Σήμερα θα γνωρίσουμε τα τεχνητά μιας ακόμα ευρωπαικής εταιρίας, όχι τόσο διαδεδομένη στην χώρα μας, με καταγωγή την Ισπανία. Η Spanish lures λοιπόν, είναι μια μικρή και νέα σχετικά βιοτεχνία στον χώρο των ειδών αλιείας, που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην κατασκευή σκληρών τεχνητών δολωμάτων.

Οι πρώτες επιτυχίες των τεχνητών της στα νερά της μεσογείου δεν άργησαν να έρθουν, ενώ μπορούμε να πούμε πλέον με σιγουριά ότι η εταιρία παρουσιάζει δυναμική εξέλιξη προσθέτοντας ολοένα και περισσότερα μοντέλα, εμπλουτίζοντας την ήδη υπάρχουσα γκάμα. Εμείς στην παρούσα παρουσίαση θα ασχοληθούμε με τρία από αυτά τα τεχνητά δολώματα, που απευθύνονται στην τεχνική του spinning αλλά και στα περισσότερα αρπακτικά της συγκεκριμένης τεχνικής: Το Sparrow 90, το Omega 90 και το Mesias 140. Ας πάμε όμως να τα γνωρίσουμε καλύτερα...

Sparrow 90

spanish3

pinakas_sparrow1

Ο “Σπουργίτης” όπως είναι το όνομα του στα ελληνικά, είναι ένα τεχνητό δόλωμα επιφανείας και πιο συγκεκριμένα της κατηγορίας WTD. Το μήκος του είναι 9 εκατοστά ενώ το βάρος του ανέρχεται στα 12,3 γραμμάρια. Από άποψη κατασκευής πρόκειται για άψογο τεχνητό με ανάγλυφες λεπτομέρειες στο κεφάλι όπως βράγχια και στόμα ενώ την παράσταση κλέβουν τα μεγάλα και πολύ αληθοφανή 3D μάτια.

spanish1

Το υπόλοιπο σώμα είναι λείο και ντυμένο με ολογραφική ταινία που συνδιάζει τις έντονες αντανακλάσεις με μέγιστη αληθοφάνεια. Το σημείο που θα σταθώ ιδιαιτέρως είναι το εσωτερικό σύστημα του Sparrow, που το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα τεχνητά αυτής της κατηγορίας: Εκτός του σταθερά τοποθετημένου βάρους στο πίσω μέρος, διαθέτει και μεταβλητό βάρος σε μορφή εμβόλου για ακόμα μακρινότερη ρίψη! Πράγματι το τελικό αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό καθώς το τεχνητό πετάει μακριά σαν Σπουργίτης!

spanish2

Όσον αφορά την ευκολία χρήσης αυτή κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, αποδίδοντας υποδειγματικά από αργές μέχρι και τις... πολύ γρήγορες πλεύσεις. Επίσης κατά την διάρκεια της πλεύσης, οι πίσω μπίλιες του Sparrow παράγουν ένα ελαφρύ και διακριτικό θα έλεγα κροτάλισμα ενώ οι δύο σαλαγκιές και οι κρίκοι που είναι εφοδιασμένο, είναι κατάλληλα για χρήση σε αλμυρό περιβάλλον. Το Sparrow αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση ιδιαιτέρως για τον αρχάριο spinner, που ψάχνει για ένα WTD τεχνητό γενικής χρήσης, φιλικό στον χρήστη, που συνδιάζει απόδοση και υψηλές επιδόσεις.

Omega 90

spanish4

pinakas_omega

Αποτελεί την δεύτερη πρόταση της Spanish lures στην κατηγορία των μικρών WTD δολωμάτων, όμως με εντελώς διαφορετική προσέγγιση και φιλοσοφία σε θέμα σχεδιασμού και χρήσης σε σχέση με το Sparrow. Για να είμαστε ακριβής τα μόνα κοινά που έχουν είναι το μήκος (9cm), οι ανοξείδωτες σαλαγγιές ενώ το βάρος του Omega είναι 13 γραμμάρια δηλαδή μερικά δέκατα του γραμμαρίου περισσότερα.

spanish5

Εμφανισιακά έχει δοθεί έμφαση στην λεπτομέρεια όπως το αληθοφανές κεφάλι με τα αναγλύφα βράγχια, στόμα και 3D μάτια, ενώ το υπόλοιπο σώμα είναι χαραγμένο με λοξές ραβδώσεις για μέγιστη αληθοφάνεια. Την μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η διαμπερής τρύπα που διασχίζει κάθετα το σώμα του τεχνητού πίσω από τα βράγχια. Η συγκεκριμένη διαμόρφωση εξυπηρετεί τον εξής σκοπό: Κατά την πλεύση του, το τεχνητό να κάνει όσο περισσότερο "σαματά" γίνεται, παράγοντας παφλασμούς και αφρουδιά στην επιφάνεια της θάλασσας προκαλώντας έτσι τα ψάρια να του επιτεθούν!

spanish6

Ένα χαρακτηριστικό που συναντάται συχνά σε τεχνητά τύπου Popper αλλά γιατί όχι και σε τεχνητά WTD; Εσωτερικά δεν ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, με το βάρος να είναι τοποθετημένο σταθερά στο πίσω μέρος, ενώ οι μπίλιες που διαθέτει παράγουν έντονο ήχο και κροτάλισμα κατά την πλεύση, που το κάνουν αντιληπτό ακόμα και αν το τεχνητό πλέει αρκετά μέτρα μακριά μας!

spanish7

Όπως καταλαβαίνεται το Omega διαθέτει χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν εντελώς από το Sparrow, εστιάζοντας κυρίως στην πιο φασαριόζικη και έντονη πλεύση. Ένα τεχνητό που μπορεί να αποδειχθεί “άσσος στο μανίκι” σε ψάρια όπως το γοφάρι, η λίτσα αλλά και σε δύστροπα λαβράκια.

Mesias 140

spanish8

pinakas_mesias

Αποτελεί την πρόταση της εταιρίας στην κατηγορία των minnows. O “μεσσίας” λοιπόν, έχει μήκος 14 εκατοστά, βάρος 26 γραμμάρια και floating πλευστότητα. Σχεδιαστικά μιλάμε για τεχνητό με “παχιά” σιλουέτα, χαρακτηριστικό που του προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων που θα αναλύσουμε αργότερα. Η ποιότητα κατασκευής και η εμφάνιση κυμαίνονται σε πολύ υψηλά στάνταρ, με εξαιρετικό φινίρισμα βαφής, ενώ οι ανάγλυφες λεπτομέρειες βρίσκονται σε όλο το μήκος του σώματος όπως βράγχια, μάτια και λέπια. Ιδιαίτερη βάση θα πρέπει να δοθεί στην εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στο εσωτερικό σύστημα του Mesias, για την βελτίωση της απόστασης ρίψης: Δεν διαθέτει το κλασσικό σύστημα με τις μετακινούμενες μπίλιες αλλά ενιαίο έμβολο που ολισθαίνει πάνω σε άξονα κατά την ρίψη δίνοντας μια επιπλέον ώθηση στο τεχνητό την στιγμή που αφήνουμε το νήμα.

spanish9

Πολλές εταιρίες καυχιόνται για τα μέτρα απόστασης που μπορούν να καλύψουν τα τεχνητά τους, αλλά όσον αφορά το Mesias αυτό ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε, αν συνδιαστεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό τα μετρά που μπορεί να καλύψει συγκεκριμένο τεχνητό είναι απλά εξωφρενικά! Είναι πολύ λίγα τα τεχνητά της αγοράς με αυτό το μήκος και βάρος που μπορούν να καλύψουν τέτοια απόσταση, που αναμφίβολα αποτελεί και το μεγαλύτερο προτέρημα του “Μεσσία”.

spanish10

Αλλά για να πούμε όλη την αλήθεια, ρόλο σε αυτό παίζει και ο αεροδυναμικός σχεδιασμός της γλώσσας που προβάλει ελάχιστη αντίσταση κατά την πτήση. Μιας και αναφερθήκαμε στην γλώσσα, εκείνη είναι κατασκευασμένη από παχύ πλαστικό κάνοντας την εξαιρετικά δυνατή και ανθεκτική σε τυχών χτυπήματα, ενώ μπορεί να δώσει την απαιτούμενη κίνηση του τεχνητού μέσα στο νερό ακόμα και σε συνθήκες έντονων ρευμάτων. Η κίνηση σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας που χαρακτηρίζει το Mesias, πρωτίστως είναι το rolling και δευτερευόντως το wobbling με ένα ποσοστό 70%-30% περίπου και απαιτεί μέτρια προς γρήγορη ανάκτηση για να την αποδώσει.

spanish_company2Το βάθος πλεύσης του ξεκινάει από τους 30 πόντους και μπορεί να φτάσει το μέγιστο στο ένα μέτρο, που το καθιστούν κατάλληλο για σχεδόν όλες τις συνθήκες ψαρέματος. Τελειώνοντας, να αναφέρουμε ότι είναι εφοδιασμένο με τρις ενισχυμένες σαλαγγιές Νο 4 κατάλληλες για χρήση στο αλμυρό νερό. Το Messias σίγουρα δεν πρέπει να λείπει από την κασετίνα κανενός spinner που αναζητά τα αρπαχτικά ανεξαρτήτως είδους σε μακρινές αποστάσεις από την ακτή.

spanish11
Η Spanish lures μπορεί να μην διαθέτει την ιστορία άλλων γνωστότερων εταιριών στον χώρο, όμως αυτό που διαθέτει σίγουρα είναι μεράκι που κάνει το τελικό αποτέλεσμα να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από τον ανταγωνισμό.

logo_fishingtime