Αφού πια η λέξη «Eging» δεν είναι άγνωστη ανάμεσα στους spinners της χώρας μας αποφάσισα να γράψω για κάτι που αρχίζει να προβληματίζει αρκετούς ψαράδες. Άραγε τι διαφορετικό έχουν τα eging καλάμια από τα άλλα καλάμια και σε τελική ανάλυση αξίζει το κόπο να αποκτήσει κάποιος ένα από αυτά;

Αν προσπαθήσω να απαντήσω με γεγονότα τότε τα πράγματα είναι εύκολα. Προτού αποκτήσω ένα eging καλάμι, ψάρευα τα καλαμάρια με τα spinning καλάμια μου. Από τότε και μετά κανένα spinning καλάμι μου δεν μπήκε στην δοκιμασία του ψαρέματος των καλαμαριών. Με τον καιρό απόκτησα και άλλα eging καλάμια ενώ οι περισσότεροι φίλοι μου έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα και όσοι δεν έχουν, είναι θέμα χρόνου να αποκτήσουν. Αυτό όμως δεν είναι τεκμηριωμένη απάντηση για αυτό ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

2

Η πρώτη αγορά eging καλαμιού έγινε το 2009, την περίοδο που είχα αρχίσει να παίρνω στα σοβαρά την τεχνική αυτή. Το καλάμι αυτό ήταν το Egi Force της Hearty Rise το οποίο είχε έρθει στην Ελλάδα σαν δείγμα και προοριζόταν να δοκιμαστεί για το ψάρεμα καλαμαριών από σκάφος αφού κανείς δεν υπήρχε που να ήξερε το Eging από την ακτή. Φυσικά δεν εννοώ ότι κανείς δεν ψάρευε καλαμάρια από την ακτή αλλά ότι τότε θα φαινόταν ύβρη να προσπαθήσεις να πουλήσεις σε κάποιον, «ειδικό καλάμι για ψάρεμα καλαμαριών από την ακτή». Αυτό το γνώριζε ο φίλος μου, αλλά και αντιπρόσωπος της Hearty Rise, Λαυρέντης για αυτό σκέφτηκε να το δοκιμάσει από το σκάφος για να δει αν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες ψαρέματος. Μόλις το είδα για πρώτη φορά έκανα σαν μικρό παιδί που δεν σκέφτεται τίποτα άλλο παρά την απόκτηση ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού. Έτσι λοιπόν δεν δυσκολεύτηκα να τον πείσω να μου το πουλήσει. Άλλωστε και εγώ για… παιχνίδι ήθελα το συγκεκριμένο καλάμι! Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση, πέρα από το σχεδιάκι δίπλα από το όνομα (που έμοιαζε περισσότερο με… τσιμπούρι(!) παρά με καλαμάρι), ήταν η αναγραφή με μικρά γράμματα : «MAX EGI 3.5». Έψαξα εξονυχιστικά το καλάμι για κάποια αναγραφή lure weight αλλά τίποτα. Βλέπετε τότε δεν γνώριζα τα μεγέθη καλαμαριερών και τις αντιστοιχίες τους σε νούμερα όπως 2.5, 3, 3.5, κ.τ.λ.. Αυτή ήταν η πρώτη διαφορά του καλαμιού σε σχέση με τα spinning καλάμια ενώ τις υπόλοιπες έμελλε να τις ανακαλύψω στο ψάρεμα…


Eging καλαμιών… επιδημία!

5

Τι χρειαζόμαστε από ένα καλάμι όταν ψαρεύουμε καλαμάρια; Να μπορεί να στέλνει μακριά την καλαμαριέρα μας, να μας δίνει όσο καλύτερα μπορεί την αίσθηση της κίνησης της μέσα στο νερό, να μας διευκολύνει στα τινάγματα χωρίς να χάνουμε επαφή, να καρφώνει γερά το καλαμάρι χωρίς να το σκίζει και τέλος να έχει την ελαστικότητα που χρειάζεται όταν το πιασμένο καλαμάρι οπισθοχωρεί βίαια στην πορεία του προς την ακτή. Προς μεγάλη μου έκπληξη, ακριβώς όλα αυτά έζησα την πρώτη φορά που δοκίμασα το Egi Force. Ειδικά η απόσβεση των βίαιων οπισθοχωρήσεων του καλαμαριού, ήταν κάτι που με άφησε με το στόμα ανοιχτό! Λες και το καλάμι ήταν φτιαγμένο από… λάστιχο! Εκεί που νόμιζα ότι είχε «τελειώσει», λύγιζε λίγο ακόμη την ώρα που το καημένο το καλαμάρι προσπαθούσε μάταια να απαγκιστρωθεί από τις βελόνες της καλαμαριέρας. Μπορώ να πω με σιγουριά, ότι το άγχος αν θα «αλαφρώσει» το καλάμι όταν έφερνα στην ακτή ένα καλαμάρι ήταν πια παρελθόν.

4

Ευχάριστη έκπληξη όμως, ήταν και ο τρόπος που καρφώνονταν τα καλαμάρια. Όλα γίνονταν ομαλά και γλυκά, άσχετα με το μέγεθος του καλαμαριού, χωρίς κανένα βίαιο παρατράγουδο, όπως συνήθως μου συνέβαινε με τα spinning καλάμια, όπου η εικόνα ενός κομματιού από πλοκάμι πάνω στις βελόνες της καλαμαριέρας δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο. Στην συνέχεια ασχολήθηκα πολύ με τις διάφορες πλεύσεις των καλαμαριερών και σίγουρα δεν θα είχα καταφέρει τίποτα αν δεν με έχει βοηθήσει το Egi Force. Αυτές ήταν οι πρώτες μου εντυπώσεις, ψαρεύοντας με eging καλάμι και για κάμποσο καιρό το Egi Force φάνταζε το καλύτερο καλάμι που μπορούσα να έχω ώσπου άρχισε η επιδημία των eging καλαμιών! Οι φίλοι μου άρχισαν να οργώνουν το διαδίκτυο για προσφορές, εκπτώσεις και ευκαιρίες σε μεταχειρισμένα και καινούργια καλάμια eging με αποτέλεσμα να μην περάσει πολύς καιρός μέχρι να μαζευτεί μια αξιόλογη ποικιλία από αυτά : NISSIN Eging Stick, SHIMANO Sephia BB, MAJOR CRAFT Solpara Egi και Crostage Egi, GRAPHITELEADER Nuovo Calamaretti, ZENAQ Espretto Accura και Spada, GAMAKATSU Luxxe Coastline Egex και τέλος TAILWALK Ride Ride. Όλα πέρασαν έστω και για λίγο από χέρι μου. Το καθένα ήταν ξεχωριστό με τον τρόπο του αλλά όλα πληρούσαν τις προδιαγραφές για ένα ευχάριστο ψάρεμα καλαμαριών. Μέσα από την διαδικασία δοκιμής των διαφορετικών αυτών καλαμιών κατάλαβα ότι το Egi Force ήταν πολύ καλό για ψάρεμα με 3.5 και 4 καλαμαριέρες αλλά λίγο πιο σφιχτό από ότι έπρεπε για να ψαρέψω με καλαμαριέρες μικρότερου μεγέθους. Οπότε δεν ήθελα και πολύ να πατήσω το κουμπί «Checkout» όταν συνάντησα σε προσφορά ένα Graphiteleader Seppiano, 8 ft (2,44 m) και ιδανικό για καλαμαριέρες μεγέθους 2.5 έως 3.5. Μόνο το όνομα του («σε πιάνω») ήταν ικανό να με πείσει να το αγοράσω! Βέβαια και η τιμή του ήταν πολύ καλή για να λέμε την αλήθεια. Αφού το είχα αγοράσει, έψαξα λίγο στο διαδίκτυο και βρήκα μερικές πληροφορίες για αυτό. Πρόκειται για την πιο φθηνή σειρά καλαμιών eging της εταιρείας και απευθύνεται σε αρχάριους που θέλουν να ξεκινήσουν. Αυτά μου ήταν αρκετά. Ένα καλάμι για αρχάριο θα ήταν ότι έπρεπε για να πειραματιστώ περισσότερο.


«Σε έπιασα»!!

6

Το καλάμι μετά από μερικές μέρες ήρθε και το έστρωσα αμέσως στην δουλειά… Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Egi Force αφού δεν μπορούσα να ρίξω μακριά τις μεγάλες καλαμαριέρες και αν πρόστεθα κάποιο βαρίδι τότε τα πράγματα γίνονταν επικίνδυνα. Από την άλλη όμως είχε μακρά πολύ καλύτερη αίσθηση στον χειρισμό των καλαμαριερών μέσα στο νερό, ειδικά στα μικρά μεγέθη. Μπορούσα ακόμα και να σύρω την καλαμαριέρα, σύριζα στον βυθό όσο κακοτράχαλος και αν αυτός ήταν. Το γεγονός αυτό, φάνηκε πολύ χρήσιμο όταν ο φίλος Θανάσης μας κόλλησε όλους το ψάρεμα της σουπιάς. Εκεί πραγματικά, ευχαριστήθηκα το καλάμι αυτό όσο τίποτε άλλο τόσο στο ψάρεμα, όσο και στο γεγονός ότι δεν έχανα πια τις καλαμαριέρες με την ίδια ευκολία όπως παλιότερα, σε κάποιο από τα πολλά σκαλώματα του βυθού. Στα καλαμάρια το ευχαριστήθηκα εξίσου το ίδιο. Φυσικά όταν ο καιρός το επέτρεπε δηλαδή όταν είχε λίγο αέρα και μπορούσα να στείλω τις καλαμαριέρες σε μια αξιοπρεπή απόσταση. Από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα καλαμάρια που έπιασα, πάντα το κάρφωμα και η πορεία προς την ακτή έγιναν με την μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και ευχαρίστηση.

13

Το Seppiano έχει το δικό του χαρακτήρα όπως και το κάθε ένα από τα καλάμια eging των φίλων που δοκίμασα. Το συμπέρασμα όμως παραμείνει κοινό για όλα, δηλαδή ότι το να ψαρεύεις καλαμάρια με ένα καλάμι eging είναι σκέτη διασκέδαση! Η αίσθηση είναι τόσο ρεαλιστική σαν να ψαρεύεις τα καλαμάρια με… την πετονιά στο χέρι! Για αυτό σαφώς και δεν είναι υπερβολή η αγορά ενός τέτοιου καλαμιού που σίγουρα θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι ψαράδες και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του ψαρέματος σας. Αρά η απάντηση μου στο αρχικό ερώτημα είναι καθαρή και ξάστερη : «Ναι, αξίζει τον κόπο να αποκτήσουμε ένα καλάμι eging». Αφού ξεκαθαρίσαμε αυτό το θέμα, αμέσως γεννάτε ένα άλλο : πως θα επιλέξω το καλάμι eging που θα αποκτήσω μέσα από την ποικιλία τόσο διαφορετικών μοντέλων και των εκδόσεων τους; Προτού μιλήσουμε για τις διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα καλάμια καλό είναι να δούμε μερικά κοινά χαρακτηριστικά που όλα μοιράζονται μεταξύ τους.


Γενικά χαρακτηριστικά

Καταρχήν σχεδόν όλα τα καλάμια είναι δίσπαστα, με εξαίρεση πολύ λίγα travel και ελάχιστα ενός στελέχους. Παραδοσιακά, όλες οι εταιρείες που διαθέτουν eging καλάμια είναι ιαπωνικές ή απευθύνονται στην ιαπωνική αγορά αλλά υπάρχουν και πολλές αυστραλιανές εταιρείες που ισχυρίζονται ότι κατασκευάζουν eging καλάμια. Διαβάζοντας συζητήσεις σε αρκετά αυστραλέζικα forum ανακάλυψα ότι ακόμα και οι ίδιοι οι Αυστραλοί δεν θεωρούν τα καλάμια τους κατάλληλα για αυτό το ψάρεμα οπότε καλό είναι να έχετε το νου σας αν δείτε σαν ευκαιρία την αγορά κάποιου τέτοιου καλαμιού. Τέλος, υπάρχουν και οι γαλλικές εταιρείες όπως η Sakura που πρόσφατα εμπλούτισε την γκάμα των καλαμιών της με ένα μοντέλο για eging. Ας δούμε τώρα τα χαρακτηριστικά των eging καλαμιών.

Υλικό-οδηγοί

emeraldasinfeet_lt_hero

Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα είναι το carbon αλλά υπάρχουν και μερικά από fiberglass. Πιο χαρακτηριστικοί είναι οι οδηγοί των eging καλαμιών όπου συνήθως οι δυο πρώτοι και μεγαλύτεροι είναι low rider ή της σειράς «Κ» της Fuji ενώ οι υπόλοιποι είναι μικροί μονοστήριχτοι. Ο αριθμός των οδηγών ποικίλει από 8 σε κάποια και 9 σε κάποια άλλα. Εκτός όμως από τα γνωστά μας σε όλους δίσπαστα καλάμια με τους οδηγούς θα συναντήσουμε και Interline eging καλάμια από την εταιρεία Daiwa η οποία είναι και ο εφευρέτης τους. Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι ένα Interline καλάμι θα σας το περιγράψω με απλά λόγια ως ένα καλάμι όπου το νήμα του μηχανισμού περνάει εσωτερικά από το καλάμι σε κάποιο σημείο με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται τους οδηγούς παρά μόνο μια είσοδο από πού θα περάσει το νήμα.

Μήκος-λαβές

16

Τα μήκη των καλαμιών eging ποικίλουν από 2.21 μ (7.3 ft) έως ακόμα και πάνω από τα 3 μέτρα αλλά τα πιο συνηθισμένα μήκη είναι τέσσερα : 2.44 μ (8.0 ft), 2.51 μ (8.3 ft), 2.59 μ (8.6 ft) και 2.64 μ (8.8 ft). Ο κανόνας για την επιλογή του μήκους είναι ο γνωστός που ισχύει και στα spinning καλάμια δηλαδή όσο πιο κοντό το καλάμι τόσο καλύτερος χειρισμός και αίσθηση της καλαμαριέρας ενώ όσο πιο μακρύ τόσο πιο εύκολη ρίψη, όσο και δυνατότητα εντονότερων τιναγμάτων (jerking). Τέλος μας μένει το θέμα της λαβής. Όλα σχεδόν τα eging καλάμια διαθέτουν κοντές λαβές για τον απλούστατο λόγο ότι βολεύουν στα τινάγματα κάτι που είναι αναγκαίο… καλό στο ψάρεμα των καλαμαριών! Βέβαια, όσο πιο μακρύ είναι το καλάμι τόσο πιο μεγάλη λαβή θα έχει και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε υπόψιν σας.

Eging weight

10

Όσον αφορά το γνωστό σε μας casting ή lure weight εδώ αντικαθιστάται από το Egi weight ή το πιο «δυτικοποιημένο» Squid Jig Size. Με απλά λόγια, αντί να έχουμε κάποιο εύρος βάρους σε γραμμάρια π.χ. 5-21 γρ., μας δίνετε το εύρος των μεγεθών των καλαμαριερών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με την μορφή π.χ. 2.5-3.5. Δεν υπάρχουν πολλά και διαφορετικά Egi weight γιατί και τα μεγέθη των καλαμαριερών είναι περιορισμένα οπότε τα κυριότερα που θα συναντήσετε είναι 2.0-3.0, 2.0-3.5, 2.5-3.5, 2.5-4.0 και 3.0-4.0. Μετά από όλα αυτά δίκαια θα αναρωτιέστε τι να διαλέξετε αν, ας πούμε, χρησιμοποιείτε περισσότερο καλαμαριέρες 3.0. Κοιτώντας τα κυριότερα Eging weight που ανέφερα, καταλαβαίνετε ότι όλα σας καλύπτουν. Η αλήθεια είναι ότι με όλα τα καλάμια που αναφέρουν αυτά τα Egi weight θα μπορέσετε να ψαρέψετε με μια 3.0 καλαμαριέρα αλλά απλά θα την «αισθάνεστε» διαφορετικά με το κάθε ένα από αυτά δηλαδή αυτό που αναγράφει 2.0-3.0 θα σας δίνει μεγαλύτερη αίσθηση της κίνησης μέσα στο νερό ενώ την λιγότερη αίσθηση θα την έχετε με αυτό που αναγράφει 3.0-4.0. Επίσης, η επιλογή του Eging weight θα καθορίσει και ποια άλλα μεγέθη θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε, π.χ. αν ψαρεύουμε με 3.0 αλλά χρησιμοποιούμε συχνά 2.0 τότε θα ήταν άστοχη η επιλογή ενός καλαμιού 3.0-4.0. Τέλος, ένα άλλο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε επιφανειακά από το Eging weight είναι ότι όσο πιο μεγάλο μέγεθος καλαμαριέρας προτείνει να χρησιμοποιήσουμε, τόσο πιο «σφιχτή» θα είναι η συμπεριφορά του καλαμιού. Τονίζω την λέξη «επιφανειακά» γιατί η κάθε εταιρεία έχει το δικό της τρόπο να χαρακτηρίζει τα καλάμια της οπότε δυο καλάμια π.χ. 2.5-4.0, διαφορετικών εταιρειών, μπορεί να έχουν τελείως ανόμοια συμπεριφορά -δηλαδή το ένα να είναι πολύ πιο σφιχτό από το άλλο- αλλά να μπορούν και τα δυο να δουλέψουν τα μεγέθη καλαμαριερών στο εύρος του Eging weight που αναγράφουν. Εκεί που μπορούμε να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα στην σχέση «Eging weight-συμπεριφοράς» είναι όταν μιλάμε για τις εκδόσεις του ίδιου μοντέλου καλαμιού κάποιας εταιρείας.

Power & Action

9

Δυο έννοιες που από μόνες μπορούν να πονοκεφαλιάσουν άνετα όλους μας. Για αυτό ας ξεκινήσουμε πρώτα από το action που είναι και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος. Θεωρητικά το action ενός καλαμιού είναι το πώς λυγίζει το καλάμι αν του ασκήσουμε κάποια δύναμη ή με πιο απλά λόγια όταν του κρεμάσουμε κάποιο βάρος. Χοντρικά αν λυγίζει το 1/3 του καλαμιού τότε λέμε ότι το καλάμι είναι Fast, αν λυγίζει στην μέση είναι Regular (ή αλλιώς Medium) και τέλος αν λυγίζει από το butt τότε λέμε ότι είναι Slow. Όλα αυτά τα γράφω πολύ γενικά και αόριστα γιατί σε τελική ανάλυση είναι… «γενικά και αόριστα»! Τι εννοώ; Απλά δεν υπάρχει καμία αποδεκτή τεχνική αξιολόγησης του action των καλαμιών από όλους τους κατασκευαστές ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα ο χαρακτηρισμός να δίνεται αυθαίρετα από την εκάστοτε εταιρεία. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα eging καλάμια αλλά γενικά για όλα τα καλάμια του spinning. Αρά τη σημασία έχει αν κάποιο καλάμι χαρακτηρίζεται σαν Fast όταν στην πράξη μπορεί να έχει την ίδια κύρτωση με κάποιο άλλο, διαφορετικής εταιρείας, που χαρακτηρίζεται σαν Regular-Fast; Για αυτό και πολλές ιαπωνικές εταιρείες αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν τα καλάμια τους παρά μας δίνουν σχεδιαγράμματα της κύρτωσης των καλαμιών ώστε να πάρουμε μια ιδέα. Άρα δεν πρέπει να πονοκεφαλιάζεστε με το κατά πόσο πρέπει να διαλέξετε ένα καλάμι eging με βάση το action του από ένα άλλο διαφορετικής εταιρείας. Εκεί που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο, είναι όταν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα από τις εκδόσεις καλαμιών του ίδιου μοντέλου κάποιας εταιρείας. Γενικά το θέμα action των καλαμιών είναι πολύ μεγάλο και ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθούμε μόνο με αυτό.

11

Το δεύτερο χαρακτηριστικό που αναφέραμε είναι το power του καλαμιού. Αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το τι μέγεθος καλαμαριέρες θα μπορούμε να ψαρέψουμε και με το εύρος των διαφορετικών διαμέτρων και αντοχών νημάτων που θα χρησιμοποιήσουμε. Οι χαρακτηρισμοί του power που θα συναντήσουμε είναι Light (L), Medium-Light (ML), Medium (M), Medium-Heavy (MH) και πολύ σπάνια Heavy(H). Ρίχνοντας μια ματιά στους πίνακες με τα χαρακτηριστικά διαφορών καλαμιών eging θα δείτε ότι πάνω κάτω ένα καλάμι π.χ. Medium μπορεί να ψαρευτεί με καλαμαριέρες μεγέθους από 2.5 έως 3.5 και με νήμα (PE) διαμέτρου από 0.6 έως 1.0. Όσο μεγαλώνει το power τόσο πιο πολύ μεγαλώνει το μέγεθος των καλαμαριερών και οι διάμετροι των νημάτων ενώ, αντίστοιχα, όσο πιο πολύ μικραίνει τόσο πιο πολύ μικραίνουν τα μεγέθη και οι διάμετροι. Άρα από το power καταλαβαίνουμε πόσο «δυνατό» καλάμι θέλουμε να αγοράσουμε κάτι που επίσης βοηθάει κυρίως όταν έχουμε να διαλέξουμε μια από τις εκδόσεις του ίδιου μοντέλου.

PE line

GOSS-2

Διαβάζοντας τους πίνακες με τα χαρακτηριστικά των eging καλαμιών, δεν υπάρχει περίπτωση να μην δούμε το PE line το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από το εύρος διαμέτρων νήματος που προτείνει η εταιρεία να χρησιμοποιήσουμε ψαρεύοντας το καλάμι. Ίσως η γιαπωνέζικη κλίμακα διαμέτρου PΕ μπορεί να σας μπερδεύει καθώς τόσα χρόνια έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την διάμετρο σε χιλιοστά ή να ξεχωρίζουμε τα νήματα ανάλογα την αντοχή τους σε λίμπρες. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο τέλος αυτού του άρθρου : http://www.lurebites.com/?p=3307 και πιστεύω ότι οι απορίες σας για την κλίμακα PE θα λυθούν. Γενικά στο eging, οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν αποκλειστικά νήμα για προφανείς λόγους όπως είναι η αμεσότητα του καρφώματος και η καλύτερη αίσθηση της καλαμαριέρας μέσα στο νερό. Οι διάμετροι που χρησιμοποιούν δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι αλλά «ιδιαίτερα» είναι τα νήματα που χρησιμοποιούν τα οποία προτείνονται ειδικά για αυτό το ψάρεμα.

Αυτά ήταν τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των eging καλαμιών οπότε ερχόμαστε στην ουσία του θέματος που δεν είναι άλλη από την επιλογή του καλαμιού που θα μας βοηθήσει να ψαρέψουμε τα καλαμάρια των δικών μας νερών.


Η επιλογή

46

Το σημαντικότερο πράγμα στην επιλογή του eging καλαμιού, πιστεύω πως είναι το να κατανοήσουμε τις ανάγκες των γιαπωνέζων ψαράδων για τους οποίους, άλλωστε, κατασκευάζονται αυτά τα καλάμια. Καταρχήν το είδος καλαμαριού που ψαρεύεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην Ιαπωνία, είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας. Μοιάζει σαν μια διασταύρωση της σουπιάς και του καλαμαριού που εμείς γνωρίζουμε και πραγματικά είναι πολύ παράξενο στην όψη. Ψαρεύεται όλο το χρόνο αλλά τα μεγαλύτερα του είδους κάνουν την εμφάνιση τους στα ιαπωνικά νερά την άνοιξη. Και όταν λέμε τα μεγαλύτερα εννοούμε καλαμάρια που το μέγεθος τους μπορεί να φτάσει ακόμα και τα έξι κιλά με πιο συχνό μέγεθος από ένα κιλό μέχρι τρία κιλά. Όπως καταλαβαίνετε, οι απαιτήσεις των Ιαπώνων ψαράδων από τα eging καλάμια είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δικές μας όπου το μέγεθος των καλαμαριών που ψαρεύουμε πολύ σπάνια ξεπερνάει το κιλό. Ξέρω, θα μου πείτε ότι υπάρχουν ψαράδες στην χώρα μας που βγάζουν δίκιλα και τρίκιλα καλαμάρια όλη την ώρα αλλά αυτοί είναι οι ίδιοι που δεν έχουν βγάλει ποτέ λούτσο κάτω από 8 κιλά ή λαβράκι κάτω από 12 κιλά οπότε δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω. Άρα τα eging καλάμια έχουν κατασκευαστεί ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν όταν ένα τεράστιο για εμάς καλαμάρι, γαντζωθεί πάνω στις βελόνες της καλαμαριέρας. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να αποφύγουμε την αγορά ισχυρών καλαμιών με eging weight 3.0-4.0 ή 3.0-4.5 και power Medium-Heavy και Heavy. Μια τέτοια επιλογή θα χαλούσε όλη την διασκέδαση. Η κατηγορία καλαμιών που εμάς μας ενδιαφέρει είναι τα λιγότερο ισχυρά καλάμια Medium και Medium Light που μπορούν να ψαρέψουν καλαμαριέρες μεγέθους έως 3.5. Βέβαια όποιος θέλει την απόλυτη διασκέδαση αλλά με περιορισμούς στην χρήση μεγάλων καλαμαριερών, μπορεί να ρισκάρει αγοράζοντας ένα καλάμι με Eging weight 2.0-3.0.. Επίσης, αν δείτε κάποιο καλάμι να διαφημίζεται για έντονο jerking θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό θα είναι πιο σφιχτό από τα άλλα eging καλάμια. Για την επιλογή του μήκους αναφερθήκαμε πιο πάνω, αν και είναι ένα θέμα καθαρά υποκειμενικό αφού επαφίεται περισσότερο στα γούστα και στο τρόπο ψαρέματος του καθενός αλλά επίσης και στον σωματότυπο. Πάντως έμενα με βόλεψαν τα καλάμια με μήκος 2.59 μ. (8.6 ft) στο ψάρεμα σε βαθιά νερά όπου η γωνία που έφερνα την καλαμαριέρα ήταν πιο κάθετη από τα ρηχά και τα 2.44 μ. (8.0 ft) στα ρηχά νερά και όταν ήθελα να ψαρέψω σύριζα στον βυθό. Ίσως μια καλή λύση για όποιον θέλει να αγοράσει το πρώτο του καλάμι eging είναι το μήκος 2.51 μ (8.3 ft) το οποίο δίνει καλή αίσθηση αλλά και δυνατότητα εύκολης ρίψης.

anoigma ink outline

Αυτά ήταν όσα μπορούσαμε να πούμε για την επιλογή καλαμιού eging αλλά και γενικά για αυτά τα καλάμια. Σίγουρα σε καιρούς κρίσης η αγορά τέτοιων «παιχνιδιών» φαντάζει πλεονεξία και απίστευτη σπατάλη αλλά για όποιον μπορεί να καταφέρει να αγοράσει ένα τέτοιο παιχνίδι το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι η διασκέδαση που θα του προσφέρει θα κάνει να ξεχαστούν εύκολα όλες οι στερήσεις τις οποίες έκανε για να το αποκτήσει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι γενικά το ψάρεμα είναι ένα χόμπι άρα και πολυτέλεια την σήμερον ημέρα. Πάντως αν ψάξετε θα βρείτε καλάμια eging που ξεκινούν από 50 ευρώ έως εκεί που… το μάτι σταματάει να αντιλαμβάνεται αριθμούς!!! Εύχομαι καλό χειμώνα με άπειρα καλαμάρια να πλησιάζουν στις ακτές μας!