του Βασίλη Κυρέζη

 

Την Unitika την γνωρίζαμε σαν μια από τις καλύτερες Ιαπωνικές εταιρείες στην κατασκευή και πλέξη της «ίνας» δηλαδή από τα κορυφαία και πολύ ποιοτικά νήματα και παράμαλλα που παράγει. Ελάχιστοι όμως γνώριζαν ότι κατασκευάζει πολύ όμορφες, ποιοτικές και σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων καλαμαριέρες. Η Smartfishing.gr όμως το ήξερε, τις έφερε στην χώρα μας διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τις επιλογές που έχουμε στα δολώματα του eging και μας έδωσε την δυνατότητα να τις δοκιμάσουμε, να τις ψαρέψουμε και να σας τις παρουσιάσουμε.

 

 

Egi S2B Χαρακτηριστικά

 

 Τις Egi S2B θα τις βρούμε διαθέσιμες σε πληθώρα χρωματισμών και σε δύο βασικά μεγέθη 3.0 και 3.5. Στο 3.0 μέγεθος έχει μόνο ένα ρυθμό βύθισης Ν(normal) και κυμαίνεται στα 4.5-5.5sec/m και 14γρ βάρος ενώ σε αντίθεση το 3.5 μέγεθος έχει δύο διαφορετικούς ρυθμούς βύθισης Ν(normal) και S(slow) με 3.5-4sec/m και 4-4.5sec/m ενώ το βάρος τους είναι 19γρ και 18γρ αντίστοιχα. Το πανί τους αφού το κατασκευάζει μια εταιρεία που ειδικεύεται στην κλωστοϋφαντουργία είναι άκρως ποιοτικό με άριστη πλέξη και υφή, uv χρώματα και ιδιαίτερα ανθεκτικό όπως αποδείχθηκε στις δαγκωνιές των καλαμαριών!

 

Το ειδικά σχεδιασμένο έρμα τους που είναι μπροστόβαρο και αρκετά πεπλατυσμένο τους δίνει μια σταθερή πορεία προς το βυθό και σωστή στάση όταν φτάσουν εκεί. Τα αρπάδια τους είναι από αυτά που λέμε ότι «δεν συγχωρούν», δηλαδή πολύ αιχμηρά από άκαμπτο ποιοτικό μέταλλο με μεγάλη αντοχή στην οξείδωση. Το σώμα τους είναι από ABS πλαστικό, έχει λεπτή σχεδίαση ράχης για πιο εύκολη side to side πλεύση, ενώ στα μάτια τους έχουν τυπωμένο το λογότυπο της σειράς S2B και το χρώμα τους είναι μαύρο για τις normal και κόκκινο για τις slow κάτι που καθιστά πιο εύκολη την επιλογή μας κατά την διάρκεια της νύχτας.

 

Έχουν όμως κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και γιατί κάποιος να επιλέξει τις S2B ανάμεσα στην τεράστια ποικιλία από egi jigs που βρίσκουμε πια στην χώρα μας και όχι μόνο; Η απάντηση είναι ναι!! Το πρώτο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετές έχουν διπλού χρώματος under foil, το «αλουμινόχαρτο» δηλαδή που είναι επενδεδυμένες κάτω από το «ρούχο» και που δεν συναντάς εύκολα σε άλλες καλαμαριέρες στο εμπόριο. Αυτό τις κάνει πιο αποδοτικές σε περισσότερες συνθήκες φωτισμού και διαύγειας των νερών.

 

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα που έχουν είναι ότι σε κάποια μοντέλα έχει τοποθετηθεί στην κοιλιά ταινία glow σε κόκκινο και πράσινο φωτισμό κάτι εξαιρετικά σπάνιο και τέλος η τρίτη ιδιαιτερότητα που εντοπίσαμε αφορά το μέγεθος τους που δεν είναι το κλασσικό που όλοι ψαρεύουμε στα μεγέθη 3.0 και 3.5 αλλά λίγο μικρότερο κάτι που μας οδήγησε να τις χαρακτηρίσουμε ως «ενδιάμεσες». Αυτή η μικρή διαφορά στο μέγεθος κάνει το ψάρεμα τους πολύ πιο ξεκούραστο, πιο ευχάριστο και πολλές φορές πιο αποδοτικό αφού αρκετές φορές ακόμα και μια μικρή μεταβολή στον όγκο μπορεί να κάνει την διαφορά ενώ ήταν κάτι που έλλειπε από τις κασετίνες μας.

 

Ψαρεύοντας τες σε πραγματικές συνθήκες

 

Οι S2B ψαρεύονται από την έναρξη της φετινής σεζόν του eging εδώ και περίπου τέσσερις μήνες δηλαδή σε διάφορες περιοχές της χώρας μας όπως η Μυτιλήνη που είναι και η έδρα της smartfishing.gr, αλλά και τα καλαμάρια εκεί κάνουν νωρίτερα την εμφάνιση τους , αλλά και στην Αττική (ανατολική και δυτική) όπως επίσης και στο βόρειο κορινθιακό. Οι πρώτες εντυπώσεις που μας άφησαν είναι άριστες και ήδη έχουν αρκετές συλλήψεις και όμορφες στιγμές στο ενεργητικό τους.

Τα βάθη που δοκιμάστηκαν είναι από 4 έως 15 μέτρα και όπως είναι πιο λογικό στα πιο ρηχά σημεία επιλέχθηκαν περισσότερο οι 3.0Ν και 3.5S ενώ στα βαθύτερα που συνήθως είχαμε και πιο έντονη την παρουσία ρευμάτων οι 3.5Ν αποτελούσαν την πρώτη μας επιλογή. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ο διαφορετικός χειρισμός ανάμεσα στα δύο μεγέθη αφού στις 3.5Ν και S οι πλεύσεις που απέδωσαν πιο πολύ χρειάζονταν μέτρια προς δυνατά jerks ενώ για τις 3.0 τα jerks ήταν πολύ πιο ήπια, στις περιπτώσεις που βρίσκαμε τα καλαμάρια στα μεσόνερα μερικά twitch και παύσεις ήταν υπέρ αρκετά ώστε να μας φέρουν το πολυπόθητο strike.

 

Ανακεφαλαιώνοντας να πούμε ότι οι Unitika S2B αποτελούν μια ακόμα ποιοτική, αποδοτική αλλά και διαφορετική επιλογή λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους για το ψάρεμα μας και ήρθαν για να μείνουν. Σας τις προτείνουμε λοιπόν να τις δοκιμάσετε ανεπιφύλακτα!!

 

Τις Unitika EgiS2b θα τις βρείτε πατώντας το παρακάτω εικονίδιο