Η εταιρεία DUO στην προσπάθεια της να καλύψει επιτυχώς όλο το φάσμα της υδάτινης στήλης, δημιούργησε τεχνητά, που δεν παύουν να μας ξαφνιάζουν ευχάριστα με την αποτελεσματικότητα και τον καινοτόμο σχεδιασμό τους. Ένα από αυτά είναι και το BeachWalker 120MD, που κατασκευάστηκε για να καλύψει περισσότερο εύρος από ένα κλασσικό minnow, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια από τον χρήστη.

Όπως δηλώνει και η ονομασία του (MD=Medium Diver), είναι ένα μέτριας βύθισης jerkbait τεχνητό 20gr και 120mm, που μπορεί να κολυμπήσει μέχρι το βάθος του 1,5 μέτρου. Εντύπωση προκαλεί η έμφαση που έχει δοθεί στην αεροδυναμικότητα του, για να μπορεί να επιτυγχάνει μακρινές βολές ακόμα και με δυνατούς ανέμους.

beachwalker1

Η κατασκευαστική αρτιότητα του τεχνητού, ξεκινάει από τον πρωτοπόρο σχεδιασμό της γλώσσας, που έγινε με γνώμονα την ήπια αντίσταση στο νερό και ολοκληρώνεται στον τελευταίο κρίκο σύνδεσης του split ring με την σαλαγκιά. Η στοχευόμενη τοποθέτηση της τελευταίας, λίγο πριν το τελείωμα της ουράς, μειώνει κατά πολύ την αντίσταση του αέρα και μεγιστοποιεί την βολή.

beachwalker2

Βέβαια, στην μακρινή απόσταση που καλύπτει το τεχνητό συνεισφέρει και η μελετημένη τοποθέτηση του εσωτερικού έρματος. Οι δύο κινούμενες μπίλιες βολφραμίου 6.5mm σε συνδυασμό με τις τρεις σταθερές μπίλιες των 5.0mm, ευθύνονται και για την πολυδιάστατη πλεύση του.

beachwalker3

Μετά την ρίψη του τεχνητού, τα κινούμενα βάρη σταθεροποιούνται στο μπροστινό τμήμα, χαρίζοντας του μία σφιχτή αντίρροπη κίνηση (wobbling) με έντονα πλευρικά γυρίσματα (rolling) ακόμα και σε δυνατά ρεύματα. Η ιδιαίτερη πλεύση του, μεταφέρει στο καλάμι ένα ανεπαίσθητο τρέμουλο, που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για τον angler που ψαρεύει με δυνατούς ανέμους. Τις ημέρες εκείνες όπου η οπτική επαφή με το τεχνητό είναι περιορισμένη λόγω των κυμάτων, η ρυθμική πλεύση είναι αυτή που μας βοηθάει να συντονιστούμε μαζί του.

beachwalker4

Η ελεγχόμενη αυξομείωση της ταχύτητας ανάκτησης, μαζί με την ορθή χρήση του καλαμιού, είναι οι παράγοντες που δίνουν ζωή στο τεχνητό. Η παραμικρή αλλαγή στην ρυθμική του πλεύση, πρέπει να μας βάζει σε υποψίες για περαιτέρω έλεγχο. Πολλές φορές φύκια ή ξένα σώματα επικάθονται στην γλώσσα, ακυρώνοντας κάθε του λειτουργιά, δίνοντας την αίσθηση μιας σταθερής αντίστασης που δεν μεταβάλλεται.

beachwalker5

Συγκεκριμένα, μετά την βολή χαμηλώνω την μύτη του καλαμιού και ξεκινάω μια σχετικά γρήγορη ανάκτηση, έτσι ώστε το τεχνητό να κερδίσει βάθος και να χαράξει πορεία προς τον βυθό. Μετά από λίγο μετριάζω την ταχύτητα περιστροφής του μηχανισμού και ξεκινάω μικρά κάθετα χτυπήματα (jerks), που στην συνέχεια κλιμακώνονται σε πλάγια διαγώνια (dart action). Στο τελείωμα της διαδρομής, οι κινήσεις του καλαμιού γίνονται πλάγιες (twitches), για να μπορέσω να εκμεταλλευτώ όσο περισσότερο χώρο και χρόνο μπορώ, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ένα χτύπημα. Με αυτούς τους χειρισμούς το τεχνητό αποκτάει μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, που έχει ως στόχο να τρελάνει τους θηρευτές.

beachwalker6

Λόγω του ότι σχεδιάστηκε με απώτερο στόχο το πλατύψαρο Flounder (ένας είδος ψαριού όπως το καλκάνι και την γλώσσα), δόθηκε ιδιαίτερη βάση στον σκληροτράχηλο χαρακτήρα του. Αυτό έγινε με σκοπό την κατασκευή ενός τεχνητού αναζήτησης που θα ‘’σκανάρει’’ τον πυθμένα της θάλασσας για αρκετή ώρα, καλύπτοντας την απέραντη ακτογραμμή.

beachwalker7

Οι χρωματισμοί και των δύο τεχνητών της δοκιμής είναι εξωπραγματικοί. Την χρυσαφή απόχρωση “Gold Rush” την χρησιμοποίησα τις ηλιόλουστες μέρες, για να εκμεταλλευτώ στο έπακρον τις προκλητικές της αντανακλάσεις και την απομίμηση ζαργάνας ”Chart Head Sayori” σε διαυγή νερά, με ή χωρίς ήλιο.

 

Το συγκεκριμένο τεχνητό το δούλεψα κατά κόρον σε βαθιές παραλίες με μικτούς βυθούς και πραγματικά εξεπλάγην από την ανθεκτικότητα και την λειτουργικότητα της γλώσσας του. Ο μελετημένος σχεδιασμός της όχι μόνο δεν επηρεάζει την αεροδυναμική του τεχνητού αλλά απογειώνει τις επιδόσεις του, ακόμα και με αντίθετο άνεμο!

Το Team Anglermania Greece-Cyprus υποστηρίζει το catch&release όποτε αυτό είναι εφικτό, προσπαθώντας να προωθήσει την διαφύλαξη και την διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου για τις επόμενες γενιές.

live&letlive

DUO LURES-ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΨΑΡΕΜΑ!

banner_arthrou_anglemania