θήραμα που θα μου πρόσφερε όλες εκείνες τις χαμένες στιγμές έντονων συγκινήσεων.

Ένα ψάρεμα που με κέρδισε

nikolakis13

Οδεύοντας προς το τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στο ψάρεμα των καλαμαριών με την τεχνική του Eging. Αφού προσηλώθηκα στην κυριολεξία μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, να βλέπω πώς ψαρεύουν οι γιαπωνέζοι τα καλαμάρια, υιοθέτησα κάποια "κόλπα" για να τα δοκιμάσω στην πράξη. Τους πρώτους μήνες ενασχόλησης μου, τα μεγέθη των καλαμαριών ήταν ικανοποιητικού μεγέθους, οπότε η προσκόλληση μου στο ψάρεμα αυτό δεν ήταν τυχαία. Τα συναισθήματα χαράς είναι πολλά, αφού ακόμα και όταν δεν πιάνουμε πολλά καλαμάρια δεν στεναχωριέμαι και σκέφτομαι τι έκανα λάθος και δεν έπιασα ή τι θα μπορούσα να είχα δοκιμάσει.

nikolakis14

Πάντως, στο eging πρέπει να δοκιμάζεις να βρίσκεις διαρκώς νέα χτυπήματα για τις καλαμαριές σου, να μην μένεις στάσιμος και να εφησυχάζεσαι ότι έχεις βρει έναν τρόπο που δουλεύει και δεν τον αλλάζεις. Τα καλαμάρια μαθαίνουν το χτύπημα της καλαμαριέρας, πονηρεύουν και δύσκολα θα επιτεθούν στο ψαράκι. Ο εξοπλισμός μου στο ψάρεμα αυτό είναι το Sephia BB 3.0-4.5 egi της Shimano, ζευγαρωμένο με τον Rarrenium Ci4 3000FA. Οι καλαμαριές που χρησιμοποιώ είναι φθηνές απομιμήσεις εταιριών, π.χ της Yo-zuri.

Επιλογικά, ελπίζω το ψάρεμα και γενικά η επαφή με την φύση, να έχει αντίκτυπο στη γενιά μου, αλλά και στις επερχόμενες γενιές, καθώς αποτελεί μια ευκαιρία να αποδράσει κανείς από τα καθημερινά προβλήματα και να “διεγερθεί” από τα έντονα συναισθήματα που θα του χαρίσει η μάχη με ένα καλό ψάρι. Ας αφήσουμε στην άκρη τα κινητά και τους υπολογιστές και ας παραδοθούμε στην μαγεία που προσφέρει ο έξω κόσμος και στην περίπτωσή μας, η Θάλασσα!