Φέτος ήταν η χρονιά, που περισσότερο από κάθε προηγούμενη, ασχοληθήκαμε μανιωδώς με το ψάρεμα των καλαμαριών! Έτσι χάρις και της ιδιαιτερότητας της περιοχής μου που έχει βαθιά νερά δοκιμάσαμε διάφορους τρόπους ώστε να κάνουμε το ψάρεμα μας πιο εύκολο και πιο αποδοτικό. Ένας από αυτούς ήταν και η χρήση βαριδιών πάνω στην καλαμαριέρα!

1

Αναφερόμενοι στα βαρίδια πού χρησιμοποιήσαμε στα ψαρέματα μας, μιλάμε για βαρίδια τα οποία έχουν φτιαχτεί αποκλείστηκα για την τεχνική του eging έτσι ώστε να βοηθούν την καλαμαριέρα να βυθιστεί ποιο γρήγορα στο βυθό. Οι καλαμαριερες που χρησιμοποιούμε με αυτή την τεχνική διαθέτουν έρμα στο κάτω μέρος της κοιλίας τους και με βάση και το μέγεθος τους έχουν και διαφορετικό χρόνο βύθισης. Αρκετές εταιρείες αναγράφουν στο πίσω μέρος της συσκευασίας τους τον χρόνο αυτό (μέτρα ανά δευτερόλεπτα) με σκοπό να βοηθήσουν τον ψαρά να γνωρίζει το βάθος του νερού που ψαρεύει η καλαμαριέρα του. Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την προσθήκη βαριδιών στις καλαμαριέρες γιατί τα σημεία που επιλέξαμε για ψάρεμα διέθεταν μεγάλο βάθος και τα καλαμάρια είχαν όρεξη για κυνήγι σε διάφορα βάθη. Βλέπετε η διάθεση μας για ψάρεμα ήταν μεγαλύτερη από την υπομονή μας ώστε να περιμένουμε να βυθιστεί η καλαμαριέρα πράγμα που μας δικαίωσε, βραδιές που το νερό είχε πολλά ρέματα και η καλαμαριέρα μόνη της δεν έλεγε να πατώσει με τίποτα.

Τα βαρίδια αυτά, είτε τα προμηθευτήκαμε από το εξωτερικό μέσα από το διαδίκτυο (αφού δεν υπήρχαν στην εγχώρια αγορά) είτε σκεφτήκαμε διάφορους τρόπους ώστε να μπορέσουμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας. Στόχος μας ήταν να είναι αποτελεσματικά στο ψάρεμα αλλά και οικονομικά, όσο αφορά τα υλικά που χρειαστήκαμε για την κατασκευή τους. Έτσι σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα γενικά χαρακτηριστικά των βαριδιών αυτών καθώς και στον τρόπο κατασκευής τους ώστε να μπορέσει ο καθένας από εσάς να τα χρησιμοποιήσει εφόσον του φανούν ενδιαφέρον και χρήσιμα στο ψάρεμα του.

2

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΙΔΙΑ

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω τα βαρίδια θα βοηθήσουν την καλαμαριέρα μας να βυθιστεί γρηγορότερα από τον χρόνο που αναφέρει ο κατασκευαστής. Τα βαρίδια μπορούμε να τα προμηθευτούμε σε διάφορα μεγέθη τα οποία ανάλογα με το μέγεθος τους έχουν και διαφορετικό βάρος το οποίο αναγράφεται σε γραμμάρια. Έτσι λοιπόν, θα τα βρείτε από 0,5 γρμ. έως ακόμα και 15 γρμ.. Προσωπική μου επιλογή ήταν βαρίδια με βάρος έως πέντε γραμμάρια, αφού όταν προσπάθησα να ψαρέψω με μεγαλύτερα μεγέθη χανόταν η αίσθηση της καλαμαριέρας μέσα στο νερό. Γενικά, όσο πιο μεγάλο το μέγεθος του βαριδιού τόσο πιο δύσκολα θα καταφέρουμε να δώσουμε την σωστή πλεύση στην καλαμαριέρα κάτι που είναι βασικό μειονέκτημα των βαριδιών. Επίσης ένα ακόμα μειονέκτημα, κυρίως των μεγαλύτερων βαριδιών, είναι ότι η καλαμαριέρα ψαρεύει κοντά στον πυθμένα με αποτέλεσμα, αν υπάρχουν σκαλώματα, το χάσιμο της καλαμαριέρας να γίνεται αναπόφευκτο.

3

Βαρίδια υπάρχουν σε σχήμα μπάλας ή σταγόνας ενώ ορισμένα έχουν και κάλυψη από φώσφορο ώστε αν φωτιστούν να μπορούν να φωσφορίζουν. Επίσης διαθέτουν παραμάνα ώστε να μπορούμε να τα προσαρμόσουμε γρήγορά και εύκολα πάνω στην καλαμαριέρα. Oι τρόποι αυτοί είναι δύο και είναι οι εξής:

- Ο πρώτος τρόπος είναι απλός. Τοποθετούμε το βαρίδι πάνω στην παραμάνα που πιάνουμε την καλαμαριέρα. Για την καλύτερη προσαρμογή του βαριδιού υπάρχουν ειδικές παραμάνες για καλαμαριέρες οι οποίες έχουν σχήμα ρόμβου ώστε να κάθεται πάνω καλύτερα η παραμάνα του βαριδιού. - Ο δεύτερος τρόπος μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε καλαμαριέρες που διαθέτουν τρύπες πάνω στο έρμα τους και δεν είναι τίποτα άλλο από το να περάσουμε την παραμάνα του βαριδίου μέσα από κάποια από αυτές τις τρύπες.

4

Αυτοί ήταν οι πιο συνηθισμένοι τρόποι σύνδεσης αλλά αν θέλουμε μπορούμε να περάσουμε το βαρίδι και μέσα από τον κρίκο της καλαμαριέρας.


ΓΩΝΙΑ ΒΥΘΙΣΗΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η καλαμαριέρα, ανάλογα με ποιον τρόπο από τους δύο παραπάνω επιλέξουμε να την συνδέσουμε με το βαρίδι θα έχει και διαφορετική γωνία βύθισης. Όταν μιλάμε για γωνία βύθισης εννοούμε την κλίση που θα πάρει η καλαμαριέρα στο κατέβασμα της προς τον βυθό. Στην πρώτη περίπτωση δηλαδή όταν το βαρίδι είναι περασμένο στην παραμάνα, η καλαμαριέρα βυθίζεται πιο κατακόρυφα ενώ στην δεύτερη περίπτωση, δηλαδή αν προσαρμόσουμε το βαρίδι πάνω στο έρμα, η καλαμαριέρα βυθίζεται σε πιο οριζόντια θέση που σημαίνει ότι βυθίζεται με μεγαλύτερη γωνία βύθισης. Η γωνία αυτή μεγαλώνει ή μικραίνει όχι μόνο από τον τρόπο σύνδεσης αλλά και από το μέγεθος του βαριδιού. Όσο τώρα μεγαλώνει το μέγεθος του βαριδιού τόσο περισσότερο κατακόρυφη θέση θα παίρνει και η καλαμαριέρα. Πάντως και με τους δύο τρόπους σύνδεσης η καλαμαριέρα κάνει τον ίδιο χρόνο για να βυθιστεί όταν έχουμε το ίδιο πρόσθετο βάρος.

12

Στα ψαρέματα που έκανα δοκίμασα και τους δύο τρόπους σύνδεσης και τελικά κατέληξα στον δεύτερο τρόπο γιατί η καλαμαριέρα παίρνει μια ελαφριά κλίση που διαφέρει ελάχιστα από το κανονικό βύθισμα της χωρίς το πρόσθετο βάρος με αποτέλεσμα να ψαρεύει καλύτερα στο κατέβασμα της. Μάλιστα, όταν ξεκίναγα το μάζεμά της προς την ακτή δεν ήταν λίγες οι φορές που το καλαμάρι ήταν ήδη πιασμένο. Σε όσες καλαμαριέρες δεν είχαν τρύπες στο έρμα τους, αναγκαστικά έκανα την σύνδεση επάνω στην παραμάνα της καλαμαριέρας. Αυτό έκανα εγώ και κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα. Εσείς δοκιμάστε και τους δύο τρόπους ώστε να καταλήξετε σε αυτόν που αποδίδει καλύτερα στα ψαρέματα σας.


ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΩΝ ΒΑΡΙΔΙΩΝ

g9 crop

Βαρίδια για την τεχνική του eging μπορούμε εκτός από το να τα αγοράσουμε έτοιμα να κατασκευάσουμε τα δικά μας με οικονομικά υλικά που μπορούμε να βρούμε σε όλα τα καταστήματα με ειδη αλιειας. Η κατασκευή των βαριδιών αυτών είναι απλή και το σημαντικότερο είναι ότι τα αποτελέσματα στο ψάρεμά τους ήταν το ίδιο αποδοτικά με τα έτοιμά!

10

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να περιγράψουμε τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής των βαριδιών αυτών. Το ποιο απλό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ο καθένας μας είναι να βρούμε βαρίδια μικρά σε μέγεθος σε σχήμα καμπάνας ή μπάλας που τα χρησιμοποιούμε για ψάρεμα με καρούλι στο χέρι. Τα βαρίδια αυτά στο πάνω μέρος τους διαθέτουν κρίκο από τον οποίο εμείς θα πρέπει να περάσουμε μια παραμάνα. Η παραμάνα αυτή πρέπει να έχει τέτοιο μέγεθος ώστε να μας βολεύει να την περνάμε μέσα από την τρύπα του βαριδιού της καλαμαριέρας. Μια ακόμα εύκολη λύση είναι να βρούμε βαριδάκια πού χρησιμοποιούνται για την τεχνική του drop shot και να τους περάσουμε μια παραμάνα ώστε να στερεώνονται στην καλαμαριέρα. Βέβαια σε αυτά τα βαριδάκια αντιμετωπίσαμε το εξής πρόβλημα. Ο συγκεκριμένος τύπος βαριδιών που χρησιμοποιήσαμε διέθετε πολύ λεπτό κρίκο εκεί που περάσαμε την παραμάνα με αποτέλεσμα να μην έχουν μεγάλη αντοχή κατά το ψάρεμα. Τέλος υπάρχει ακόμα ένας τρόπος κατασκευής των βαριδιών ο οποίος είναι λίγο ποιο χρονοβόρος αλλά μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία στα μεγέθη των βαριδιών. Για την κατασκευή αυτών των βαριδιών θα χρειαστούμε σχιστά βαριδάκια σε ότι γραμμάρια επιθυμούμε. Στα βαριδάκια αυτά επειδή δεν διαθέτουν κρίκο για να περάσουμε την παραμάνα θα πρέπει να φτιάξουμε εμείς. Η λύση που εμείς χρησιμοποιήσαμε ήταν να φτιάξουμε μια θηλιά από νήμα που χρησιμοποιούμε στα ψαρέματα μας και εφόσον την περάσαμε μέσα από την σχισμή του βαριδιού την κολλήσαμε με λίγη κόλλα στιγμής ώστε να μην φεύγει στο πέταγμα, Στην συνέχεια σφίξαμε ελαφρά το βαρίδι ώστε να κλείσει η σχισμή του και να μην αλλοιωθεί το σχήμα του. Στη συνέχεια από την θηλιά αυτή περνάμε την παραμάνα με την οποία θα συνδέουμε το βαρίδι με την καλαμαριέρα και το βαρίδι μας είναι έτοιμο για ψάρεμα.

11

Ακόμα αν επιθυμούμε μπορούμε να ασχοληθούμε και με το αισθητικό κομμάτι της εμφάνισης των βαριδιών δίνοντας τους ένα ‘’επαγγελματικό’’ αποτέλεσμα. Στο εμπόριο βρήκαμε από την εταιρεία Technofish μια συσκευασία που περιέχει υγρό φώσφορο με κόλλα. Εάν επιθυμούμε μπορούμε να καλύψουμε το βαρίδι μας με αυτή την κόλλα ώστε εκτός από την εμφάνιση στο μάτι να μπορούμε να φωσφορίσουμε με φως το βαρίδι κατά τη διάρκεια του ψαρέματος μας. Η κόλλα αυτή όπως γράφει και στις οδηγίες της συσκευασίας όταν στεγνώσει πρέπει να την περάσουμε με διάφανο βερνίκι νυχιών που χρησιμοποιούν οι γυναίκες και είναι ανθεκτικό στο θαλασσινό νερό. Αυτοί ήταν οι τρόποι κατασκευής των βαριδιών και ελπίζω να σας φανούν χρήσιμοι και στα δικά σας ψαρέματα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όπως καταλαβαίνεται το eging αποτελεί πλέον ένα ξεχωριστό κομμάτι στα ψαρέματα μας και οι διάφοροι πειραματισμοί στο ψάρεμα έχουν ξεκινήσει! Ελπίζω και εσείς να βρίσκεται ενδιαφέρον μια τόσο όμορφη τεχνική!