Eging αποκλειστικά για χταπόδια γίνεται; Κι όμως γίνεται! Χάρις τους τρελούς Ιάπωνες όλα γίνονται! Άλλωστε απ’ την μακρινή χώρα του ανατέλλοντος ηλίου ξεκινούν οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι νέες «μόδες» στο χόμπι που έχουμε επιλέξει να ασχοληθούμε, το ψάρεμα...

Κάπως έτσι έφτασε το περασμένο καλοκαίρι στα χέρια μου ένα καλάμι για ψάρεμα χταποδιών, δώρο δύο πολύ καλών μου φίλων, του Νώντα και Κώστα (Σας ευχαριστώ!!). Το έπιασα στα χέρια μου και έβλεπα ένα καλάμι σχετικά κοντό (2,13 cm) και σχετικά χοντρό για του τεχνική του spinning. Διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά του είδα ότι το c.w. ήταν 42gr max αλλά το Line Weight ήταν PE 3- 8!!! Αμέσως σκέφτηκα, “για τούνες θα πάμε;;;”. Βλέπετε δεν ήξερα πολλά τότε για αυτήν την τεχνική που στην Ιαπωνία ονομάζεται Tako Eging (Octopus Fishing) και αφορά το ψάρεμα των χταποδιών από την ακτή.

tako1

Αφού το επεξεργάστηκα για αρκετή ώρα του έβαλα ένα μοτέρ shore jigging που είχα spare, το γέμισα με PE 3 οκτάκλωνο νήμα και το έβαλα στην καλαμοθήκη μου μαζί με υπόλοιπα σπινοκάλαμα, περιμένοντας τις αρχές του χειμώνα που ξενικά και το ψάρεμα χταποδιών.

Και τώρα τι;

tako2

Στο εξωτερικό υπάρχει εξοπλισμός αλλά στην χώρα μας προς το παρόν λίγα πράγματα...

Αμέσως άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο τον τρόπο και τι τεχνητά δολώματα θα χρησιμοποιούσα στη νέα τεχνική ψαρέματος που μου είχε προκύψει. Σε αυτήν την τεχνική χρησιμοποιούνται τα Tako jigs τα οποία στην ουσία είναι μεγάλες καλαμαριέρες με τρία αγκιστριά ή τέσσερα αγκίστρια στο τέλος αντί για βελόνες (γκίνια) αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα. Βλέπεις αυτά συμβαίνουν σε μια νέα τεχνική για τα ελληνικά δεδομένα... Στο εξωτερικό υπάρχουν πολύ περισσότερα και ειδικά στην Ιαπωνία, αλλά τα capital controls στη χώρα μας έκαναν την αγορά τους από δύσκολη έως αδύνατη. Έτσι σκέφτηκα αφού με Eging έχω βγάλει πολλές φορές χταπόδια, άρα θα δουλεύουν και οι κλασσικές καλαμαριέρες.

Home made καλαμαριέρες για Tako

Home made καλαμαριέρες για Tako!

Αμέσως έπιασα δουλειά και άρχισα να μεταποιώ όσες φθηνές καλαμαριέρες είχα μεγέθους 3.5 EGI προσθέτοντας ένα βαριδάκι στο έρμα που έχουν μπροστά έτσι ώστε να φθάσουν κοντά στο casting weight του καλαμιού ενώ αντικατέστησα στο πίσω μέρος τις βελόνες με ένα μεγάλο αγκίστρι. Τώρα είχα αρκετά Tako Jigs και μάλιστα χειροποίητα αλλά δεν ήξερα αν δουλεύουν και πόσο αποτελεσματικά είναι.

Πρώτη επαφή με το Tako

tako4

Αρχές Οκτώβρη και μετά από παρότρυνση του Νώντα ο οποίος κάνει ψαροτούφεκο -και αφού μου είπε ότι έχει χταπόδια σε σχετικά μικρή απόσταση από την ακτή- πήρα την απόφαση να ψαρέψω με το νέο μου καλαμάκι. Καλάμι, τεχνητά, γάντζος και…. βουρ για ψάρεμα. Ο ενθουσιασμός μου μετά τις πρώτες βολές απερίγραπτος! Οι αποστάσεις που κάλυπταν τα τεχνητά μου άκρως ικανοποιητικές, η ευαισθησία της μύτης του καλαμιού απίστευτη, μεταδίδοντας μου όλες τις πληροφορίες του βυθού στο χέρι αλλά και ότι εμπόδιο έβρισκε η ¨tako – καλαμαριέρα¨ μου (πέτρες, φύκια κλπ.). Όσο για την δύναμη του καλαμιού την κατάλαβα στο πρώτο σκάλωμα του τεχνητού όταν ύστερα από την πίεση που του άσκησα ένιωσα ότι μετακίνησα κάποια βαριά πέτρα και έτσι ελευθερώθηκε το τεχνητό. Απίστευτο!!! Εξού και το PE 8 max line. Σκεφτείτε άλλωστε πόση δύναμη χρειάζεται για να ξεκολλήσεις ένα πεισμωμένο χταπόδι άνω των δυο κιλών απ’ το βυθό της θάλασσας.

tako5

Μια "πέτρα" που ακολουθούσε την Tako καλαμαριέρα μου...

Μετά από περίπου μία ώρα ασταμάτητων ρίψεων και αφού τίποτα συγκλονιστικό δεν είχε συμβεί εκτός από μια απώλεια τεχνητού και μια μικρή σουπιά (η οποία επιστράφηκε πίσω ώστε να μεγαλώσει και να μας χαρίσει μια πιο ωραία εμπειρία την άνοιξη όταν και είναι η εποχή τους), άρχισα ομολογώ να ψιλοβαριέμαι. Απογοητεύτηκα λιγάκι αλλά όλα άλλαξαν όταν ξαφνικά είδα ν’ ακολουθεί το Tako Jig μου μία “πέτρα”. "Δεν μπορεί, λέω, παραισθήσεις έχω!" "Βλέπω πέτρες να κουνιούνται!!" Κάνοντας δυο κοφτά jerks, ένα χταπόδι, λίγο πάνω από κιλό, αγκαλιάζει το τεχνητό και όλα αυτά μπροστά στα μάτια μου αφού η θάλασσα ήταν τελείως κάλμα και υπερβολικά διαυγή. Η χαρά μου απερίγραπτη γιατί ήταν η πρώτη «σύλληψη» σε αυτήν την τεχνική με το νέο μου καλάμι, συν του ότι δούλεψαν τα «χειροποίητα» τεχνητά μου δολώματα.

tako6

Το Tako μπορεί να είναι μια διασκεδαστική τεχνική!

Από τότε έχω πωρωθεί με το συγκεκριμένο ψάρεμα και όταν έχω καλή παρέα (γιατί απαιτεί πολύ περπάτημα στην ακτογραμμή) διασκεδάζω και με τα χταπόδια εκτός από τα καλαμάρια και τις σουπιές που ψάρευα μέχρι τώρα με την τεχνική του Eging. Βέβαια, δεν είναι όλα τα χταπόδια που θα βγάλουμε άξια για να τα κρατήσουμε οπότε πολλές φορές θα χρειαστεί να τα απελευθερώσουμε πίσω στην θάλασσα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να μην γίνει και αυτή η τεχνική ένα εφαλτήριο για γενοκτονίες όπως συνέβη με άλλες καινούργιες τεχνικές που ήρθαν στην χώρα μας.

tako7

Προσέχουμε για να έχουμε...

Αν είστε λοιπόν λάτρεις του ψαρέματος κεφαλόποδων με την τεχνική Eging δοκιμάστε το ανεπιφύλακτα και πειραματιστείτε τροποποιώντας και κατασκευάζοντας τα δικά σας χειροποίητα Tako Jigs. Αφήστε τους άλλους να τα ψαρεύουν με βουντού και μαύρες μαγείες (κοκοροπόδαρα, γουρουνοτόμαρα κλπ.) και κάντε το ψάρεμα σας άκρως διασκεδαστικό και αποδοτικό! Περισσότερα σύντομα όταν θα αποκτήσουμε και εμείς οι ίδιοι λίγη παραπάνω εμπειρία στο Tako Eging.

Tiniakos

Ηρακλέους 4 & Λαυρίου 7

153 51 Κάντζα Παλλήνης

Τηλ/Fax 210 66 58 793, Κιν. 6944 399 889