Ακούγοντας τη λέξη Popper, στο μυαλό του κάθε spinner έρχονται εικόνες από παφλασμούς στην επιφάνεια της θάλασσας. Πως θα σας φαινόταν όμως η ιδέα κάποιο Popper να μπορεί να κινηθεί σαν κάποιο minnow; Μήπως αυτή η ιδιότητα είναι ικανή να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ενός απλού Popper θετικά; Η Ιαπωνική εταιρεία BlueBlue σχεδίασε ένα τέτοιο τεχνητό που ακούει στο όνομα GABOZ!!! 90 και με πολύ απλά λόγια ήρθε από την μακρινή Ιαπωνία για να προκαλέσει «πανικό» στην επιφάνεια των Ελληνικών θαλασσών!

Με τη πρώτη ματιά φαντάζει ένα κλασσικό Popper αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα Swimming Popper με δύο διαφορετικές δράσεις στο νερό, αυτή του Popping καθώς και αυτή του Rolling, συνδυασμός ακαταμάχητος! Μπορούμε να το ψαρέψουμε με τρεις τρόπους : το γρήγορο Popping με ελάχιστο θόρυβο, το μεσαίο Popping με ισχυρότερο θόρυβο και το έντονο Popping σε συνδυασμό με μακριά βύθιση μέσα στο νερό όπως κάνει δηλαδή ένα μεγάλο GT Popper. Όλα αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε αλλάζοντας την συχνότητα των χτυπημάτων του καλαμιού μας καθώς και την ταχύτητα ανάκτησης κάθε φορά. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι πως στο κάθε Pop έχει την τάση να απωθεί αρχικά νερό και στη συνέχεια να βυθίζει ελάχιστα το κεφάλι. Αυτό δημιουργεί φυσαλίδες κάτι που αυξάνει την επιθετικότητα των ψαριών.

 Πραγματοποιώντας μία μέτριας ταχύτητας σταθερή ανάκτηση κινείται με το κεφάλι ελάχιστα βυθισμένο στο νερό ενώ από την μέση του σώματος του και πίσω ξενερίζει δημιουργώντας απόνερα σαν κάποιο τεχνητό επιφανείας. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι διατηρεί αυτήν την δελεαστική κίνηση του ακόμη και σε πάρα πολύ αργές ανακτήσεις. Άρα λειτουργεί σαν «minnow» έχοντας μία μοναδική έντονη rolling κίνηση ακριβώς στην επιφάνεια της θάλασσας.

blueblue9

Το μήκος του είναι 9 εκατοστά, έχει βάρος 11gr και είναι εφοδιασμένο με δύο σαλαγκιές τύπου ST-46 σε μέγεθος #6. Το χρωματολόγιο είναι πραγματικά τέτοιο που μπορεί να καλύψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς spinners, αφού αποτελείται από μοναδικούς χαρακτηριστικούς χρωματισμούς, που αντιπροσωπεύουν το χαρακτήρα της BlueBlue, τόσο για μέρα (όπως είναι για παράδειγμα ο 03, 12, 16, 23) όσο και νύχτα (όπως είναι ο 05, 06, 08).

Σε πραγματικές συνθήκες

gaboz_2

Το GABOZ!!! 90 λόγω του μήκους του μπορεί να ξεγελάσει από ένα πολύ μεγάλο λαβράκι μέχρι ένα μικρό κοκκάλι. Βέβαια δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά αφού γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κι άλλα είδη ψαριών λατρεύουν τεχνητά που κινούνται στον αφρό όπως το γοφάρι, η λίτσα και άλλα. Πιο συγκεκριμένα το δοκιμάσαμε με την τεχνική του wading σε ρηχές παραλίες που είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό την έντονη φυκιάδα καθώς και σε εκβολές ποταμών, με κύριο στόχο το λαβράκι. Σε κάθε περίπτωση το βάθος των σημείων αυτών, δεν ξεπερνούσε τα δύο μέτρα μιας και όσο πιο ρηχά ψαρεύει κανείς με τέτοιου είδους τεχνητά τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ξεγελάσει κάποιο ψάρι.

 Ο εξοπλισμός μου ήταν ένα καθαρόαιμο seabass καλάμι το Alpha Tackle CRAZEE! SEABASS 862ML σε συνδυασμό με το μηχανισμό Daiwa Certate 2510PE-H. Οι ρίψεις με το GABOZ!!! 90 έφευγαν «καρφί» ενώ δεν έχανε εύκολα την αεροδυναμική του, παρά μόνο κόντρα σε ισχυρούς ανέμους λόγω του χαμηλού βάρους που έχει. Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν κύριο χαρακτηριστικό του ήταν οι ευθύβολες μακρινές ρίψεις που πετύχαινε. Οι τρόποι πλεύσης που απέδωσαν περισσότερο ήταν το Popping αλλά και η απλή αργή σταθερή ανάκτηση.

gaboz_3

Σχετικά με το Popping αν επιθυμείτε το GABOZ!!! 90 να δημιουργεί έντονο παφλασμό στην επιφάνεια προτιμότερο είναι να πραγματοποιείτε το κάθε Pop με χτύπημα του καλαμιού προς τα πάνω. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή με το καλάμι σε πλάγια χαμηλή θέση παράλληλη με την επιφάνεια της θάλασσας και πιο χαλαρό σε δύναμη χτύπημα τις περισσότερες φορές θα το δείτε να βυθίζει το κεφάλι του για λίγο στο νερό δημιουργώντας φυσαλίδες. Μία καλή λύση είναι και ο συνδυασμός τους.

Blue_Blue_Gaboz_90Στον δεύτερο τρόπο πλεύσης κύριο χαρακτηριστικό του ήταν το έντονο rolling που πραγματοποιούσε το GABOZ!!! 90 στις πολύ χαμηλές ταχύτητες ανάκτησης. Ένα νωχελικό απλό μάζεμα του τεχνητού έκανε τα λαβράκια να του επιτίθενται με μανία. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε οποιαδήποτε ταχύτητα ανάκτησης, από την πιο αργή μέχρι την πολύ γρήγορη, δεν βυθίζεται σε καμία περίπτωση, γεγονός που σημαίνει ότι δημιουργεί συνεχώς απόνερα και φυσαλίδες κατά την ανάκτησή του.

gaboz_1

Ψαρεύοντας το GABOZ!!! 90 με Popping, συχνό φαινόμενο ήταν οι άστοχες επιθέσεις που είχαμε από τα λαβράκια. Σε αυτήν την περίπτωση η τακτική μας ήταν η εξής. Ακριβώς μετά την άστοχη επίθεση πραγματοποιούσαμε αργή σταθερή ανάκτηση με αποτέλεσμα το λαβράκι να επιτίθεται ξανά αλλά αυτή την φορά εύστοχα. Στο βίντεο που σας παραθέτουμε ακολουθήσαμε αυτήν ακριβώς την τακτική με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να ξεγελάσουμε ένα καλό λαβράκι που πριν το κάρφωμα είχε αστοχήσει δύο φορές. Τέλος, ιδανικές συνθήκες για να ψαρέψουμε με το GABOZ!!! 90 αποδείχθηκαν οι ήπιες καιρικές συνθήκες, είτε με λαδιά είτε με πολύ ελαφρύ κυματισμό.

Απολογισμός

Τα swimming-poppers αποτελούν μία κατηγορία τεχνητών δολωμάτων που δύσκολα μπορούσε να βρει κάποιος μέχρι τώρα στην εγχώρια αγορά. Πλέον υπάρχει το GABOZ!!! 90 που ήρθε για να μείνει και αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή ανάμεσα στα τεχνητά δολώματα που καλύπτουν αυτήν την κατηγορία.

Τιμή και πληροφορίες, πατήστε εδώ :

rizoulis_banner_arthrou