του Βασίλη Κυρέζη

Η Yamashita είναι αδιαμφισβήτητα το Νο 1 όνομα στο τομέα της παγκόσμιας βιομηχανίας του Eging!! Αυτό το έχει πετύχει η Ιαπωνική εταιρεία όχι μόνο επειδή είναι από τις πρώτες που ασχολήθηκε με το ψάρεμα των καλαμαριών ή επειδή διαθέτει την μεγαλύτερη γκάμα από καλαμαριέρες στον κατάλογο της αλλά κυρίως γιατί διαθέτει το πιο εξειδικευμένο επιστημονικό και ερευνητικό κέντρο που μελετά αποκλειστικά την συμπεριφορά και τις συνήθειες των καλαμαριών ώστε να εξελίσσει συνεχώς τα προϊόντα της. Μέσα λοιπόν από αυτήν την έρευνα ανακαλύφθηκε ότι το μάτι του καλαμαριού εντοπίζει και έλκεται περισσότερο από ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος του φωτός που είναι τα 490nm (νανόμετρα)!

Βάση αυτού δημιουργήθηκαν οι 490 Glow από την Yamashita για συνθήκες χαμηλού φωτισμού όπου θα είχαν σαφές πλεονέκτημα εξαιτίας του μοναδικού φθορισμού τους. Αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα στην Ελλάδα αφού όπως όλοι γνωρίζουμε το ψάρεμα των δικών μας καλαμαριών γίνεται πάντα με συνθήκες χαμηλού φωτισμού δηλαδή από το σούρουπο ως την αυγή.

Yamashita 490 Glow B22-BOK

Βέβαια οι συγκεκριμένες καλαμαριέρες δεν διαθέτουν μόνο αυτό το χαρακτηριστικό αλλά και το επίσης μοναδικό «warm jacket» θερμικό ύφασμα που δεν θα το βρούμε πουθενά εκτός από τις καλαμαριέρες της Yamashita, ενώ διαθέτουν και το κλασικό Glow στα μάτια και πριν τα γκίνια. Το χρωματολόγιο τους αποτελείται από διαφορετικούς συνδυασμούς με under foil αλουμινοταινια με 490nm glow ρίγα στο σώμα ώστε να έχουμε περισσότερες επιλογές ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.

Yamashita 490 Glow B22-BOK

Γρήγορη και κοφτή κίνηση στα jerk, ήχος, τεχνολογία 490 Glow και μια λίγο πιο γρήγορη βύθιση από το κανονικό, κάνουν την Search την πιο κατάλληλη καλαμαριέρα για να ξεκινήσετε την αναζήτηση των καλαμαριών σε κάθε ψάρεμα σας. Αυτό προτείνει η Yamashita για το «rotation» των καλαμαριερών που ο καθένας έχει στο μυαλό του όταν βρίσκεται δίπλα στο κύμα!

Yamashita 490 Glow B29-KRI

Επίσης, είναι η πρόταση της εταιρείας όταν τα καλαμάρια δείχνουν έντονη δραστηριότητα και κυνηγούν μικρά ψάρια ή τρέφονται με γαρίδες. Σε αυτό βοηθάει ο ήχος που παράγει η Search ο οποίος είναι στα 600Hz. Το νούμερο αυτό δεν επιλέχθηκε τυχαία αλλά κατόπιν μελετών από το επιστημονικό τμήμα της Yamashita όπου διαπιστώθηκε ότι τα καλαμάρια μπορούν να αντιληφθούν ήχους ανάμεσα στα 400 με 1400Hz, με την τιμή 600Hz να είναι αυτή που έδειχναν το περισσότερο ενδιαφέρον. Άσχετα λοιπόν από τις συνθήκες που επικρατούν, η Search θα «ψάξει» την ψαρεύτρα μας για καλαμάρια!

Yamashita 490 Glow B28

Τα μεγέθη που μπορούμε να τις βρούμε στην Ελλάδα είναι το 3.0 και το 3.5 με βάρος τα 15,5 και 21.5 γραμμάρια αντίστοιχα ενώ ο ρυθμός βύθισης τους είναι ο Normal της Yamashita 3.3 sec/m για την 3.0 και 2.8 sec/m για την 3.5. Τις ψαρεύουμε ήδη δύο χρόνια στην χώρα μας και τις θεωρούμε ένα από τα πιο αποδοτικά μοντέλα που έβγαλε ποτέ η Ιαπωνική εταιρεία οπότε σας τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα!!

Yamashita 490 Glow R26-PONE

 

Θα τις βρείτε, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο :