Η Dragon είναι μια πολωνική εταιρία που σχεδιάζει και κατασκευάζει εξοπλισμό που έχει να κάνει με το ψάρεμα του γλυκού και αλμυρού νερού. Η γκάμα των προϊόντων της είναι πραγματικά μεγάλη και μεταξύ άλλων περιέχει καλάμια, μηχανισμούς, τεχνητά δολώματα αλλά και παρελκόμενα όπως jigheads, νήματα, ένδυση κ.τ.λ..

Το target group στο οποίο στοχεύει η εταιρεία είναι όλο το φάσμα, από τα πιο οικονομικά προϊόντα μέχρι και... προϊόντα κατόπιν παραγγελίας αλλά η γενική φιλοσοφία της είναι η καλύτερη σχέση τιμής-ποιότητας σε σύγκριση ακόμα και με εταιρείες μεγαθήρια! Αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν καμιά εταιρεία δεν δίνει εγγύηση για τους μηχανισμούς της πέντε χρόνια όπως η Dragon, τότε αυτόματα καταλαβαίνουμε ότι ανάλογο βάρος έχει δοθεί και στην αξιοπιστία των προϊόντων.

fishmakerII_5

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των μηχανισμών Dragon έχουν οι field testers της εταιρείας

Αυτό που επίσης αξίζει να σημειωθεί είναι ότι όλα τα προϊόντα της εταιρίας πριν βγουν στην παραγωγή, έχουν σχεδιαστεί και δοκιμαστεί από τους field testers της οι οποίοι ανήκουν στην μεγάλη ομάδα με το όνομα Team Dragon. Αυτοί οι field testers προέρχονται από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη -συμπεριλαμβανομένης και της Πολωνίας φυσικά- όπως η Κροατία, η Τσεχία, η Νορβηγία η Ιρλανδία, η Σουηδία κ.α..

fishmakerII_16

pinakas_specs_fishmakerII

Ένα από τα πρόσφατα επιτεύγματα της Dragon είναι και ο νέος μηχανισμός spinning μπροστινών φρένων (FD) με την ονομασία Fishmaker II, ένας πολύ ιδιαίτερος μηχανισμός που θα γνωρίσετε στην παρουσίαση που ακολουθεί.

fishmakerII_18

Σοβαρή εμφάνιση και... ιαπωνική σχεδίαση!

Το μοντέλο που παρουσιάζουμε έχει την κωδική ονομασία 1135i το οποίο είναι και ο μεγαλύτερος σε μέγεθος μηχανισμός της σειράς Fishmaker II 1100i. Η εμφάνιση του είναι πολύ θα έλεγα “σοβαρή” που παραπέμπει σε σχεδίαση γνωστών ποιοτικών μηχανισμών με κύρος της παγκόσμιας αγοράς.

fishmakerII_9

10+1 ρουλεμάν Ιαπωνικής κατασκευής τα οποία βρίσκονται όλα σε κύρια σημεία του μηχανισμού

Η συσκευασία περιέχει μαλακή θήκη αποθήκευσης του μηχανισμού κάτι που δεν συναντάμε εύκολα σε αυτήν την τιμή και ένα προστατευτικό κάλυμμα για το μπράτσο του χερουλιού. Ο μηχανισμός διαθέτει 10+1 ρουλεμάν Ιαπωνικής κατασκευής τα οποία βρίσκονται σε κύρια σημεία ώστε να βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του.

fishmakerII_2

Όμορφη αλουμινένια μανιβέλα στο σωστό μήκος

fishmakerII_15

Στα συν του το γεγονός ότι η μανιβέλα βιδώνει πάνω στο σώμα με ανθεκτική ατσάλινη βίδα

Το σώμα του μηχανισμού και ο ρότορας είναι κατασκευασμένα από γραφίτη ενώ η μανιβέλα είναι από ενισχυμένο αλουμίνιο αλλά η βίδα της είναι από ατσάλι. Εντυπωσιακό για αυτής της κατηγορίας τιμής μηχανισμό, είναι το γεγονός ότι η μανιβέλα βιδώνει πάνω στο σώμα και όχι με βίδα στην απέναντι μεριά! Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο ασφαλές και το συναντάμε σε πολύ πιο ακριβότερους μηχανισμούς.

fishmakerII_14

Εργονομικό χερούλι αλλά και έξυπνο το λαστιχένιο προστατευτικό του

Το χερούλι της μανιβέλας είναι κατασκευασμένο από σκληρό λάστιχο και διαθέτει ανάγλυφα αυλάκια, που συμβάλουν στο σίγουρο κράτημα χωρίς να ολισθαίνουν τα δάχτυλα κατά την περιστροφή.

fishmakerII_11

Άλλη μια έξυπνη καινοτομία είναι προστατευτικό ανάμεσα στην μπομπίνα και τους βραχίονες του ρότορα που αποτρέπει το νήμα να περάσει από κάτω, στον άξονα

Μια λεπτομέρεια του ρότορα που δεν γίνεται αντιληπτή με την πρώτη ματιά, είναι τα δύο κομμάτια λάστιχο τοποθετημένα το ένα απέναντι στο άλλο που σύμφωνα με την εταιρία αποτρέπουν το πέρασμα της πετονιάς κάτω από την μπομπίνα.

Το σώμα του μηχανισμού και ο ρότορας είναι κατασκευασμένα από γραφίτη ενώ η αδιαβροχοποίηση σε όλα τα σημεία είναι πολύ προσεγμένη

Το σώμα του μηχανισμού και ο ρότορας είναι κατασκευασμένα από γραφίτη ενώ η αδιαβροχοποίηση σε όλα τα σημεία είναι πολύ προσεγμένη

Ο Fishmaker II διαθέτει δυο μπομπίνες ενισχυμένου αλουμινίου -Duraluminium- με τρία στάδια κατασκευής και κωνικά ''χείλη'' (V shaped) με επικάλυψη τιτανίου. Η μία μπομπίνα είναι βαθιά και άλλη ρηχή.

fishmakerII_20

Ο μηχανισμός διατίθεται με δυο μπομπίνες : μια ρηχή και μια βαθιά

Η βαθιά αναγράφει χωρητικότητα 0,30mm/200m, 0,35mm/150m, 0,40/115m και προορίζεται για τις τεχνικές του spinning, του beach ledgering κ.α.. Η ρηχή από την άλλη μεριά αναγράφει χωρητικότητα 0,20mm/235m, 0,25mm/150m, 0,30mm/100m και είναι ιδανική για τις match τεχνικές αλλά και για το spinning αφού ως γνωστόν χρησιμοποιούμε νήμα που έχει μικρή διάμετρό άρα δεν χρειάζεται να γεμίζουμε την μπομπίνα με πετονιά ή να αναγκαστούμε να αγοράσουμε μεγάλες συσκευασίες νήμα για την γεμίσουμε. Πολύ καλή αυτή η σκέψη της ρηχής μπομπίνας γιατί εμάς τους spinners σπανίως μας χρειάζονται πάνω από διακόσια μέτρα νήμα.

fishmakerII_8

Πολύ έξυπνη η προσθήκη λάστιχου στο εσωτερικό της μπομπίνας ώστε να μπορούμε να δέσουμε απευθείας το νήμα

Μια ωραία λεπτομέρεια είναι ότι και οι δύο μπομπίνες διαθέτουν λαστιχένιο δακτύλιο εσωτερικά που αποτρέπει την περιστροφή του νήματος στις πρώτες σπείρες που θα τυλίξουμε στον μηχανισμό. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τις ταινίες ή ότι άλλο κάνει κανείς για να σφίξει το νήμα πάνω στην μπομπίνα.

fishmakerII_10

Το gear ratio μπορεί να σας οδηγήσει στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι ο μηχανισμός είναι αργός αλλά... τα φαινόμενα απατούν!

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του τώρα, μπορούμε να πούμε ότι συναντάμε όλα τα συστήματα που διαθέτουν ακριβοί μηχανισμοί αλλά και καινοτομίες. Ο Fishmaker II 1135i διαθέτει 10+1 ανοξείδωτα ρουλεμάν Ιαπωνικής προέλευσης ενώ η σχέση περιστροφής του είναι 4,4:1. Ο λόγος αυτού του χαμηλού λόγου περιστροφής είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που κάνει τον Fishmaker II μοναδικό, αλλά ας εξηγήσουμε το γιατί.

fishmakerII_3

Η μεγάλη διαμέτρου μπομπίνα προσφέρει καταπληκτικά φρένα αλλά και 30% αύξηση της απόστασης ρίψης και 20% περισσότερο τύλιγμα πετονιάς-νήματος

Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι η μπομπίνα έχει μεγάλη διάμετρο. Σύμφωνα λοιπόν με την Dragon η διευρυμένη διάμετρος της μπομπίνας προσφέρει 30% αύξηση της απόστασης ρίψης και 20% περισσότερο τύλιγμα πετονιάς-νήματος, δηλαδή 80 cm σε μια πλήρη περιστροφή της μανιβέλας! Άρα όσοι βιαστήκατε να τον κατατάξετε στους αργούς μηχανισμούς, καταλαβαίνετε τώρα ότι αυτά τα 80 cm τον κατατάσσουν στους γρήγορους.

fishmakerII_12

Με τις δυο διαφορετικές μπομπίνες κανείς δεν θα έχει παράπονο για την χωρητικότητα

Επίσης αυτό σημαίνει ότι θα έχετε στα χέρια σας ένα μηχανισμό με αργό βήμα 4,4:1 δηλαδή μεγάλη δύναμη έλξης και συνάμα ένα μηχανισμό με μεγάλο ρυθμό περιέλιξης στα 80 cm άρα και γρήγορος και δυνατός! Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα είναι η ραγδαία αύξηση της δύναμης των φρένων όσο και της γραμμικότητας τους λόγω των μεγαλύτερων σε διάμετρο washers, κάνοντας των Fishmaker II έναν πανίσχυρο μηχανισμό για το μέγεθος του! Μια ακόμα ιδιαιτερότητα του είναι το κλίκερ των φρένων το οποίο έχει έναν ωραίο τραχύ ήχο που θυμίζει περισσότερο τον ήχο των surfcasting μηχανισμών και όχι των spinning. Σίγουρα αυτός ο ήχος θα βοηθήσει περισσότερο στο ανέβασμα... της αδρεναλίνης κόντρα σε ένα μεγάλο αντίπαλο!

fishmakerII_6

Τα υψηλής ποιότητας ελατήρια του πικ-απ εγγυώνται ότι αυτό θα ανοιγοκλείνει αβίαστα για άπειρες ρίψεις

Άλλες τεχνολογίες που ενσωματώνει ο Fishmaker είναι οι εξής: Ειδικά επεξεργασμένος άξονας (Wormshaft system), ακαριαία αντεπιστροφή (infinity anti-reverse system), αντικραδασμικό σύστημα ελεγμένο σε κομπιούτερ (Dynamic balance SBS), ατσάλινα γρανάζια υψηλής ποιότητας (HEG-High Efficiency Gear), ελατήρια από ανοξείδωτο ατσάλι, pick-up ενισχυμένου ατσάλινου σύρματος με επικάλυψη τιτανίου και anti-twist line roller με ανοξείδωτο ρουλεμάν και επίσης επικάλυψη τιτανίου.

fishmakerII_13

Infinity anti-reverse : με λίγα λόγια τέλειο σταμάτημα της κίνησης του μηχανισμού χωρίς πισωγυρίσματα της μανιβέλας

Όσον αφορά την αδιαβροχοποίηση του μηχανισμού, η εταιρεία έχει δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό το θέμα. Πάνω από τα φρένα υπάρχει μια μεγάλη τσιμούχα που αποτρέπει το νερό να εισχωρήσει στα washers ενώ αντίστοιχες τσιμούχες υπάρχουν σε όλα τα μέρη που μπορεί να εισχωρήσει το θαλασσινό νερό όπως στην μανιβέλα κ.α.. Όλες οι παραπάνω προδιαγραφές κάνουν τον Fishmaker II έναν μηχανισμό για σκληρή χρήση με συνολικό βάρος μόλις 307 γραμμάρια!

fishmakerII_1

Το κουμπί της αντεπιστροφής βρίσκεται στο πίσω μέρος του σώματος και το μέγεθος του είναι πραγματικά τεράστιο

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι τη σειρά Fishmaker II FD1100i συμπληρώνουν αρκετά άλλα μοντέλα με διαφορετικά μεγέθη. Για την ακρίβεια υπάρχουν τα δύο μικρότερα μεγέθη 1125i και 1130i που μοιράζονται τις ίδιες πατέντες αλλά το ένα είναι περίπου 2500 μέγεθος και το άλλο 3000.

fishmakerII_7

Εξελιγμένο roller που εγγυάται το σωστό τύλιγμα και την ομαλή ροή της πετονιάς ή του νήματος κατά την μάχη

Μια άλλη πρόταση της εταιρείας είναι ο Fishmaker II FD900i με 8+1 ρουλεμάν αλλά την ίδια τεχνολογία σε τρία μεγέθη 925i (2500), 930i (3000) & 935i (3500) και τέλος υπάρχει και η αναβαθμισμένη σειρά Fishmaker Ti FD1100i όπου το “Ti” σημαίνει “Τιτάνιο”. Με μόλις πολύ μικρό αντίτιμο, μπορείτε να αποκτήσετε τον μηχανισμό της παρουσίασης μας βελτιωμένο στο Worm Shaft το οποίο είναι όλο από τιτάνιο, δύο κεραμικά(!) ρουλεμάν αντί των Stainless Steel καθώς και με Line Roller επίσης από τιτάνιο και όχι απλώς επικαλυμμένο με αυτό. Τα μεγέθη αυτού του μοντέλου είναι ίδια με των υπολοίπων δηλαδή : Ti 1125i, Ti 1130i & Ti 1135i.

modela_mhxanismon_fishmaker

Τελειώνοντας αυτήν την παρουσίαση θα ήθελα να εστιάσω στο γεγονός ότι πια υπάρχουν εκεί έξω μηχανισμοί από εταιρείες που δεν γνωρίζουμε καλά στην χώρα μας αλλά μπορούν να ανταγωνιστούν τα μεγάλα ονόματα κατασκευαστριών εταιρειών μηχανισμών τόσο σε ποιότητα και τιμή, όσο και σε καινοτομία. Ένας από αυτούς είναι και ο Fishmaker II από την Dragon που όπως λέει και το όνομα του : είναι ένας μηχανισμός που κάνει ψάρια!!


Θα το βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα και για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ :

rizoulis

Rizoulis Sport Fishing

3χλμ Αγιάς-Λάρισας

Αγιά Λάρισα Τ.Κ. 40003

Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Τηλ.: 24940 22764, FAX: 24940 24055, Κινητό: 6973032014