Μια πολύ έξυπνη ιδέα από την αγγλική εταιρία ΗΤΟ που είναι η μόνη πιστεύω στην ελληνική αγορά με προϊόντα Pencil από… σιλικόνη!!!! Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός της κίνησης και της απόστασης ρίψης των pencil αλλά με την ελκυστική παρουσία μιας σιλικόνης στο νερό.

Όταν πρωτοείδα το συγκεκριμένο τεχνητό, Soft Fry της ΗΤΟ στο κατάστημα του Άκη Τηνιακού, η πρώτη μου σκέψη ήταν : “να επιτέλους και κάτι καινούργιο που ξεφεύγει από τα ίδια και τα ίδια που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά”. Αμέσως όμως ερωτήσεις και απορίες δημιουργήθηκαν και άρχισαν να γυρίζουν γύρω από τα κεφάλι μου σαν... τους 69 δορυφόρους του πλανήτη Δία που διαγράφουν τρελές τροχιές γύρω του.

HTO_Soft_fry5

Τα στίγματα και οι χιαστί γραμμές σαν λέπια, είναι απόλυτα ευδιάκριτα στα μάτια των κυνηγών.

Έχει άραγε καλή ρίψη; Η κίνηση του είναι η ενδεδειγμένη για ένα pencil τεχνητό; Θα μπορούσαμε με διαφορετικές ανακτήσεις να του προσδώσουμε και άλλες κινήσεις και τέλος... ήταν δυνατόν το όλο σύνολο να λειτουργήσει κατά το δοκούν, όχι μόνο στα ήρεμα νερά ενός λιμανιού, αλλά και σε δυσκολότερες καταστάσεις όπως στις εκβολές ενός ποταμού με τα ρεύματα στο ζενίθ;

Pencil

HTO_Soft_fry2

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, τα συγκεκριμένα σκληρά τεχνητά δεν έχουν γλώσσα και είναι sinking, η βύθιση τους δε χωρίζεται σε γρήγορη, μεσαία και αργή (Fast, Medium, Slow) και γενικά κατεβαίνουν στον βυθό είτε με το κεφάλι είτε οριζόντια. Οι τεχνικές ανάκτησης που χρησιμοποιούμε είναι αρκετές με τις πιο αποδοτικές όμως κατά την γνώμη μου τις εξής δυο:

  • Στην πρώτη, και αφού εκτελέσουμε την βολή, δεν κλίνουμε το πικ απ και αφήνουμε το τεχνητό να κατέβει κάθετα στο βάθος που επιθυμούμε. Στην συνέχεια εκτελούμε συνεχόμενα τινάγματα (Jerks) με παράλληλη ανάκτηση, γρήγορη ή αργή ανάλογα τις καταστάσεις και τους θηρευτές που αναζητούμε. Όταν το τεχνητό πλησιάσει στην επιφάνεια ανοίγουμε το πικ απ, και ξανά πάλι οι ίδιες ενέργειες από την αρχή.
  • Όσο αφορά την δεύτερη είναι αρκετά πιο απλή, και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μαζέψουμε γρήγορα μερικά μέτρα, με το καλάμι πάνω ή και κάτω ανάλογα το βάθος το οποίο ανιχνεύουμε και να κάνουμε κατόπιν μια παύση μερικά δευτερόλεπτα χωρίς να ανοίξουμε το πικ απ (το τεχνητό εκτελεί οριζόντια ή κάθετη και προς την ακτή βύθιση) και ξανά πάλι από την αρχή.

Soft Fry

HTO_Soft_fry6

Το απίστευτο αυτό τεχνητό της HTO έχει 9cm μήκος και βάρος 15gr!!!! και σε συνδυασμό με το αεροδυναμικό του σχήμα εκτελεί πολύ καλές ρίψεις ακόμα και με αρκετά δυνατούς ανέμους. Αν θελήσουμε ακόμα περισσότερα μέτρα, απλώς αλλάζουμε τις σαλαγκιές με αγκίστρια, προσοχή όμως στο βάρος ώστε να μην επηρεαστεί η πλευστότητα του (ισοβαρή και ελαφριά αγκίστρια). Η βύθισή του είναι οριζόντια και μεσαία, και κάλλιστα μπορεί να δεχτεί επίθεση και κατά την κάθοδο του στον βυθό. Όσο αφορά την εμφάνισή του είναι πραγματικά αληθοφανής με μαύρα έντονα μάτια, με σώμα γεμάτο ευδιάκριτα στίγματα και χιαστί γραμμές που μοιάζουν με λέπια.

HTO_Soft_fry1

Τα χρώματα του κυνηγού και του τεχνητού σε απόλυτη αρμονία.

Η σιλικόνη δε από την οποία είναι κατασκευασμένο, είναι αρκετά ανθεκτική και ημιδιάφανη κάτι σαν τα Ghost τεχνητά, ένα μεγάλο ατού πιστεύω, ιδιαίτερα σε καθαρά και φωτεινά νερά. Τέλος, ένα άλλο πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν διαθέτη μπίλιες, πράγμα που το καθιστά αθόρυβο(Silent) και πολύ ελκυστικό σε δύστροπους και πονηρεμένους κυνηγούς. Τα χρώματα δε που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι τέσσερα, πράσινο, κοκκινοκέφαλο, μπλε και κίτρινο με καλύτερα αποτελέσματα και πάντα κατά την γνώμη μου, το πράσινο και κίτρινο για ποτάμια και το μπλε και κόκκινο για τη θάλασσα, χωρίς όμως κάτι να είναι απόλυτα δεδομένο.

Τεχνικές

HTO_Soft_fry4

Τρομερή κίνηση, ακόμα και στα έντονα ρεύματα ενός ποταμού

Μιας και είναι τεχνητό Pencil, όλες οι γνωστές ανακτήσεις δουλεύουν εξίσου καλά. Mε την κατάλληλη όμως τεχνική μπορούν να δουλέψουν και στην επιφάνια σαν Surface. Απλώς σηκώνουμε την μύτη του καλαμιού ψηλά και εκτελούμε την τεχνική Spitting and Splashing, προσομοιάζοντας έτσι ένα τρομαγμένο ψάρι που προσπαθεί να ξεφύγει. Εκεί όμως που το συγκεκριμένο τεχνητό πραγματικά δίνει κάτι το διαφορετικό, είναι η Sub Surface κίνηση που τελικά διαθέτει.

HTO_Soft_fry7

Δηλαδή, κατεβάζοντας την μύτη του καλαμιού στο ύψος της θάλασσας και με κοφτά τινάγματα, το Soft Fry εκτελεί ζιγκ ζαγκ υποβρύχια κίνηση μόλις 10 με 20 cm κάτω από την επιφάνεια. Πραγματικά υπέροχη!!! Και προσωπικά μου έχει δώσει τις περισσότερες συλλήψεις λαβρακιών, τόσο στα έντονα ρεύματα των εκβολών αλλά και στα ήρεμα νερά ενός λιμανιού.

Συμπεράσματα

HTO_Soft_fry3

Πάντα μιλώντας προσωπικά, αλλά και μετά από πολλές μα πολλές δοκιμές, το Soft Fry είναι βασικός πλέων σύμμαχος στις εξορμήσεις μου και πάντα το δοκιμάζω πρώτο αλλά και τελευταίο, χωρίς ποτέ να με απογοητεύσει. Θέλει λίγο προσπάθεια στην ανάκτηση ώστε το τεχνητό να δώσει όλα όσα μπορεί, και πιστεύω ότι είναι όντως κάτι το διαφορετικό, τόσο σε εμάς αλλά προπάντων… και στους κυνηγούς!!!!!!

Για τιμή και διάθεση, πατήστε εδώ :

Tiniakos1