Η Apia είναι μια εταιρία που κατατάσσεται στις κορυφαίες της Ιαπωνικής αγοράς και χαρακτηρίζεται για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει. Έχει ξεχωρίσει από άλλες εταιρείες πρώτα από όλα ως προς τα καλάμια της και έπειτα για το ρουχισμό, τους μηχανισμούς αλλά και τα ιδιαίτερα τεχνητά της δολώματα σε ένα από τα οποία θα αναφερθούμε σε αυτήν την παρουσίαση.

Πιο συγκεκριμένα θα σας παρουσιάσουμε μια γκάμα "ιδιαίτερων" τεχνητών δολωμάτων της Apia, τα οποία είναι το Punch Line slim 90, Punch Line 95 - Punch Line Muscle 95 καθώς και τα Punch Line 80 - Punch Line Muscle 80. Αυτά κατατάσσονται στην κατηγορία των lipless pencil minnow και απευθύνονται κυρίως στο ιαπωνέζικο λαβράκι στο οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχουν μεγάλη επιτυχία.

punch_2

Από την στιγμή όμως που εισάχθηκαν στην εγχώρια αγορά μας, με το πέρασμα του χρόνου έχει αποδειχθεί ότι εξίσου καλά αποτελέσματα έχουν και στα δικά μας λαβράκια. Κατασκευάζονται για spinners που αναζητούν το κάτι διαφορετικό στο ψάρεμά τους, και θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα πρέπει να έχουν και λίγη φαντασία ως προς την κίνηση που θα του δώσουν μέσα στο νερό. Ας πάμε να τα εξετάσουμε όμως ένα ένα ξεχωριστά.

Apia Punch Line slim 90

punch_1

Η ονομασία του και μόνο punch, που σημαίνει γροθιά, δηλώνει την δυναμικότητα που κρύβει μέσα του αυτό το τεχνητό, την επίπεδη κεφαλή του, αλλά και τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε. Αυτός δεν είναι άλλος από το ότι η εταιρεία θέλησε να δημιουργήσει το τεχνητό που θα κάνει την διαφορά και θα πάει κόντρα στα συνηθισμένα. Η λέξη "slim" το χαρακτηρίζει απόλυτα, καθώς η σιλουέτα του είναι κυριολεκτικά σαν κάποιο "στιλό". Με την πρώτη επαφή μας μαζί του είδαμε ένα καλοσχεδιασμένο τεχνητό σε όμορφους ποιοτικούς χρωματισμούς, που το σχήμα του παραπέμπει σε ένα λεπτοκαμωμένο popper, αλλά στην πραγματικότητα είναι το άκρως αντίθετο.

pinakas-slim90

Πρόκειται για ένα pencil lipless minnow με sinking πλευστότητα. Το μήκος του είναι 90 χιλιοστά και το βάρος του είναι στα 12 γραμμάρια. Χαρακτηριστικό του είναι ότι σε ένα μέτρο νερό ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσει στον πάτο είναι τρισήμιση δευτερόλεπτα. Είναι εφοδιασμένο με δύο σαλαγγιές, κατάλληλες για αλμυρό νερό, τύπου ST-46 και νούμερο #10 οι οποίες είναι κορυφαίας ποιότητας αφού ειναι κατασκευασμένες απο την εταιρία Owner, με αποτέλεσμα το σίγουρο κάρφωμα σε κάθε χτύπημα.

punch_3

Τα κοκκίνα χαρακτηριστικά Apia μάτια και οι λεπτομέρειες του κεφαλιού

Στο κεφάλι υπάρχουν δυο κόκκινα 3D μάτια, κάτι το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν των τεχνητών της εταιρίας. Επίσης, έχει όμορφα λεπτομερή χαραγμένα βράγχια που το κάνει ακόμη πιο αληθοφανές στα μάτια των αρπακτικών. Το κεφάλι του είναι επίπεδο και έτσι μπορούμε να αισθανθούμε στο καλάμι μας την αντίσταση του τεχνητού την ώρα που απωθεί το νερό, έχοντας τον καλύτερο του έλεγχο παράλληλα.

punch_sxedia

Στο εσωτερικό του έχουν τοποθετηθεί δυο μολυβάκια το ένα στο εμπρός και το άλλο στο πισω μέρος του. Ειναι δηλαδή μοιρασμένο το βάρος του με αποτέλεσμα να πετυχαίνει μια ρεαλιστική, ελκυστική προς τα αρπακτικά και ακαταμάχητη θα λέγαμε πτώση προς τον βυθό. Την στιγμή της οριζόντιας πτώσης του πραγματοποιεί έντονο rolling. Αυτό αποτελεί άλλη μια σημαντική ιδιαιτερότητά του. Επίσης τα βαριδάκια αυτά ειναι σφινομένα στο εσωτερικό του και αυτό το καθιστά αθόρυβο. Οπότε μπορούμε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσουμε σε πολύ ήρεμες συνθήκες. Βγαίνει σε διάφορους χρωματισμούς, φυσικούς και μη, οι οποίοι μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις διαφορετικές συνθήκες που θα συναντήσουμε κάθε φορά στην ψαρεύτρα μας. Όντας ποιοτικοί, δύσκολα θα δούμε να φεύγει απο πάνω τους το χρώμα.

Σαλαγγιές, κατάλληλες για αλμυρό νερό, τύπου ST-46

Σαλαγγιές, κατάλληλες για αλμυρό νερό, τύπου ST-46

Ένα από τα σημαντικά του πλεονεκτήματα είναι η εντυπωσιακή μακρινή βολή του, αφού εκτοξεύεται λες και κάνουμε βολή με ένα πλανάκι αντίστοιχων γραμμαρίων. Αυτό το γεγονός μπορεί να μας βοηθήσει στο ψάρεμα μας, στην περίπτωση που τα ψάρια βρίσκονται αρκετά μακριά. Ας δουμε όμως και μερικές πλεύσεις που μπορούμε να του δώσουμε. Τα κυρία χαρακτηριστικά του είναι το rolling fall δηλαδή η οριζόντια πτώση του με το παράλληλο rolling. Τέλος είναι η κίνηση "S" δηλαδή slalom (ζικ-ζακ) που πραγματοποιεί, κατι το οποίο χαρακτηρίζει και τα sub-surface τεχνητά.

Όλα τα Punch Line είναι sinking πλευστότητας

Όλα τα Punch Line είναι sinking πλευστότητας

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα χαρακτηριστικά του μπορούμε, σύμφωνα και με τον κατασκευαστή, να τα χειριστούμε με μια σταθερή μέτρια προς γρήγορη ανάκτηση πράγμα που θα κρατάει το τεχνητό σε μία κίνηση "S" μόλις λίγους πόντους κάτω απο το νερό, σχεδόν στην επιφάνεια.Άλλη μία επιλογή που έχουμε στην επιφάνεια είναι σταθερή μέτρια προς γρήγορη ανάκτηση συνδυάζοντας jerks τα οποία θα το κάνουν να βγάζει το κεφάλι μερικές φορές απο το νερό στην επιφάνεια δηλαδή σαν κάποιο sub-surface. Απο εκεί και πέρα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σταθερή μέτρια ανάκτηση με stops μερικών δευτερολέπτων, εκμεταλευόμενοι την τόσο ρεαλιστική και αθόρυβη πτώση του προς το βυθό.

Apia Punch Line 95/Muscle 95

punch_2

Αρχίζοντας την περιγραφή θα λέγαμε οτι η εξωτερική εμφάνιση μεταξύ των δύο μοντέλων (95 & 95 Muscle) είναι απολύτως η ίδια, δεν αλλάζει κάτι. Η βασική διαφορά τους, που αυτόματα τα κατατάσσει σε δυο διαφορετικά μοντέλα θα την διακρίνουμε αμέσως αφού αναφέρουμε τα χαρακτηριστικά τους. Το Punch Line 95 ανήκει στην κατηγορία των lipless pencil minnow με sinking πλευστότητα.

punch_4

Το μήκος του ειναι 95 χιλιοστά και το βάρος του 20 γραμμάρια. Είναι εφοδιασμένο με δυο σαλαγγιες ST-46 με νούμερο #4 οι οποίες ειναι της εταιρείας Owner και είναι κατασκευασμένες για χρήση σε αλμυρό νερό.Από την άλλη το Punch Line 95 Muscle αποτελεί το πιο βαρύ μοντέλο της σειράς που αναφερόμαστε, με βάρος 28 γραμμάρια.

pinakas-punch95

Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του είναι ίδια με το προηγούμενο. Οι Ιάπωνες το σχεδίασαν για να καλύψουν πραγματικά μεγάλες αποστάσεις για χρήση κυρίως σε κανάλια με ισχυρά ρεύματα. Καταλαβαίνουμε αμέσως οτι η διαφορά των δυο μοντέλων αφορά το βάρος τους και αυτό οφείλεται στα μεγαλύτερα μολυβάκια που έχει σφηνώσει η εταιρία στο εσωτερικό του 95 Muscle όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.

 

Στο βίντεο που θα δούμε οι πλεύσεις που πετυχαίνει το 95 μπορεί να πει κανείς οτι είναι πανομοιότυπες με αυτές του Punch Line slim 90. Οι διαφορές μεταξύ τους ειναι ως προς την σιλουέτα τους, το μήκος τους αλλά και την απόσταση βολής που πραγματοποιεί το κάθε ένα ξεχωριστά. Πιο αναλυτικά το slim 90 έχει μια φανερά πιο λεπτή σιλουέτα απο την πιο χοντροκομμένη του Punch Line 95/Muscle 95.

Apia Punch Line 80/Muscle 80

punch_1

Για τελευταίο αφήσαμε τον μικρότερο της παρέας των Punch Line . Η σιλουέτα του ειναι ίδια με αυτή του Punch Line 95/Muscle 95, με την μόνη διαφορά το μήκος του το οποίο είναι 80 χιλιοστά. Έχει βάρος 13 γραμμάρια και είναι εφοδιασμένο με δυο σαλαγγιές ST-46 στο μέγεθος #6, της εταιρίας Owner. Η διαφορά του Muscle με το Punch Line 80 είναι το διαφορετικό βάρος που έχει το οποίο ειναι στα 16 γραμμάρια. Στην πράξη αυτά τα δύο μοντέλα αποτελούν την μικρότερη έκδοση των 95 για όσους θέλουν κάτι μικρότερο σε μέγεθος στο ψάρεμα τους.

pinakas-punch80

 

Ανακεφαλαιώνοντας θα μπορούσαμε να πούμε οτι τα συναισθήματα-εντυπώσεις απο την στιγμή που τα παραλάβαμε απο το Fishingtime μέχρι την στιγμή που τα δοκιμάσαμε δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Μας εξέπληξε πρώτα η απίστευτη βολή που έχουν, που είναι πέρα απο ικανοποιητική, το rolling fall, δηλαδή η ρεαλιστική οριζόντια βυθισή τους, η δράση "S" δηλαδή slalom (ζικ-ζακ) που πραγματοποιούν με μια απλή ανάκτηση και η ανταπόκριση του σε κάθε jerk-twitch δίνοντας του όμορφη κίνηση. Τέλος, το "περίεργο" κεφάλι του που με την αντίσταση που έχει μέσα στο νερό, μας δίνει τον απόλυτο έλεγχο ακόμα και στα δυνατά ρεύματα μιας εκβολής.

IMG_8053

Οι διαφορετικοί τρόποι και τα βάθη που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά το κάνουν ένα τεχνητό “μπαλαντέρ” στην θήκη μας ενώ οι πολλοί χρωματισμοί που καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς του αθλήματος. Γενικά, η Apia κατασκευάζει τεχνητά με πολύ ιδιαίτερες πλεύσεις που απευθύνονται σε αυτούς που βασίζονται στις δικές τους ικανότητες για να δώσουν “ζωή” στο τεχνητό και όχι στην κίνηση του τεχνητού από τον κατασκευαστή. Ένα από αυτά είναι το Punch Line, το οποίο είναι μια κατηγορία από μόνο του!

Πατήστε εδώ για να το βρείτε :

logo_fishingtime