Χειροποίητα τεχνητά επιφανείας κατασκευασμένα στην γειτονική χώρα, Βουλγαρία, αυτά είναι τα Hydra lures με τα οποία θα ασχοληθούμε σε αυτήν την παρουσίαση της οποίας το σλόγκαν είναι «Όχι ακόμη ένα Stylo»…. μιας και θα δούμε στη συνέχεια ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό από όλες τις απόψεις. Καταρχήν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κατασκευαστή Aleksander Stavrev για την ιδιαίτερη τιμή που μας έκανε να μας στείλει μια σειρά από τα Hydra lures ώστε να τα δοκιμάσουμε στα δικά μας νερά.

Θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι τα κατασκευάζει εδώ και τρία χρόνια. Αρχικά τα κατασκεύαζε από ξύλο, όπως κατασκευάζονται άλλωστε τα περισσότερα χειροποίητα τεχνητά στο αρχικό τους στάδιο. Στην δεύτερη έκδοση, αργότερα τα βελτίωσε κατασκευάζοντας τα εξολοκλήρου από εποξική ρητίνη. Μέχρι τότε ήταν 100% χειροποίητα. Πλέον η Τρίτη έκδοση, που είναι και αυτή που σας παρουσιάζουμε, έπειτα από αρκετές μελέτες κατασκευάζεται όπως τα τεχνητά των περισσότερων γνωστών εταιρειών. Δηλαδή πλέον τα HYDRA LURES κατασκευάζονται σε δύο μισά καλούπια χύτευσης πλαστικού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κατασκευαστής «ABS plastic injection molded lure». Τα δύο σώματα από πλαστικό ενώνονται μεταξύ τους εγκλωβίζοντας έτσι αέρα στο εσωτερικό.

rrem_soft

Η τεχνολογία αυτή έδωσε την δυνατότητα στον κατασκευαστή να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα τεχνητών σε πολύ καλή ποιότητα. Ακόμη ένα πλεονέκτημα της τεχνολογίας αυτής είναι ότι μπορεί να τοποθετηθεί το σωστό βάρος στο σωστό σημείο σε κάθε τεχνητό ώστε να επιτυγχάνεται άρτιο ζύγισμα. Οπότε πλέον δεν είναι ένα 100% χειροποίητο τεχνητό παρά μόνο στο ζύγισμα, στο βάψιμο, στο αρμάτωμα αλλά και στο φινίρισμα που καλύπτεται από έξι στρώσεις βερνικιού το οποίο το καθιστά πραγματικά αθάνατο. Στις δύο πρώτες εκδόσεις, τα HYDRA ήταν αθόρυβα. Στην τρίτη και τελική έκδοση, έχει τοποθετηθεί ένα σύστημα με μπίλιες στο εσωτερικό του που κάνει τα ψάρια να του επιτίθενται σαν…. Τρελά!!!!

aslures_hydra1

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κατασκευαστή τα Hydra lures έγιναν ευρέως γνωστά στη γειτονική χώρα από ανθρώπους που επισκέπτονταν την Ελλάδα με σκοπό να ψαρέψουν. Βασικός στόχος του HYDRA δεν είναι άλλος από τα γοφάρια, αλλά είναι πολύ σύνηθες να το προτιμούν τα λαβράκια, οι κυνηγοί, τα τονάκια, παλαμίδες, μανάλια, λούτσοι, λίτσες κι ένα είδος από τα γλυκά νερά, η Τούρνα. Όλα αυτά τα είδη ψαριών έχουν καταφέρει να ξεγελάσουν οι Βούλγαροι ψαράδες χρησιμοποιώντας τα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

aslures_hydra4

  • Το HYDRA αποτελείται από δύο διαφορετικά μοντέλα. Το μεγαλύτερο μοντέλο έχει μήκος 21 εκατοστά και βάρος 31 γραμμαρίων. Ο μικρός του αδερφός έχει μήκος 14,5 εκατοστά και βάρος 21 γραμμαρίων.
  • Το σύρμα που έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό του είναι μονοκόμματο κατά μήκος όλου του τεχνητού, με πάχος 1mm, αρκετά χοντρό δηλαδή για να αντέξει απέναντι σε πολύ δυνατούς αντιπάλους.
  • Οι σαλαγκιές που χρησιμοποιούνται είναι της εταιρείας FILSTAR που είναι αρκετά ποιοτικές κι αντέχουν στο θαλασσινό νερό. Το μέγεθος τους είναι το #2. Τις συγκεκριμένες σαλαγκιές τις έχω δοκιμάσει πριν ένα χρόνο περίπου και είναι πραγματικά πολύ ποιοτικές αλλά και οικονομικές με αποτέλεσμα να τις προτιμώ έκτοτε.
  • Τα κρικάκια που χρησιμοποιούνται είναι νούμερο 4 της εταιρείας DUO.
  • Οι χρωματισμοί στους οποίους είναι διαθέσιμα τα HYDRA αναφέρει χαρακτηριστικά ο κατασκευαστής ότι όλοι έχουν δοκιμαστεί σε διαφορετικές συνθήκες και τόπους δίνοντας όλοι πολύ θετικά αποτελέσματα.

Πρώτες εντυπώσεις

aslures_hydra3

Σαν πρώτη ματιά δεν θα κρύψουμε ότι μας ήρθε στο μυαλό το πασίγνωστο σε όλους Stylo μιας και οι αντιγραφές του τεχνητού αυτού έχουν ξεπεράσει κάθε όριο… Στη συνέχεια όμως επεξεργάζοντας το αρχικά στα χέρια μας παρατηρήσαμε ότι η δομή του σώματος του διαφέρει από το Stylo. Μία από τις βασικές διαφορές είναι ότι το κάτω μέρος του σώματος του δεν είναι ευθυγραμμισμένο. Δηλαδή στο 1/3 από το μπροστινό μέρος ανασηκώνεται ελαφρά δημιουργώντας μια μικρή κλίση προς τα πάνω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα Hydra Lures να πετυχαίνουν μία ξεκούραστη walk the dog κίνηση.

rrem_soft

Κάτι άλλο που παρατηρήσαμε είναι πως το μπροστινό μέρος του τεχνητού δεν είναι τόσο μυτερό όπως το STYLO με αποτέλεσμα να πετάει μικρές ποσότητες νερού δεξιά κι αριστερά κατά το WTD. Ενδιαφέρον είναι και η στάση του στο νερό που είναι περίπου 60° γωνία με την επιφάνεια της θάλασσας. Κι αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στην ακαταμάχητη κίνηση του. Τέλος κατά τη διάρκεια της κίνησης του παράγει έναν διακριτικό ήχο αλλά όχι ενοχλητικό προς τα ψάρια της περιοχής, με αποτέλεσμα να τα προσελκύει.

Σε πραγματικές συνθήκες

aslures_hydra5

Τα Hydra lures τα έχουμε εδώ και λίγο καιρό στα χέρια μας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα τα ψαρέψαμε σε διάφορα σημεία. Κυρίως σε παραλίες και σε εκβολές ποταμών. Τα ψαρέματα μας έγιναν με τη χρήση συμβατικού φουσκωτού. Χρησιμοποιώντας τα τεχνητά ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η ευκολία χρήσης τους σε σχέση με το μεγάλο μέγεθος τους. Αυτό το στηρίζουμε στο πολύ καλό ζύγισμα που έχουν τα Hydra lures. Κάτι άλλο που μας εντυπωσίασε ήταν οι πολύ μακρινές ρίψεις που πετυχαίναμε. Ο τρόπος χρήσης τους μιας και μιλάμε για τεχνητά επιφανείας ήταν το κλασσικό WTD. Αυτό που άλλαζε κάθε φορά ήταν η ταχύτητα της ανάκτησης. Άλλοτε τα ψάρια επιτίθενται σε πολύ αργό WTD και άλλοτε σε πολύ γρήγορο σαν Skipping. Όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος χρήσης τους στα ψαρέματα μας με στόχο τα λαβράκια ήταν ένας συνδυασμός αυτών των δύο.

aslures_hydra7

Δηλαδή σε μία ανάκτηση του τεχνητού μας αυξομειώναμε συνεχώς την ταχύτητα του WTD. Αυτός ο τρόπος έκανε το Hydra Lure να μοιάζει την μια στιγμή σαν κάποιο τρομοκρατημένο ψάρι στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ την αμέσως επόμενη ερχόταν σε κατάσταση ηρεμίας μειώνοντας την ταχύτητα του WTD, όπου ερχόταν τις περισσότερες φορές το Strike. Αυτή είναι μια αποτελεσματική μέθοδος ώστε να προσελκύσουμε τα ψάρια με την πολύ γρήγορη ανάκτηση και τον θόρυβο και τελικά να τα κάνουμε να φάνε με την πολύ αργή στην…. ησυχία!!!!! Τέλος κάτι το οποίο μας εντυπωσίασε ήταν οι πολλές άστοχες επιθέσεις αλλά και τα πολλά ακολουθήματα από λαβράκια μικρού μεγέθους.

Συμπέρασμα

aslures_hydra8

Τα Hydra Lures είναι καλοσχεδιασμένα τεχνητά που αντέχουν στον χρόνο και διατίθενται από την γειτονική χώρα σε μια ιδιαίτερα ελκυστική τιμή σχετικά με την ποιότητα τους. Κατάφεραν και μας χάρισαν μαγικές στιγμές αλλά και εικόνες που δύσκολα θα φύγουν από το μυαλό μας. Ελπίζουμε να ζήσετε κι εσείς ανάλογες στιγμές με τα Hydra Lures.

Για διαθεσιμότητα πατήστε εδώ:

 

as-lures_horizontal_208_120