Στο άρθρο μου «Αναζητώντας τις σουπιές» είχα αναφέρει σε ένα μικρό κομμάτι του κειμένου τις… καλλιτεχνικές μου ανησυχίες, δηλαδή ότι αλλάζω τα χρώματα στις καλαμαριέρες μου, βάφοντας τες. Δεν περίμενα ποτέ ότι αυτό το θέμα θα απασχολούσε και κάποιους από εσάς. Έτσι λοιπόν χάρηκα πολύ όταν ήρθαν αρκετές ερωτήσεις για αυτό και περισσότερο χάρηκα που υπάρχουν και άλλοι με τις ίδιες καλλιτεχνικές ανησυχίες. Για αυτό παρακάτω θα σας εξηγήσω τον πιο απλό τρόπο για να βάψετε τις καλαμαριέρες σας.

Τα χρώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βρίσκουμε όπου πουλάνε είδη ζωγραφικής και δεν είναι τίποτα άλλο από τις γνωστές σε όλους μας λαδομπογιές για καμβάδες. Θα τις βρείτε σε σωληνάρια με διάφορα μεγέθη -ανάλογα την ποσότητα που επιθυμεί ο καθένας να αποκτήσει- και σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων, ακόμα και χρώματα που φωσφορίζουν. Επίσης θα χρειαστούμε ένα διαλυτικό χρώματος, μια παλέτα και μερικά πινέλα μικρού μεγέθους.

1

Η διαδικασία είναι απλή. Αφού επιλέξουμε τι χρώματα θέλουμε να βάψουμε την καλαμαριέρα μας, βγάζουμε μια μικρή ποσότητα από το καθένα στην παλέτα και προσθέτοντας λίγο διαλυτικό, αρχίζουμε να βάφουμε το ρούχο της καλαμαριέρας. Αν θέλουμε πάνω στην καλαμαριέρα να συνδυάσουμε δυο χρώματα και να επιτύχουμε απαλές αποχρώσεις τότε απλώνουμε τις μπογιές με το δάχτυλο μας. Εκτός από διαφορετικά χρώματα, αν έχουμε το μεράκι μπορούμε να ζωγραφίσουμε και διάφορα σχέδια. Μόλις τελειώσουμε το βάψιμο αφήνουμε την καλαμαριέρα να στεγνώσει γύρω στην μια βδομάδα προτού την ψαρέψουμε.

3

Επειδή οι περισσότερες καλαμαριέρες έχουν έντονα χρώματα και σχέδια τα οποία μπορεί να μην μας αρέσουν, υπάρχουν δυο τρόποι για να τα καλύψουμε. Ο ένας είναι να περάσουμε πολλά χέρια χρώματος την καλαμαριέρα και ο άλλος είναι να την βάψουμε όλη λευκή, να την αφήσουμε μια εβδομάδα να στεγνώσει και έπειτα να την ζωγραφίσουμε όπως επιθυμούμε. Ο δεύτερος τρόπος είναι σαφώς πιο αποτελεσματικός αλλά και πιο χρονοβόρος.

5

Ένα θέμα που θα σας απασχολεί είναι αν τα χρώματα αυτά αντέχουν στο θαλασσινό νερό. Όσες καλαμαριέρες έχω βάψει μέχρι στιγμής, έχουν ψαρευτεί ακόμα και μήνες και τα χρώματα παραμένουν αναλλοίωτα. Για αυτό το λόγο δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω κάποιο βερνίκι αν και πειραματίστηκα κάποια εποχή με διάφορα από αυτά που υπάρχουν στο εμπόριο. Το μόνο που μου δούλεψε και ήταν ανθεκτικό ήταν βερνίκι θαλάσσης που συνήθως χρησιμοποιείται στην συντήρηση σκαφών.

9

Τέλος, όπως έχω γράψει, προτιμώ να βάφω τις καλαμαριέρες μου με συνδυασμό ψυχρών και θερμών χρωμάτων. Για όσους δεν γνωρίζουν, όταν λέμε «ψυχρά» εννοούμε το μπλε, το μωβ, το πράσινο και τις αποχρώσεις τους ενώ όταν λέμε θερμά εννοούμε το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και τις αποχρώσεις τους.

8

Αυτά ήταν όσα είχα να σας πω για το θέμα του πιο απλού τρόπου βαψίματος των καλαμαριερών μας. Από εκεί και περά υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως π.χ. αερογράφος, σπρέι κ.τ.λ. που ο καθένας από εσάς αν επιθυμεί μπορεί να δοκιμάσει.

10