Λίγα είναι τα διαχρονικά softbaits που συνεχίζουν να είναι αποδοτικά στο ψάρεμά μας και ένα από αυτά είναι το Lancon ZX της Delalande! Τέσσερα διαφορετικά μεγέθη σε πάνω από δώδεκα διαφορετικούς χρωματισμούς... είναι η απόδειξη της αποδοτικότητας του ενώ τα σχεδόν δεκαπέντε χρόνια ύπαρξη της στην ίδια και απαράλλακτη μορφή... αποδεικνύει την διαχρονικότητα της!

Στην Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί με διάφορα ονόματα όπως “σπερματοζωάριο”, “χέλι” κ.α. και σχεδόν όλοι το γνωρίζουν καθώς κυκλοφορεί στην αγορά πολλά χρόνια. Παρόλο όμως που η μορφή του παραπέμπει σε χέλι, η πρόθεση αρχικά της εταιρείας ήταν να δημιουργήσει ένα δόλωμα που θα μιμείται ένα μικρό είδος ψαριού -περίπου σαν την ζαργάνα- που συναντάται στις γαλλικές ακτές που βρέχονται από τον Ατλαντικό ωκεανό και ειδικά σε εκβολές ποταμών.

Στα γαλλικά το ψάρι αυτό λέγεται Lancon και από εκεί πήρε το όνομα της η σιλικόνη της παρουσίασης μας. Το σχήμα παραπέμπει στο ψάρι αυτό αλλά περισσότερο ρεαλιστική είναι η κίνηση του μέσα στο νερό ακόμα και με μια απλή ανάκτηση. Μια “φιδίσια” κίνηση που μοιράζονται και άλλα είδη όπως το χέλι ή η ζαργάνα οπότε δεν ήταν δύσκολο να προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων των αρπαχτικών ψαριών!

lancon_zx_3

Λαβράκια, λούτσοι και γοφάρια είναι αυτά που ενδιαφέρουν όλους μας αλλά κανείς δεν θα πει όχι και σε κοκκάλια, σαργούς και μελανούρια. Πως όλα αυτά μαζί; Μα φυσικά λόγω των διαφορετικών μεγεθών που μπορούμε να βρούμε την Lancon δηλαδή 18, 13, 10 και 7 cm που μας δίνει την δυνατότητα να την ψαρέψουμε από το βαρύ spinning έως και το... LRF!

Generated on March 7, 2018, 3:08 pm

Σίγουρα το ερώτημα που μας απασχολεί όλους είναι με τι jighead θα το συνδυάσουμε για κάθε περίσταση. Επειδή τα μεγέθη και οι... περιστάσεις είναι πολλές, επιστρατεύσαμε ολόκληρη την ομάδα του Lurebites και όχι μόνο για να καλύψουμε τα πάντα! Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες συγκεντρώθηκαν από παντού και έτσι το μόνο που μένει είναι να σας τις παρουσιάσουμε!

Στις εκβολές για λαβράκια

lancon_zx_4

Εδώ τον πρώτο λόγο έχουν κυρίως τα μεγέθη 13 & 10 cm. Το κάθε ποτάμι είναι διαφορετικό οπότε και η ροή του στις εκβολές ποικίλει ανάλογα την εποχή (βροχόπτωση) και το στένεμα πριν την θάλασσα. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε από πέντε γραμμάρια jighead σε αργή ροή μέχρι δεκαπέντε σε γρήγορη με τα δέκα να είναι η χρυσή τομή τις περισσότερες φορές.

lancon_zx_5

Το σχήμα του δεν χρειάζεται να δίνει κάποια κίνηση στην σιλικόνη αφού υπάρχει η ροή του ποταμού οπότε μια απλή μπάλα ή ένα bullet είναι ιδανικά. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιο teaser ή να δοκιμάσουμε τα Hybrid Jigs Fly της Smart Flies (πατήστε εδώ για πληροφορίες). Η πλεύση που προσελκύει τα ψάρια είναι η αργή ανάκτηση με κοφτά jerks ή γρήγορη ανάκτηση με μεγάλα jerks.

lancon_zx_6

lancon_zx_7

Μια άλλη λύση όμως στις εκβολές είναι το μέγεθος των 18 cm που μπορεί να ψαρευτεί weightless δηλαδή απλά με ένα texas αγκίστρι χωρίς βάρος ή το ίδιο αγκίστρι με ένα μικρό βάρος ενσωματωμένο στην σιλικόνη ή πάνω στην κούρμπα του αγκιστριού. Εδώ η πλεύση χρειάζεται την δική μας φαντασία ώστε να είναι ρεαλιστική στα μάτια των ψαριών και προτείνεται κυρίως όταν είναι η εποχή των μεγάλων λαβρακιών!

Για λούτσους

Εδώ τα πράγματα είναι απλά... 18 cm και ένα jihgead να δίνει κίνηση! Το Lancon είναι από τις πιο αξιόπιστες λύσεις στο ψάρεμα αυτού του ψαριού και η ανθεκτικότητα της σιλικόνης μας εγγυάται ότι θα την χρησιμοποιήσουμε για πάνω από μία σύλληψη.

lancon_zx_9

Τα jighead που δίνουν κίνηση είναι τύπου fish head με κάποια επιφάνεια μπροστά που να μοιάζει με γλώσσα ώστε να κοντράρει στο νερό και να δίνει κίνηση ή τύπου bullet ώστε κατά την βύθιση να κατεβαίνει με ζιγκ ζαγκ στον βυθό. Το βάρος μπορεί να είναι 10 γρμ. αν ψαρεύουμε μέχρι τα πέντε μέτρα και μέχρι 20 για πιο μεγάλα βάθη, ακόμα και 30 γρμ. αν το βάθος πλησιάζει τα 30 μέτρα.

delalande_loutsoi 9

delalande_loutsoi 3

Μια πρόταση της εταιρείας είναι το jighead τύπου bullet με το όνομα Ange Articulee το οποίο είναι σπαστό και μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ότι αγκίστρι θέλουμε. Ο πιο κοινός τρόπος πλεύσης είναι να αφήσουμε την σιλικόνη να βυθιστεί και κατόπιν να εκτελέσουμε δύο με τρία βίαια jerks, παύση, πάλι jerks και ούτω καθεξής.

Για... γοφάρια!

lancon_zx_12

Σιλικόνη για γοφάρια; Ναι γίνεται και αυτό, αν όμως τα γοφάρια βρίσκονται κοντά στην ακτή αλλιώς μιλάμε για ψάρεμα από σκάφος ή καγιάκ. Στην πράξη θα χρησιμοποιήσουμε την Lancon στον αφρό σαν Top Water τεχνητό οπότε πρέπει να έχει μικρό βάρος και η πλεύση φυσικά να είναι πολύ γρήγορη με πολλά μικρά κοφτά jerks ώστε να πλανάρει πάνω στο νερό.

lancon_zx_11

Για αυτό τον λόγο το αρματώνουμε με λίγα γραμμάρια jighead (το πολύ 10) ή καλύτερα χωρίς καθόλου jighead αλλά με ένα απλό αγκίστρι ή texas. Μια πολύ καλή λύση είναι το jighead της Delalande Picol'eau η οποία είναι σπαστή και μπορούμε να συνδέσουμε ότι αγκίστρι επιθυμούμε.

lancon_zx_10

Επειδή όμως τα γοφάρια έχουν πολύ σκληρό και κοφτερό στόμα, καλό είναι να περάσουμε μια σαλαγκιά στο αγκίστρι και φυσικά ένα κομμάτι σύρμα μετά το παράμαλλο μας. Μια ιδέα μπορείτε να πάρετε από το άρθρο στο περιοδικό μας Lurebites Mag και από το video στο κανάλι μας :

 

Στο LRF

lancon_zx_13

Όπως είπαμε, τα μεγέθη του Lancon είναι πολλά και ένα από αυτά είναι αυτό των 7 cm, ένα μέγεθος κατάλληλο για τους λάτρεις του LRF! Φυσικά μιλάμε για ψάρεμα σε όλη την υδάτινη στήλη αφού στην επιφάνεια θα αναζητήσουμε κοκκάλια, μελανούρια και άλλα ενώ στο βυθό όλα τα είδη που κατοικούν εκεί.

lancon_zx_14

lancon_zx_15

Όμως μια άλλη χρήση αυτού του μικρού δολώματος που λίγοι γνωρίζουν είναι όταν θέλουμε να ξεγελάσουμε μεγάλα λαβράκια που κυνηγούν τον μικρό γόνο χωρίς να ενδιαφέρονται για τίποτα μεγαλύτερο από αυτόν. Πράγματι, η κίνηση του μπορεί να προσομοιάσει με μεγάλη επιτυχία την κίνηση αυτών των μικρών ψαριών!

lancon_zx_16

Επίσης, το καλό είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με ένα πλήθος από διαφορετικά jighead όμως η πιο κατάλληλη λύση είναι τα micro ronde της Delalande.

Στο... Tai Rubber!!

lancon_zx_18

Μια πληροφορία που μας ήρθε από τον γνωστό σε όλους μας ψαρά Γιώργο Καρακολίδη είναι η χρήση και του Lancon (ανάμεσα σε άλλες σιλικόνες) έως teaser στην τρέσα του Tai Rubber!

lancon_zx_17

lancon_zx_19

Με πολύ απλό τρόπο, περνάμε στο κοντό αγκίστρι την σιλικόνη ώστε να λικνίζεται ελεύθερα μέσα στο νερό μαζί με την τρέσα. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!!

delalande_lancon

Αυτά ήταν μερικά από όσα μπορούσαμε να πούμε για αυτήν την σιλικόνη... για όλες τις χρήσεις! Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από εσάς να βρείτε νέους τρόπους που θα εκμεταλλευτείτε την κίνηση της και είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα εμφανιστούν πολλοί τέτοιοι τρόποι!!!

Πατήστε εδώ για τιμές και διάθεση :

arcofil_banner_arthro1