Όσο οι τεχνικές ψαρέματος εξελίσσονται, τόσο οι μεγάλες εταιρίες ειδών αλιείας στρέφονται στον σχεδιασμό και την κατασκευή εξειδικευμένων εργαλείων που θα μπορούν να προσφέρουν στον ψαρά κάτι νέο και καινοτόμο. Αυτόν τον προσανατολισμό ακολουθεί και η ιταλική Τubertini, γνωστή παγκοσμίως για την ποιότητα και την εξειδίκευση των προϊόντων της, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με τις τεχνικές ψαρέματος με φελλό.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, η Tubertini σε συνεργασία με την Ryobi κατασκεύασε μια νέα σειρά μηχανισμών με την ονομασία Concept d που τα χαρακτηριστικά και τις καινοτομίες του θα αναφέρουμε παρακάτω.

concept_d_08
Το σώμα του μηχανισμού, η μπομπίνα και η μανιβέλα είναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένα από μέταλλο με το συνολικό βάρος του μηχανισμού να ανέρχεται στα 305γρ για το 2500 μοντέλο που παρουσιάζουμε. Ο Concept d διαθέτει μπροστινά φρένα ενώ σύμφωνα με το κατασκευαστή το max drag μπορεί να φτάσει τα 5 κιλά.

concept_d_03

Σώμα και μπομπίνα κατασκευασμένα από μέταλλο

concept_d_06

Η μεταλλική μανιβέλα


Το 2500 μοντέλο διαθέτει βαθιά μπομπίνα χωρητικότητας 200 μέτρων πετονιάς διαμέτρου 0,205 mm ή 183 μέτρα πετονιάς διαμέτρου 0,235 mm. Τα ρουλεμάν είναι 8 στον αριθμό ενώ η σχέση περιστροφής είναι 5:1.

concept_d_04

Η βαθιά μπομπίνα με την αναγραφόμενη χωρητικότητα

concept_d_07

Η σχέση περιστροφής και ο αριθμός των ρουλεμάν. Επίσης διακρίνεται και το logo της Ryobi


Τέλος το χερούλι της μανιβέλας δεν είναι από σκληρό πλαστικό αλλά από μαλακό Eva που προσφέρει ωραία αίσθηση και σίγουρο κράτημα.

Το υλικό στο χερούλι είναι EVA

Το υλικό στο χερούλι είναι μαλακό EVA


Ας αναφερθούμε όμως τώρα στο χαρακτηριστικό που κάνει τον Concept d να ξεχωρίζει από όλους τους υπόλοιπους μηχανισμούς της αγοράς. Αυτό δεν είναι άλλο από έναν δεύτερο σταθερό βραχίωνα, παρόμοιο με το pick up του μηχανισμού, με μικρότερη όμως απόσταση-ακτίνα από τον άξονα. Πολλοί, όπως και εγώ, θα αναρωτηθούν σε τι ακριβώς χρησιμεύει αυτός ο δεύτερος βραχίονας και που ακριβώς αποσκοπεί. Η απάντηση είναι η εξής: Θα έχει τύχει σε πολλούς το εκνευριστικό φαινόμενο του στριψίματος της πετονιάς γύρω από τον κύριο άξονα με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αφαιρέσουμε τελείως την μπομπίνα για να τη λύσουμε. Αν δε, ψαρεύουμε με λεπτές διαμέτρους είναι πολύ πιθανό αυτό το μπλέξιμο να μας “πληγώσει” την πετονιά ή το νήμα μας στο γρανάζι που “κάθεται” στον άξονα που αποτέλεσμα έχει την απώλεια μέτρων. Αυτό λοιπόν το πρόβλημα έρχεται να λύσει ο δεύτερος βραχίωνας του Consept d, εμποδίζοντας την πετονιά να εισχωρήσει από το κάτω μέρος της μπομπίνας.

Ο δεύτερος βραχίωνας - καινοτομία του Concept d

Ο δεύτερος βραχίωνας - καινοτομία του Concept d


Η δεύτερη καινοτομία αφορά το υλικό κατασκευής του ρότορα. Εκείνος είναι κατασκευασμένος από κράμα ανθράκων που συνδιάζουν το μικρό βάρος και την αυξημένη αντοχή. Την γκάμα της σειράς Concept d έρχονται να συμπληρώσουν άλλα τέσσερα μοντέλα μεγέθους 3500, 4500, 5500, 6500 αντίστοιχα το καθένα ενώ να σημειωθεί ότι συνοδεύονται με ριχή μπομπίνα και όχι με βαθιά.

concept_d_05
Ανακεφαλαιώνοντας μπορούμε να πούμε ότι ο Concept d είναι ένας καινοτόμος μηχανισμός που μπορεί να αξιοποιηθεί στις περισσότερες παράκτιες τεχνικές ψαρέματος όπως το εγγλέζικο, το bolognese, το feeder, το spinning και το beach ledgering. Ένας άριστος μηχανισμός που φέρει την σφραγίδα της Ryobi.


Θα το βρείτε εδώ:

Fragoulis Fishing

Μιχ. Καταπότη 46 και Μύσωνος, Σητεία Κρήτης Τ.Κ. 723 00

Τηλ. 2843 023820

fragoulis